Autorizace


(12.20 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Přikročíme k dalšímu bodu. Než tak učiním, načtu došlé omluvy. Paní poslankyně Jana Berkovcová se od 12.30 omlouvá z pracovních důvodů a paní poslankyně Golasowská Pavla od 18 hodin z pracovních důvodů.

 

Nyní se vrátíme do bloku zákonů druhé čtení a přikročíme k bodu

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony v souvislosti s potíráním domácího násilí
/sněmovní tisk 721/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 11. září 2024 v obecné rozpravě. Připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu, dále byl tisk přikázán výboru pro sociální politiku. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 721/1 a 2. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujal ministr pro legislativu Michal Šalomoun a zpravodajka ústavně-právního výboru poslankyně Taťána Malá, a připomínám, že zpravodajkou výboru pro sociální politiku je Klára Kocmanová.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. A do ní se přihlásil pan poslanec Michael Kohajda. Poprosím jej tedy, aby se ujal slova, a vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Já si dovoluji jenom vystoupit s tím, že jsem si dovolil do systému nahrát sněmovní dokument číslo 4861, který obsahuje drobnou novelu občanského zákoníku, kterou ještě doplňuji. Řešení těchto rodinných vztahů, jedná se o konkretizaci osoby obmyšlené v případě událostí, kdy v rámci pojištění je určena osoba obmyšlená, která v současnosti je identifikována pouze jednoduše, často jenom jménem, navrhuji, aby se za to "jménem" doplnilo, "a popřípadě dalšími identifikujícími údaji", což jsou údaje podle § 3019 občanského zákoníku, tedy například bydlištěm nebo datem narození.

Stejně tak pak je potřeba ještě doplnit, že pojišťovna, tedy pojistitel, v případě, že nastane ta situace a ten obmyšlený skutečně by měl získat pojistné plnění, bude o této situaci informován. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní už nevidím nikoho dalšího přihlášeného do obecné rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Ani pan ministr, ani paní zpravodajka, nemáme tedy ani žádný hlasovatelný návrh.

Proto zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy se také přihlásil pan poslanec Michael Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Jak už jsem uvedl v obecné rozpravě, jedná se o jednoduchý návrh, který by měl zajistit, aby obmyšlené osoby se dostaly ke svému nároku, který se obecně promlčuje v čtyřleté promlčecí lhůtě. Podrobné odůvodnění jsem zapracoval do odůvodnění, které je obsaženo ve sněmovním dokumentu číslo 4861, na který tímto odkazuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nikoho dalšího do podrobné rozpravy... A paní poslankyně, já zapomněla. To bylo totiž včera, vy jste se do ní hlásila. Tak prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych se chtěla přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 4826, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nikoho dalšího už skutečně do podrobné rozpravy přihlášeného nemáme, proto podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že opět není zájem o závěrečná slova jako předtím...? (Není zájem.)

 

Nyní tedy bychom neměli ani co hlasovat, a proto mohu ukončit druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu předkladateli i paní zpravodajce.

 

Posouváme se k bodu

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 656/ - druhé čtení

Nyní by měl uvést tento tisk pan ministr Síkela, ale s přednostním právem se hlásí pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já navrhuji, abychom projednávání tohoto bodu v tuto chvíli přerušili bez určení toho, kdy v něm budeme pokračovat. Je tam třeba ještě některé věci dopracovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Zazněl tedy procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. (Poslanci přichází do sálu.)

 

Pro nově příchozí konstatuji, že pan předseda Marek Benda navrhnul přerušení projednávání bodu číslo 9, tedy sněmovního tisku 656 a, to bez udání konkrétního data. Jakmile se počet přihlášených ustálí nebo počet kolegů navrátištích ustálí, tak zahájím hlasování.

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro přerušení projednávání tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 83, přihlášeno je 135 přítomných, pro 111, nikdo proti. Návrh byl tedy přijat.

 

Konstatuji přerušení tohoto bodu, bodu číslo 9, bez určení termínu, do kdy.

 

Nyní tedy otevírám bod

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železnic a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 705/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede za ministra dopravy pan ministr kultury Martin Baxa. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Dobrý den, paní předsedkyně, dámy a pánové. Já si dovoluji předložit ve druhém čtení tento návrh zákona jménem pana ministra Kupky, který mě včera požádal, abych z těch věcí, které se týkají tohoto návrhu zákona, zdůraznil především to, že tímto návrhem dochází ke zrušení speciální úpravy týkající se nakládání s majetkem a dojde k dílčímu zjednodušení postupu v dané oblasti, kdy pro některé typy transakcí odpadne povinnost jejich schválení vládou, zároveň však dotčenému majetku bude zajištěna dostatečná míra ochrany, kdy pro nakládání s tímto majetkem bude nutné dosáhnout předchozího schválení ze strany Ministerstva dopravy. Vše ostatní je uvedeno v příslušném tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Jenom podotýkám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 705/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru, pan poslanec Michael Rataj. (Poznámky z pléna. Poslanec Rataj je omluven.) Je omluven. Tak kdo si to vezme za něj, prosím? (Chvíli domluva mimo mikrofon.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP