Autorizace


(10.20 hodin)
(pokračuje Vít Vomáčka)

Takže potřetí, paní Peštová, děkuju, že do této doby... Ale vidím, že se hlásíte, tak to asi začne střílet, ale já odstupuju, protože na vás nemám. Děkuju. (Smích v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Oslovujte prosím své kolegy prostřednictvím předsedající. Děkuji předem. Nyní pan ministr Jurečka s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím k této části diskuse, která je opravdu velmi věcná a důležitá, říct pár faktických poznámek. My děláme kroky jak k této důchodové reformě, tak i v jiných návrzích zákonů, které už jsme projednali, či teď budeme projednávat, právě k tomu, abychom za prvé ocenili ty, kteří pečují o své blízké, a to jsem tady říkal včera, své rodiče, své prarodiče, manžela, manželky a podobně. Dnes tato doba té péče vlastně není oceněna tím, že by vám to zvýšilo průměrný vyměřovací základ vašeho důchodu. Vám se to sice započítá do té takzvané vyloučené či náhradní doby, ale vlastně pro výpočet důchodu je bráno, co jste vydělávali předtím a poté. A když jsou lidé, kteří pečují i deset let, a je jich mnoho, tak vám to výrazně snižuje ten váš budoucí důchod. Tak první věc, která toto mění, je to, že toto budeme brát z toho průměru v daném roce, jaká bude průměrná mzda. To je velký posun k lepšímu.

Pak jsme tady schválili před asi tři čtvrtě rokem zvýšení příspěvku na péči, (nesrozumitelné) 27 000 korun pro ty osoby ve čtvrtém stupni dává výrazně lepší situaci, když jsou doma v domácí péči, i pro ty jejich blízké. A myslím si, že tímto směrem bychom měli jít i do budoucna; zvyšovat tuto podporu. My připravujeme i tu osobní asistenci, o které se tady tak dlouho mluví.

A pak je tady také změna, kterou už také máme tady v systému, a to je změna dávek pro osoby se zdravotním postižením. Protože dneska je velmi problematický stav s rychlostí přiznávání příspěvku na péči a není mimořádné to, že osoba zemře dříve, než je příspěvek na péči vůbec přiznán. Proto je tam i ta změna pro ty inkurabilní stavy, aby to mohl rozhodnout ten specialista, například onkolog, a hned se bude přiznávat do čtrnácti dnů ten příspěvek ve třetím stupni a pak se případně ještě dozvýší. Takže to jsou podstatné, důležité změny, které podpoří to, o čem se tady společně bavíme, aby ta péče, o tu osobu blízkou doma, byla jednodušší, ze strany státu více podporovaná a také více oceněná.

Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní k faktické je přihlášen pan poslanec Navrátil, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, paní předsedající. On mě pan ministr předběhl v přihlášení a já jsem chtěl říct něco podobného. Opravdu bych chtěl poděkovat celé Sněmovně napříč, protože zvýšení příspěvku na péči, který se nám podařilo z 19 800 zvednout na 27 000 v rámci domácí péče o osobu blízkou ve čtvrtém stupni závislosti byl obrovský pokrok tomu, aby generačně mezi sebou jsme se starali o své rodiče, prarodiče či kteroukoliv osobu blízkou. To, co přináší tato důchodová reforma, je ten výpočet ještě toho, že tomu člověku budeme počítat v daném roce průměrný výdělek, jakoby pracoval normálně v zaměstnání. A když bych to měl převést na osobu, která opravdu vydělává v dnešní době podprůměrný plat, a nejsou to malé počty lidí, tak jim to vlastně pomůže. Pomůže jim to v tom, že se budou starat o osobu blízkou a zároveň budou ještě mít v podstatě od státu ohodnocení do budoucího důchodu.

A neříkejme tady, že nepřipravujeme také věci pro mladé rodiny. I ta sousedská hlídání, i ty dětské skupiny jsou krok k tomu, aby se maminky mohly vrátit do zaměstnání a měly nějakou úlevu v tom, že se o jejich děti někdo postará. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová vystoupí s faktickou poznámkou a poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já opět budu věcná na pana poslance Vomáčku, respektive na všechny, a můj dotaz je směrem k panu ministrovi. Já jsem vás teď poslouchala. Nevím, jestli jste mě poslouchali s těmi půjčkami, jak jsem to tady říkala, protože to si myslím, že je velká motivace a je tam z čeho brát. A nemusíme se otáčet, že jsme byli v nějaké jiné době. Já se ještě pamatuji - za mě tedy, mám dvě děti, když jsem rodila, tak každý, kdo porodil, tak měl nárok na porodné takzvané. Dneska už je to tak sešněrované, bych řekla, že porodné dostane jenom ten, kdo má nižší, teď nevím, možná mě opravíte, 2,7násobek minimální mzdy myslím, že tam je, nebo životního minima.

A já jsem se vás chtěla zeptat, pane ministře. Vy na jednu stranu chcete, abyste měli tu porodnost vyšší, a na mě se obracejí lidi, kteří třeba mají, nebo ženy, které jsou třeba samoživitelky, mají příjem 30 000, což si myslím, že asi není - tady říkáte, že to není málo, nebo není moc - a ty už na to nárok nemají. Takže když si potom vezmete ten 2,7násobek, spousta žen na tento příspěvek vůbec si nesáhne.

Takže jestli není třeba, kromě toho, co jsem vám tady říkala, to znamená s těmi půjčkami, jak jsme si to tady hezky vysvětlili, jak to bylo dřív, tak zamyslet se hluboce nad tím, že pokud to dítě porodí, tak by měla mít nárok každá žena. Já si myslím, že ta částka není tak vysoká, a pokud chceme tu porodnost zvednout, tak proč by každá žena, která porodí dítě, nedostala tuto částku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Lang bude reagovat s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já jsem rád, že tedy moje včerejší vystoupení vyvolalo takové vášně. Myslím si, že ta debata je opravdu smysluplná. Tady kolegové, který vystupují z toho sociálu, tak má to své racio.

Já bych si ale přece jenom neodpustil a chtěl bych zareagovat na pana kolegu Vomáčku, prostřednictvím vás, paní předsedající. Vy jste tady hovořil o tom, že bychom neměli do té společnosti vypouštět nějaké prostě plakáty, kde bude nějaký ten český penzista válející se u popelnic proti německému penzistovi kouřícího doutník někde v Karibiku. Já s tím plně souhlasím. Ale vzpomeňme si, co bylo ve veřejném prostoru. Vy jste poslanec za ODS, máte místopředsedkyni za ODS paní Decroix, která, když se snižovala valorizace penzí, tak ona si vlastně našla toho strýce nějakého z té Vysočiny, toho penzistu a vlastně ten jí jakoby děkoval za to, že přijde o těch x tisíc korun každý měsíc. A potom se ukázalo, že ve své podstatě to byl fejkový profil, že ten člověk jednou nabízí sekačky v Kanadě, podruhé nějaké pilulky v Americe. Takže jako jestliže takto se o tom bavíme, tak myslím si, že bychom měli tedy opravdu všichni k tomu přistoupit a nedávat do veřejného prostoru, notabene, když jste tedy někdo místopředseda Občanské demokratické strany, takovéto falešné profily, kdy prostě je tam jakýsi spokojený senior, který vlastně radostně děkuje současné vládní čtyřkoalici, že mu snížila valorizaci penzí. Prostě to bylo úplně přes míru. Paní Decroix ani prostě nějakým způsobem se za to neomluvila. A já opravdu neznám jediného seniora, který by s radostí děkoval této vládě, že přijde každý měsíc o tisíc korun už vlastně druhým rokem. Takže to mě jen tak napadlo, když jste tady hovořil o tom, že jsou nějaké ty plakáty, kde se český penzista válí u popelnic v roztrhaném oblečení a vedle je německý senior, který kouří doutník někde v Karibiku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Feranec ruší svoji faktickou poznámku. Nyní je tedy na řadě Lenka Knechtová a poté pan ministr Jurečka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě zareagovat na slova pana ministra a opět apelovat na to, aby se tyhlety věci dělaly ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví. Setkala jsem se s případem, kdy opravdu takhle pečujete o člověka, a protože prostě z nějakých zdravotních důvodů musí být třeba čtrnáct dnů v nemocnici, aby se tam prostě některé ty životní funkce daly dohromady nebo se posílily, tak když se najednou z tohoto stane lhůta řeknu měsíc a půl, tak vlastně ten pečující člověk se dostává do šíleného vakua a potřebuje být zaregistrován na Úřadu práce a tak dál. Takže jenom abychom dokázali prostě ty zdravotní a sociální věci propojovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan ministr Jurečka, poté pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju za to. Já myslím, že tady jsme v těch problémech, které popisujeme, vlastně ve shodě i v nutnosti toho řešení. Já se přiznám, pro mě třeba je jako s velkým podivem, proč některé věci tak dlouhé roky řešeny nebyly. Například to, když třeba pečuje o někoho deset let, přišel jste o práci a tu péči ukončíte, protože třeba ten manžel (manželka) zemřel, tak vlastně přicházíte a v zásadě se na vás dneska na Úřadu práce díváme, jako kdybyste nikdy v životě nepracoval a nedělal nějakou smysluplnou činnost pro tuhle společnost. To je jedna třeba z věcí, kterou chci ještě teď v rámci novely zákona o zaměstnanosti změnit. Díváme se i na tu situaci, když ta osoba jde do té nemocnice, je tam déle jak ten měsíc. Je to problém, takže na to hledáme také nějaké řešení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP