Autorizace


(17.10 hodin)

 

Mikuláš Bek: V případě angličtiny ale platí, že polovina našich dětí už dnes má od první třídy angličtinu. To znamená, pokud bychom udělali ten krok a rozšířili tu výuku ještě od první třídy, tak jenom vlastně pokračujeme v trendu, který tady je.

U druhého cizího jazyka je to zhruba takto: Povinný druhý cizí jazyk nemají typicky země, jejichž mateřština je světovým jazykem, tedy Francouzi, Němci, frankofonní Belgičané nemají druhý povinný jazyk, protože jejich mateřština je světovým jazykem. Menší evropské země, které jsou v podobné situaci jako Česká republika, typicky mají ten povinný cizí jazyk, Slovensko od něj ustoupilo a vedlo to k tomu, že ta nabídka se v části škol nerealizuje ani jako nepovinný jazyk, protože to není logisticky možné.

Já budu stručný už. Já jsem vlastně do té debaty vstoupil záměrně před okurkovou sezónou, protože jsem považoval za důležité, aby všichni aktéři té debaty měli čas si připravit argumenty. Já jsem připravený tu svoji pozici na základě věcné argumentace upravit, revidovat. Ale jsem přesvědčený o tom, že si tahle země nemůže dovolit vybavovat děti v budoucích dekádách horšími kompetencemi v cizích jazycích, než je běžné u našich sousedů v té vyspělejší části Evropy nebo v Pobaltí. Jsem přesvědčený o tom, že je na místě klást větší důraz na výuku angličtiny než dosud, a jsem také přesvědčený o tom, že je správné zachovat druhý cizí jazyk a spíš usilovat o to, aby byl vyučován lépe. Má to konsekvence pro objednávku učitelů.

Jeden problém chci ještě zmínit. V dnešní situaci učíme na základních školách 12 různých druhých cizích jazyků, ale úplně chaoticky nemáme nastaveno pokračování na středních školách. Takže ty děti začnou v sedmé nebo v osmé třídě, dostanou se na úplně elementární úroveň, přijdou na střední školu, což 90 % našich dětí přijde, a tam s tím cizím jazykem, se kterým se dva roky, tři roky potýkaly, nemají možnost pokračovat. To je mrhání časem dětí, učitelů (Předsedající: Pane ministře, čas.), je to mrhání také penězi. Myslím si, že do toho musíme vnést určitý systém. A budu rád za společnou debatu i s poslanci napříč politickým spektrem.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: A pan poslanec Rais bude chtít reagovat. Prosím, máte minutu.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Tak já samozřejmě souhlasím s tím, aby byla děcka co nejvíce vzdělaná, zejména třeba v angličtině, a že by měla být nějaká strategie výuky jazyků, aby se neučila dva tři roky zbytečně jazyk a pak dál to nešlo.

Ale my jsme odešli od dvou věcí. Čili takový postesk, co se týká té matematiky. Ten rozdíl je tam poměrně značný. A jak jsem říkal, matematiku považuju za komunikační jazyk techniků a přírodovědců. To je první věc.

A druhá, ten rozpočet. Já nevím, jak vypadá ten budoucí, ale ten letošní byl celkem hodně ořezaný a představa, že by ještě ty náklady tam... Prostě je potřeba, abychom se taky bavili o nákladech, protože třeba z těch neinvestičních, z NIVů už tam není kde brát, to už všecko ti ředitelé víceméně byli nuceni vybrat v souvislosti s těmi platy kuchařek a nepedagogických pracovníků.

Tak dvě poznámky. NIV nebo náklady a v podstatě ta matematika. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Pan ministr bude ještě odpovídat. Prosím.

 

Mikuláš Bek: Děkuji za ten prostor ještě. Já vlastně stejnou pozornost věnuji matematice. Mé zjištění - já jsem si vyžádal mezinárodní benchmarking - je, že to nastavení dosud navrhované je nižší, než je potřeba, a usiluji o to, abychom zvýšili tu hladinu.

Já se domnívám, že vlastně v tom novém vzdělávacím programu jsou z mého pohledu tři citlivé body, a to je čtenářská gramotnost, komunikace v jazycích a matematika a matematická gramotnost.

A myslím si, že ta debata v tomto případě není vlastně moc omezována těmi finančními zřeteli, protože ono to nutně neznamená navýšení nákladů. My máme v tuto chvíli ten prostor vymezený těmi PHmaxy tak, že jsme sto to pokrýt. (?) Samozřejmě složitá debata bude nepochybně mezi učiteli a řediteli škol ve chvíli, kdy zvýšíme ty nároky na matematiku, zvýšíme nároky na cizí jazyk, tak samozřejmě ty hodinové dotace se budou posouvat a to nebude jednoduchá debata. Ale jsem na ni připraven, jsem také připraven na debatu o významu matematiky ve středoškolských programech včetně maturity, což bude debata, kterou povedeme v příštím roce. A já jsem přesvědčený o tom, že ani v matematice, ani v cizích jazycích si prostě nemůžeme dovolit ztrácet konkurenceschopnost.

A moje zkušenost z jednání s velkými investory, kteří zvažují do těch technologicky vyspělých odvětvích své investice - jejich otázka je jazyková vybavenost a samozřejmě technické vzdělání, matematika a podobně. A oni se budou rozhodovat podle toho, jestli budou naši zaměstnanci sto samozřejmě komunikovat uvnitř té firmy v angličtině, to je zcela jasné, a to ovlivní ty klíčové investice, a samozřejmě technické vzdělání je nesmírně důležité. Veďme o tom debatu, nabízím to i jako téma pro školský výbor, přestože to není legislativní věc a přestože je to mé rozhodnutí, ale potřebuje konsenzus.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za odpověď. Než se dostaneme k další interpelaci, přečtu omluvy ministrů: Jan Lipavský od 14.30 - pracovní důvody, Vít Rakušan od 16 - pracovní důvody, Zbyněk Stanjura - celý jednací den ze zdravotních důvodů, Marek Ženíšek - z důvodu zahraniční cesty celý den a Vlastimil Válek - od 16.50 z pracovních důvodů.

V tuto chvíli je na řadě interpelace pana kolegy Jana Hofmanna na paní ministryni Janu Černochovou ve věci zapojení českých firem do armádních zakázek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hofmann: Já vám, pane předsedo, děkuji. Vážená paní ministryně, omlouvám se, že takto hovořím k vám zády (ministryně Černochová si posléze přesedla proti poslanci Hofmannovi do první lavice), nicméně bych měl dotaz týkající se armádních zakázek.

Ministerstvo obrany v posledním období uzavřelo řadu klíčových smluv na modernizaci české armády. Stále se ovšem objevuje řada otázek na zapojení českého průmyslu právě do těchto zakázek.

Já bych měl konkrétní dotaz na konkrétní projekt, což je nákup pásových bojových vozidel pěchoty CV90 švédského výrobce BAE. Já jsem měl tu možnost se svými kolegy Pavlem Žáčkem, Karlem Krejzou, Petrem Liškou se účastnit jednání se švédskou protistranou, které bylo vyvoláno opozicí a kde nám měl být představen plán na to, jakým způsobem budou zapojeny české firmy do projektu právě těchto pásových bojových vozidel pěchoty. Nicméně opozice se tohoto jednání nezúčastnila, ani jeden zástupce.

I proto bych se rád zeptal, jaká je současná situace zapojení českých firem právě v tomto klíčovém projektu. A je to vlastně druhý největší projekt naší armády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Paní ministryně má zájem o odpověď. Prosím, máte pět minut.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. V první řadě všechny chci pozvat příští víkend na Dny NATO do Ostravy, kde si budete moct CV90ky i tanky Leopard prohlédnout přímo v akci. Tak jenom doufám, že nám to povodně a nepřízeň počasí nezhatí.

K dotazu pana místopředsedy výboru pro obranu Hofmanna. Ve smlouvě je, že máme mít garanci podílu 40 % českého obranného průmyslu. Tak jsme to deklarovali. A ještě před uzavřením našeho smluvního vztahu s tou samotnou společností BAE už byly uzavřeny smlouvy s těmito společnostmi jako klíčovými dodavateli: s VOP CZ, Excalibur Army, s Ray Servicem, s Meoptou, s VR Group. Následně v další fázi společnost BAE ke dni 3. dubna 2024 uzavřela smlouvy s firmami ACE-Tech, s. r. o., LASER CENTRUM CZ, URC  Systems, Agados, s. r. o., PRAMACOM - HT, Drahoš, s. r. o., DELINFO, spol. s r. o., ZAKO Turčín, s. r. o. Od té doby pak uzavřela společnost BAE ke dni 23. července 2024 v rámci zakázky na vozidla CV90 smluvní vztahy s následujícími českými českými společnostmi: MPI s. r. o., EVPÚ Defence a. s., VMV s. r. o., MS ProTech s. r. o., OPTOKON a. s., SVOS s. r. o., a CHARVÁT Group, s. r. o.

K 23. červenci 2024 má tedy BAE uzavřeny smlouvy s 20 českými podniky. Finanční objemy uzavřených smluv nemůže společnost BAE veřejně sdělovat, nicméně kontrola plnění závazku 40% podílu českého průmyslu je zakotvena ve smlouvě a průběžně ze strany Ministerstva obrany prostřednictvím týmu pro průmyslovou spolupráci probíhá a bude probíhat, a to včetně přezkumu hodnoty transakcí, které mají být do programu průmyslové spolupráce započteny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP