221. Konsistoř pod obojí prosí císaře za ochranu proti nářku Joachyma z Těchnic, jejž v příčně výpovědi o slib manželský byl učinil, kteréhož nařknutí ujala se panna Sidonie z Michalovic a ku právu duchovnímu z pravého slibu manželského již přisouzeného práva státi nechce; i oznamují, že nedůvodné takové nařknutí také legátu papežskému oznámili, kterýž se jich ujal.

Sine dato. (1589.) - Ruk. souč. v knih. arcib. Pr. sub "Acta boh. cons. utr. ab 1589-95".

Nejjasnější, nejnepřemoženější! etc. Kdež jsme předešlých dnův na VCMt ve vší ponížené poddanosti vznášeli, kterak nějaký Joachym z Těchenic, řečník, člověk opovážlivý, soud práva duchovního konsistoře Pražské pod oboji těžce naříkati a nás před dobrými lidmi nevinné pomlouvati nestydatě smí, jako bychom mezi Marjanou dcerou Matěje z Většina, VCMti v městě Brodě Českém rychtáře, a Janem Smradovským z města Kouřima, kde činiti bylo o slib manželský, pod tím na poctivosti sníženou, vejpověď falešnou učinili a touž vejpověď že by pan legat jeho svatosti papežské napraviti měl, a že jsme lotři a zjevní cizoložníci: kteréhožto nedůvodného a nepravého nářku ujímajíc se panna Sidonia z Michalovic, s rádci a přátely svými na mnohá spravedlivá VCMti poručení ku právu duchovnímu státi a panu Vojtíkovi Bukovskému z Hustiřan z pravého slibu manželského již přisouzeného práva býti se zbraňuje.

I abychom, nejmilostivější císaři, mohl slušně a spravedlivě v své nevině před takovými toho všetečného utrhače Joachyma z Těchenic, který mnohým dobrým šlechetným lidem lepším, nežli jest sám, utrhá nepravými a nedůvodnými nářky, jakožto ouřad VCMti práva duchovního ochráněni býti, jsme z prostředku našeho čtyry kněze ku panu legatu jeho svatosti papežské odeslati a takový nedůvodný nářek JMti i psaním v známost uvésti neobmeškali; nicméně i páni Pražané Starého města Pražského z prostředku osob radních na žádost naši ku panu legatovi vyslali, před nimižto JMt pan legat zjevně oznámiti ráčil, že toho Joachyma z Těchenic, ani těch osob, které před námi o slib manželský činiti měly, znáti, ani žádné vejpovědi napravovati a nikda o konsistoři Pražské a o jejím kněžstvu poctivém, zde jsa po ty dvě létě, zle smejšleti neráčil, a že by toho Joachyma z Těchenic co jest za osobu, že se smi tak o JMt pana legata otírat a dobrým lidem nevinně v ošklivost dávati, rád ráčil chtíti věděti. A co víceji tu od JMti pana legata mluveno bylo, obšírněji páni Pražané toho všeho VCMti zprávu učiniti mohou. My pak, jsouce od VCMti, jakž pan administrátor náš spolu s námi, od léta 1581 k té práci konsistoře Pražské k vykonávání soudů duchovních a k správě všeho kněžstva řádného katolického pod obojí spůsobou potaženi, věrně a upřímně po ta všecka léta podle povinností našich soud duchovní i všeckno kněžstvo řádné (ač s velikou obtížnosti) jsme opatrovali, nemajíce z toho žádného zisku, nenadáli jsme se, abychom se s tak těžkými nářky nevinně na zlechčení VCMti ouřadu duchovního a kněžství našeho potkati měli, kudy by snad kněžstvo řádné i také starobylé náboženství katolické pod obojí od protivníků zlechčeno a potupeno bylo.

Protož VCMt ve vší ponížené poddanosti prosíme, že nad námi věrnými poddanými svou milostivou a ochrannou ruku držeti, nás v nevinně a takové hrozné potupě litovati a k slušné nápravě a spravedlivému opatření přivésti ráčíte, aby jiní všeteční příkladem jeho Jáchyma neměli svobody nás i jiných dobrých lidí utrhati.

V milostivou ochranu pánu Bohu a VCMti se poroučíme a za brzké vysvobození z té práce nebezpečné pro Boha prositi nepřestáváme.




Přihlásit/registrovat se do ISP