Pondělí 17. ledna 1887

Jest to pamětihodné, že od velké doby Karla IV., kde tolik památných budov bylo ve vlasti naší postaveno, nikdo na to nepomyslil, aby se na dolením Labi učinil přechod pro tuto řeku.

Tenkrát, za Karla IV., byl postaven most u Roudnice, který ovšem vodou byl odňat, ale posud hlavní pilíře se tam nalézají v řece.

Od té chvíle nikdo nepomyslel na to, postaviti nový most a přece jest potřeba toho očividná.

Musíme se věru z toho těšiti, že v poslední době zastupitelstvo okresu Mělnického se podjalo tak velkého úkolu s takovou horlivostí a obětavostí, že by bylo skutečně s politováním, kdyby slavný sněm nechtěl tak veliký podnik se své strany podporovati.

Okresní výbor obrátil se k výboru zemskému žádaje, aby svého ingenieura vyslal a dal přiměřené místo k postavení mostu takového vyhledati, a plány a rozpočet k tomu zhotoviti, a to se stalo.

Zemský výbor vyslal tam vrchního ingenieura Mayra, který takové plány a rozpočty zhotovil a sice s rozličnými varianty, z kterých konečně okresní zastupitelstvo se ustálilo na jednom a ustanovilo se dne 8. listopadu 1886 na tom, aby podniknuta byla stavba ta již roku 1887, a aby náklad se kryl takovýmto způsobem:

Náklad totiž na most má obnášeti 281. 000 zl. Silnice k tomu spojovací má státi 6. 280 zl. a vyvazení pozemků k tomu cíli potřebných se páčí na 50. 000 zl., tak že by náklad na most ten obnášel 337. 280 zlatých.

K tomuto nákladu uvolilo se složiti město Mělník 30. 000 zl., obec Vraňany 500 zl., obec Brozánky 250 zl., obec Vrbno 200 zl., obec Želčín 100 zl., a pan Pech z Mělníka 100 zl., ostatní náklad má býti uhrazen přirážkou okresní a podporou země.

Zemský výbor uvážil tu věc a navrhl, aby slavný sněm udělil okresu Mělnickému k postavení tohoto mostu podporu 100. 000 zlatých a sice rozdělenou na více let po 20. 000 zl. ročně, a má se tato podpora uděliti z té dotace, kterou slavný sněm ročně na mosty a silnice vyměřuje, tak že by udělením této podpory břemeno země žádným způsobem nevzrostlo.

Budžetní komise uvážila tu věc svědomitě a přišla k tomu přesvědčení, že nemůže jinak, než navrhnouti, by sněm ráčil přistoupiti k tomuto návrhu, a aby hleděl podporovati veliké dílo, které se tuto má vykonati.

Člověk by nevěřil, že by podnik tak důležitý a vážný potkal se s odporem. Nicméně stalo se tak a jak to již tak bývá, všelijakými agitacemi bylo způsobeno, že část obyvatelů tohoto okresu sem podala protest, když již věc byla vyřízena v rozpočtové komisi. Avšak rozpočtová komise uznávajíc, že námitky přednešené od petentů ani právoplatnost usnešení zastupitelstva okresního ani uznané obecné prospěšnosti mostu toho neseslabují a vzhledem k tomu, že také část obcí ohražení své proti věci nazpět vzala, navrhuje slavnému sněmu, aby slavný sněm ráčil o tomto protestu přejíti k dennímu pořádku.

Kdyby tedy slavný sněm povolil, co se tuto zavrhuje, vyřídilo by se tím také zároveň toto podání některých obcí a zároveň i jiné petice, které byly poslány sněmu, zejména od veškerých téměř obcí okresu roudnického, které se za to přimlouvají, aby slavný sněm tuto podporu zastupitelstvu mělnickému povolil: rovněž jest tu žádosť od okresního zastupitelstva velvarského a od rady města Slaného, kteréž se též přimlouvají za to, aby slavný sněm ráčil povoliti tuto subvenci.

Co se týče uvedeného již protestu,

připomínám jen, že ovšem as 30 neb 31 obcí ohražení takové podalo, avšak z těch již 10 obcí vzalo protest nazpátek (Slyšte!) a kromě toho nemá ten protest pražádného podstatného základu, neboť nehledě ani k tomu, že tyto odvolaly, musí se uvážiti, že dotyčné usnesení okres. zastupitelstva učiněno bylo všemi hlasy proti dvěma a že tedy rozhodně veliká většina okresu se proto ustanovila.

Dá se očekávati, že takovéto břemeno, uváží-li se, že most bude zajisté mnoho vynášeti, poněvadž jest to důležitá komunikace a uváží-li se, že okres mělnický téměř půl třetího statisíce daně přímé má, ku kteréž by se přirážka tato přidala, nebude velice obtížné, kdyby se mu pro tu věc na nějaký čas jedno neb dvě procenta přirazila.

Ostatně musí se uvážiti, že obce, jež protest ten podepsaly, mají dohromady jenom 13. 700 obyvatelů a platí 81. 000 zl. daní, kdežto obce ostatní okresu Mělnického čítají 25. 300 obyvatelů a platí zlatých 150. 000 přímých daní; tedy přece posud ohromná většina okresu stojí na tom, aby se ten most postavil a jak pravím, zase již od té chvíle některé obce vzaly svůj protest zpátky.

