Korektura


(19.00 hodin)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedající, jenom děkuji všem za ty příspěvky do debaty, i těm, kteří s námi nesouhlasili, těším se na debatu na výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj nemá zájem. A nyní zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Kolegyně, kolegové, je 19 hodin... Ještě s přednostním právem pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych rád řekl, že tady panuje všeobecná shoda napříč poslaneckými kluby, že bychom podrobnou rozpravu ještě dokončili a pak se teprve vrátili k bodu, který je pevně zařazen na devatenáctou. Doufám, že nikdo v podrobné rozpravě už nebude hovořit. (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zajímavý komentář. Tedy je zde návrh po domluvě předsedů klubů s tím, že bychom pokračovali v podrobné rozpravě a bod, který byl původně zařazen napevno na 19. hodinu, by následoval posléze. Pokud není námitek, jako že tedy nevidím nikoho s námitkou, tak budeme pokračovat v zahájené podrobné rozpravě. A konstatovala jsem, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Nyní je přihlášen do podrobné rozpravy pan poslanec Karel Rais a dávám mu slovo. Momentíček, předávám řízení schůze.

 

Poslanec Karel Rais: Díky. Takže můžu mluvit, mám to dovolené? (Předsedající poslankyně Kovářová souhlasí.) V podstatě jsem podrobně popsal pozměňovací návrhy, ke kterým se hlásím, a jsou to pozměňovací návrh číslo 4407, 4537, 4555, 4414. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. My jsme se v tuto chvíli vyměnili v řízení schůze Sněmovny. Další, kdo je, tak s přednostním právem se hlásí ještě v podrobné rozpravě pan předseda Jakub Michálek. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se hlásím k několika pozměňovacím návrhům. Za prvé je to pozměňovací návrh, sněmovní dokument 4949, který se týká problematiky změny doby pro řekněme přezkumné řízení o vyslovení neplatnosti vykonání státní zkoušky nebo její části, je to pozměňovací návrh mě a dále kolegů a kolegyň Jana Berkiho, Niny Novákové, Matěje Ondřeje Havla.

A dále pozměňovací návrhy, které mají dvě části, a to je sněmovní dokument 4948. Je to pozměňovací návrh, který v části A) mění rozsah zveřejnění bakalářských, diplomových, disertačních a rigorózních prací tak, aby skutečně u všech veřejných vysokých škol bylo možné jejich nevýdělečné zpřístupnění na internetových stránkách. Bohužel se nám tady rozmohl nešvar, že jsou některé vysoké školy, které diplomové práce nezveřejňují tímto způsobem, a tudíž jsou v podstatě nedohledatelné. A v části B) tím pozměňovacím návrhem se doplňuje regulace reklamy, a to v souvislosti právě se zveřejňováním závěrečných prací na vysokých školách a v souvislosti s reklamami na různé služby, které jsou v rozporu s právními předpisy. Myslím si, že je zvláštní, že na jednu stranu se snažíme o to, aby se na vysokých školách studovalo čestně a poctivě, a na druhou stranu si čteme leckdy inzeráty, kdy soukromé firmy nabízejí, že pro někoho napíšou diplomovou práci. To si myslím, že by se stávat nemělo. Takže takovéto jednání by bylo do budoucna kvalifikováno jako přestupek, a tudíž by ty firmy byly odrazeny od toho, aby takovýmto způsobem nabízely služby, které jsou v rozporu s právními předpisy. Děkuji za zvážení těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Pokračujeme v podrobné rozpravě. Další je pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Tímto bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu vedenému pod sněmovním dokumentem 4825. Je to pozměňovací návrh můj, kolegyně Jany Berkovcové a kolegy Jana Kuchaře. Podrobné zdůvodnění jsem přednesl v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Další, kdo je na řadě, je pan poslanec Michal Zuna. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu 4534 skupiny poslanců a poslankyň, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Paní kolegyně Jana Hanzlíková je další přihlášenou do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Já se tímto hlásím k pozměňovacím návrhům číslo 4405 a 4411 a podrobně jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Další, kdo je přihlášený v podrobné rozpravě, je paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Já se přihlašuji k pozměňovacím návrhům číslo 4408, 4412, 4413 a 4554, které jsem zdůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Romana Bělohlávková je další poslankyní, přihlášenou do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo. Hlásím se tímto ke sněmovnímu dokumentu 4923 který byl odůvodněn v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Pan poslanec Berki je připraven, vidím. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Hlásím se tímto ke sněmovnímu dokumentu 4935, 4937, 4938, 4939, 4940, 4942, 4947, 4952. Se zdůvodněním se odkazuji na obecnou rozpravu a samotné dokumenty.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Můj ctěný kolega Lubomír Brož je dalším přihlášeným do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu skupiny poslankyň a poslanců, který je pod sněmovním tiskem 4479. Zdůvodnění. Jsem pronesl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Paní poslankyně Renáta Zajíčková je další. Prosím, mikrofon je váš.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Jedná se o tři pozměňovací návrhy. První s číslem 4847, týká se podmínek studia pro těhotné ženy a matky, pak je to sněmovní tisk 4812,  ten se týká podmínky pro přijetí ke studiu uchazeče ze zahraničí, a třetí pozměňovací návrh pod číslem 4962 a týká se nostrifikací a sladění s Lisabonskou úmluvou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Náš ctěný kolega Karel Haas. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát, vážený pane předsedající. Přihlašuji se tímto k pozměňovacímu návrhu poslanců Karla Haase, Evy Decroix pod číslem sněmovního dokumentu 4958 který jsem stručně odůvodnil v obecné rozpravě a detailně je zdůvodněn v písemném znění pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: A je tomu tak. Tom Philipp je dalším přihlášeným do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Já se hlásím k návrhu 4823 skupiny poslanců. Zdůvodnění bylo v dřívějším vystoupení.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ano, je to tak. A posledním, kdo je přihlášen, je pan Vladimír Balaš.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych rád načetl pozměňovací návrh číslo 4527 podaný panem poslancem Vondrákem, ke kterému jsem se rozhodl nepřipojit, ale načítám ho v souladu s § 63 odst. 4. písm. a) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a to za pana poslance. Ten písemný návrh je nahraný v systému a upravuje vymezení akademických pracovníků, kteří spolu se studenty tvoří akademickou obec vysoké školy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Pokud už nevidím nikoho, kdo se přihlásil do podrobné rozpravy ani z místa pléna Poslanecké sněmovny, tak končím podrobnou rozpravu.

 

Žádné hlasování o dalších návrzích nemáme před sebou, v tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP