266. Páni z rytířstva přijati na sněmu obecním do stavu svého Mat. Prekle z Proksdoru, Jonáše Tuchera z Šoverova, Daniele Matiaše z Šudetu, Jana Czettlbergara z Czettlbergu, Jana Nekše z Štrambergu, Matěje Šlechtína z Sezemic a Václava Horského z Grynfeldu.

[1589.] - Kvat. zelený rel. 1589-94, fol. B. 7. č. 48 v král. česk. arch. zemském.

Ve čtvrtek den sv. Víta. [Téhož dne stal se zápis do desk.] Páni z rytířstva podle svobod stavu svého na plném sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském v pondělí po svatém Medardu léta tisícého pětistého osmdesátého devátého, na obzvláštní přímluvu osob panského i rytířského stavu přijali jsou do téhož stavu svého rytířského: Matesa Prekle z Proksdorfu, JMCské radu nad počty při komoře české, Jonáše Tuchera z Šoverova a na Novém Sedlišti, Daniele Matiaše z Šudetu a na Vstuhách, Jana Czettlbergara z Czettlbergu, Jana Nekše z Štrambergu, Matěje Šlechtína z Sezemic a na Zehubech, Václava Horskýho z Grynfeldu, s dědici jich, kteréž mají aneb ještě míti budou, poněvadž jsou před úředníky Pražskými menšími desk zemských rodičův svých zachování, řádné své splození i také erbovní obdarování dostatečně prokázali. Však s takovouto při tom vejminkou, že jeden každý z nich, jakž toho obyčej a řád jest, dskami zemskými se zapsati a prvé se s nejvyšším písařem království Českého a jinými osobami při témž úřadě smluviti má.

Relatorové byli jsou na to: Albrecht Kapoun z Svojkova a na Hlušcích, purkrabě kraje Hradeckého, Václav Bechyně z Lažan a na Dlouhé Lhotě, Krystof Vratislav z Mitrovic a na Lochovicích, Vilém Vostrovec z Kralovic a na Vlašimi, JMCské rada a prokurátor v království Českém, Albrecht Bryknar z Brukštejna a na Libni nad Vltavou, JMCské rada, Vilém starší z Malovic na Andělské Zahradě a Valečově, Sezima Miřkovský z Tropčic na Miřkově a Věrušičkách, Spitihněv Malovec z Chejnova a z Wintrberka a na Velkým Zdíkově pod Černými horami, Jan Absolon z Ledské.




Přihlásit/registrovat se do ISP