274. Rada Nového města Pražského žádá nejvyššího hofmistra, nejvyššího komorníka, nejvyššího sudího a nejvyššího písaře zemského za přímluvu k císaři, aby privileje, svobody Nového města Pražského potvrdil, obnovení rady a dosazení k soudu do apelací z Pražan osob radních z stavu třetího nařídil a některé obdarování jim nadlepšit.

1589, 30. června. - Rukop. souč. v arch. města Prahy č. 410.

VMti vysoce urozený pane, pane etc., nejvyšší pane hofmistře království Českého, pane nám milostivě a laskavě příznivý, VMti pokornou žádost naši se vší náležitou uctivosti k laskavé paměti služebně přivodíme, jakož jest JMCské, p. p. našemu nejmilostivějšímu, suplikací od nás poníženě a poddaně podána strany potvrzení privilejí N. m. Pražského, abyste VMti k JMCské, p. p. našemu nejmilostivějšímu, laskavě se přimluviti ráčili, aby JMCská privilegia naše N. m. Pražského milostivě stvrditi a schváliti a nadto vejše někderé milosti z přirozené dobrotivosti a štědrostí pro spomožení Zaplacení dluhuov, kderýmiž obec naše velice stižena a zašlá jest, nadlepšiti milostivě ráčil, tak jakž ponížená a poddaná suplikací naše JMCské od nás poníženě a poddaně podaná v sobě to obšírně obsahuje a zavírá. Při tom také strany obnovení rady u nás v N. m. Pražském, též také strany dosazení k soudu do appelací z Pražan osob radních z stavu třetího podle milostivého JMCské, slavné svaté paměti, císaře Ferdinanda etc. nařízení, i také podle sněmovního snešení na obecním sněmu s JMCskou, slavné svaté paměti, císaře Maximiliana léta etc. 75 od stavuov království tohoto Českého, že ze všech tří stavuov osobami hodnými z stavu panského, rytířského a městského ten soud osazen bejti má: poněvadž toho duoležitou potřebu bejti poznáváme a tolikéž aby hlasu, předně Pražan a všeho stavu třetího žádné v tom skrácení a ublížení se nestalo, za to VMti se vší náležitou uctivosti služebně prosíme, že se ráčíte k JMCské, p. p. našemu nejmilostivějšímu, laskavě přimluviti, aby JMCská milostivě k naší ponížené a poddané žádosti se nakloniti a privilegia naše N. m. Pražského milostivě potvrditi a schváliti, i také z přirozené milosti a dobrotivosti další někderé milosti a obdarování nadlepšiti ráčil, též také radu u nás v N. m. Pražském milostivě obnoviti, též také k soudu appellací osoby z stavu třetího našeho městského z Pražan, obzvláštně na místa těch, kdeří jsou z dopuoštění pána Buoha všemohoucího zemřeli, zase doplniti a dosaditi z osob radních milostivě naříditi poručiti ráčil. A což tak k této pokorné žádosti naší milostivě učiniti ráčíte, my se toho VMti podle našich nejvyšších možnosti se vší náležitou vděčnosti všelijak odsluhovati k dobrému VMti oblíbení ve vší hotovosti snažiti budeme. S tím se VMti poručené činíce za laskavou odpověď VMti pokorně žádáme.

Nejvyššímu p. písaři, nejvyššímu panu komorníku království Českého, nejvyššímu panu sudímu v táž slova jako nejvyššímu panu hofmistru království Českého. [Podobnou suplikací podali také nejvyššímu purkrabí Pražskému Vilímovi z Rožmberka.]




Přihlásit/registrovat se do ISP