238. Rada Nového města Pražského komoře české v příčině půhonu Buriana Trčky z Lípy, podkomořího království Českého, k soudu purkrabskému pro jich rukojemství na 1500 kop míš. za císaře učiněné.

1589, 10. března. - Rukop. souč. v archivu m. Prahy, č. 410.

Pánům radám do komory strany puohonu pana podkomořího království Českého k soudu purkrabskému pro rukojemství za JMCskou.

VMt urozený pane, pane etc., urození a stateční páni rytíři, JMCské páni rady zřízené komory v království Českém, páni nám laskavě přízniví. VMtem k laskavé paměti přivodíme suplikací naší předešle VMtem podanou, i také co jest od vyslanejch našich na onen čas při tom, promlouváno strany puohonu od urozeného a statečného rytíře pana Buriana Trčky z Lípy etc., JMCské, rady a podkomořího království Českého, [...] do soudu nejvyššího purkrabství Pražského pohnati ráčil, nás viniti chtíce z puol druhého tisíce kop m., k tomu z ouroku polouletního, jakž na onen čas suplikací naše to plněji obsahuje a zavírá, abyste to ráčili laskavě opatřiti, abychme my a chudá obec naše škody toho nenesli; a pod tím nicméně s JMtí p. podkomořím skrze vyslané naše promlúvení sme měli, chtíce vyrozuměti, ráčil-li by pán v tom jak spokojen bejti, aby, poněvadž zase krátkej termín přes tejden k témuž puohonu státi nastává, jakž předešle na vyhlášení puohonu v napřed oznámeném soudu nejvyššího purkrabství Pražského ten puohon pana podkomořího k vyhlášení do pátku po neděli Laetare léta tohoto 89 [...] odložen: i v té věci od p. podkomořího vyslanejm našim jest za odpověď dáno, jestliže byste na místě JMCské povolení dali k tomu, aby p. podkomoří takovej dluoh, za JMCskou sirotkuom někdy Tobiáše Nejedlého náležitý a panu podkomořímu dobrou volí postoupený, poraziti mohl, že VMtem od pána toho jest podáno, a pan podkomoří že svého práva strhnouti se a k vyhlášení takového puohonu odložiti dopustiti a tudy z práva svého se vyvésti dopustiti neráčí, než stane-li se přísudek na nás, že pán na onen čas nám ráčí moci příročí dáti. A tak rozuměti, že my posavad v nejistotě a v nemalém nebezpečenství bejti musíme, nebo kdyby již přísudek na nás se stal, nevíme, mohli[-li] bychom co při JMti panu podkomořím na onen čas obdržeti. Za to VMti služebně žádajíce, že ještě ráčíte s JMtí p. podkomořím dostatečně jednati a pána spokojiti, aby k vyhlášení takového puohonu a potom snad i přísudku a k naší další těžkosti nepřišlo. Za laskavou odpověď VMtí služebně žádáme. Datum f. 6. post Oculi anno 89.




Přihlásit/registrovat se do ISP