Úterý 20. května 1919

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný,

zapisovatelé: Pik, Vacula;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

51. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 20. května 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj dr. Bouček. Zpráva právního výboru (tisk č. 298) a dodatečná zpráva téhož výboru o návrhu zákona na reformu manželského práva, s resolučním návrhem dra Rolíčka (tisk č. 1007).

2. Zpravodaj dr. Markovič. Zpráva výboru legionářského o návrhu dra Markoviče a soudr. (tisk č. 819) na úpravu hospodářských a sociálních poměrů legionářův a jich rodin (tisk č. 975).


Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: Čapka (na neurčito), Jakubka (na neurčito), Fr. Navrátil (na neurčito), Kopeček, (do 21. května), Malypetr. Churavostí omluvil se dále místopředseda Udržal;

zaměstnáním: Janoška (na neurčito), dr. Vlček (do 31. května), Nekvasil (pro tento týden), dr. Kolísek, Sonntág, (na neurčito), dr. Černý Vratislav (pro tento týden), Božena Ecksteinová (do 25. května);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř, dr. Uhlíř;

účastí při mezinárodní parlamentární obchodní konferenci v Bruselu: dr. Dušek, Ant. Němec, dr. Rambousek, dr. Rolíček, dr. Slávik, Šrámek, dr. Vaněk;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola.

Do dnešní schůze dostavil se člen N. S. Pavel Országh, náš slavný básník slovenský (Hlučný potlesk), jehož tímto upřímně a srdečně zdravím a vítám. (Výborně! Potlesk.)

Členství v Národním shromáždění vzdal se dr. Bulín z Brna. Za něho vyslán byl do Národního shromáždění p. Bartoloměj Král z Loučan na Moravě, který také vykoná slib. Žádám pana zapisovatele, aby přečetl slibovací formuli a pana Hwiezdoslava, jakož i nového pana člena Krále, aby vykonali slib.

Posl. dr. Markovič (čte): Slubujete ako člen Národného shromaždenia československého, že budete zachovávať zákony štátu československého a že svoj úrad budete zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Předseda: Pan Hwiezdoslav!

Posl. Hwiezdoslav: Slubujem. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Posl. Pik (čte): Slíbíte jako člen Národního shromáždění československého, že budete zachovávati zákony státu československého a že svůj úřad budete zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Předseda: Pan kolega Král!

Posl. Král: Slibuji. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Jedno sdělení musím učiniti méně potěšitelné. S politováním konstatuji, že ke konci předešlé schůze Národního shromáždění byla účast členů Národního shromáždění tak nepatrná, že zavdala i dennímu tisku podnět k různým poznámkám.

Appeluji na všechny kluby i na každého jednotlivého člena N. S., aby se stala v té příčině náprava, neboť jest nutno, aby byla řádně a plně využitkována krátká doba, vyměřená důležitým a neodkladným pracím Národního shromáždění. (Výborně!)

Tiskem rozdány byly tyto tiskopisy: Žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 971. Odpověď ministra zemědělství a ministra vnitra na dotaz čl. N. S. A. Kaderky, J. Šamalíka a soudr. o předkupním právu na pozemky, určitou dobu od velkostatku pronajaté.

Tisk 989. Odpověď ministra soc. péče na dotaz členů N. S. A. Čuříka, B. Bezděka, J. Rýpara a soudr. stran zastoupení v demobilisačních výborech, zejména stran demobilisačního výboru textilního ve Frýdku.

Tisk 994. Odpověď min. financí na dotaz členů N. S. Buřívala, Pelikána, Kopečka a soudr., o zřízení a řádném upravení celních úřadů v pohraničních stanicích českoslov. republiky.

Tisk 995. odpověď ministra železnic na dotaz členů N. S. dra Lukavského a soudruhů o nevyplácení výslužného a rent železničním pensistům a rentistům.

Tisk 1003. Odpověď min. vnitra na dotaz členů N. S. Al. Jiráska, J. Kvapila, J. S. Machara a soudr. stran pokoutního tisku pražského.

Tisk 1011. Odpověď min. vnitra na dotaz člena N. S. Em. Špatného a spol. o nezákonných vyhláškách volebních obecních starostů o soupisu voličů.

Tisk 1012. Odpověď min. vnitra na dotaz členů N. S. A. Svěceného a soudr. o pronásledování kolportérů dělnického tisku v republice československé.

Tisk 1013. Odpověď min. vnitra na dotaz členů N. S. J. Marka a soudr. o hrubém šikanování českých příslušníků, zaměstnaných u státních drah na Moravě a pro nedostatek bytů bydlících dosud ve Vídni.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru soc.-politickému:

Tisk 1016. Vládní návrh na vydání zákona o ochraně dětí v cizí péči a dětí nemanželských.

Výboru kulturnímu:

Tisk 951. Návrh členů N. S. dra Mazance, Andreje Hlinky a soudr. na zřízení zemského památkového ústavu na Moravě a na Slovensku.

Tisk 953. Návrh členů N. S. prof. dra Horáčka, prof. dra Krejčího a soudr. na odevzdání budovy Akademie Strakovy k účelům pražského vysokoškolského studentstva. (Současně přikázán výboru školskému).

Výboru školskému.

Tisk 954. Návrh členů N. S. M. Hodžu, dra Srdínka a spol., aby vydaný bol zákon, ktorým sa zriaďuje českoslov. universita v Bratislave.

Výboru železničnímu:

Tisk 957. Návrh členů N. S. Fr. Zeminové, Em. Špatného a Fr. Buřívala a O. Slavíčka na stavbu dráhy z Milevska do Týna n. Vlt.

