Středa 11. června 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: dr. Herben, Vacula,

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, Klofáč, Prašek, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho,JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

57. schůze Národního shromáždění československého ve středu dne 11. června 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Volba jednoho zapisovatele.

2. Volby do sloučených výborů.

3. Zpravodaj dr. Schieszl. Zpráva I. sociálně-politického výboru, a

zpravodaj dr. Matoušek. Zpráva II. právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 908) o zabírání budov nebo jejich částí pro účely veřejné (tisk č. 1091 a 1092)

4. Zpravodaj Zíka. Zpráva výboru pro vodní hospodářství o vládním návrhu (tisk č. 892), kterým se mění působnost ministerstva zemědělství a ministerstva veřejných prací ve věcech vodního práva (tisk č. 980).

5. Zpravodaj Zíka. Zpráva výboru pro vodní hospodářství o vládním návrhu zákona (tisk č. 891) o příslušnosti ve věcech stavby vodních cest (tisk č. 981).

6. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1056) o ocenění předmětů bursovních obchodů pro účely poplatkové (tisk č. 1142).

7. Zpravodaj dr. Veselý. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 962) o poplatku za ujednání příslušnosti soudní a za žaloby podle nich podané (tisk č. 1143).

8. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 967) o připuštění cizozemských dlužních úpisů s prémiemi (tisk č. 1144).

9. Zpravodaj dr. Kolísek. Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění St. K. Neumanna, dra Uhlíře, L. Landové-Štychové, Slavíčka a soudr. (tisk č. 642), aby zavedeny byly veřejné zkoušky pěvecké (tisk č. 1005).

10. Zpravodaj dr. Franke. Zpráva ústavního výboru o návrhu člena Národního shromáždění J. S. Machara a soudr. (tisk č. 58), aby bylo zřízeno ministerstvo národní osvěty při vládě československé (tisk č. 1061).

11. Zpravodaj Skorkovský. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu pro přestupky v Praze, aby Národní shromáždění svolilo trestně stíhati člena Národního shromáždění obč. Josefa Svozila pro § 498 tr. z. (tisk č. 1134).

Po případě:

12. Zpráva výboru branného o návrhu člena Národního shromáždění Jaromíra Špačka a soudr. (tisk č. 1100) na vyslání jednoho člena vlády a členů Národního shromáždění, po jednom z každé strany, jako poselstva k sibiřské armádě československé, opatřeného veškerou plnou mocí k navrácení této armády domů.

13. Zpravodaj dr. Horáček. Zpráva výboru pro reformu pozemkovou o návrhu člena Národního shromáždění dra B. Franty a soudr. (tisk č. 985), aby byl vydán zákon o pozemkovém úřadě (tisk č. 1160).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti.

Zahajuji schůzi.

Zahajuji ji, vážené Národní shromáždění, za okolností nesmírně vážných. Ocitli jsme se od poslední svojí schůze rázem uprostřed války. Naše mladá republika byla napadena brannou mocí republiky maďarské, jež za vedení komunistické vlády pokouší se pokračovat v imperialistické politice vlády Tiszovy a Karolyiovy, aby oloupila Slováky o právo na národní sebeurčení a znovu je vydala na pospas cizovlády maďarské.

Slovenské území naší republiky bylo v pravém slova smyslu oddíly Bely Kuhna přepadeno. Proveden byl do něho vpád nejkrásnější oblasti naší vlasti zaplaveny byly hrůzami válečnými. Republika naše prožívá první válku. Prožívá ji v okamžiku, kdy se cele a výhradně připravovala žíti v míru, kdy za neklidného, rozvratného vývoje v územích sousedních naprosto od sebe odmítala jakoukoliv myšlenku svévolného vměšování se, zasahování do věcí sousedů. A přece byla republika naše Maďary bez nejmenšího důvodu napadena. Konstatujeme to s tohoto místa před forem celého civilizovaného světa, aby bylo patrno, kolik zločinné svévole bylo zapotřebí k zahájení této naprosto bezdůvodné války. (Výborně!)

Jedno jest však jasno: třebaže jsme nechtěli válce a vzpírali se jí, třebaže nám byla vnucena, vykonáme, musíme vykonati všecko, aby zločinný útok byl odražen, aby cizovládné imperialistické plány byly rozmetány v prach, aby právo sebeurčení národa zůstalo vítězem. (Výborně! Potlesk.)

Zmýlili se naši nepřátelé, zaměňujíce naši mírumilovnost se slabostí. V tom okamžiku, kdy drahá naše republika se octla v nebezpečí, kdy jde o její život, v tom okamžiku není pochyby, co jest naší povinností. Všichni na obranu napadené vlasti!

Není pro nás vyššího příkazu než to, všecko ostatní musí ustoupiti stranou. (Tak jest!) Jsme tím povinni mladé své republice a její samostatnosti, jsme tím povinni revoluci z 28. října. Dílo její musí býti dovršeno, vymoženosti její zabezpečeny. Jsme tím povinni těm, kteří přijdou po nás, ježto jim musíme odevzdati dědictví revoluce neztenčené.

Jsme tím konečně povinni těm, kdož dobyli si nejvíce zásluh o osvobození celého našeho národa československého, statečným našim bojovníkům legionářským, kteří za hranicemi krváceli za samostatný stát (Výborně!) a kteří z největší části jsou ještě připoutáni k Sibiři. Co by dali za to, kdyby svobody, které dobyli a jež jest teď v nebezpečí, znovu životy svými mohli hájiti! Nemohou-li tak činiti oni, oč větší jest naše povinnost, abychom tak místo nich činili my, aby nám pak právem nemohli říci: Nedovedli jste ubrániti, čeho jsme vám dobyli! (Výborně!)

Proto znovu pravím: Vlast je napadena, všichni na obranu! Vím dobře, ze teď nejde jen o naši věc, nýbrž že běží o ohrožené dílo samé mírové konference v Paříži. Naše věc je také věcí těch států, jež, porazivše zločinné spiknutí německo-maďarské, směřující k znásilnění celého světa, nemohou teď dopustiti, aby poražení původcové a viníci světové války v jiné formě hleděli znovu uplatniti své imperialistické choutky, a vítáme v tom směru kroky, jež mocnosti ty z Paříže právě podnikly a podnikají, a jsme přesvědčeni, že musí učiniti a učiní ještě více. Ale na to nikdo z nás nesmí spoléhati. Spoléhání na cizí pomoc bylo by hříšnou lehkomyslností, ba bylo by přímo zločinem! (Dlouhotrvající souhlas. Hlasy: Tak jest! Výborně!)

Samostatný státní útvar musí státi na svých nohou (Výborně! Potlesk.), musí žíti vlastním životem! Stát žijící z cizí milosti, není prostě státem samostatným, nýbrž státem vasalským (Tak jest!), a my vasaly býti nechceme. (Hlučný souhlas.)

Dne 28. října setřásli jsme na věčné věky všechno jařmo, postavili se na vlastní nohy, a proto především musíme spoléhati na sebe, na svou vlastní sílu, na svou vlastní práci. (Výborně! Potlesk.)

To znamená: dnes postavme všecko do služeb obrany vlasti, zmobilisujme všechny morální i fysické síly národa, podřiďme všechno kategorickému příkazu velikého okamžiku a můžeme hleděti potom s pevnou a klidnou důvěrou v ústrety dalšímu vývoji. Nepřítel mohl se těšiti počátečním úspěchům jen proto, že nás přepadl. Teď již v celku postup jeho je zaražen, ba v západním úseku v jednotlivých částech přešly již statečné oddíly naše k útoku, aby vypudily nepřítele.

Já sám ještě s několika pány kolegy měl jsem posledních dnů možnost na vlastní oči na místě samém alespoň z části přihlédnouti k obranným pracem a poznati ducha, jímž vedeno a proniknuto je naše tamní mužstvo. Viděl jsem na př. naše hochy a jejich důstojníky v Komárně a viděl jsem zase velitele západního úseku generála Mittelhausera s jeho štábem při práci, a mohu říci: Zlatí lidé! Málo slov, samá práce. Na jedné straně jako by v nich oživl duch našich slavných legií z bojišť ruských, francouzských a italských, na druhé straně jakoby na ně přešla ta cílevědomá drtící jistota a pevnost, jakou se vyznačuje vrchní velení, které šťastným rozhodnutím osudu přešlo do rukou nevyrovnatelného pomocníka Fochova, našeho generalissima Pellé. (Výborně! Potlesk. Dlouhotrvající ovace.)

Vyhovuji jistě jen všeobecnému přání srdcí nás všech, vysílám-li odtud i našim dobrým hochům tam na bojišti i jejich zdatnému velení až po samého generalissima náš srdečný pozdrav. (Výborně! Dlouhotrvající potlesk.) Myslím však, že třeba vzpomenouti i těch, jimž smrt vyrazila již zbraň z rukou, a kteří položili život za přepadenou vlast. Památka jejich zlatým písmem bude se skvíti, vepsána do knihy boje za svobodu národa, vedle všech jmen těch, kdož již před 28. říjnem v zahraničí připravovali osvobození národa. (Souhlas.)

A ještě někoho jest třeba vzpomenouti! Těch našich bratří na Slovensku, kteří se stali přímými obětmi sveřepého útoku, na jejichž území rozbouřily se hrůzy válečné, a jejichž domácnosti navštíveny byly těžkými starostmi a útrapami válečnými. Právě nejdražší, nejmilejší člen v rodině našeho státu, nejmladší jeho člen, byl zasažen přímým útokem. Než my pravíme otevřeně: "Hlavy vzhůru, bratři Slováci, hodina vašeho konečného osvobození se blíží. Cizovláda jest definitivně roztříštěna. Co nedovedli udržeti Tiszové a Karolyiové, o to se marně pokoušejí Kuhnové. (Výborně! Potlesk.) Nerozlučný celek republiky československé, spojující v sobě Čechy a Slováky v jeden jediný národ československý, vyjde i této války, i z této zkoušky vítězem. (Výborně! Potlesk.)

Zárukou toho jest nám již také neslýchaný ohlas, jaký vzbudilo svévolné přepadení naší republiky v celém národě, ve všech jeho třídách, ve všech jeho vrstvách. Kde kdo hlásí se nadšeně do řad obránců vlasti. Nesmíme však zapomínati jednoho: války se nevyhrávají jen bojem na frontě, nýbrž také prací v zápolí. (Souhlas.) A nyní platí: stupňovati, zdvojnásobiti, ztrojnásobiti, ba zdesateronásobiti výrobu všech potřebných věcí doma. (Výborně! Potlesk.) Všecko musí se podříditi potřebě ohrožené vlasti. Různice a sváry, malicherné štvanice stran musí ustoupiti nadobro do pozadí, kdy volá do boje a do práce vlast a národ. (Výborně! Potlesk.) Znovu pravím: ne slova, ne řeči, nýbrž skutky jedině pomohou!

I Národní shromáždění ruku v ruce s milovaným presidentem republiky a vládou vykonají jistě plně svoji povinnost. Pro vítězné zakončení vynuceného boje přineseme všichni všechny možné oběti. (Hlučný souhlas.) K vítěznému jeho zakončení soustředíme všechno své myšlení a všecko své snažení. A jsem přesvědčen, že, vykoná-li každý z nás svoji povinnost, - stejně ti drazí naši bojovníci na frontě jako všichni pracovníci doma, od prvního do posledního, - výsledek nemůže býti pochybný. S klidem a pevnou důvěrou můžeme patřiti v budoucnost. Na naší straně je právo, na naší straně bude také vítězství. (Výborně! Dlouhotrvající potlesk.)

K slovu přihlásil se zástupce ministerského předsedy p. ministr Švehla; uděluji mu je

Ministr vnitra Švehla: Jest mým úkolem, abych s tohoto místa konstatoval ty skutečnosti, kterými náš mezinárodní poměr k budapešťské vládě může býti osvětlen. Přesvědčíte se, že jsme byli napadeni zákeřně a proti všem zvyklostem mezinárodního práva.

Dne 1. května došel presidenta naší republiky telegram, podepsaný Bélou Kuhnem, v němž se uznávají territoriální národní požadavky československé republiky bez výhrady. V telegramu Béla Khun vzdává se historického práva a požadavku integrity bývalé uherské koruny a žádá, abychom se nevměšovali do vnitřních věcí Maďarska, žádá ochrany minorit a jistých výhod hospodářských. Protože však zároveň bolševickým vojskem, a to 30. dubna, bylo zákeřně napadeno Komárno, president byl v pochybnosti, zda telegram skutečně byl poslán Bélou Kuhnem.

Dne 3. května přinesly listy zprávu, že velitel maďarských vojsk před Komárnem se omluvil veliteli českém, že prý bolševici zneužili maďarského vojska k zákeřnému napadení československých posic. Zpráva je nejasná; president očekával, že obdrží z Budapešti oficiální výklad komárenského přepadení a omluvu. To se však nestalo. Jistě by vážné jednání maďarské vlády za daných nejistých poměrů komunikačních musilo býti vedeno způsobem přesnějším.

Ve věci samé požadavky telegramem vyslovené pokládáme za přijatelné a některé za samozřejmé. President měl příležitost, přijmouti dvě deputace z Bratislavy, a to občanstva a universitních profesorů. Také přijal deputaci občanstva ze Žitného ostrova a, jak bylo veřejně oznámeno, slíbil maďarské minoritě zákonnou ochranu a vyslovil přání přátelského spolužití majority a minority na Slovensku.

Vláda československá chovala se k prvé Karolyiově maďarské vládě i k vládě bolševické naprosto loyálně a korrektně. Chránili jsme demarkační čáry, dohodou nám přiřčené, a také Maďaři rozhodnutí dohody přijímali, třebaže jejich hlídky dopouštěly se zhusta neoprávněných vpádů a útoků. Protože to byly případy ojedinělé, nevyvozovali jsme z toho důvodů pro zakročení. My jsme se důsledně nevměšovali do vnitřních poměrů Maďarů, třebaže jejich agitátoři u velikém množství zaplavovali Slovensko. Když nám s maďarské strany činěny byly návrhy na utvoření protibolševických legií maďarských na našem territoriu, odmítli jsme kategoricky tento pokus pod jakoukoliv formou a jakýmkoliv odůvodněním. Když později pak Rumunsko a Jihoslované postupovali, i tehdy zdrželi jsme se - a chci konstatovati zde, že od ententy nebyli jsme k zakročení vyzváni.

Rumunská ofensiva měla značný vliv na maďarské territorium za demarkační čarou jižně od Užhorodu. Maďarské úřady tehdy před nastoupením Rumunů opouštěly hromadně místa, vznikla anarchie a obyvatelstvo žádalo nás pro ochranu svoji vlastní za okupaci. Když mezitím ententa přiřkla nám podkarpatské Rusy, nastala povinnost, ruské území a k tomu nezbytné železniční spojení obsaditi, a bylo tedy jejich dočasné obsazení v zájmu okupace ententou nám uložené nutné.

Tyto skutečnosti, které mluví jasně a zřetelně, že my od samého počátku vývoje poměrů k Maďarům úzkostlivě dbali jsme mezinárodního práva a že chovali jsme se naprosto loyálně, myslím, že všichni nám potvrdí. Bela Khun neměl tudíž nejmenší příčiny ke vpádu na Slovensko. Tento vpád nám nebyl oznámen a také se nám nedostalo z Budapešti po celou tu dobu naprosto žádného protestu nebo oznámení.

Chci upozorniti při tom také na telegram, podepsaný Belou Kuhnem a adresovaný presidentům Wilsonovi a Masarykovi. Připomínám jen mimochodem, že tento telegram, který uveřejněn byl v novinách, našeho presidenta nedošel. V něm vytýkají se nám, resp. našemu vojsku, ukrutnosti. President Masaryk dal hned věc vyšetřiti zvláštním poslem a můžeme konstatovati již dnes, že ukrutností nejen na vojácích, nýbrž i na civilním obyvatelstvu našeho státu dopouštěli se naopak naši nepřátelé, jak také již veřejně bylo konstatováno. Maďarští agenti, jak bylo zjištěno, roztrušují sami svoje zprávy o ukrutnostech, aby šířili strach a podněcovali své vojsko.

Nechci a nebudu uvažovati o cílech maďarské invase, ale maďarské bolševictví, jak se jeví, není nikterak systémem opravdově socialistickým, jest v něm veliká a silná dávka maďarského šovinismu a imperialismu. Maďarští šovinisté nemohou zapomenouti, že vykořisťovali sta a staletí v starém Uhersku 4 nemaďarské národy. Maďarští šovinisté byli hlavními fedrovateli hrozné války a oni s plným vědomím přijali také úkol pangermánského předvoje a ztotožňovali se s vídeňsko-berlínským programem Berlín-Bagdad. Maďarská invase není nic jiného, než prakse známého poselství páně Erzbergrova, ilustrujícího pronikavě pangermánský tlak pro východní část Evropy. Známe své odpůrce a stojíme na stráži v zájmu nejen lidu a spojenců, svých sousedů a ententy, ale i celé Evropy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP