245. Rada Nového města Pražského připomíná komoře české dříve již podanou prosbu, aby jim od císaře na stavení věže rourní z dědičného groše posudního nebo z druhého dílu odoumrtí v městech Pražských, nebo jiných městech královských, pomoc do dvou tisíc kop gr. č. učiněna byla; na dluh jim od císaře povinný aby splátka odvedena byla; za dříví k císařské potřebě propuštěné aby jiné jim nahraženo bylo a z rukojemství za císaře na půl druhého tisíce kop gr. Burianovi Trčkovi z Lípy, podkomořímu království Českého, učiněného, aby zaplacením dluhu vyvazeni byli.

1589, 10. dubna. - Rukop. souč. v arch. města Prahy č. 410.

Do komory připomenutí o pomoc na stavení věže rourní.

VMti urozený pane, pane, urození a stateční páni rytíři, JMCské páni rady zřízené komory české v království Českém, páni nám laskavě přízniví, VMtem k laskavé paměti přivodíme předešlého roku suplikací naše nejedny, kderejmiž VMtí sme služebně žádali za laskavou přímluvu a fedruňk při JMCské etc., p. p. n. nejmilostivějším, aby JMCská milostivou pomoc z přirozené milosti, dobrotivosti a štědrosti, jakožto král a pán křesťanský, pán náš nejmilostivější, učiniti ráčil na stavení věže rourní, kderéž již z daru p. Boha všemohoucího gruntové velikejm již nákladem založeni a vyzdviženi jsou, a dále k dalšímu stavení též věže tento rok přistoupiti a to tak veliké dílo před sebe vzíti té vuole sme, a pro zašlost chudé obce naší a naši nemožnost uznáváme, že nám to velmi těžce jíti moci bude. Poněvadž také u nás v N. m. Pražském nemalej duochod posudního JMCské od stavuov království tohoto svoleného nicméně i dědičného JMCské vychází a do pivovaruov předně voda se vede a tudy zřetedlnej užitek JMCské vychází, za to VMtí opět žádajíce služebně, že ráčíte laskavě, abychom takové pomoci od JMCské, buď z groše dědičného posudného u nás v N. m. P., anebo z druhého dílu odoumrti nápadu na JMCskou přišlého v Starém m. P., aneb v některém městě JMCské královském, v Plzni, Budějovicích, Nymburce, Kolíně aneb v kterémkoli jiném, do dvou tisíc kop gr. českejch dostati mohli, v tom nám laskavě nápomocni bejti ráčíte. Při tom také i toho VMti tejna nečiníme, že podle jistoty na jistou sumu, kderouž za JMCskou, p. p. naším nejmilostivějším, my a chudá obec naše máme a placení takové sumy a dluohu na sbírky podle sněmovního snešení do vyplnění vší sumy naší jest ukázáno a na jednání VMtí od nás tomu jest povoleno, jakž to v dobré paměti míti ráčíte, a předešlého roku na oba dva terminy sv. Jiří a sv. Václava, kdež nám mělo přijíti tisíc kop a někderá kopa, vše grošuov českejch, tak jakž v též jistotě zaplacení ve 4 letech jest položeno, i že se nám do sumy 1000 fß a někderé kopy gr. č. nedostává k doplnění 330 a někderé kopy gr. č., a jakž často psaná jistota obsahuje, že nám od JJMtí nejvyšších pánuov berníkuov zemských ten restant na předešlej etc. 88 rok odveden býti má, ale porozumíváme, že k tomu jest potřebí od VMtí, aby jistota na místě a jménem JMCský a poručení na takové dotčeného restantu odvedení a doplnění vydáno bylo JJMtem nejvyšším pánuom berníkuom. Protož za to také VMti služebně žádáme, že tak ráčíte laskavě učiniti a takovou certifikaci a poručení na místě a jménem JMCské JJMtem nejvyšším berníkuom do berně vydati poručiti.

Též také VMtem služebně připomínáme, že předešle ku potřebám JMCské dříví z mlejnuov našich, kteréž k vlastním našim potřebám velikým nákladem spraveno jest, na onen čas ve vší poddané poslušnosti propuštěno, i VMtí za to žádáme, aby na místě takového dříví zase ku potřebám našim ke mlýnům a na lodi v úboře u Křivoklátu dříví na gruntech JMCské oddati naříditi a, komuž náleží, na to jistotu psanou a poručení na místě a jménem JMCské milostivě učiniti ráčili. Naposledy, co se dotejče puohonu JMti pana podkomořího království Českého z jisté sumy, jakž vedle p. Pražan Starého i Menšího měst Pražskejch v rukojemství za JMCskou sme se poníženě a poddaně postavili, že již ten puohon jest vyhlášen na soudu nejvyššího purkrabství Pražského, a jakž rozuměti muožeme, že na témž soudu, jakž nejprvé držán bude, že na ten puohon přijde a přísudek bezpochyby snad se stane, abychom toho budoucí těžkosti my i chudá obec naše nenesli, že ráčíte laskavě tu věc opatřiti a JMt pana podkomořího na místě JMCské milostivě spokojiti. A my se toho všeho, což na toto připomenuti a snažnou žádost naši učiniti ráčíte, našimi službami podle našich nejvyšších možnosti všelijak odsluhovati hotově snažiti se budeme. Za laskavou odpověď a brzkou VMtí služebně prosíce. Datum f. II. post Quasimodo anno 89.




Přihlásit/registrovat se do ISP