56. Purkmistr a konšelé městečka Trhového Štěpánova oznamují radám komory české, že berni při každém terminu Janovi Malovcovi odvedli, jenž však ji za sebou zadržel, prosí, aby pro nezaplacení berníky, kteříž v městečko a stateček jich uvázati se chtějí, stiháni nebyli.

1587, 20. ledna praes. - Orig. v arch. místod. král. Českého S. 15, sub n. 14.

VMti vysoce urozený pane, pane praesidente a VMti urození a stateční rytíři, JCMti páni rady zřízené komory v království Českém, páni nám milostivě a laskavě příznivi. Pán Bůh VMtem rač dáti v tomtéž světě v dobrém zdraví šťastné dlouhověké a veselé panování i jiné všecko a zvláště spasitedlné dobré, toho všeho modlitbami svými upřímnými, jakožto vrchnosti křesťanské, vinšovati a žádati nepřestáváme. Vedle toho z své veliké, důležité a vysoce z přinucené potřeby k pánu Bohu a k VMtem, jakožto k pánům křesťanským milostivým a spravedlivým, se utíkáme a se vší náležitou uctivostí a ponížeností pokorně VMtem jistou a pravdivou správu činíme, a na VMti, jakožto pány spravedlnost milující, vznášíme, kterak za příčinou JMti pana Jana Malovce berní za několik let pořád zadrželých a JMtem pánům berníkům neodvedených veliké nebezpečenství trpíme, kteréhož na každý den na se s velikým strachem již i očekáváme, takže, VMti páni milostiví, JMti páni berníci, jak jsme dojista zpraveni, v městečko Štěpanov a v veškeren chudý stateček náš a to tuto středu nejprvé příští listen obranním se uvázati chtíti ráčí. Ješto, VMti páni milostiví, po ta všecka léta zadržání pana Jana Malovce při každém terminu časně z nás chudých lidi ty berně vybírány a pánu dávány bývaly, a že pak JMt pan Jan Malovec ty berně na sobě drží, to příčinou naší nic není, neb jsme my chudí za pana Malovce JMtem pánům berníkům, jsouc na onen čas poddaní jeho, za ty berně i za jiné dluhy jeho neslíbili, i také beze všech dluhův a závad jeho týž chudý statček od JMCské s velikou nesnázi a těžkosti za veliké peníze naše jsme koupili: a což nebude-li předně pomoci pána Boha a milostivé ochrany JCMti a VMtí, v tom by se nám chudým veliké ublížení a již i nejvyšší nás všech zahubení stalo. Za kteroužto příčinou, jednou i druhou, abychom v ničemž hyndrováni nebyli a všelikteraké škody a takového v náš chudý statček uvázání zbaveni bejti mohli, k VMtem jakožto k pánům křesťanským milostivým a spravedlnost křesťanskou milujícím, se utíkáme a jak nejvejš prošeno býti může VMtí se vší náležitou uctivostí a ponížeností pokorně prosíme, aby VMti to vždy nějak předjiti a tu věc v brzkosti, neb jest toho nám chudým lidem veliká a ouhlavní potřeba, milostivě opatřiti ráčili, tak abychom pod milostivou ochranou VMti my chudí se živiti a v pokoji za VMti pánu Bohu modliti se mohli.

A věříme pánu Bohu a VMtem, jakožto křesťanským milostivým vrchnostem, že v té věci opatřeni a ochráněni budeme, v čemž ve všem pánu Bohu a VMtem se poručení činíme.

VMtem k službám hotoví a ve všem povolní

purkmistr a konšelé a starší obecní městečka Trhového Štěpanova.

In tergo: 20. Jannuarii 87.




Přihlásit/registrovat se do ISP