68. Opat, převor i všechen konvent kláštera Sedleckého oznamují arcibiskupovi Pražskému Martinovi, že vedle usnešení opatův, aby císaři šest set tolarů shledali, pro nedostatky, bídu zachovati se nemohou, po svém ouředníku 300 k. m. že posílají, i žádají prosebně arcibiskupa, aby je při císaři v té příčině omluvil.

[Srovnej č. 19, 23 a 39.]

V SEDLCI. 1587, 13. února. - Orig. v arch. arcib. Pražsk. sub Recepta ab a. 1587.

VMt nejdůstojnější kníže, pane, pane arcibiskupe Pražský etc., pane a otče nám milostivě příznivý! etc. Při tom z důležité příčiny k VknMti se utíkáme, tak jakož jest na onen čas pole jiných pánův opatův v nepřítomnosti naší a obmeškání skrze posla jisté uložení se stalo, aby z důchodů klášterských JMCské pánu, panu nás všech nejmilostivějšímu, do šesti set tolarů shledáno a v jisté místo vyčteno a odvedeno bylo: vedle kteréhožto uložení bychme se rádi poslušně a poddaně zachovali, ale nedostatek veliký při nás se nachází, zvláště že sme v novotě vosazení našeho v dluzích nemalých po předcích našich zůstali a již z toho hospodářství do tří set kop grošů dluhu a spíš více vyplatili, v kteréž sme se my nedlužili, nýbrž za předka našeho, za jakou pak příčinou, toho my nevykládáme. Nadto vejše na některá stavení, kteráž k spuštění přicházela, veliký náklad sme učinili a k tomu positiv nový do kostela, za kterýž dobře přes půl druhého sta kop, ano také na některá roucha mešná do kostela náležitá a jiné potřeby pro ozdobení toho chrámu a vzdělání; pro budúcí památku, nechtíc služeb buožích opouštěti, čímž sme spravedlivě povinni, vynaložili a jiných mnoho nákladův, jakož to VknMti vše šíře v známost uvedeno jest, i také v dobré vědomosti VknMti jaká miseria při nás jest: A tak té sumy že nám není možné odkud opatřiti nevíme. Ani kdyby k tomu přijíti mělo a JMCská, pán, pan nás všech nejmilostivější, toho předce žádati ráčil, tehdy bychme, čímž sme spravedlivě povinni, nemohli tomu odpírati, ale všelijakou poslušnost proti JMti zdržeti a zachovati; ale za touto příčinou bez ublížení téhož důstojenství něco za někderý čas zastaviti, však by to vše se stalo s ublížením téhož chudého záduší, a to v tom, jestli by JMCská, pán, pan nás všech nejmilostivější, k tomu povoliti ráčil, aby něco k zástavě přišlo, ač té víry nejsme, tehdy kdož by koliv nač půjčil, chtěl by míti odtud vedle svolení sněmovního a zřízení zemského ouroky náležité, anebo užitky bráti, v čemž bychme nemohli než vejše a více hynouti.

I poněvadž zpráva naše tato pravdivá jest, za to pokorně prosíme, že nás při JMCské, pánu, panu nás všech nejmilostivějším, omluvna míti ráčíte, a ačkoliv vždy, aby naše poddaná poslušnost mohla shledána býti, s velikou prací a mnohejmi upřímnejmi žádostmi a obávajíce se, aby též záduší k další záhubě nepřišlo, jsouc povinni raději je vzdělávati, a majíc v paměti naše povinnosti, jimiž sme zavázáni, co sme koliv mohli sumy shromážditi, ouředníka našeho Jana Bradavičku vysýláme, davše jemu tři sta kop míš., tu kdež náleží, aby vyčetl a odvedl.

Za to pokorně vždy prosíme, že nás při JMCské, pánu, panu nás všech nejmilostivějším, v tomto našem nedostatku omluvna míti ráčíte a abychom k větší sumě, jakž JMCská žádati ráčí, jakž milostivé poručení v sobě zavírá, jehož datum na hradě Pražským ve čtvrtek po početí blahoslavené panny Marie léta 86, potahováni nebyli, laskavě se přimluviti ráčíte; což tak k našim poníženým prosbám laskavě učiniti ráčíte, máme víru ku pánu Buohu všemohoucímu, že to VknMti skrze požehnání svaté vynahraditi a za prodloužené časy zdraví popříti ráčí, a my se všelijak služebně toho VknMti na budoucí časy upřímně vysluhovati chceme. Vedle čehož se v další ochranu VknMti, že v svejch žádostech uslyšáni budeme, poroučíme a za brzké té věci vyřízení prosíme. Dán na klášteře Sedlci v pátek první v postě léta Páně etc. osmdesátého sedmého. VknMti ve všem poddaně poslušní kaplané

 

kněz Bartholoměj Makeš, opat, kněz Jan, převor i všecken konvent

 

kláštera Matky buoží v Sedlci.






Přihlásit/registrovat se do ISP