Komise rozpočtová usnesla se tudíž na tom sl. sněmu navrhnouti k přijetí to, co již dříve bylo od výboru zemského navrženo. Měli jsme za, to že se tím skutečně kommunikaci zemské v severních Čechách prokáže veliká služba a myslím že také severní okresy německé, které mají spojení tu jižní stranu a toho častěji potřebují, s potěšením uvítají zřízení lakového mostu.

Návrh zemského výboru zní následovně.

Slavný sněme račiž:

1. uděliti okresu mělnickému na stavbu železného mostu přes Labe u Mělníka dle projektu vrchu. zemsk. inž. J. Maýra poru 100 000 zl. z dotace na stavby silniční kteráž podpora by se rozdělila na roky 1888, 1889, 1890. 1891 a 1892 po 20. 000 zl. r. č. a v těchto lhůtách také vyplácela - pod tou podmínkou, že projekt stavby mostu dosáhne politického schválení.

Co se toho týče, musím podotknouti, ze právě ještě mezi jednáním došlo politické schválení, které zde mám v rukou, kde se tedy dává konsens k postavení

mostu, co se týká vodního práva, vyřízením zdejšího místodržitelství ze dne 9. ledna tohoto roku.

Druhý návrh jest:

Slavný sněme račiž zmocniti zemský výbor, aby změnu směru zvoleného okresním zastupitelstvem mělnickým, která by se snad následkem zkoušení projektu dle práva vodního nebo následkem vyjednávání o výkupu pozemků nutnou stala a činiteli tu rozhodujícími určena byla, schválil a na stavbu vedl dozor a ji kollaudoval dle ustanovení §. 33. zák. z 31. května 1866 č. 41. z. zák.

Konečně se ještě připomíná, že okresní výbor mělnický bez prodlení předložil politické schválení projektu - to již se stalo, jak jsem udal, a že zemský výbor neopomene předložiti je zemskému sněmu, to jak pravím jest vyřízeno, o tom není třeba se zmiňovati.

To jsou pánové ty dva návrhy.

Der Landesausschuß beantragt in einem weiter begründeten Berichte die Unterstützung der Erbauung einer Brücke über die Elbe bei Melnik, durch welchen Bau wirklich, man kann wohl Sagen, eine große volkswirtschaftliche That vollbracht werden soll, nämlich die Ueberbrükkung des Hauptflusses unsseres Landes in einer Gegend, wo sich diese Ueberbrückung durchaus notwendig erweist.

Die Subvention, welche der Landesausschuß beantragt hat, betragt 20 000 fl. aus der Strassenbaudotation durch 5 Jahre vom Jahre 1888 angefangen, so daß durch die Bewilligung dieser Subvention die Lasten des Steuerträgers in keiner Weise erhöht würden.

Der Antrag, welcher von der Budgetkommission einmüthig angenommen wurde, lautet:

Der hohe Landtag wolle:

1.   dem Bezirke Melnik zum Baue der nach dem Projekte des L. -Ob. -Ing. I. Mahr zu errichtenden Eisenbrücke über die Elbe bei Melnik eine Subvention von 100. 000 fl., welche auf die Jahre 1888, 1889, 1890, 1891 und 1892 mit je 20. 000 fl. zu vertheilen und in diesen Raten auch ftüßig zu machen wäre, aus der Straßenbaudotation unter der Bedingung der politischen Genehmigung des BrückenbauProjektes gewähren;

2.   den Landesausschuß ermächtigen, indem Falle, als Sich in Folge der wasserrechtlichen Prüfung des Projektes oder in Folge der Grund-Eiulösungs-Verhandlungen eine Aenderung in der von der Bezirksvirtretung Melnik gewählten Richtung als notwendig heraus-

Stellen und von den maßgebenden Froren bestimmt werden sollte, dieselbe zu genehmigen, und den Bau im Sinne der Bestimmungen des §. 33 des Gesetzes vom 31. Mai 1866, Z 41 L. -G. -Bl. zu beaufsichtigen und zu collaudiren.

Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort ?

Jelikož nikdo za slovo nežádá, přejdeme k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Předmětem hlasovaní jest návrh, který byl podal zemský výbor, a se kterým budgetní komise se srovnává, který byl vytištěn pod. č. 56. Tuším že nebude třeba, abych jej opětně přečetl.

Der Gegenstand der Abstimmung ist der Antrag, welchen der Landesausschuß unter Dr. Nr. 56 gestellt hat, und welcher von dem Budgetausschuße unverändert zur Annahme empfohlen wird.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem zuStimmen, die Hand zu erheben.

Der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové o petici družstva k zařízení dráhy železné z Vodňan a Prachatic.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission über die Petition des Consortiums zur Errichtung einer Lokaleisenbahn von Wodňan und Prachatitz.

Zpravodajem jest p. Dr Rieger, dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Dr. Rieger: Slavný sněme ! Jest vůbec známo, že jih království českého jest v mnohém ohledu pozadu za severními stranami, což se ovšem vysvětluje přirozeně tím, že úrodnosť těchto krajin není tak veliká jak v krajinách severních a že tyto země postrádají také těch vejikých prostředků industrie, které leží v bohatých skladach kamenného a hnědého uhlí, jaké se vesměs nalezají v severních Čechách; následkem toho také kommunikace není v té míře vyvinuta jako v Čechách severních a jmenovitě co se týče spojení ve směru k Šumavě, postrádá se ještě mnohá komunikace. Jelikož se nesnáze nynější hospodářské

krise v těchto krajinách více než jinde cítí, a tam chudoba a emigrace do Ameriky povážlivým způsobem se projevují, uzavřela zastupitelstva městská Prachatic, Husince a Vodňan starati se o to, aby pro tyto krajiny bylo zřízeno spojení silniční, a sice od Vodňanské stanice severozápadní dráhy přes Bavorov, Dub, Vlachovo Březí k Prachaticím.

