179. Joachym z Kolovrat, purkrabě Karlštejnský, líčí císaři spuštění hradu Karlštejna a žádá, aby mu jistý počet trámů jedových a dubových z lesů Dobříšských na krovy, podlahy i jiné stavení, a dostatek dříví na vypálení cihelen a vápenic z panství Hrádeckého vykázati dal, poněvadž sněmem svolených 1500 kop míš.na opravu hradu nedostačuje.

1588, 26. dubna. - Orig. v arch. míst. král. Česk. K. 25. Sub n. 48.

Nejjasnější a nejnepřemoženější Římský císaři, Uherský, Český králi, pane, pane můj nejmilostivější! Nepochybuji, že VCMt mé předešlé na VCMt poníženě poddané vznášení a oznámení v své milostivé dobré paměti míti ráčíte, kterak netoliko zámek Karlštejn na krovích a podlahách i všelijakém jiném staveni, ale ano i ve dvořích na nejvyšší spuštěn a stavení sešlé, kteréž velikého a znamenitého brzkého opatření potřebuje a odtahův trpěti nemůže. Krovy, podlahy se některé dokonce nové dělati musejí, podlaha, kteráž nad samým klenutím kaply, tu kdež koruna, privilegia a jiné věci jsou, tak sešlá jest, trámové setlelí, sešlí, někteří již i nalomení, dolů na klenutí se vohnuli, visí na samém upadnutí, což jest se obávati, jestliže by na též klenuti a tu kaplu, jakž velicí a hrubí trámové jsou, spadli, aby to klenuti dokonce neprorazili a na věcech v kaple, kteréž tam jsou, znamenité škody neudělali. Což sem vše mistru Voldřichovi, VCMti paumistru, tyto dny ukázal, a to též on seznal, že veliká znamenitá pilná potřeba toho jest, aby táž oprava se, což nejprvé býti může, vykonala, od něhož milostivě, že jest to v pravdě tak, zprávu vzíti poručiti moci ráčíte; načež páni stavové království tohoto při minulém sněmě 100 kop míš. toliko svoliti, však i na skoupení zbrojí, háků a duplháků a opravení i upevnění předhradí, ráčili.

A poněvadž možná není, aby na takovou malou sumu tak velká oprava se státi a táž suma vystihnouti mohla, a zvlášť, kdyby se dříví, cihly, vápno k tomu kupovati měly, poněvadž u Karlštejna a na tom panství k stavení žádného dříví hodného již na tento čas se nenachází ani tu vokolo blíže, by jeden kupovati je chtěl, leč tu z panství VCMti Hrádeckého a Dobříšského: k VCMti se z přinucené potřeby utíkám a poníženě poddaně prosím, že ráčíte k vopravení téhož zámku a k veliké pilné potřebě sto trámův velkejch dubovejch na tu kaplu, kdež koruna, na podlahy, na kostel z panství Dobříšského mně poručiti vykázati a milostivě naříditi dáti, a půl druhého sta trámův borových a jedlových na jiné staré sešlé stavení a dřiví přehnilé, aby se to opraviti mohlo, prvé nežli by krovy a podlahy spadaly a něj aká veliká nebezpečná škoda skrze to se stala, tolikéž také z panství Hrádeckého k vypálení vápenice a cihelny, asi deset vápenic a cihelen, abych sobě splaviti dáti mohl naříditi. A já od osoby své chci se hned skutečně k tomu přičiniti to se vší nejvýš možnou pilností fedrovati a dáti opravovati, tak že osobou ani pilností mou nemá tu nic sjíti.

Nicméně též VCMti připomínám strany těch falkonetlů a knechtských špisů, které ste milostivě na přímluvu JMti nejvyšších pánův ouředníkův a soudcův zemských k vochraně nadepsaného zámku Karlštejna z cejghausu svého se milostivě zakázati vydati naříditi ráčili, aby to proti jisté kvitanci neb inventáři mně odvedeno bejti mohlo, že o tom též milostivě poručiti ráčíte; poněvadž tam na zámku mimo jeden starý moždíř žádné střelby ani braně není, abych týž zámek s věcmi, mně na něm svěřenými, tím lépe bezpečněji opatrovati a povinnosti své dosti činiti mohl, však pak to všecko VCMti a stavův k nejlepšímu jest. Za milostivou brzkou odpověď poníženě poddaně prosím. Datum v outerej po sv. Marku evangelistu léta 1588.

VCMti ponížený věrný poddaný

 

Joachym z Kolovrat, purkrabě Karlštejnský.






Přihlásit/registrovat se do ISP