Ve středu. Tu spisováni jsou artikulové, tu kdež se začíná: "Item, král, kterýž koli volen bude, ten aby dvorem svým v tomto království obyčejně býti ráčil," pořádně však ti artikulové opravováni byli po prvním sepsání a nemohli zkorigováni a spraveni býti, neb večer je postihl a mnozí křikové byli. I odloženo do zejtří.

Ve čtvrtek. Artikulové korigováni byli, což v středu nemohlo se pro noc vykonati, jakž již dotčeno. A když již téměř žádného o ně odporu nebylo, neb se snášeli o ně, že tak mohou býti, než potom byl rozdíl znamenitý v tom, že někteří chtěli předešlých artikulův i těchto míti relací ke dskám a tudy sněmu aby bylo zavření, jiní pak, aby relací nebyla učiněna těch artikulův, až se o krále J. M. snesou, a tak obé aby šlo. Proti tomu od jiných mluveno: že tito artikulové jsou pro obec a pro království, a tak jak každý sněm má zavírán býti skrze relací do desk, tak tuto býti má; ale na volení krále není potřebí relací. Protož se tu potejkali jsouc na velikém rozdílu. A tak páni a rytířstvo na různo se rozdělivše i nemohli se o tu relací snésti, než o artikul by již bylo snesení. A tak odloženo do nazejtří.

V pátek. Od některých nastoupeno na včerejší příčiny, a skrze pana Jana Boryni jest mluveno: aby J. M. krále bylo volení, že jest potřebí, aby tato země pána měla; a když se o osobu J. M. krále snesou, že hned aby relací byla, a že těm artikulům neodpírají. Než aby relací měla prvé učiněna býti a o krále J. M. osobu aby nemělo snesení býti, zdá se jim věc obtížná, a tomu místa dáti nemohou z mnohých příčin.

Proti tomu od písaře zemského: že relací býti má a všeliký sněm relací se tvrdí, a tito artikulové jsou pro zemi a země opatření. A tak pro nějakou nedůvěrnost nechtěli někteří k relací svolovati. Tu páni sami zavřevše se, cesty obírali a velmi dlouho, téměř celý den, byli v zavření, až k tomu přišlo, že sobě přiřekli, aby tito artikulové byli ve dsky vloženi a skrze relací do desk vešli a místo měli, že také o krále J. M. osobu ihned nerozjíždějíce se jednati i zjednati chtí. A v těch artikulích některá slova, kteráž sobě obtěžovali, jsou napravena, tak že o artikulích i relací ke dskám již místo bylo a jest učiněn konec. Což se dotýče osoby J. M. krále volení odloženo do zejtří.

V sobotu. K volení krále osob jest z každého stavu zvoleno osm, aby ty mezi sebou rozjímaly, a oč se snesou, volencům z krajův oznámily; a to proto takový počet jest zvolen, že v menším počtu spíš zjednají, ale v hluku mnozí rozdílové a překážky, tak jakž to prvé zkušeno.

Z pánův osm osob těchto: pan Lev, pan komorník, pan sudí zemský, pan kanclíř, pan Jan z Šternberka, pan Hanuš Pflug, pan Jan z Vartmberka, pan Kryštof z Švamberka.

Z rytířstva: písař zemský, Linhart Markvart, Oppl, Jan Trčka, Jan Litoborský, Jan Boreň, Václav Amcha, Jaroslav Brozenský.

Z stavu městského: Jan z Vratu, Zikmund Zika z Prahy, Johannes z Malé strany, Jindřich z Chocemic z Hory, mistr Mikuláš Černobýl z Žatce, Michl z Tábora, Šimon Purkrábek z Plzně, Václav Vodička z Kouříma.


Ty všecky osoby jsouc tak zvoleny a majíc poručení, jakož již dotčeno, aby rozvažovaly a rozjímaly o osobě krále J. M., Však tak a oč by se snesly, že to vůbec oznámiti mají a vůbec dál to rozvažovati. Tu ten celý den od 19. hodin až do noci rozvažovali, namlouvali a poněvadž pozdě a noc býti měla, vyšedše předepsaní volenci z sklepu i oznámili stavům: že se z daru pána Boha pěkně začalo, než pro krátkost času že toho vykonati nemohli, žádajíce všech, aby se nerozjížděli, že v tom prače své nelitujíc, pokudž by k dobrému obecnému bylo, rádi jednati chtí. A odložili toho do pondělího stavům, a volenci ti na zejtří do sklepu aby se sešli v 19. hodinu.

V neděli. [Z rukopisu brněnského.] Tu volenci sšedše se rozmluvení jměli a k zejtří odložili sobě, aby se konečně ve 14. hodin sešli a tu věc k místu vedli, jakž poručení měli tím neprodlévajíc.

V pondělí. [Z rukopisu varmburského.] Tíž volenci svrchu psaní mezi sebou rozmluvivše z hodných příčin uznali, aby se snesli za jedno o osobu J. M. krále, poněvadž ještě potom má na obec vzneseno býti, že snad obec by se nesnesla a tak prače jich by daremná byla a pod tím ošklivení. I podle o tom snesení vystoupivše oznámili obci: že jsou na tom seděli, rozmlouvali i obmejšleli, což by k dobrému tohoto království bylo, a že pokojně se jedná a snášejí se. Protož, chtějí-li jim to obec v moc dáti, aby, o kterou by se osobu snesli, ten aby za krále vyhlášen a pánem naším byl, a že na sebe toho všetečně nepotahují a také co na ně jest vzloženo, rádi by v tom upřímně dobré obmýšleli a jednali.

Tu stavové se rozstoupili, ač i tu od některých odpíráno, poněvadž na ten způsob jsou voleni páni volenci, aby rozjímali o osobu krále J. M. a dál aby jim oznámili; avšak na tom se snesli a za odpověď dali to: že zvolili je jako dobré lidi a jsou té o Jich M. důvěrnosti, že věrně, upřímně, právě jich i svou věc obmejšleti a na tu osobu rozmejšleti ráčí, kteráž by se dobře tomuto království hoditi mohla; však tak vedle starodávního pořádku aby přísahu učinili tiž volenci. A také poněvadž osoby J. M. krále Ludvíka najíti nemohou, ani, aby pochován byl, nevědí, aby to opatřiti ráčili, tudy aby skrze toto volení nic nebylo ublíženo jejich poctivostem.

Tu odpověď dali páni a rytířstvo skrze pána z Pernštejna.

Tedy volenci vstoupivše do sklepu a majíc společně rozmluvení to rozvažovali, na všecky li osoby (jichž 11 bylo), jakž skrze pana Lva J. M. jmenovány byly, kteréž by k tomuto království mohly býti a náležeti, čili toliko na ty tři, totiž arcikníže Ferdinanda a knížata bavorská, kteříž o to království stojí, volení býti má. Od stavův jest dána Odpověď: že to volení býti má na ty toliko osoby, kteréž o toto království stojí, z té příčiny, jestliže by na koho volení se stalo, kterýž o to nestojí, by pak jemu bylo toho podáno tak a na ten způsob, jakž jest na tomto sněmu zavříno a on toho nepřijal, tudy by se posměch jim stal. Omluvu pak učinili páni a rytířstvo, proč tu přísahu chtí, aby učinili, že, předkem pro zachování starobylého pořádku a tak i pro vážnost tak znamenité věci.

Tu pak hned ta přísaha jest sepsána, jakouž mají tiž volenci učiniti, a ji aby učinili všickni v kaple u sv. Václava. I odloženo jest volenému do 14 hodin, aby se k přísaze sešli do kaply, a obec v 16 hodinách aby na hradě byla. Tu také vydány osoby z pánův i z rytířstva, aby byly při činění té přísahy, a z měst potom též byly osoby v takovémž počtu, jakž přednější stavové.

V outerý. Když se sešli volenci a po mši bylo, přísaha dána byla skrze děkana hradského, kterýž v infuli přišel a napomenutí učinil pánům zvlášť, rytířstvu zvlášť, osobám stavu městského zvlášť přísahu dával, již k volení krále činili, kteráž byla svolena. A tak od 16. hodiny v té kaple jsouc zavříni, až právě, když 21 bilo, vyšli. I šedše do soudné světnice ti volenci tedy oznámili, že jsou se o krále J. M. svolili a osobu srovnali, než vyhlásiti ještě není důležité, proto že by ještě některé věci potřebné měly zjednány býti, a tak odloženo až do zejtřího.

V středu. Tu předkládáno jest, že podle té přísahy, kteráž jest jim těžká vydána, že jsou na to myslili, kteříž byli voleni k tomu, pokudž nejdál rozuměli a což jsou za dobré uznali, to také, jakož u nich jest a oč se včera snesli, oznamují, že za krále volili a vyhlašují tak, jakž na ně jest toho podáno podle té přísahy: arciknížete Ferdinanda.

A to vyhlášení bylo, tak jako i volení, při hodině 19. A tu hned začali píseň: "Svatý Václave" a do kostela šli pochváliti pána Boha. Potom zvonili a z děl stříleli.

A když se zase navrátili z kostela, tehdy o to mluveno, že artikulové již jsou sněmem zavříni, a což se dluhův dotýče, to že na místě postaveno býti má, tak aby do sv. Jiří nejprv příštího zaplaceny byly. Též i dluhy milostivé aby byly rozváženy do suchých dnů postních, které jsou spravedlivé.

Také ještě potřebí jest, aby poslové byli vybráni a instrukcí jim dána byla, podle které a s čím by posláno býti mělo, jakož pak tyto dny jest to jednáno.

Poslové byli tito. Z pánův: pan sudí zemský, pan kanclíř, pán z Veitmile, pán z Vartmberka, pan Břetislav Švihovský, pan Albrecht Šlik; z rytířstva: písař zemský, Oppl, Jan Trčka, Planknar, Jaroslav Brozenský, Mikuláš Hiesrle; z městského stavu: Jan z Vratu, Zikmund Zika, Voldřich kanclíř, Mikuláš Konáč; z Hory: Mikuláš z Pretchňan, mistr Mikuláš Černobýl z Žatce.

A ti poslové sjeti se mají v Hradci Jindřichově na den sv. Kateřiny, a odtud jeti mají k J. M., králi volenému, arciknížeti Ferdinandovi.




Přihlásit/registrovat se do ISP