Korektura


(13.40 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Na jednu stranu říkám, je to fajn, že jdeme tou správnou cestou, ale mělo by se taky říkat těm lidem to B. Takže pokud pan Síkela, počítám, že támhle nastupující pan ministr s tím něco udělá, ten tarif mi tam zpátky vrátí. A nejenom mě i těm ostatním, protože se chováme s tou péčí. (Předsedající: Čas.) Takže aspoň ten tarif. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Jako další faktická poznámka pana ministra Hladíka, připraví se s faktickou poznámku pan poslanec Kučera a Kobza. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Jenom velmi krátce. Pravda je ta, že opravdu ta situace, která nás teď čeká o víkendu, nebude jednoduchá. A já možná děkuju za ta slova mého předchůdce, pana Richarda Brabce, protože to jsou situace, kdy se musíme sjednotit bez názorů našich politických, i v jaké straně jsme. Jenom k tomu, co tady zaznělo, tak tři nějaké faktické věci.

Fakt 90 % států světa má svoje - a ano, nezávazné - cíle klimatické neutrality. Ale třeba Amerika je, má 2050 stejně jako Evropa, Čína 2060. Tak to jenom první věc. Druhá věc, a to je také pravdou, prostě Evropská unie nedala dopadové studie na všechna ta opatření v rámci Fit for 55. Když si přečtete programové prohlášení vlády, když si přečtete program koalice Spolu, tak to bylo jedna z podmínek, kterou jsme opravdu chtěli a prosazovali jsme to. Nebylo to tam a jo, to je pravda. Je to prostě špatně.

Ale pokud se bavíme o UTS2, my jsme, a to se fakt omlouvám, já jsem nebyl v té době ministr. To nevadí. My jsme to vyjednali přesně v souladu s tou pozicí. Tohle taky musíte plně uznat. Co je důležité. My dneska máme dopadové studie jednotlivých opatření na český průmysl a české občany. Je to v tom modelu SEEPIA, já samozřejmě nabízím každému z vás prezentaci toho modelu, velkou diskusi nebo nějaký kulatý stůl. Takže tohle samozřejmě můžeme udělat také.

Možná poslední věc, pořád se tady bavíme o revizi a jak to bude, a tak dále. Jestli dneska má někdo vlastně reálnou možnost do toho vstoupit, tak je to opravdu ta diskuze mezi členskými zeměmi o cíli 2040. Já to nepovažuju za v žádném případě uzavřenou, tu diskusi. (Předsedající Bartošek: Čas.) Hm, já to řeknu někdy jindy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tak následují další čtyři faktické poznámky, nejprve pan poslanec Michal Kučera, poté pan poslanec Jiří Kobza a další. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Ještě jednou dobrý den. Já možná ještě krátká reakce na pana ministra. Já bych skutečně byl velmi rád, kdyby se k té debatě o nějaké revizi nebo o tom roce 2040 vedla vážná debata. Je to skutečně potřeba, já se tady k tomu jednoznačně přikláním. Možná bych ještě i zareagoval na to, co tady říkala paní poslankyně Berenika Peštová. Ona má skutečně v jednom pravdu, a to v tom, že lidé, kteří se rozhodli jít a byli tak ti první, kteří se vlastně přiklonili k těm bezemisním technologiím, kupovali si fotovoltaiky, kupovali si tepelná čerpadla, tak dneska jsou činností různých úřadů znevýhodňováni. Mají nevýhodné tarify, platí za to, že vyrábí bezemisní energii ve fotovoltaických elektrárnách, a to je prostě špatně. To si přiznejme. Pokud chceme, já jsem tady mluvil o tom dneska několikrát, pokud chceme podporovat nástup bezemisních technologií, tak prostě k tomuto nemůže docházet. My se tady k něčemu dohodneme, zavážeme, řekneme si, že to chceme. Řekne to Poslanecká sněmovna, řekne to ministerstvo a cestou dalších, řeknu, úředních, anebo někdy i vlastně byznysových, protože to jde na volný trh, rozhodnutí to je úplně postaveno opačně. Je to úplně postaveno opačně, je to znevýhodněno, lidé si říkají, proč teda máme my mít fotovoltaiku? Proč my máme být těmi, kteří na to doplácejí. A vlastně celá ta myšlenka je poté zdiskreditována. Já si myslím, že to je velmi špatně. A pokud se nad tím máme zamyslet, pokud máme něco udělat, tak toto je oblast do budoucna, které se musíme věnovat, kromě toho, že je třeba vést celkovou debatu o cílech jako takových.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Kobza, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové. Já bych se s vámi stejně jako paní kolegyně Peštová vaším prostřednictvím podělil o svoje zkušenosti s tepelným čerpadlem, protože stejně jako ona jsem si ho před třemi lety koupil za své bez dotace. A zatímco první rok jsem protopil 25 000, tak vloni jsem protopil 100 000. A když jsem na fondu životního prostředí, kde probíhala velká diskuse o tom, že musí být kotlíkové dotace a musí být lidi motivováni, aby si kupovali čerpadla, tak jsem vznesl tuto poznámku s tím, že za stávajících cen elektřiny já varuju každého, aby si to kupoval, protože je to cesta do pekel. A dokud na to nebude speciální tarif, protože jestli stát chce podporovat bezemisní technologie, bezemisní vytápění, tak holt k tomu musí něco přidat, takže musí být speciální tarif, aby se to skutečně vyplatilo.

Tak během tří dnů už po internetu lítaly články, že čerpadláři chtějí zvláštní tarif a všichni ostatní to zaplatí, protože se jim to promítne do účtu za elektřinu. A to si myslím, že je prostě politický problém, protože teď v tento moment, když na jednu stranu narážíme na naprosto bezohledný byznys, který skutečně ty lidi odírá za ty energie a na druhou stranu tady máme plnou pusu krásných proklamací o ochraně životního prostředí, tak samozřejmě ten rozpor je poměrně veliký.

A ještě jeden bod. Pan ministr tady se zmínil o dopadových studiích. Tak já už se čtvrtý rok snažím vypáčit studii, která by říkala, jak zareaguje biosféra na snížení obsahu CO2 v atmosféře, jak bude probíhat fotosyntéza, jak poroste celulóza, bílkoviny a tak dále, když prostě toho CO2 bude málo, když toho uhlíku prostě bude málo. Bohužel je to hlas volajícího na poušti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já chci zaregovat na pana ministra. On tady zmínil to programové prohlášení, z kterého jsem taky vycházela. V tom programovém prohlášení máte v té legislativě preambuli, že zvýšíme kvalitu legislativy, každou novou regulaci důkladně zvážíme na základě analýzy očekávaných dopadů. To jsou právě ty studie dopadů. Takže řekněte mi, pane ministře, jestliže tohle máte v té preambuli, že žádnou legislativu bez toho, aniž by byly studie dopadů, nepřijmete, tak jak je možné, že jste to teda odhlasovali toho 25. 4. 2023 na tom korepetu? Jak je to možný? Bez té studie dopadu. Tady jste říkal, vy jste, ne, ne, ne, ne. (Ministr Hladík něco poznamenává mimo mikrofon.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, prosím, nepokřikujte na paní poslankyni.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane ministře, vy jste tady zmiňoval model sépiák, který když jsme měli hospodářský vývar, výbor, pan předseda hospodářského výboru Adamec mi určitě potvrdí, že tam vystoupila Hospodářská komora, která tvrdě napadla tento model, řekla, že tam jsou nesmyslný věci, takže oni sami to napadli, takže ta SEEPIA nebo tak (nebude?) nic fajnovýho. Takže studie dopadů jako taková do těch jednotlivých sektorů není. Není. A vy jste přesto zvedli tu ruku. Takže teď ve své podstatě pracovat na studiích dopadů je pozdě, ty měly být na začátku. Než jsem se rozhodl pro to, abych tu ruku zvedl, tak jsem přece měl mít tu studii dopadů. A ne teď na konci, abych... Co jako co bude, jak se tomu říká? Očuchávat mrtvou nebo pokojskou? Nebo já nevím, jak se tomu říká. Prostě už je pozdě. Teď zase sázet na to, že tam bude revize, když paní von der Leyen řekne, že chce minus 90 % v roce 2040, tak co si myslíte, že tam uděláte za revize? Jako jak k těm 90 procentům dospějete? My, když jsme to tenkrát počítali, a to mě potvrdí (Předsedající Bartošek: Váš čas.) pan exministr Brabec, tak jsme se dostali k nějakým 82. A to jsme teda hodně škrtili a nebyli jsme schopni se tam dostat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Richard Brabec a jeho faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Já volně navážu na kolegyni, protože jsem chtěl mluvit o tom samém a dokončím tedy snad to, co už kolegyně nedomluvila. Mimochodem měla krásný výraz hospodářský vývar. Tak jsem ve špatném výboru zjevně, protože u nás žádné vývary nejsou. Ale možná už myslí na ten oběd.

Ale pane ministře, děkuju za tu vaši odpověď, protože vy jste vlastně přesně jenom potvrdil to, že se dala využít jedna věc, kterou by se oni dali mlátit po hlavě. Pardon, mluvte ten výraz trošku tvrdší, ale obrazně, teď myslím i v rámci předsednictví.***




Přihlásit/registrovat se do ISP