254. Administrátor a farářové konsistoře pod obojí navrhují císaři jména budoucích konsistoriánův.

V PRAZE. 1589, 10. května. - Rukop. louč. v knih. arcib. Pr. sub Acta boh. cons. utr. ab 1589 - 1595.

Osoby, které by se mohly hoditi k obnovení konsistoře, podané JMCské na jisté poručení JMCské, jehož datum v Praze in consilio 13. Aprilis anno 1589.

Nejjasnější a nejnepřemoženější Římský císaři, Uherský a Český králi, pane, pane náš nejmilostivější! Jakož jest nám VVCská dekretem svým milostivě poručiti ráčila, abychom na některé dobrého chování, poctivé a pobožné kněží s pilností pomyslili a k dosazení konsistoře zejména poznamenané v poníženosti VCMti podali, ačkoli dosti jsme na to a bedlivě, pilně myslili, v tomto tak velikém nyní nedostatku kněžstva řádného a věrného pánu Bohu a církvi jeho svaté sotva osoby tyto níže poznamenané, ty ještě ač dosti mdlé a nestatečné, obrati jsme a najíti mohli: kn. Tomáš, farář sv. Vojtěcha v Podskalí, kn. Havel farář sv. Martina, kn. Václav farář sv. Petra, kn. Martin farář sv. Klimenta, kn. Tomáš farář sv. Mikuláše, kn. Jan farář sv. Jindřicha, kn. Fabian farář sv. Jiljí, kn. Ondřej z Ounětic, kn. Jeronym z Loučíma, kn. Matěj farář Miličínský. Konsistoriánové zůstávající: kn. Jiřík, farář sv. Michala v Novém městě Pražském, kn. Jan farář sv. Štěpána Velikého, kn. Václav Benešovský, administrátor.

Protož VCMt jak předešle tak i nyní se vší ponížeností žádáme, že ráčí VMCská konsistoř naši obnoviti, nás mdlé z ni propustiti a jinejmi hodnějšími a statečnějšími osaditi. S tím sebe a konsistoř naši v milostivou ochranu VCMti poručeny činíme. Datum v Praze v středu po sv. Stanislavu 1589.

VCMti věrní poddaní kaplané

 

administrátor etc.






Přihlásit/registrovat se do ISP