Čtvrtek 8. května 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: dr. Herben, Vacula;

větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády:Členové vlády: Habrman,Klofáč, Prášek, dr. Rašín, dr Soukup, dr. Stránský, Švehla, dr Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: Frant. Navrátil (naneurčito), Jakubka (na neurčito);

zaměstnáním:Janoška (naneurčito), Duchaj (na neurčito), Karel Svoboda (do 30, května), Valoušek (pro tento týden), Kroiher;

účastí při mírovém jednání v Paříží: Mečíř a dr. Uhlíř;

účastí při mezinárodní parlamentární obchodní konferenci v Bruselu: dr. Cyril Dušek, dr. Rolíček, dr. Vaněk;

trvalým zaměstnáním ze slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola, ministr Šrobár.

Členství v Národním shromáždění se vzdali: Karel Vaněk, dr. Karel Fajfrlík a Otakar Vochoč.

Místo nich zvolení: Jan Filipínský, Jaromír Špaček a prof. Maxa.

Do dnešní schůze se dostavili členové Národního shromáždění Jos. Sivák, prof. Maxa a praporník Špaček. Dostavivší se členové vykonají slib.

Žádám p. zapisovatele, aby přečetl formuli slibu.

Zapisovatel posl. dr. Herben (čte): "Slibujete jako člen Národního shromáždění československého, že budete zachovávati zákony státu československého a že svůj úřad budete zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Předseda: Pan prof. Maxa.

Posl. Maxa: Slibuji.

Předseda: Pan praporník Špaček.

Posl. Špaček: Slibuji.

Předseda: Žádám o přečtení formule slovensky.

Zapisovatel posl. dr. Slávik (čte): "Slubujete ako člen Národného shromáždenia Československého, že budete zachovávať zákony štátu Československého a že svoj úrad budete zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Předseda: Pan Sivák.

Posl. Sivák: Sľubujem. (Potlesk.)

Předseda (zvoní):

Vážené Národní shromáždění! (Národní shromáždění povstává.)

Ku dnešní schůzi sešli jsme se za okolností neobyčejně smutných; přišli jsme sem se srdcem stísněným hlubokým žalem, s hrudí sevřenou těžkou bolestí: oplakávámeť náhlý a tragický skon jednoho z nejlepších synů našeho národa. Ani věřit se nám nechtělo přesmutné zvěsti, jež přišla z Bratislavy a jež hlásala smrt Štefánikovu. Vždyť my všichni právě naopak jsme se tolik těšili, že ho po mnoholetém odloučení od vlasti ve středu svém pozdravíme, že ho z hloubi srdce uvítáme, že mu vděčně stiskneme pravici, jež tolik vykonala ve službách národa a jeho svobody. A teď vrátil se nám konečně, ale vrátil se ne živý, nýbrž na půdu tak draze milované vlasti dopadlo tělo jeho bezduché a my na místě jásotem vítáme ho při tragickém skonu se slzou v oku.

Ba, je to tragický skon v plném slova smyslu: tragický pro něj a neméně tragický pro nás. Spěchá, letí vstříc rodné matce zemi, doletí šťastně, spatří ji a právě v tom okamžiku vskočí mu do cesty smrt, osvobozenou domovinu smí políbit už jen jako mrtvola. A skon tragický pro nás: čekali jsme od něho, který tam v dáli za hranicemi dovedl vyvinouti tolik činorodé energie a který stál v nejkrásnějším rozkvětu života, jenž tolik vykonal pro osvobození národa, že vykoná stejně a snad ještě více pro osvobozený národ.

Než osud určil jinak a s mrtvým tělem pohřbíváme i všecky naděje, jež jsme k návratu Štefánikovu připínali. A nám pak nezbývá v žalostné hodince než pohled obrátit nazpět a retrospektivou uvědomit si krátce význam ukončeného již životního jeho díla pro náš národ. Na štěstí jedno můžeme říci hned předem: dílo to je tak veliké a tak obrovité, tak bohaté a tak rozmanité, že by stačilo vyplnit desítky, ba sta životů jiných.

Máme-li to krátce označit, tedy byl to boj za osvobození národa, za dobytí jeho státní samostatnosti, který cele vyplnil jeho život. Ve velké době osud dobrotivý dal národu velké muže. Když nadešly světovou konflagrací pro národ náš chvíle nejvážnější, když šlo o sám osud národa pro celou další budoucnost, když národ doma semknut byl okovy cizácké soldatesky, vládnoucí kriminály a šibenicemi, když pomalu nemohl dýchat, tehdy v té první fási války světové zazářilo pojednou národu našemu trojhvězdí velikánů za hranicemi: Masaryk, Beneš, Štefánik. Navzájem se doplňovali, spolu vykonali dílo, jež my oceniti ani nedovedeme, jež plně ocení teprve budoucnost. Masaryk našel dva nevyrovnatelné pomocníky, o něž se mohl opírat: Na jedné straně pomocníka státnického a diplomatického v Benešovi, na druhé straně pomáhače na polí organisace vojenské a tím byl Štefánik. Jedno bez druhého nedalo se myslit: úspěchy diplomatické nebyly možny bez úspěchů vojenských. To, čeho dobyli stateční naši legionáři po obou stranách Urálu, nebo na bojištích francouzských a italských, to potom mohla diplomacie plně využít v kancelářích státníků, mohla z toho těžit úspěchy diplomatické. Ostatně na druhé straně bylo zase potřebí neúmornou činností diplomatickou zajišťovat také postavení naší armády zahraniční, aby byla uznána za rovnocennou součást armád spojeneckých.

Ale nevystihovalo by to plně význam Štefánikův, kdybych řekl pouze: byl vojevůdce a organisátor té naší zahraniční armády, dobývající národu svobodu. Tak snadné to za hranicemi nebylo. Tam se nemohla provádět dělba práce. Pracovníků bylo tak málo a celá tíha spočívala na jich bedrech. A tak jako Masaryk musil věnovat stejnou péči a pozornost organisační práci vojenské i práci v kancelářích diplomatů, jako Beneš musil vedle politické práce v kabinetech státníků po celý čas obstarávat nesmírně důležitý úkol novinářské práce a informace zahraničního světa, tak také Štefánik byl současně vojákem a diplomatem v jedné osobě. A jakým diplomatem? On, voják, dovedl styky svými otevírati i salony diplomatů, jež se zdály pro národ náš nejnepřístupnější.

Řekl jsem už: velká doba vyžadovala velkých mužů. Ve Štefánikovi dala nám opravdu universálního ducha, jakého jsme měli nezbytně zapotřebí. Jako vědec, zavřený v observatoři hvězdáře, začal. Duch jeho honil se po nekonečných prostorách vesmíru. Hned s Montblanku, hned na Sahaře, hned na ostrovech Tichého oceánu sledoval běh těles nebeských. Ale přišla válka, sextant zaměnil za meč a jako dříve ve službách vědy, tak teď od jednoho dílu světa k druhému spěchal, aby ve službách svatého boje za osvobození národa vydal všecko bohatství své duše, do slova všecko, i poslední své zdraví, celý svůj život. Byl nejenom hbitý a svěží - světové vzdálenosti proň neznamenaly nic - nýbrž byl také neohroženým a neústupným. Neustoupil ničemu, ba ani vlastnímu osudu. Ten se mu postavil v cestu. Jako letec byl Štefánik už před časem na balkánském bojišti postižen vážnou pohromou. Jen stěží životem vyvázl. Ale neustoupil, výstrahy osudu nedbal, čelil a vzdoroval mu. To by ani nebyl býval celý Štefánik. Ač tělesně značně oslaben, s organismem podlomeným, bil se dál, znovu dal se v let a zlý osud ho zachytil k naší bezměrné žalosti právě v okamžiku nejtragičtějším.

Prostě: Štefánik byl jedním z těch, jež dějiny označují jako hrdiny a bohatýry. Byl jedním z těch, jež, kdyby byli živi za dob antických, opěvovalo by epos homerské, nebo kdyby žiIi u našich bratří balkánských, opětoval by slepý guslar jako bílého sokoIa.

Mohl bych přestati na této všeobecné charakteristice a projev svůj tím skončit. Ale úkolu svého bych nesplnil, kdybych nevytkl také mimořádný, výjimečně důležitý význam, jejž má dílo jeho životní nejen pro osvobození, nýbrž spolu také pro sjednocení našeho národa, právě proto, že byl Slovák. Dnes tvoříme Češi a Slováci v jednom státě dohromady jeden společný osvobozený národ. A připadá nám to zcela samozřejmé. Jak to bylo však za války? My Češi, zejména v druhé fási světové války, vedli jsme boj proti nestvůře habsburské monarchie nejen ze zahraničí, nýbrž současně i uvnitř z parlamentu. V Uhrách sveřepost maďarská násilím, jemuž nebylo rovno v celém světě, dovedla zdusit každičké hnutí slovenské naší větve. Ani slovíčko nesmělo odtud proniknout do světa. A tu celé břímě obrovitého úkolu spočívalo na Slovácích, kteří žili za hranicemi. Ti musili světu ukázat, že Češi a Slováci patří k sobě jako jeden národ, že Čech a Slovák jsou jedno tělo, jedna duše. A to, co bylo tak výrazně symbolicky vyjádřeno trojhvězdím, v němž vedle Masaryka, vyšedšího z Moravské Slovače, po jednom boku byl Čech Beneš a po druhém podkarpatský Slovák Štefánik, stalo se opravdu skutkem: ideál Štefánikův se vyplnil, národ dříve roztržený na dvě části současně s osvobozením se sjednotil ve společném státě. K tomu nejpodstatnější měrou přispěla činnost Štefánikova, obracející se nejdůrazněji proti všem proudům, jež by jednotu národa chtěly podlamovat a tříštit. A já jsem přesvědčen, že veliká osobnost Štefánikova bude vykonávati v tomto směru dějinné svoje poslání i za hrob, že vznešená idea sjednocení národa, do jejíž služeb on položil celý svůj život a veškerou svoji práci, právě tou prací Štefánikovou, vyzařováním jeho životního díla, zůstane základním pilířem, zůstane stěžejní osou, pro vývoj našeho sjednoceného národa i pro veškerou jeho budoucnost.

Dnes se loučíme s velikým tím heroem, jehož jméno po věčné věky spjato bude s veIikým dílem sjednocení a osvobození našeho národa. Všude, kde bude se mluvit a psát o hrdinném zápase za hranicemi, zlatým písmem bude uváděno i jméno Štefánikovo. Světodějné činy našich legionářů, jež uváděly v údiv celý svět, hlásati budou věčně i slávu Štefánikovu. A skláníme-li se my dnes při předčasném jeho skonu před jeho obrovitým životním dílem, jednoho si musíme být vědomi: že dílo toto musí zůstat zářivým příkladem pro všecky následující generace a že máme prostě povinnost, pokračovati v díle jím započatém se stejnou láskou, stejnou neústupností a stejnou obětavostí. Buďtež mu horoucí díky za veliké jeho dílo! Budiž čest slavné jeho památce! (Souhlas.)

Ctěné Národní shromáždění! Povstáním i souhlasem dali jste na jevo, že jste srozumění, aby smuteční projev ten byl protokolován. A myslím také, že budete souhlasit, když po dohodě s pány předsedy klubovními na znamení hlubokého smutku projevem tímto zakončím dnešní schůzi. Předem ještě oznamuji, že za Národní shromáždění na rakev Štefánikovu bude prostřednictvím presidia položen věnec, že k pohřbu jeho do Bratislavi odjede hromadná deputace, skládající se z presidia, jakož i ze zástupců jednotlivých klubů, a to po dvou za každé sdružení. (Námitek nebylo.)

Námitek proti tomu není.

Přistoupím k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý 13. května t. r. o 2. hod. odp. a aby na denní pořádek její byly dány předměty dnešního denního pořádku, jakož i dále doplňovací volba do výboru právního.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Není jich.

Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi. (Potlesk.)

(Konec schůze ve 2 hod. 45 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP