253. Jan Vchynský ze Vchynic prosí Vilíma z Rožmberka za přímluvné připsání k hejtmanu markrabství Moravského; zmiňuje se o jednání se služebníky kurfiršta Saského, jimž 10.000 zl. položiti chce, dále že od administrátora, markrabího Braniborského na psaní odpověď dostal, projevuje ostýchavě obavu, aby nepřátelé (Vchynského) oulisnými řečni jeho (Vil. z Rožmberka) neoklamali.

NA HRADCI. 1589, 28. dubna. - Orig. v arch. Třeboňském.

VMt vysoce urozený, můj milostivý a na mne laskavý pane! etc. Poněvadž sem až posavad, podle milostivého a laskavého VMti mně učiněného zakázání, psaní toho, kteréž ste VMt in favorem mei panu hejtmanovi markrabství Moravského učiniti míti ráčili, nedostal, za tou příčinou předně služebníka svého sem odsud na poště vypravil, tak abych VMti služebně o to připomenul, poněvadž tento čtvrtek nejprv příští, popřeje-li pán Bůh zdraví, při pohřebu, dobré paměti, nebožtíka pana Zachariáše z Hradce jest ta naděje, že se s JMti panem hejtmanem shledám, abych k tomu času takového VMti laskavého fedruňku užíti a tudy pana hejtmana, a skrze pána jiné pány, sobě k budoucí poctivosti své a svých zejskati mohl. A protož VMti, svého milostivého pána, za to služebně prosím, že mi tu milost a lásku ukázati a takové připsání ku panu hejtmanovi po tomto služebníku mém, abych ho k oznámenému dni na Telči užíti mohl, že odeslati ráčíte. Dá mi to bohdá pán Bůh, že to poznati ráčíte, že se toho VMtem věčně odsluhovati budu.

Co se služebníků JMti kurfiršta Saského dotýče: podle zdání mého zbytečně VMt zaneprázdňují a vili se mi, že sou se mohli dobře v tom spokojiti; ale jakž jest koli chci se k tomu přičiniti, abych jim takové peníze, těch deset tisíc zlatých, na Děčíně položil, ale abych já jim ouroky anebo jaké škody platiti měl, nevidí mi se, abych tím byl povinen, mohou dobře na tom přestati, však pak sami praví: "dass geringe Unkosten darauf sein gegangen", S tím se vším nemožno Němci bez fortele z lavice upadnouti. Když bohdá po vyřízení zdejších věci do Prahy přijedu, o to o všecko s VMtí promluvím a bohdá to náležitě na místě postavím.

Nemohu před VMtí toho tajiti, že sem od JMti pana markrabí Brandenburského pana administrátora na psaní své odpověď dostal, nicméně také že JMt VMti psáti ráčí, a co mi ráčí za odpověď dávati na mou poníženou žádost, to VMti k přečtení odsýlám; za to podle toho VMt služebně prosím, poněvadž JMt toho dokládati ráčí, že z toho psaní, kteréž ráčí VMti o touž věc činiti, dále náchylné milostivé vůli JMti obšírněji vyrozumím, že mi ráčíte, co VMti psáti ráčí, v známost uvésti. Já u sebe nic jiného nepoznávám, nežli že sem tomu pánu z tak milostivé náchylnosti, kterouž v mnohých příčinách ke mně bez mého zasloužení prokazovati ráčí, povinen se odsluhovati; ráčí mi předce titul purkrabí Karlštejnského dávati, i aby snad někdo podle běhu tohoto schytralého světu mně toho něco k vině nepřipsal, musím JMti v té věci poníženě skrze JMt kanclíře, na kterémž velikého přítele mám, na rozum dáti, že sem z purkrabství vymustrován. Píše mi bratr můj pan Radslav, že by ta bába Lida z Hryzele opět měla na mne tři suplikací JMCské podati a toho hledati, aby mne JMt ráčil s ní sročiti, že by mne chtěla z moci viniti. Až posavad není mi nic toho odesláno, nevím v pravdě skoro jak těm věcem rozuměti, co tuto v naší milé vlasti nastati chce, a zdá mi se, že bych mohl říci s poetou: quid facient domini, audent cum talia fures, musím na ten čas to pánu Bohu a času poručiti a snad pán Bůh ráčí chtíti tak míti, aby tudy aspoň dobré řády, kteréž při dskách se zachovávají, mohly vyhledány býti; ale nechci nyní VMt, svého milostivého pána, tím zaneprázdňovati, nýbrž toho, až bych ty věci do rukou svých dostal, na ten čas při tom zůstavuji, silnou ku pánu Bohu víru majíc, že mne opustiti neráčí. Píši mi také dobří přátelé duověrně, že ráčíte od některých, quos natura non solum molo signavit sed pravis ipsorum moribus et sceleribus adeo contaminavit, ut merito ad eos versiculus olim a Romanin usitatus: Hic niger est, hunc tu Romane caveto, pertineat, tak pilně navštěvováni býti, že mnozí poctiví lidé toho se obávají, aby se in ipsorum pernitiem svými lstivými, oulisnými řečmi zase do VMti nevloudili: já pak, poznavši dary, jimiž jest pán Bůh VMt nad jiné osvítiti a obdařiti ráčil, nikoli, aby oni to dovésti měli, nevěřím a mám tu naději ku pánu Bohu, že k tomu přijíti nedá. Piscator enim tocies ictus lapit. Prosím VMt, svého milostivého pána, račte toto mé upřímné, služebné psaní laskavě v dobré obrátiti, Bůh ví, že věrně a upřímně míním; veršíček pak ten a staré Římanů přísloví proto sem napsal, poněvadž VMt z kmene a rodu těch slavných Římanů ráčíte pocházeti. A s tím se VMti, svému milostivému pánu, se všemi svými k ochraně poručena činím. Pán Bůh nebeský rač mého s VMtí šťastného v dobrém zdraví a s potěšením shledání popříti. Datum na Hradci 28. dne měsíce Aprilis léta 89.

VMti věrný a upřímný služebník

 

Jan ze Vchynic.






Přihlásit/registrovat se do ISP