Toto družstvo dalo dráhu tu vyměřiti a ukázalo se, že by měla 27 km. délky a vyžadovala nákladu 970. 000 zlatých, kteréž družstvo hodlá uhraditi vydáním priorit v obnosu 470. 000 zl. a vydáním kmenových akcií v obnosu 500. 000 zl" takže by se tím spůsobem ten náklad kryl. Oni si troufají, že by potřebu tu ukryli, že totiž mají slib od nějakého finančníka, který není jmenován, že by ty priority v obnosu 420. 000 zl. opatřil a že také ty kmenové akcie v ceně 400. 000 zl. by se odbyly.

Obec a soukromnici tam upsali na 82. 000 zl. podle promemoria, kteréž mně zde bylo sděleno, zdá se však, že ani sami dosti správně nepočítali tu věc, poněvadž podle subskripční listiny, kterou tu mám před rukama, kde se zavazují, pak město Prachatice, spořitelna Prachatická, obec Husinec, spořitelna Vodňanská a obec Vodňany a některé jiné obce a soukromníci, dělá to dohromady 130 akcií kmenových počítaje po 200 zl. dělalo by to 260. 000 zl. Připočítají-li se k tomu ještě jiná zvláštní vyjádření, dělalo by to 295. 000 zl., což jest ovšem již suma velmi značná a musím říci, že veškeré ty obce zasluhují dokonalého uznání za velkou horlivosť a obětavosť, kterou v té věci dokázaly, aby tak důležitou komunikaci provedly. Nicméně nemůžeme to ještě uznati za úplně zabezpečené; vláda vyslovila se k žádosti družstva, že by byla ochotna tu věc podporovati, avšak jen v té míře, jak toho dovoluje zákon:

Praví totiž v tomto vyřízení:

"Die Regierung ist geneigt bezüglich der eventuellen Concessionirung der in Rede stehenden Lokalbahn nebst Abzweigung die Verhandlungen einzuleiten, sobald die geehrten Herren in der Lage sein werden, die gesicherte Geldbeschaffung für die Durchführung der gedachten Lokalbahn nachzuweisen, wobei jedoch schon jetzt bemerkt wird, daß für den Ausbau dieser Lokalbahn in keinem Falle anderweitige finanzielle Begünstigungen in Aussicht gestellt werden

könnten, als Solche nach dem Gesetze vom 25. Mai 1880.

Z toho plyne, že posud, aspoň jestliže slavné ministerstvo obchodu nezmění v té věci svůj názor, nemají kompetenti velké vyhlídky na podporu finanční se strany státu, ačkoliv myslím, že by stát před jinými byl povolán v té věci dát podporu, poněvadž se tu jedná o křídlo dráhy, která přešla nyní v držení státu a patrně je k tomu povoláno, aby přivádělo této dráze státní novou a značnou potravu a její výnos sesílilo. - Myslím tedy, že by to bylo přiměřeno, avšak posud ministerstvo se v té věci nevyslovilo dosti příznivě a tedy je těžko také pro slavný sněm, aby již nyní se vyslovil, zda-li a jakou subvenci tomu podnětu dá, pokud není zajištěno, že se potřebný kapitál tím družstvem sežene. Zdálo se tedy, že by bylo přiměřeno, aby slavný výbor zemský byl poukázán, aby v té věci dále s tím družstvem jednal a teprva, až by věc byla tak daleko zralá, aby bylo zajištěno, že se ten kapitál sežene, kdyby fond zemský k tomu také podobnou podporu dal, jako již ve dvojím případě slíbil na stavbu dráhy z Benešova do Vlašimi a na stavbu dráhy Dušník-Beroun; pak ovšem by nastala zemskému výboru povinnost, vysloviti se o velikosti této podpory, kterou by navrhoval.

Posud věc ta není zralá i budžetní výbor nemůže jiný návrh učiniti než tento:

Žádost družstva odevzdává se zemskému výboru, aby věc vyšetřil a svým časem návrhy učinil.

Der Antrag, um den es sich handelt, betrifft die Errichtung einer Lokalbahn von der Station Wodňan der Franz-Josefs-Bahn, welche bereits in den Staatsbetrieb übergangen ist, gegen den Böhmerwald zu nach Prachatitz. Es ist das die alte Straße, auf weicher feiner Zeit seit Jahrhunderten der größte Berkehr aus Baiern nach Böhmen Stattgefunden hat.

Die Stadt Prachatitz war bekanntlich ein wichtiger Stappelplatz, namentlich für die Salzausfuhr aus dem Salzkammergute nach Böhmen. Nun lässt sich nicht läugnen, daß diese Böhmerwaldgegend sehr zurückgeblieben ist theils wegen der natürlichen geringeren Fruchtbarkeit dieser Gegend, theils dadurch, dass die Holzindustrie, welche früher die Haupterwerbsquelle dieser Gegend gebildet hat, gegenwärtig in einer bedrängten Lage sich befindet in Folge der großen Konkurrenz, welche heutzutage seit

der Errichtung der Bahnen aus Galizien und anderwärts unserem Holze gemacht wird.