Tisk 1001. Návrh členů N. S. inž. B. Pospíšila a soudr., aby byla vybudována autobusová spojení v okresích: milevském, sedlčanském a příbramském, jakož i dráhy z Milevska do Sedlčan a ze Sedlčan do Příbrami nebo do Březnice. (Současně přikázán výboru poštovnímu).

Náměstek sněmovního tajemníka dr. Říha (čte):

Výboru soc.-politickému:

Tisk 972. Návrh členů N. S. F. Němce, Hrejsy a soudr. na zřízení koloniálních osad pro potulné rodiny v českoslov. republice.

Výboru zemědělskému:

Tisk 983. Návrh členů N. S. Fr. Zíky a spol., aby v Opavě zřízena byla státní střední škola zemědělská.

Tisk 984. Návrh členů N. S. Fr. Zíky a spol., aby soukromá zimní hospodářská a celoroční hospodyňská škola v Klimkovicích (ve Slezsku) byla sestátněna.

Výboru pro reformu pozemkovou:

Tisk 985. Návrh členů N. S. dra B. Franty a soudruhů na vydání zákona o pozemkovém úřadě.

Výboru zásobovacímu:

Tisk 1004. Návrh členů N. S. Jos. Šamalíka a soudr. na uvolnění zemědělské výroby a sklizně.

Předseda (zvoní): Předseda poštovního výboru požádal, aby návrh členů N. S. Buřívala, Dra Franke, Hrizbyla a soudr., tisk č. 314. o pořadu poštovních úředníkův, opomenutých při jmenování, a návrh člena N. S. J. Hrizbyla, Jiř. Skorkovského, Dra Bartoška a spol., tisk 282, o započítání služby poštovním konceptním úředníkům, místo poštovnímu výboru, jak původně bylo navrhovateli žádáno, byly přikázány výboru státně-zřízeneckému.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.) Není jich. Změna je tudíž schválena.

Nařízení vlády republiky československé ze dne 2. dubna 1919 čís. sbírky zák. a nař. 171 o zřízení kontrolního a kompensačního úřadu pro mezinárodní obchod, předložené vládou podle §u 3. zákona ze dne 24. července 1917 čís. 307 ř. z., přikázal jsem výboru národohospodářskému.

Nařízení vlády ze dne 2. dubna 1919 čís. 176 sbírky zák. a nař. o úpravě obchodu výrobky železářských hutí, ze dne 15. května 1919 o nejvyšších cenách cihlářského zboží, ze dne 2. dubna 1919 čís. 177 sbírky zák. a nař. o hospodaření zlomkovou litinou, ze dne 10. dubna 1919 čís. 190 sbírky zák. a nař. o zrušení komise pro železo,

nařízení vlády o úpravě obchodu kostmi ze dne 15. května 1919, přikázal jsem výboru zásobovacímu.

Zápisy o schůzích 48., 49. a 50. Národního shromáždění byly ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyloženy. Písemné námitky nebyly podány. Jsou tudíž zápisy ty podle §u 77. jednacího řádu schváleny a budou podle §u 79. téhož řádu uveřejněny.

Vládní návrh zákona, jímž se zavádí všeobecná daň nápojová, tisk 960, přikázán byl výboru finančnímu.

Vláda navrhuje lhůtu 8denní.

Vládní návrh zákona o připuštění cizozemských dlužních úpisů s prémiemi, tisk 967, přikázán byl rovněž výboru finančnímu a i tu navrhuje se lhůta 8denní.

Rovněž vládní návrh zákona, jímž se zavádí monopol výbušných látek, tisk 968, přikázán byl výboru finančnímu a navrhuje se při něm lhůta 8denní.

Vládní návrh zákona o padělání peněz a cenných papírů, tisk 974, přikázán byl výboru právnímu, navrhuje se lhůta 24 hodiny.

Vládní návrh zákona na hrazení nákladu vzniklého dovozem obilí a mouky z ciziny, tisk 970,

vládní návrh zákona o úpravě státní přirážky k dani pozemkové, tisk 973 a

vládní návrh zákona, jímž se zavádí zvláštní dávka z vína v lahvích, tisk 990, přikázány byly výboru finančnímu.

Vláda navrhuje, aby výboru uložena byla lhůta 8denní.

Vládní návrh zákona, jímž se zavádí daň z uhlí, tisk 996, přikázán byl výboru finančnímu.

V návrhu se žádá, aby výbor podal zprávu ve lhůtě 8 dnů.

Vládní návrh zákona, jímž se mění některá ustanovení o dani z lihu, tisk 997, přikázán byl výboru finančnímu.

Vláda navrhuje, aby výbor podal zprávu do 15. června.

Vládní návrh zákona o stavebních úlevách, kterým se rozšiřuje platnost zákona ze dne 15. dubna 1919, č. 211 sbírky zák. a nař., týkajícího se stavebních úlev pro Prahu a okolí, také na města Budějovice a Plzeň (tisk 1.014) přikázán byl výboru technickému.

Vládá žádá, aby výbor podal zprávu ve lhůtě 3 dnů.

Vládní návrh zákona, jímž se doplňují některá ustanovení zákona ze dne 16. dubna 1919 čís. 215 sbírky zákonů a nař. o zabrání velkého majetku pozemkového (tisk 1.015), přikázán byl výboru pro pozemkovou reformu.

Navrhuje se, aby výbor podal zprávu do 14 dnů. (Zvoní.)

Jsou snad proti navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich, - lhůty jsou tedy schváleny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP