Středa 29. ledna 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 15 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: Dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: Bradáč, dr. Jur. Slávik a větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Haberman, dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, Švehla, dr. Winter, dr. Zahradník a ministerský rada dr. Bobek.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek

Denní pořad

23. schůze Národního shromáždění československého ve středu dne 29. ledna 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj dr. Meissner. Zpráva ústavního výboru o řádu volení do obcí republiky československé (tisk 302).

2. Zpravodaj dr. Brabec. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381).

3. Zpravodaj Slavík. Zpráva sociálně-politického výboru o upotřebení části přebytků hromadných sirotčích pokladen (tisk 372).

4. Zpravodaj Smrtka. Zpráva školského výboru o vládním návrhu zákona, jímž se poskytují drahotní přídavky aktivním a pensionovaným učitelům veřejných, obecných a měšťanských škol, jakož i vdovám a sirotkům po těchto učitelích na dobu od 1. ledna 1919 do konce června 1919 (tisk 408).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluveni pro dnešní schůzi jsou:

Churavostí: členové Národního shromáždění Kalina, Vacula, Bařina, Pelikán (3 dny), dr. Kyjovský (10 dní), Frant. Navrátil;

zaměstnáním: členové Národního shromáždění dr. Dolanský, dr. Fajfrlík, Dula, dr. Masaryková (do soboty);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Brožík, Dušek, dr. Franke, Hampl, dr. Hnídek, Houdek, Hudec, Laube, Lukeš, dr. Markovič, Mečíř, dr. Preiss, Prokeš, dr. Rambousek, dr. Rolíček;

účastí při mezinárodním sjezdu ve Švýcarech: Bechyně, Edm. Burian, Ant. Němec.

Dodatečně se omluvil nastalou překážkou: Jílek.

Včera odpoledne dostavil se ke mně kapitán rotmistr Ferdinand Písecký, pobočník generála Miloslava Rostislava Štefanika, našeho ministra vojenství (Potlesk), meškajícího s československou armádou v Sibíři, a tlumočil pozdrav jeho a celé naší tamější československé armády Národnímu shromáždění československému. (Výborně! Potlesk.)

Ujistil mne a Národní shromáždění, že generál setrvá s armádou až do jejího návratu a že věnuje všecky své síly jejímu blahu. Ubezpečuje současně všechny pracovníky dobré vůle svojí vytrvalou solidaritou a prosí za podporu, kdykoli jí bude potřebovati.

Práce, láska, poctivost je heslem jeho, o němž by si přál, aby bylo heslem celého národa. (Výborně! Potlesk.)

Oznamuje toto radostné poselství Národnímu shromáždění, vzpomínám vřele velikého díla, které generál Štefanik a celá tamní naše československá armáda dosud vykonala, obětí, které přinesla, a nesmírných zásluh, kterých si získala právě pro dosažení státní samostatnosti národa československého, jichž zapomenuto nebude nikdy. (Výborně! Potlesk.)

Neboť není pochyby, že právě zasažení československé armády v Rusku a na Sibiři podstatnou měrou přispělo k tomu, že otázka naší státní samostatnosti přivedena byla k úspěšnému rozřešení na poli mezinárodní politiky.

Jsem, vážené Národní shromáždění, přesvědčen, že vyhovuji přání Národního shromáždění, když zašlu telegraficky pozdrav jak panu ministrovi, tak také naší udatné a vytrvalé československé armádě na Sibiři. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Tiskem rozdány byly tyto tisky. Žádám p. tajemníka aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 414. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena N. S. Mlčocha a soudr. o stanovách městské spořitelny v Olomouci.

Z předsednictva přikázán výboru právnímu:

Tisk 415. Vládní návrh zákona o likvidaci a vymáhání advokátních platů.

Předseda: Vládní návrh zákona o způsobilosti k soudcovskému úřadu (č. tisku 416) přikazuji výboru právnímu.

Ministr spravedlnosti navrhuje, aby právnímu výboru bylo uloženo, podati zprávu o návrhu tom do 8 dnů.

Jsou proti tomu, aby navrhovaná lhůta byla uložena, snad námitky?

Není jich. - Lhůta jest přijata.

Přistupuji k dennímu pořadu, a to k pokračování rozpravy o zprávě ústavního výboru o řádu volení do obcí republiky československé. (Tisk 302.)

Ke slovu se přihlásil pan ministerský rada dr. Bobek. Uděluji mu je.

Zástupce vlády min. rada dr. Bobek: Slavné Národní shromáždění!

Během speciální debaty o druhém souboru paragrafů řádu volení v obcích byla předložena řada dodatečných návrhů od jednotlivých poslanců tohoto Národního shromáždění. Dovolte, abych se zmínil pouze o jediném návrhu, který zde byl učiněn, a to proto, že tento návrh zasahuje přímo do kompetence, resp. odpovědnosti ministerstva vnitra. Je to návrh k § 19. osnovy ústavního výboru, a to návrh poslance Pospíšila a soudr., aby právo poměrného zastoupení bylo přijato obligatorně pro veškeré obce naší československé republiky. Já, velectění pánové, který jsem již od počátku, několik let před válkou a ve válce propagoval zásadu poměrného zastoupení, byl bych za jiných okolností povděčen zajisté, kdyby byl návrh tento uskutečněn.

Ale upozorňuji na tyto důležité okolnosti. Má-li zásada poměrného zastoupení ve všech obcích bezvadně býti provedena, tož při její komplikovanosti předpokládá určitý stupeň inteligence a určité množství pomocných sil, které by při přípravném řízení a zejména při skrutiniu byly volební komisi nápomocny. Já, velectění pánové, nechci zde venkovské malé obce zejména utlačovati jako obce secundi generis, ale je rozdíl mezi obcí velikou, která má řadu průmyslových závodů, řadu inteligence, a mezi nepatrnou horskou vískou, která je živa sama ze sebe a měla již s dosud platným volebním řádem daleko jednodušším mnohdy dosti práce.

Ráčíte-li s tím souhlasiti - a zajisté jest to přání celého slavného Nár. shromáždění, aby ministerstvo vnitra tento nový zákon provádělo korrektně, ve všech případech a ve všech obcích, aby dbalo toho, aby ani v nejmenší obci nenastal žádný poklesek a žádné porušení zákona, - pak nemohu jinak, než varovat před návrhem, který v tomto směru zde byl učiněn, a prosím, abyste setrvali na návrhu ústavního výboru, který zásadu poměrného zastoupení odporučuje pouze fakultativně.

Bylo zde namítáno, že zásada poměrného zastoupení v některých státech zavedena je všeobecně a že by někteří voličové u nás, kdyby schválen byl návrh ústavního výboru, byli o výhody poměrného zastoupení oloupeni. Pokud se týče tohoto zkrácení v některých obcích, dovoluji si poukázati, že není tomu tak. Podle osnovy, schválené ústavním výborem, která bude dnes hlasováním vyřízena, se navrhuje ve zvláštním paragrafu, že žádá-li o to aspoň 1/10 voličstva, musí se i v nejmenší obci volba obecního zastupitelstva provésti podle zásady poměrného zastoupení. A když ráčíte uvážiti, že v nejmenších obcích volí se pouze devítičlenné obecní zastupitelstvo a tu, pravím-li a praví-li zákon, že stačí 1/10 voličů, aby se musilo provésti zastoupení poměrné, ráčíte viděti, že zásady poměrného zastoupení dosáhne i ta strana, která má nárok aspoň na jeden mandát v obecním zastupitelstvu. Dovolte, velevážení pánové, abych prohlásil, že toto ustanovení zákona jest tak liberální, že není zapotřebí, abychom ještě dále pokračovali a ve všech obcích nutili obyvatelstvo, aby se podrobilo těmto komplikovanostem poměrného zastoupení, když toho není vůbec zapotřebí.

Upozorňuji, že v cizině není nikde obligatorní zastoupení ve všech obcích nařízeno, jak s nejedné strany se tvrdí, a obyčejně se odvolávají theoretikové nebo řečníci na příklad Belgie. Jest pravda, že v Belgii je předepsána ve všech obcích pro volby do obecního zastupitelstva zásada poměrného zastoupení, ale, pánové, s výjimkou neobyčejně důležitou. Zvoleni jsou všichni ti, kteří obdrží nadpoloviční většinu hlasů, a teprve ti kandidáti, kteří jí neobdrží, podrobují se principu poměrného zastoupení a ostatní mandáty se rozdělí mezi ty kandidáty, kteří nadpoloviční většiny nedosáhli. Tedy i v Belgii, která má neobyčejně velký počet míst průmyslových, - takové naše obce venkovské, jako máme my, jsou tam výjimkou - i tam připouští se výjimka a princip nadpoloviční většiny.

Ve státech německých zaveden v poslední době princip poměrného zastoupení: nejenom že se nenařizuje obligatorně, nýbrž naopak v malých obcích a podle našeho názoru ve velikých obcích se přímo zakazuje.

Na příkl. ve Wirtembersku smí se voliti podle principu poměrného zastoupení jediné v obcích, čítajících více než 10.000 obyvatelů.

V Bavorsku smí se podle principu poměrného zastoupení voliti jedině v obcích, které mají více než 4.000 obyvatelů. V obcích s menším počtem obyvatelů vůbec princip poměrného zastoupení ani dovolen není.

Jestliže tedy ústavní výbor navrhuje, aby se v našich obcích volilo fakultativně, aby se i v těchto malých obcích volilo dle poměrného zastoupení, když o to žádá jedna desetina voličů, jsem toho mínění, že ustanovení to úplně postačí a že, když některá strana někde bude mysliti, že má nárok alespoň na jeden mandát do obecního zastupitelstva, může podpisem příslušného prohlášení u starosty obce si zásadu poměrného volení v obci vyžádati a dotčené zastoupení obdržeti.

Z toho důvodu prosím, aby slavné Národní shromáždění se v tomto směru přiklonilo k návrhu ústavního výboru. (Výborně! Potlesk)

Předseda: Tím jest debata ukončena.

Slovo závěrečné má ještě pan zpravodaj dr. Meissner

Zpravodaj dr. Meissner: Vážené Národní shromáždění!

Chci se dotknouti ještě jednou návrhu p. kol. Dyka na změnu ustanovení §10. - totiž, aby volební období po prvých volbách bylo místo 3leté toliko 2leté.

Pan kol. Dyk tento svůj návrh odůvodnil velmi vážnou okolností, totiž ohledem na legionáře, kteří jsou dnes ještě v Rusku, kteří nemohou se zúčastniti volební práce, a kteří tedy nemohou vykonávati vliv na budoucí správu obcí a kteří také nemohou býti zvoleni. A to vedlo ho k tomu, aby požadoval, aby po uplynutí 2 let již byly provedeny nové volby do obcí.

Ctěné Národní shromáždění! Jménem ústavního výboru znovu se vyslovuji proti tomuto návrhu p. kolegy Dyka, podotýkaje, že se vyslovuji toliko proti důsledkům jeho, nikoliv proti jeho odůvodnění. Ústavní výbor ve všech svých pracích bral náležitý zřetel na všechny osoby, které konaly službu vojenskou, a zejména na legionáře, a proto přiznal i osobám vojenským právo volební, proto při stanovení § 1. bral zřetel k tomu, aby paragraf ten byl tak stylisován, aby vojínům, kteří se vrátí do své obce, ve které dříve bydleli a nebydlí tam ještě plné tři měsíce před vypsáním volby, také volební právo příslušelo, tedy hleděl všemožným způsobem, aby také těmto osobám dostalo se stejného práva, jako těm, kteří tu zbyli a měli výhodu ze svého zdejšího pobytu.

Avšak přes to má ústavní výbor za to, že nové volby po uplynutí 2 let nevyhovují ani odůvodnění, které tu bylo předneseno p. kolegou Dykem.

Prosím, aby bylo uváženo, že jde o počet poměrně nepatrný, který nemůže na výsledek voleb míti valného vlivu, že jde nejvýše o 1 nejvýše o 2 % všeho voličstva, že tedy by tito legionáři na výsledek voleb valného vlivu neměli.

Prosím, abyste dále vzali v úvahu, že v jiných státech - jmenuji tu jen Anglii a Německo - konají se volby bez zřetele na to, že ještě statisíce, ba milliony osob jsou ve zbrani. Mnoho vojínů, kteří krváceli pro zájmy Anglie, ještě jest na půdě Francie a Německa a volby, které rozhodovaly o tak dalekosáhlé věci, jako o otázce politiky Lloyda George, o budoucích směrech politiky anglické, o těchto zásadních věcech rozhodovaly bez účasti těch, kteří krváceli na bojištích flanderských.

Pánové, uvažte, kam bychom došli, kdybychom měli mít za dvě léta opětně nové volby! Každá volba bude vyžadovati doby nejméně 3-4 měsíce, doby, jak jsem si dovolil již jednou upozorniti, rozčilující, doby rozrušující, doby nedopřávající nám klidu, nutného k řádné práci. A nyní, prosím, máme od února do května nebo do června prodělávat volby obecní.

Na podzim nebo v zimě letošního roku budou vypsány volby do Národního shromáždění, které rovněž budou vyžadovati doby rozčilující, nejméně 4měsíční. Příštího roku, r. 1920, budou opět volby do župních zastupitelstev, tedy volby třetí. A nyní bychom měli, prosím, r. 1921 na jaře míti čtvrté volby! To znamená, vážení pánové, že my nevyjdeme z rozčilení volebního, že se nedostaneme ke klidné práci, nýbrž, že nebudeme dělati nic jiného, než každý rok po 4 měsíce nebo půlroku stále voliti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP