143. Komora česká perkmistru hor viničných, aby výběrčí všech měst Pražských k sobě povolal, s nimi poznamenání těch, kteří sněmem ustanovenou sbírku z vína a jiných věcí pod záminkou, že by vína k jich vlastní potřebě byla, odváděti nechtějí, učinil a do komory odeslal.

1588, 27. ledna. - Konc. v arch. míst. král. Česk. S. 15, 13.

Při artikulích nedostatkuov od JMCské perkmistra hor viničných a výběrčích všech tří měst Pražských strany sbírky zemské vyhledaných a vystavených potřebuje se ihned spěšně věděti: jedno, při prvním artikuli, kdo jmenovitě ty osoby jsou, kteréž buď z přirozenosti anebo do stavu přijaty, odřekševše se živnosti městských, sobě svých vín domácích z vinic svých aneb odjinud skoupených, aneb, jakž mnozí tím se, že by jim k vlastnímu truňku odeslána býti měla, praví, a kdež taková vína složena mají, netoliko sfizirovati, ale ani ukázati nechtějí, však proto v svých domích pod spůsobem domácího vína je šenkuji a z toho sbírky nedávají, vymlouvajíc se pány berníky, že jim to spravují a odvozují.

Týmž spůsobem potřebuje se v třetím, čtvrtém, sedmém a devátém artikulích týchž sbírky zemské nedostatkův vysvětlení a kdo jsou ty osoby neb domové panští, kde se ty věci tak ukrytě řídí, poznamenáni. A protož JMti páni rady komory české poroučeti ráčí nadepsanému JMCké perkmistru, aby povolajíc ještě dnes konečně k sobě všech tří měst Pražských vejběrčí s nimi na ty artikule zasedl a udělajíc na každý artikul obzvláštně rubriku čeho neb které věci se tu dotýče a poznamenání osob, takové vejtahy vedle vysvětlení i jiných artikulův, jestli by při kterém ještě jaký nedostatek nacházeli a potřebí bylo čeho doložiti, JMtem dáli Bůh zejtra tím ranněji nahoru odeslal. Na tom JMCské jistú vůli naplní. Actum in consilio etc. 27 Januarii ao 88.




Přihlásit/registrovat se do ISP