248. Konsistoř pod obojí prosí nejvyššího hofmistra království Českého Jiřího st. z Lobkovic, aby vydána byla nařízení císařská městům Kouřimi a Vodňanům v příčině vybytí kněží nepořádných a přijetí jiných řádných katolických.

V PRAZE. 1589, 20. dubna. - Rukop. souč. v knih. arcib. Pr. sub Acta boh. cons. utr. 1589 - 1595.

U. pánu, panu Jiřímu staršímu z Lobkovic a na Libochovicích, raddě JMCské a nejvyššímu p. hofmistru království Českého.

Modlitbu naši vzkazujem, urozený pane, pane nám v pánu Bohu laskavě příznivý. Dnův pominulých nejednu ale několik suplikací JMCské jsme podali a toho pokorně žádajíc hledali, aby do města Kouřimě a do Vodňan poručení od JMCské vyšla, poněvadž v týchž městech řádní kněží nejsou a obzvláštně v městě Kouřimě kněz na půl léta od nás poddanej šlakem poraženej pracovati sám nemůže, kněze neřádného frankfurtskýho naproti vůli naší (...) a jsa citován státi nechce, processí čtvrteční corporis Christi, která od mnoha let v tom městě držána a zachovávána byla, složil, na kázání zjevně papeže jmenuje a haní, pravíce jej býti antikristem a vlkem, tělo boží v monstranci monstrákem neb voplatkem.

Item, v městě Vodňanech bez vědomí našeho vzali sami sobě jakéhosi ševce frankfurtského, který v velikej pátek rval se v kostele s pulsanty, když nechtěli zvoniti a sám vběhši na zvonici zvonil, šturmoval, lidi mnoho vyděsil, k tomu ještě jiné frankfurtské dva; tak ten lid zvyklej starému náboženství v bludy uvozují, nad čímž lid prostej pláče a naříká, [aby] jiné kněží katolické přijali, toho až posavad dostati nemůžeme, a kněží katolické máme, z místa jejich jsme je vyzvedli a do týchž měst od nás jich přijíti nechtí.

Protož VMt pokorně žádáme, že se ráčíte v to vložiti pro Boha a obhájení církve svaté a řádův jejích, aby do týchž měst poručení od JMCské nám vydána byla dostatečná, a poněvadž již svatý Jiří přišel, od nás vybydouc kněží neřádné, řádné a katolické kněží aby přijali. A což tak na žádost naši učiniti ráčíte, my se za MV. pánu Bohu modliti budeme, aby pán Buoh dlouhého zdraví, dobrého a šťastného panování příti ráčil. S tím sebe pánu Bohu a MV. poručeny činíme. Datum v Praze ve čtvrtek po druhé neděli po Veliké noci léta 1589.




Přihlásit/registrovat se do ISP