Ich will auf die weiteren Gründe zur Unterstützung dieser Angelegenheit nicht eingehen, bemerke jedoch, daß diese südliche Gegend es in vollem Maße verdient, daß der hohe Landtag sich ihrer und ihrer Kommunikationen annehme, umsomehr, als es eine bedauerliche Thatsache ist, daß in diesen Gegenden weder vom Staate noch vom Lande etwas Bedeutendes für das Kommunikationswesen geleistet worden ist. Es sind da mehrere Bezirke, die man anführen könnte, die keine einzige ärarische Straße haben. Nun ohne Kummunikationsmittel werden sich auch die Wasserkräfte und die Menschenhände gewissermaßen nicht nutzbar machen können und es ist die Noth in diesen Gegenden eine sehr große.

Die Petition würde also jeder Unterstüzzung würdig sein, aber leider ist das Projekt heute noch nicht reif genug, und es ist noch nicht Sichergestellt, daß das Bedürfnis gedeckt werden wird.

Es bleibt also nichts anderes übrig, als daß der Landesausschuß die Sache weiter im Auge behalte, vorkommendenfalls mit den Konsortium verhandle, und nach gehöriger Untersuchung der Sache seinerzeit dem h. Landtage den Antrag stelle. Daher geht auch der Antrag der Budgetkommission dahin, daß die Angelegenheit dem Landesausschusse zur Erhebung und Antragstellung zugewiesen werde.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort?

Komise navrhuje, by záležitost ta byla odkázána zemskému výboru k šetřeni a podání zprávy.

Die Kommission beantragt, die Angelegenheit an den Landesausschuß zur Erhebung und eventuellen Antragsstellung zu überweisen.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by zdvihli ruku. Jest přijato.

Es ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtění zprávy komise rozpočtové o petici okresního výboru Semilského za odepsání nezúročitelné zálohy 10. 000 zl. ze silničního fondu stavebního.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes

der Budgetkommission über die Petition des Bezirksausschusses in Semil.

Zpravodajem p. posl. Hlávka; dávám jemu slovo.

Zpravodaj p. poslanec Hlávka: Okresní výbor v Semilech podal k slavnému sněmu žádosť, aby hledě k neblahým národohospodářským a finančním poměrům toho chudého horského okr., dobrotivě zřetel vzal k tomu a poskytnutou zálohu 10. 000 zl. blahosklonně odepsati a sleviti ráčil. Tato petice jest podporována od výboru okresního v Semilech důvody následujícími:

Okres Semilský vystavěl od r. 1883 1884 dvě silnice ve výměře 22. 7 km., které byly původně praeliminovany na 124. 500 zl. Ze všelijakých příčin neblahých při stavbě těch silnic vzrostla praeliminovaná částka 124. 500 na 237. 430 zl., tak že silnice ty skutečně provedené stály ještě jednou tolik, než jak bylo praeliminováno. Náklad tento jest sice již docela uhražen, a stavitelové silnic byli docela vypořádáni. Nicméně okresní výbor poukazuje k tomu, že za příčiny stavby se vrhl do velikých dluhů, totiž že pražské městské spořitelně z půjčky původní 100. 000 zl. dluhuje 95. 985 zl. Dále dluhuje na státní bezúročnou zálohu rokem 1884 počínaje v pěti letech splatnou celou částku, poněvadž dosud nic nesplatil, 20. 000 zl. Semilské záložně úhrnem 6. 000 zl. a konečně bezúročnou zálohu ze zemského fondu poskytnou, počínajíc rokem 1883 v 20 letech splatnou 10. 000 zl.

Okresní výbor poukazoval dále na to, že dosavad, jak z rozpočtu, které jsou přiloženy, jest zřejmo, nebyl s to, pro jiné okresní požadavky ničeho z těchto bezúročených záloh splatiti, ani státu na těch 20. 000 zl. ani zemi na těch 10. 000 zl. Odvolává se na příčiny, že hospodářství rolnické se nachází v tak neblahých poměrech, že ten kdo chce dostačiti poměrům domácím a rodinným potřebám není s to, aby prodal něco z ročn. těžení, že celé těžení se spotřebuje v domě tak, že není s to, aby ukryl daně a dávky; prodá-li ale obilí, utrží zaň tolik, že mu po zaplacení povinnosti nezbývá ničeho na výživu rodiny.

Dále poukazuje okresní výbor na to, že veškeré obce celého okresu jsou zadluženy a že okres byl nucen před několika lety ukládati okresní přirážku 30 prc. a že

po dalším čase bude nutno ještě tuto přirážku zvýšiti na výši 40 pra, poněvadž celá berní síla okresu toho nevynáší nyní více nežli 35. 000 zl.

Z příčin těch žádá výbor tím více za odepsání dotýčné zálohy 10. 000 zl., poněvadž se vyskytuje, že ty nové silnice než se naležitě usadí a ustálí, budou po dlouhá léta vyžadovati oprav a zvláště na horní straně, kde se země ustavičně sváží.

Budžetní výbor ze všech těchto důvodů uvážil, že kromě okresu Semilského se nachází ještě mnoho jiných okresů v celém království v podobných poměrech, že jiné okresy platí ještě více než 40 prc. a že tedy poukazováním na obce zadlužené, které se nacházejí v celé zemi, nelze jiným okresům uvalovati břemena na prospěch jednotlivého okresu zvláště z ohledu toho, že půjčka byla dána z fondu pro vystavění a subvencionování silnic, který ustanoven slavným sněmem v úhrnu 150. 000 zl., tak že zvláště v nynějším čase, kde na ten fond se uvalily velké podniky jako Kamýcký most a z dnešního usnešení sněmovního Mělnický most, fond tento není s to vyhověti požadavkům na něj vloženým a že nemůže postrádati zálohy, která by bezúročitelně byla povolena. Následkem toho není budžetní výbor s to, přistoupiti k žádosti petentů, nýbrž činí následující návrh: Petice okresního výboru Semilského č. 56 za odepsání nezúročitelné zálohy 10. 000 zl. ze silničního fondu stavebního postupuje se zemskému výboru.

Die Petition des Bezirksausschusses in Semil Z 56. um Abschreibung des unverzinslichen Borschusses von 10. 000 fl. aus, dem Straßenbaufonde wird dem Landesausschusse abgetreten.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort?

Komise navrhuje, by petice byla odstoupena zemskému výboru.

Die Kommission beantragt, die Petttion dem Landesausschusse abzutreten.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku. Jest přijato.

Es ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise Školské o

peticích sborů učitelských v pražských předměstích, v Teplicích a v Mariánských Lázních.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist der Bericht der Schulkommission über die Petitionen der Lehrkörper in den Vorstädten Prag's, dann in Teplitz und Marienbad um Gewährung von Streuerungszulagen.

Zpravodajem jest p. posl. dr. Peták; dávám jemu slovo.

Zpravodaj dr. Peták: Slavný sněme ! Učitelové na Pražských předměstích, potom učitelský sbor v Teplici a učitelský sbor v Mariánských Lázních žádají za drahotní příspěvek a odůvodňují žádost tu svou tím, že praví, že jak poměry společenské, tak zejména poměry drahotní vyžadují toho, aby se k těmto záležitostem vzal zřetel. Co se týče Smíchovských - poukazují tito žadatelé k tomu, že někteří mezi učiteli skutečně požívají takového příspěvku, a sice jsou to ti, kteří byli ustanovení před lednem roku 1877. Školská komise vycházejíc z toho stanoviska, že by bylo sice záhodno, aby k těmto žádostem vzal se zřetel, že však na druhé straně by jaksi jednostranné vyhovění nestálo v souhlase se zásadami o platech učitelů vůbec platnými, navrhuje následovně:

Žádosti učitelů na Pražských předměstích, pak učitelského sboru v Teplicích a Mariánských Lázních odevzdávají se zemskému výboru, by je bedlivě prozkoumal a slavnému sněmu v příštím zasedání zprávu podal.

Die Petitionen der Lehrer und Unterlehrer an den Volks- und Bürgerschulen der Prager Vororte, dann die Petition der Lehrkörper in Teplic und Marienbad werden dem Landesausschusse zur eingehenden Prüfung und zur Berichterstattung, eventuell Antragstellung in der nächsten Landtagssession übergeben.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort ?

Komise navrhuje, by žádosti byly odevzdány zemskému výboru, by je bedlivě prozkoumal a slavnému sněmu v příštím zasedání zprávu podal, dotýčně návrhy předložil.

Die Komission beantragt, die Petitionen dem Landesausschusse zur eingehenden Prüfung

und Berichterstattung, eventuell Antragstellung in der nächsten Landtagssession zu übergehen. Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádam pány, kteří souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Jest přijato.

Es ist angenommen.

Zpravodaj Dr. Peták: Dnešního dne byla školské komisi přidána žádost české místní školní rady na Smíchově, kteráž totéž žádá pro učitele Smíchovského školského okresu.

Komise navrhuje, aby usnešení právě učiněné vztahovalo se i na tuto petici.

In Anbetracht dessen, daß der Ortsschulrath in Smichov am heutigen Tage abermals eine derartige Petition überreicht hat, stellt die Schulkommission den Antrag, der eben gefaßte Beschluß erstrecke sich auch auf dieses Gesuch.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan zpravodaj navrhuje, by usnesení, které se právě bylo stalo, taktéž se vztahovalo na petici č. 577.

Der Berichterstatter beantragt, es möge der eben gefaßte Beschluß auch auf die Petition Nr. 577 ausgedehnt werben.

Žádám pány, kteří k tomu přisvědčují, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem zustimmen, die Hand zu erheben.

Jest přijato.

Es ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise školské o petici král. horního města Příbrami.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist der Bericht der Schulkommission über die Petition des Stadtrathes der königl. Bergstadt Přibram.

Zpravodajem jest taktéž pan Dr. Peták.

Zpravodaj posl. Dr. Peták: Obec král. horního města Příbrami v žádosti, o které právě máme jednati, uvádí následovní:

Když roku 1882 německá škola v Příbrami měla býti rozšířena 3tí třídou, byla obec vyzvána, aby opatřila náležitou místnost pro tuto 3tí třídu.

Obec Příbramská nemajíc žádných náležitých místností a nemohouc ihned také

najmouti nových místností, předložila návrh, aby se tato 3tí třída nezřizovala zvlášť, nýbrž aby do školy české v domě č. 92 německá škola byla přeložena, že tam budou míti dosti místa děti, které se nalézají právě na německé škole Příbramské.

Také připomenula obec, že do těchto českých místností, a sice do jedné se vejde nejméně 100 dětí a do druhé 120, a že skutečně až do poslední doby byl českých dětí opravdu v obou těchto místnostech tak velký počet.

Německých dětí jest celkem, jak bylo udáno 162, tedy daleko v menším počtu nežli českých. Měla tudíž obec Příbramská za to, že její návrh bude přijat, a že tím bude vyhověno přání, které bylo v příčině německé školy projeveno.

Avšak nabídnuti jeji přijato nebylo a vysoká c. k. zemská školní rada rozhodnutím ze dne 28. srpna 1884 čís. 20. 738 zamítnuvši dotyčnou žádosť příbramské obce uvedla mezi jiným také co důvod to, že prý výška světnice školní nevyhovuje zákonitému předpisu, poněvadž dle zákona má býti taková místnost 3. 8 m. vysoká a příbramské místnosti, které byly nabízeny, měly 3. 4 m. tedy o 0. 4 m. pouze méně, nežli jak zákon žádá.

Zároveň bylo příbramské obci uloženo, že neopatří-li nových místností, na její náklad budou tyto místnosti opatřeny. Když obec příbramská nemohla všemu tomu vyhověti, skutečně na náklad její místnosti pro tuto třetí třídu byly najaty a obci zároveň uloženo, aby zaplatila celkem 1879 zl. 18 a půl kr. V této částce byly také zahrnuty platy učitelské; tedy nejenom za místnosti ale i za učitele, který právě na tuto třídu byl dosazen.

Obec příbramská uvádí ve své žádosti dále, že těch 162 dětí nejsou děti rodičů, o které by by skutečně starati se měla, a vypočítává, že mezi těmi 162 dětmi zejména jest 42 dětí cizích, o které se obec příbramská co do školství ani starati nemusí, tak že by celkem vybývalo 120 dětí německých pro všecky 3 třídy německé. Poněvadž v této věci se vidí obec jaksi poškozenou, obrací se k slavnému sněmu s následující žádostí a sice:

1.   by od ní nabízené nejprostrannější dvě místnosti v domě č. 92 v Příbrami pro obecnou školu německou byly přijaty;

2.   by ze školy německé cizí děti počtem 42 byly vyloučeny;

3.     by zatímní třetí třída školy této byla zrušena, a

4,     aby obec byla sproštěna od náhrady výloh vzrostlých zřízením této třetí prozatimné školy.

Školská komise, jíž právě tato petice byla přikázána, vycházela z následujícího stanoviska:

Co se týče zřizování škol, platí v tomto směru ustanovení § 59. zákona ze dne 14. května 1869, a jsou i v tomto směru platná ustanovení § 1. a 2. zákonů z roku 1870 a 1873 a takto náleželo by arci obci příbramské, aby se o místnosti ty postarala, avšak o místnosti, kterých skutečně jest zapotřebí.

Jakých místností jest zapotřebí a zejména, zdali bylo zapotřebí, aby zřízena byla třetí třída školy této, o tom opět rozhoduje § 11. zákona z r. 1869.

Školská komise vycházejíc konečně z toho přesvědčení, že školským úřadům náleží, aby bedlivě prozkoumaly, které školy mají býti zřízeny, a že zejména platna jsou zde ustanovení §§ 6, 7. a 8. zákona z r. 1873. a že zvláště okresní školní radě podle zákona o dohlídce ke školám ze dne 24. února 1873. náleží starati se o dotyčné školy a že takové řízení má okresní školní rada vésti, činí následující návrh:

Žádost městské rady královského horního města Příbramy odstupuje se slavné c. k. vládě k důkladnému uvážení.

Die Petition der königlichen Bergstadt Přibram de praes. 13. Oktober 1884 Z. 810 wird der hohen k. k. Regierung zur gründlichen Würdigung abgetreten.

Nejv. maršálek zemský: K tomuto předmětu se přihlásil k slovu pan poslanec Mixa.

Dávám jemu slovo.

Pan poslanec Mixa: Slavný sněme! čas daleko pokročil, pročež chci se zdržeti jen krátce, abych slavný sněm neunavil. Přihlásil jsem se proto k slovu, že chtěl jsem šíře vysvětliti, jak vůbec tato třetí třída německé školy v Příbrami v skutek byla uvedena; chtěl jsem dále vylíčiti, jak nepříznivě zemská školní rada v této záležitosti s námi jednala.

Poněvadž ale vidím, že situace jest povážlivá, nechci se déle o tom šířiti a obracím se pouze s prosbou na pana místodržitele, aby se vůbec vždy ke školám

českým také tak zachoval, jak se to děje při školách německých, a také prosím pana místodržitele, aby si to v paměť zde uvedl, že vůbec, kdyby se tak dálo a tak se s námi jednalo, zda-li bychom to rozčilení, které v obecenstvu panuje, dále na úzdě držeti mohli. Já úplně souhlasím s návrhem pana referenta a prosím ještě jen Jeho Exelenci pana místodržitele na místě vlády, aby důkladně tuto záležitosť uvážil a to ve prospěch žadatelů příbramské obce, které já poslancem býti čest mám a tuto žádosť dle přání mých voličův v skutek uvedl.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort?

Prohlašuji debatu za ukončenou.

Die Debatte ist geschlossen.

Pan zpravodaj se vzdává slova.

Komise navrhuje, by petice byla odstoupena slavné vládě k důkladnému uvážení.

Die Kommission beantragt, die Petition der k. k. Regierung zur gründlichen Würdigung abzutreten.

Žádám pány, kteří s tím souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Jest přijato.

Es ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise školské o petici obecního výboru v Březině za rozšíření tamní expositury školní o druhou třídu.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Schulkommission über die Petition des Gemeindeausschusses in Březina um Erweiterung der dortigen Schulexpositur in eine zweiklassige.

Zpravodajem jest taktéž p. poslanec Dr. Peták.

Zpravodaj posl. dr. Peták: Obecní výbor na Březiné v plzeňském kraji žádá, aby školní expositura březinská byla rozšířena o druhou třídu, a uvádí ve své žádosti, že Březina od Stupna, kamž právě jest přiškolena, jest skoro hodinu cesty vzdálena, že děti, které jsou určeny choditi v Březiné do školy, jsou pouze ve

stáří od 6-8 roků a že tudíž ostatní děti musejí tu namahavou cestu vykonávati.

Žádatelé dále uvádějí, že jsou děti mnohdy nuceny skoro po tmě do školy choditi, a že to neprospívá ani mravnosti, ani vůbec dalšímu vychování, když bez rozdílu pohlaví musí pospolu choditi.

Dále uvádějí žadatelé, že v Březině jest 86 čísel a 130 dětí školou povinných.

Školská komise vycházejíc z toho náhledu, že jestli tomu tak jest, jak v žádosti právě uvedeno, jest záhodno, aby se k této žádosti obrátil zřetel, činí následující návrh:

Slavný sněme račiž se usnésti takto: Žádosť obecního výboru v Březiné za zřízení druhé třídy na tamní exposituře odevzdává se zemskému výboru, by společně se zemskou školní radou o to se postaral, by důvody v žádosti té uvedené byly náležitě vyšetřeny, a aby potom po zákonu Školní poměry v Březiné byly upraveny.

Die Petition des Gemeindeausschusses in Březina um Errichtung der 2. Klasse aus der Expositur in Březina wird dem Landesausschusse mit dem übergeben, er habe einvernehmlich mit dem k. k. Landesschutrathe für die gehörige Sicherstellung der in der Petition angeführten Gründe und für die gesetzliche Regelung der Schulverhältnisse in Březina Sorge zu tragen.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort ?

Přejdeme k hlasováni.

Komise navrhuje, by petice byla odkázána zemskému výboru by, společně s c. k. zemskou školní radou se o to postaral, aby důvody v žádosti uvedené byly náležitě vyšetřeny a by napotom po zákonu školské poměry v obci Březiné byly upraveny.

Die Commission beantragt, die Petition dem Landesausschusse mit dem zu übergeben, er habe einvernehmlich mit dem k. k. Landesschulrathe für die gehörige Sicherstellung der in der Petition angeführten Gründe und für die gesetzliche Regelung der Schulverhältnisse in Březina Sorge zu tragen.

Ich ersuche die Herren, welche diesem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku. Jest přijato.

Es ist angenommen.

Posledním předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise školské za změnu § 73. z. z. ze dne 19. prosince 1875.

Letzter Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Schulkommission über die Petitionen um Abänderung des § 73. des Gesetzes Vom 19. Dezember 1875.

Zpravodajem jest p. dr. Peták. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Peták: Sl sněme ! Ustanovení zákona ze dne 19. prosince 1875 v § 73. praví, že na pohřebné mají nárok vdova, potahmo také děti učitele, který ve stálé službě učitelské až do své smrti setrval. Minulého a také letošního roku bylo více žádostí podáno, kde se žádá za změnu tohoto ustanovení a sice v ten smysl, že na místě slov "vdova a děti" bylo pouze položeno slovo " dědicové", aby nebylo žádné omezení vysloveno, zda-li učitel, který jest stále ustanoven, jest ženat neboli svoboden, tedy aby bez rozdílu dědicové učitele ve stálé službě ustanoveného měli nárok na t. zv. "pohřebné". Zemský výbor ze svého vlastního popudu, ačkoliv zpráva školské komise, která v té věci byla minulého roku ve školské komisi přijata, zde ve sněmu však ku projednání přivedena nebyla, obrátil se na vysokou vládu s dotazem, jak by se k takové obmýšlené změně vláda zachovati mínila. Vysoká vláda sdělila, a sice přípisem c. k. praesidia místodržitelství ze dne 7. prosince 1886 č. 34142, že s touto změnou by souhlasila, avšak že se zde jedná ještě o finanční výsledek, že musí zůstaviti slavnému sněmu, dotýčně zemskému výboru, aby ve příčině toho sám návrhy předložil.

Školská komise vycházejíc s toho stanoviska, že právě zemský výbor sám o své újmě tak učinil a zvláště, že vláda sama příznivě se o takové hodlané změně vyslovila, má se za to, že zasluhuje tato věc dalšího uvážení a proto činí následující návrh:

"Žádosti za změnu § 73. zákona ze dne 19. prosince 1875 odevzdávají se zemskému výboru, by zjistiv finanční výsledek, jaký by nastati mohl žádanou změnou § 73. se zřetelem ku prohlášení vys. c. k. vlády sl. sněmu v příštím zasedaní zprávu podal, dotyčně návrh zákona předložil.

Die Petitionen um Aenderung des § 73 des Gesetzes vom 19. Dezember 1875 werden dem Landesausschuße zur Sicherstellung des durch die begehrte Aenderung des § 73 etwa Zu entstehenden finanziellen Erfolges und zur Berichterstattung, eventuell zur Vorlage eines Gesetzentwurfes in der nächsten Landtagssession mit Berücksichtigung der von der hohen k. k. Regierung abgegebenen Erklärung übergeben.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort?

Die Kommission beantragt, die Petition dem Landesausschuße zur Sicherstellung des durch die begehrte Aenderung des § 73 etwa entstehenden finanziellen Erfolges und zur Berichterstattung eventuell zur Vorlage eines Gesetzentwurfes in der nächsten Landtagssession mit Berücksichtigung der von der hohen Regierung abgegebenen Erklärung zu übergeben.

Komise navrhuje, by petice byly odevzdány zemskému výboru, by vyšetřil finanční výsledek, jaký by nastati mohl žádanou změnou čl. 73. se zřetelem ku prohlášení c. k. vlády, a aby slavnému sněmu v příštím zasedání zprávu podal, dotyčně návrh zákona předložil.

Žádám pány, kteří souhlasí s tímto návrhem, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Tím jest denní pořádek vyčerpán.

Die Tagesordnung ist erschöpft. Die Schulkommission hält Sitzung Dienstag den 18. Jänner um 9 Uhr Vorm.

Školská komise koná schůzi v úterý dne 18. ledna o 9. hodině dopolední.

Komise pro obecní a okresní záležitosti koná schůzi v úterý o půl 10. hod.

Die Kommission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten hält Sitzung Dienstag um halb zehn Uhr Vorm.

Dovoluji sobě upozorniti opět na to, že kurie měst a průmyslových míst má vykonati volbu 5 členů komise petiční a pak, že komise petiční má voliti náměstka předsedy a jednoho zapisovatele a žádám, aby výsledek mně byl laskavě sdělen.

Ich erlaube mir neuerdings zu commemoriren, daß die Kurie der Städte und Industrialorte die Wahl von 5 Mitgliedern der Petitionskommission und die Petitionskommission die Wahl des Obmannstellvertreters und

eines Schriftführers vorzunehmen hat und ersuche um Mittheilung des Resultates der Wahl,

Denní pořádek příštího sezení, které se bude odbývati zítra v úterý dne 18, ledna o 11. hod. dop. jest následující:

1.   První čtení návrhu posl. Dr. Riegra a 80 soudruhů v příčině zřízení zemské banky č. t. XCVIII.

Druhá čtení několika zpráv komisí a sice:

2.   Komise zemědělské o předloze zemského výboru v příčině zalesňování holých strání, č.

t. XCIII.

3.     Komise pro záležitosti zemědělské o návrhu poslance Tausche a soudruhů a pak o petici okresního výboru v Sobotce, v příčině provedení říšského zákona ze dne 7. června 1883 o scelování pozemků zákony zemskými č. t. LXXVI.

4.    Komise zemědělské o zprávě zemského výboru o petici hospodářsko-lesnického spolku v Liberci v příčině zřízení pokud se týče podporování zimní školy hospodářské v Liberci, č. t. XCVI.

5.   Komise pro věci hypoteční banky království českého o účtech závěrečných banky této za rok 1885, č. t. XCII.

6.     Komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině petice "Jednoty pro zvelebení umění hudebního v Čechách" za zvýšení subvence zemské, č. t. XCVII.

7.   Komise rozpočtové o petici sluhů zemských úřadů za upravení výslužného pro ně, pak požitků k opatření jich vdov a sirotků, č. t. XCIV.

Pak několik natištěných zpráv a sice:

8.     Komise rozpočtové v příčině povolení náhrady 2600 zl. podnikatelstvu král. českého divadla zemského za přerušení her v tomto divadle v čase ode dne 19. do 31. července 1886, kdy prováděny byly nutné opravy, č. s. 256.

9.     Komise rozpočtové o zprávě výboru zemského ohledně náhrady ředitelstvu král. zemského německého divadla následkem uzavření divadla po dobu 16 dnů, t. j. od 16. do 31. července 1886, č. s. 318.

10.     Zpráva komise pro okresní a obecní záležitosti o žádosti obce Rodinova v okresu Kamenickém n. L. za povolení k vybírání poplatku domovského, č. s. 293.

11.     Komise petiční o peticích obce Mokřan a více jiných obcí okresu Jilovského, pak Dr. Alberta rytíře Krobshofera za změnu zákona o myslivosti, č. sn. 311.

12.     Komise petiční o peticích několika obcí okresu Semilského a železno-brodského v

příčině stavby silnice ze Semil do Železného Brodu, č. sn. 310 a konečně

13. komise školské o petici místní školní rady v Berouně za změnu § 10. zemského zákona ze dne 19. prosince 1875, č. sn. 282.

Die Tagesordnung, der Sitzung, welche morgen am 18. Jänner um 11. Uhr abgehalten werden wird, ist folgende:

1.     Erste Lesung des Antrages des Abgeordneten Dr. Rieger und 80 Genossen betreffs Errichtung einer Landesbank. Dr. XCVIII.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP