Úterý 8. dubna 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: dr. Herben, Vacula;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: členové vlády: Habrman, dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

43. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne

8. dubna 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj dr. Klouda. Zpráva právního výboru o vládním návrhu, aby byl vydán zákon o způsobilosti k notářskému úřadu na Slovensku (tisk 703).

2. Zpravodaj dr. Lukavský. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrhu dra Lukavského a soudr. na úpravu poměrů asistentů na vysokých školách (tisk 725).

3. Zpravodaj dr. Mareš. Zpráva školského výboru o návrhu dra Herbena a spol., aby byla zřízena evangelická bohoslovecká fakulta v Praze pro evangelíky v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku (tisk 662).

4. Zpravodaj dr. Velich. Zpráva zdravotního výboru o návrhu člena N. S. Landové-Štychové, aby byla zavedena pravidelná povinná desinfekce všech veřejných budov, zejména škol, úřadoven, divadel, jakož i soukromých bytů (tisk 863).

5. Zpravodaj Chroustovský. Zpráva zemědělského výboru o návrhu Rudolfa Malíka a soudr., aby byla vypracována osnova zákona na ochranu vinařství a ovocnářství (tisk 668).

6. Zpravodaj F. V. Krejčí. Zpráva školského výboru o návrhu dra Weyra a soudr., aby zřízena byla konservatoř hudby v Brně (tisk 661).

7. Zpravodaj dr. Veselý. Zpráva finančního výboru o návrhu Ant. Němce a spol., aby byla zrušena malá loterie (tisk 709).

8. Zpravodaj dr. Schieszl. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona o péči o válečné poškozence (tisk 761).

Případně:

9. Zpravodaj dr. Weyr. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona o změně organisačního statutu a služební pragmatiky města Olomouce.



Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svoji omluvili:

churavostí: Fr. Navrátil (na neurčito), dr. Vanovič (na neurčito), Landová-Štychová a Svozil;

zaměstnáním: Janoška (na neurčito), Pauliny (na neurčito), Čobrda (do Velikonoc), Sonntág (pro tento týden), Netolický (pro tento týden a dodatečně též pro minulý týden), Lukeš (dodatečně pro schůzi 42.), dr. Bulín (pro tento týden);

účastí při mírovém jednání v Paříži:

Mečíř a Tayerle;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola a ministr dr. Šrobár.

Tiskem rozdány ve 43. schůzi Národního shromáždění československého tyto tiskopisy: žádám pana sekretáře, by je přečetl.

Sněm. tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 775. Odpověď ministra vnitra na dotaz člena Národního shromáždění dra Bulína a soudr. o zákeřném utracení dra Havla.

Tisk 782. Odpověď ministra železnic na dotaz členů Národního shromáždění Pelikána, Buřívala a soudr. o jmenování podúředníků drah úředníky.

Tisk 783. Odpověď ministra spravedlnosti na dotaz členů Národního shromáždění dra J. Schieszla a soudr. o porušení neodvislosti soudcovské.

Předseda: Výborům přikázány z předsednictva tyto návrhy: žádám pana sekretáře, by je přečetl.

Nám. sněm. taj. dr. Říha (čte):

Výboru právnímu:

Tisk 774. Vládní návrh zákona, týkající se zatímních opatření k ochraně známek.

Výboru ústavnímu:

Tisk 777. Vládní návrh na vydání zákona, kterým se doplňuje a mění novela k obecním zřízením (zákon ze dne 7. 3. 1919, č. 76 z. a n.).

Výboru pro pozemkovou reformu:

Tisk 735. Návrh členů Národního shromáždění Josefa Babánka, Adolfa Prokůpka a soudr. na použití velkostatkářské půdy pro účele vzdělávací a budov obydlených pro účele vzdělávací, soc. péče a zdravotnictví.

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 742. Návrh členů Národního shromáždění Slavíčka, Tučného a spol., aby byla sjednána zákonitá ochrana provozoven živnostenských a obchodních před výpověďmi.

Tisk 762. Návrh členů Národního shromáždění inž. B. Pospíšila, dra F. Novotného, A. Čuříka a soudr., na zvýšení požitků dělníkům, kteří utrpěli úraz, přiměřené dnešním drahotním poměrům.

Tisk 772. Návrh člena Národního shromáždění R. Mlčocha a soudr., na zaopatření válečných invalidů. (Současně přikázán výboru živnostenskému.)

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 743. Návrh člena Národního shromáždění Buřívala a spol. na vydání zákona ve příčině umístění vysloužilých legionářů ve státní službě českoslov. republiky.

Výboru brannému:

Tisk 748. Návrh člena Národního shromáždění Ot. Hrejsy a soud., aby uloženo bylo ministerstvu Národní obrany na vrácení zrekvirovaných kostelních zvonů, měděných kotlů a j., pokud nebyly zničeny, jejich majetníkům.

Výboru zásobovacímu:

Tisk 753. Návrh člena Národního shromáždění Sonntága, Fr. Udržala, Fr. Ziky, Jana Měchury a soud., na přidělení potravin vodním družstvům pro dělnictvo, zaměstnané při melioračním podnikání.

Tisk 771. Návrh člena Národního shromáždění J. Kopečka a soudr., na znovuupravení obchodování dobytkem na Moravě. (Současně přikázán výboru zemědělskému.)

Výboru školskému:

Tisk 755. Návrh posl. inž. Pospíšila, dra Stojana, Kadlčáka a soudr., aby byl doplněn zákon ze dne 29. ledna 1919 č. 52 sb. zák. a nař. o drahotních přídavcích aktivním a pensionovaných učitelům veřejných obecných a měšťanských škol, jakož i vdovám a sirotkům po těchto učitelích na dobu od 1. ledna 1919 do konce června 1919.

Tisk 757. Návrh člena Národního shromáždění Vil. Votruby a soudr. na zřízení odborné školy sklářské v Kyjově.

Výboru národohospodářskému:

Tisk 756. Návrh člena Národního shromáždění dra Ludvíka Medveckého, dra Milana Hodžu a súdruhov na vydanie zákona, ktorým upravujú sa poměry družstiev na Slovensku.

Výboru poštovnímu:

Tisk 758. Návrh člena Národního shromáždění J. Malypetra a soudr., aby zřízeno bylo automobilové poštovní spojení s dopravou osobní mezi městy Slaný, Nové Strašecí, Rakovník, Kladno, Velvary, Mělník.

Předseda: Z předsednictva přikázány byly: výboru finančnímu vládní návrhy stran státní půjčky 179 milionů dolarů (Tisk 791) a stran oběhu platidel a doplnění zmocňovacího zákona ze dne 25./II. 1919 č. 84 sb. zák. a nař. V návrzích se žádá, aby výboru byla uložena lhůta 24 hodiny k podání zpráv.

Dále přikázán byl výboru sociálně-politickému vládní návrh zákona o prodloužení platnosti zákona o podpoře nezaměstnaných. V návrhu se žádá, aby výboru uložena byla k podání zprávy lhůta 3 denní.

Mimo to přikázán byl výboru ústavnímu vládní návrh zákona, jímž se zřizuje zemská správní komise pro Slezsko (tisk 778).

Žádá se, aby výboru uložena byla lhůta 8 denní.

Konečně přikázán byl výboru zemědělskému návrh čl. Národního shromáždění dra Rolíčka, Ziky a soudruhů na vydání zákona o náhradě majitelům pronajaté půdy, kteří byli poškozeni válkou. (Tisk 759.) V tomto návrhu žádá se, aby výboru byla vyměřena lhůta 8 denní.

Jsou proti navrženým lhůtám námitky? Není jich, lhůty jsou schváleny.

Výbor pro Velkou Prahu žádá po dohodě obou zpravodajů dra Šámala a dra Meissnera, aby lhůta ku podání zprávy o vládním návrhu volebního řádu pro Velkou Prahu (tisk 719) byla prodloužena o dalších 8 dní. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není jich, lhůta jest povolena.

Předsednictvo ministerské rady předložilo přípisem ze dne 3. dubna 1919, č. 5796 podle §u 3. zákona ze 24. července 1917 č. 307 ř. z. tato nařízení vládní:

1. ze dne 13. března 1919 č. 127 a ze dne 27. března 1919 č. 157 sb. z. a nař. o prodloužení platnosti zákona o podpoře nezaměstnaných,

2. nařízení vlády ze dne 21. března 1919 č. 150 sb. z. a n. o obnově klidu nedělního a svátečního.

Nařízení ta byla přikázána z předsednictva výboru sociálně-politickému.

Zápisy o 41. a 42. schůzi N. S. byly ve sněmovní kanceláři vyloženy po 48 hodin. Poněvadž proti znění jejich nebylo podáno námitek, jsou podle §u 77. jednacího řádu schváleny, a budou podle §u 79. jedn. řádu vytištěny.

Přistupujeme

k dennímu pořádku

a to odstavci prvnímu, kterým jest

1. zpráva právního výboru o vládním návrhu, aby byl vydán zákon o způsobilosti k notářskému úřadu na Slovensku. Zpravodajem jest člen Národního shromáždění dr. Klouda, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Klouda: Velectěné shromáždění!

Právní výbor v krátké době podruhé přichází s návrhem na změnu notářského řádu. Jedná se opětně o potřebu naléhavou, potřebu okamžitou, která vyvolána jest během událostí, jak je život přináší. Lze totiž očekávati, že v krátké době uprázdněno bude více notářských míst na Slovensku, pro něž nebude dostatečného počtu způsobilých uchazečů z řad dorostu notářského. Valný počet notářů na Slovensku jest národnosti maďarské, z největší části neovládá buď vůbec, anebo jen nedostatečně. Jazyk slovenský, tedy jazyk lidu, pro který povoláni jsou úřadovati. Jest tedy na bíledni, že takovéto nezpůsobilé a neschopné úředníky nemůže stát náš na příště potřebovati a zaměstnávati a lze tedy očekávati, že v brzku uprázdní se celá řada notářských míst na Slovensku. Avšak v dorostu notářském na Slovensku není dostatečného počtu kandidátů, kteří by vykazovali způsobilost potřebnou národní, zejména jazykovou, mezi všemi kandidáty notářství na Slovensku jest toliko jediný národnosti slovenské, ačkoliv bude v dohledné době obsazeno na 60 míst notářů. Tedy při tomto nedostatku schopných a způsobilých uchazečů jedná se o zjednání nápravy, a sice o zjednání nápravy brzké a neodkladné. Naproti tomu u nás, v zemích bývalé koruny české, jest dostatečný počet kandidátů notářských, kteří vykazují již dlouholetou praksi a mají tedy dostatečně i odborné, i životní kvalifikace, aby mohli notářský úřad zastávati. Většině však našich kandidátů notářských vadí jedna okolnost: nemají zkoušky, která podle uherského notářského rádu jest předepsána. Jest totiž stav takový: Podmínkou, lépe: jednou z podmínek způsobilosti pro notářský úřad na Slovensku podle uherského notářského řádu jest - stejně jako tomu jest u nás - aby uchazeč s prospěchem složil zkoušku soudcovskou, anebo advokátní.

U nás však, podle rakouského notářského řádu, mohou uchazeči o úřad notářský vykazovati způsobilost také tehdy, když odbyli s prospěchem zkoušku notářskou. Této zvláštní zkoušky notářské uherský řád notářský nezná. Aby naši kandidáti, kteří z největší části složili notářskou zkoušku, mohli se ucházeti o místa notářská na Slovensku, jest nutno, aby dosavadní předpisy uherského notářského řádu v tomto směru byly pozměněny, resp. doplněny, a o to snaží se právě předložený vám návrh zákona, kterým má se měniti notářský řád uherský pojetím doplňovacího ustanovení, dle něhož naši kandidáti notářství, kteří složili s prospěchem notářskou zkoušku, mohou býti připuštěni k úřadu notářskému na Slovensku. Jak jsem již uvedl, není mezi notářským dorostem na Slovensku dostatečného počtu uchazečů, u nás zase je dosti uchazečů, kteří vykazují i zkoušku i praksi. Tedy řešíme tím také kus sociální otázky našeho inteligentního dorostu, dorostu notářského, jestliže jim zjednáme možnost, aby našli zaměstnání, aby našli existenci na Slovensku, ovšem jen potud, pokud nebude na Slovensku samém způsobilých uchazečů. V tom směru stylisován jest návrh. V poslední chvíli, když byl již návrh zákona projednán a schválen v právním výboru, navrhlo ministerstvo spravedlnosti k žádosti ministerstva pro Slovensko, aby přijatý již návrh zákona doplněn a vysvětlen byl pojetím jednoho passu, který dovoluji si přečísti. Žádá totiž ministerstvo spravedlnosti, aby do § 1. pojat byl dodatek tohoto znění: "... pokud není způsobilých žadatelů, vykazujících podmínky podle § 2. zák. čl. XXXV. z r. 1874." Jak jsem již uvedl, jest návrh zákona míněn v to smyslu, aby v první řadě byli jmenováni pro notářství uprázdněná na Slovensku ti kandidáti, kteří vykazují způsobilost podle dosavadního uherského notářského řádu. Tedy, nalezne-li se dosti uchazečů nejen v samotném dorostu notářském, ale také mezi advokáty a soudci, kteří mají zkoušku advokátskou nebo soudcovskou, kteří vykazují zákonem předepsanou praksi a budou-li míti tito advokáti a soudcové dostatek dobré vůle a ochoty, zaměniti svá dobrá místa a své dobré úřady za úřad notářský, pak v každém případě ceteris paribus budou míti tito uchazeči, kvalifikovaní podle uherského notářského řádu, přednost před těmi kandidáty notářskými, kteří by zkoušku soudcovskou nebo advokátskou nevykazovali.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP