Korektura


(17.40 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

Nebo objem těchto dotací snížíte, jak se chvástal ministr Stanjura? Hrozí našemu státu v této souvislosti mezinárodní soudy a arbitráže s firmami v oblasti produkce takzvaných obnovitelných zdrojů energií nebo ne? Proč jste toto vše nechali opět na poslední chvíli? To považujete za zodpovědné jednání? Ministr financí Stanjura vloni původně veřejně sliboval, že stát se nebude bát jít do sporu se solárními barony, do arbitráží a že se toto výpalné lidem a firmám na faktury už nikdy nevrátí. Tato odvaha mu vydržela asi tak týden. Pak opět otočil a tvrdil, že by se měl objem plateb pro solární podnikatele zredukovat, ovšem částečně by ho znovu měli platit i koncoví spotřebitelé. Uvažovalo se přitom i o využití výnosů z prodeje emisních povolenek na dotace pro provozovatele zelených elektráren. To ale zakazuje nová legislativa Evropské unie.

Vážený pane ministře, řekněte prosím a na rovinu občanům, jak to bude tedy s dotacemi solárních baronů v příštím roce. Půjdou ze státního rozpočtu, nebo je zaplatí v plné výši a nedobrovolně koncový spotřebitel?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela je připraven na svou odpověď. Pane ministře, pět minut je vašich. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, vážené paní poslankyně a páni poslanci, jak jsem pochopil, interpelujete mě, nikoliv pana ministra financí, byť to z té položené otázky nebylo zřejmé. Dovolte mi tedy, abych ve věci podporovaných zdrojů energie pouze pro rok 2025 uvedl následující.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo do mezirezortního připomínkového řízení návrh usnesení vlády o stanovení prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace pro rok 2025 na úhradu složky ceny služby distribuční soustavy a složky ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny, na úhradu provozní podpory tepla, přechodné transformační podpory tepla a podpory biometanu podle § 28 odst. 3 zákona číslo 165/2012 Sb. ze dne 31. ledna 2012, o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů pro financování podpory. Dotace pro financování podpory z prostředků státního rozpočtu podle zákona o podporovaných zdrojích energie pro rok 2025 navrhuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve výši 31 miliard 200 milionů korun. Dotace podle zákona o podporovaných zdrojích energie pro rok 2025 je rozložená na jednotlivé hladiny pro předávací místa s přenosovou nebo distribuční soustavou následovně: na napěťové hladině vysokého napětí a velmi vysokého napětí se jedná o 19 miliard 120 milionů a na napěťové hladině nízkého napětí o úhradu 12 miliard 80 milionů korun.

Uvedený návrh usnesení zachovává vývoj regulované ceny elektřiny, tedy složku ceny služby distribuční soustavy a složku ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny pro předávací místo s přenosovou nebo distribuční soustavou na napěťové hladině velmi vysokého napětí a vysokého napětí na úrovni roku 2021, kdy nebyly ceny ovlivněny negativními vlivy energetické, respektive cenové krize. Pro hladinu nízkého napětí bude stejně jako v roce 2024 uplatněn zákonný limit 495 korun za megawatthodinu. Pro srovnání: na rok 2024 byla alokována státní dotace ve výši 12,85 miliardy korun.

Důvody meziročního nárůstu celkových nákladů na provozní podporu v roce 2025 jsou zejména: významný pokles cen elektřiny oproti rokům 2022 a 2023, a to jak na forwardovém trhu, který ovlivňuje náklady na roční zelené bonusy, tak i na spotovém trhu, který ovlivňuje náklady ve výkupní ceně, a hodinovém zeleném bonusu.

Zvlášť významný je pokles cen na spotovém trhu ve slunečných dnech a o víkendech, kdy se cena elektřiny pohybuje na velmi malých nebo záporných hodnotách. Nové podpory výrobnám uvedeným do provozu v roce 2025 v rozsahu návrhu novely nařízení vlády číslo 189/2022 Sb., o vymezení rozvoje podporovaných zdrojů energie, upravený o současný stav a schválení notifikačních rozhodnutí, například State A, SA. 108368/23/N Czechia: Support for electricity from high-efficiency combined heat and power generation. A pak do toho vstupuje ještě zákonná indexace provozních podpor u nepalivových výroben ve výši 2 %.

Orgánem odpovědným za implementaci usnesení vlády je podle zákona o podporovaných zdrojích energie ministerstvo, které bude rozhodovat o poskytnutí a výplatě dotace pro operátora trhu ve výši podle schváleného usnesení vlády, a Energetický regulační úřad, který v návaznosti na stanovené prostředky pro poskytnutí dotace ze státního rozpočtu nastaví výši složky ceny služby distribuční soustavy a složky ceny služby přenosové soustavy na podporu v regulované ceně elektřiny. (Ve vládní lavici zvoní mobil.) Já se omlouvám. (Ministr Síkela odchází vypnout mobil. Předsedající: Ano, jistě.) Omlouvám se.

Navrhované usnesení vlády je v souladu se zákonem o... (Předsedající: A čas, pane ministře.) Ano, děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ptám se paní poslankyně, zdali bude chtít mít doplňující dotaz. Ano. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Já se chci jenom zeptat; vy jste vlastně naposledy říkal, že byste chtěl poslat 23 miliard ještě právě na ty solární dotace. Tak bych se chtěla zeptat, z jaké kapitoly byste to tedy chtěli sehnat, vzít a jak to tedy vypadá tedy s ministrem Stanjurou, jestli tam ty peníze přijdou nebo ne, právě díky tomu, že by mohly pak hrozit nějaké budoucí ty arbitráže.

Díky.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji za dotaz. A pan ministr má zájem odpovědět. Na tuto odpověď má dvě minuty. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já jsem uvedl, jaké usnesení jako gesční ministr předkládám vládě a budeme o tom na vládě určitě jednat. Případné další postupy vyplynou z toho, jak se na vládě dohodneme ohledně alokace těch prostředků v případě nějakých právních úprav, které by nějakým způsobem tu alokaci ovlivnily.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Tím jsme vyčerpali tuto interpelaci. Paní poslankyně Iveta Štefanová, která byla vylosována na 17. místě, vzala zpět svou interpelaci, a proto nyní dávám slovo paní poslankyni Janě Hanzlíkové, která má interpelaci na pana Mariana Jurečku, ministra práce a sociálních věcí. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, moje interpelace se týká oblasti sjednocení dávek pro osoby se zdravotním postižením pod Českou správu sociálního zabezpečení. Jedná se o návrh, který má za cíl tedy sjednotit všechny sociální dávky vázané na dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav pod Českou správu, tudíž by nově o příspěvcích na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení namísto Úřadu práce České republiky.

Tato změna mě teď zajímá především z pohledu pracovníků Úřadu práce, kteří doposavad tuto agendu na úřadu vykonávali a pro které to teď bude poměrně velká změna. Musím říct, že zrovna tito pracovníci si za posledních pět let prošli opravdu nelehkým obdobím. Začalo to v podstatě během covidové pandemie, kdy jim narostl hodně objem práce, pak museli zvládnout skokový nárůst administrativy spojený s příchodem ukrajinských uprchlíků. A to všechno, a to víme, v náročném a někdy i stresujícím prostředí. Takže tato změna určitě pro ně bude hodně závažná a citlivě vnímaná.

Proto se ptám pana ministra, jaký je plán přechodu zmíněných agend, zda, jakým způsobem a kdy dostanou pracovníci, kterých se to bude týkat, podrobné informace a jak budou řešeny organizační záležitosti, to znamená změna výkonu práce, plat a podobné věci.

Děkuji.***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP