Úterý 30. září 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: dr. Stojan, dr. Němec;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: dr. Beneš, dr. Franke, Habrman, Hampl, dr. Heidler, dr. Horáček, Prášek, Staněk, dr. Šrobár, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

77. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 30. září 1919 o 2. hodině odpolední.

Zpravodaj dr. Weyr. 1. Zpráva ústavního výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Weyra a soudr. (tisk č. 1443), aby vydán byl zákon, jímž se upravují hmotné poměry cestmistrů, ustanovených při okresních silničních výborech na Moravě a ve Slezsku (tisk č. 1605).

Zpravodaj Kouša. 2. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Praze za svolení k trestnímu stíhání člena Národního shromáždění Josefa Stivína (tisk č. 1603).

Zpravodaj Kouša. 3. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu v Kralupech n. Vlt. za svolení k trestnímu stíhání člena Národního shromáždění Fr. Biňovce (tisk č. 1604).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou v dnešní schůzi omluvili členové Národního shromáždění:

churavostí: Skurský (na neurčito), Brežný (na neurčito), Frant. Němec (na neurčito), dr. Metelka (na neurčito a dodatečně za schůze ze dne 18., 23. a 25. t. m.).

zaměstnáním: Němeček (do 5. října), ministr Houdek (na neurčito), inž. Rotnágl (do 14. října), Babánek (na tento týden), Valoušek (na tento týden), Juriga (dodatečně pro schůze od 23. září), inž. Klindera, Brodecký, Felix Časný (na neurčito), Cingr, Kléga, Lukeš, Prokeš, Sladký Václav;

trvalým zaměstnáním ze slovenského klubu: dr. Ivanka a Duchaj.

Členové Národního shromáždění: Jan Dvořák, rolník v Sánech, Antonín Chroustovský, rolník v Lipovém Dvorci, a Karel Mečiř, redaktor "Venkova" v Praze, vzdali se členství v N. S.

Na jich místo vysílá výkonný výbor republikánské strany českosl. venkova do Národního shromáždění: Františka Mašatu, domkáře a bednáře v Divišově, Josefa Hyrše, rolníka v Okrouhlici, Jana Dubického, zeměděl. inspektora v Ml. Boleslavi.

Žádám p. zapisovatele, aby přečetl slibovací formuli a nově zvolené pány členy, aby vykonali slib.

Zapisovatel dr. Stojan (čte): Slíbíte jako člen Národního shromáždění Československého, že budete zachovávati zákony státu československého a že svůj úřad budete zastávati dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Předseda: Pan kolega Mašata!

Posl. Mašata: Slibuji.

Předseda: Pan kolega Hyrš!

Posl. Hyrš: Slibuji.

Předseda: Pan kolega Dubický!

Posl. Dubický: Slibuji (Potlesk).

Klub slovenských poslancův oznámil 25. září 1919, č. 366, že v listu jeho z 19. září č. 174, ve kterém kandidoval jednoho člena N. S. Č. na místo, uprázdněné pro tento klub, mělo být uvedeno jméno Juraje Sopka, který se vzdal členství již 25. července 1919, tedy v době parlamentárních prázdnin, a nikoli jméno Dr. Alice Masarykové, které v listě tom omylem bylo naznačeno a která se vzdala členství dne 1. září 1919.

Správní výbor při pozemkovém úřadě se ustavil takto: Předsedou je člen národního shromáždění Laube Rudolf. Místopředseda I. Biňovec František. Místopředseda II. Vraný Josef.

Z předsednictva byla přikázána podle § 3. zákona ze dne 24. července 1917 tato nařízení vládní: žádám, aby byla přečtena.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Výboru zásobovacímu:

1. nařízení vlády ze dne 3. září 1919, kterým se mění částečně nařízení ze dne 23. dubna 1919 č. 160 sb. z. a n. o použití cukrovky ze sklizně 1919;

2. nařízení vlády ze dne 23. září 1919 o úpravě obchodu řepovým cukrem ve výrobním období 1919/20;

3. nařízení vlády o úpravě cen elektrické energie a plynu ze dne 23. září 1919;

4. osnova nařízení vlády o výrobě obchodu s kožemi a obuví.

Tiskem bylo rozdáno v 77. schůzi Národního shromáždění Československého:

Tisk 1593. Odpověď ministra nár. obr. na dotaz čl. N. S. dra Mazance a soudr. o zabírání arcibiskupského gymnasia v Bubenči pro odborovou účtárnu ministerstva Nár. obr.

Tisk. 1619. Odpověď ministerstva vnitra a min. předsedy na dotaz čl. N. S. dra Hajna a soudr. o statistice volby do obcí.

Výborům bylo přikázáno z předsednictva:

Výboru kulturnímu:

Tisk 1601. Návrh členů N. S. Zíky, Lukeše, Sladkého a spol. na zřízení státní nižší průmyslové školy v Opavě.

Tisk 1668. Návrh členů N. S. Fr. Housera, dra Fr. Krejčího a soudr. o zřizování, složení a působnosti místních školních rad.

Výboru zásobovacímu:

Tisk 1606. Návrh čl. N. S. J. Šamalíka, Fr. Šabaty, V. Ševčíka, J. Kadlčáka, F. Valouška, F. Navrátila a soudr. na úplné uvolnění bramborů z letošní sklizně.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 1607. Návrh čl. N. S. Al. Konečného a spol. na zařazení města Boskovic na Moravě do vyšší stupnice místních přídavků.

Předseda:

Výboru zahraničnímu byla přikázána:

Vládní osnova zákona, kterým se schvalují mírové smlouvy:

1. mezi mocnostmi spojenými a přidruženými - s Německem a protokol, podepsaný ve Versailles dne 28. června 1919;

2. podobná smlouva s Rakouskem z 10. září 1919;

3. smlouva podobná s republikou Československou.

Navrhuje se v ní 14denní lhůta k podání zprávy.

Jest proti tomu nějaká námitka? (Nebyla.)

Není tomu tak. Lhůta tato jest schválena.

Vládní návrh zákona, kterým mění se nařízení o služební přísaze právních praktikantů, auskultantů, soudců a advokátů (tisk 452), přikázán byl výboru právnímu.

Předsednictvo ministerské rady dopisem z 25. září 1919 čís. 16.377 žádá, aby výboru právnímu stanovena byla dodatečně 8denní lhůta k podání zprávy. (Podle § 33. jedn. řádu.)

Dále výboru pro reformu pozemkovou byl přidělen:

Tisk 1606. Návrh člena N. S. dra B. Vrbenského, Pika a soudr. na řešení nouze bytové a uvolnění stavebního ruchu.

V návrhu se žádá, aby byla podána zpráva ve lhůtě 14 dnů.

Jsou snad proti těmto navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich. Obě tyto lhůty jsou schváleny.

Žádost okresního soudu pro přestupky v Praze, odděl. VI. ze dne 25. září 1919, za vydání člena N. S. Antonína Slavíka ke stíhání pro přestupek proti veřejným zařízením a opatřením podle § 31. a 314. tr. zák., postoupil jsem výboru imunitnímu.

Jednací zápisy o 74., 75. a 76. schůzi N. S. Č. vyloženy byly po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Písemné námitky nedošly, jsou tudíž zápisy ty podle § 77. jedn. řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny.

Než přistoupíme k dennímu pořadu, vyžádal si slovo p. ministr zahr. věcí dr. Beneš. Uděluji mu je.

Ministr zahr. věcí dr. Eduard Beneš (uvítán bouřlivým potleskem): Slavné Národní shromáždění!

Po čtyřech letech zahraniční práce vracím se do vlasti, abych jako ministr zahraničních věcí Československé republiky složil především účty o činnosti naší mírové delegace na konferenci míru v Paříži a předložil výsledky této práce, uložené v několika mírových smlouvách, k ratifikaci Národního shromáždění. Je to historický okamžik prvé důležitosti pro náš mladý stát, je to okamžik, na nějž budou celé generace vzpomínati a k němuž budou se obracet jistě oči ještě mnohých našich politiků, poněvadž okamžiky tyto musí nám sloužiti k tomu, abychom se ohlédli po těchto 4 letech práce, zkoumali způsoby a methody boje, jimiž došli jsme k vítězství, a zkoumali se všech stran také výsledky tohoto boje, vyvodili z nich důsledky a ukázali budoucím naším generacím, jak mají se dívati na podstatu našeho vítězství, jak mají se dívati na celý náš boj o osamostatnění celého národa a jaké mají vzíti směrnice svého jednání a politické práce do budoucnosti. Pro mne samotného je to úkol nadmíru čestný, nečekaný, úkol, jehož důležitosti a zodpovědnosti jsem si plně vědom, a pokusím se zbýti se ho způsobem takovým, abych mohl uspokojiti nejen všechny vrstvy našeho národa, ale abych mohl především odpovídati také za něj svému vlastnímu svědomí. (Výborně!)

Byla to skutečně neobyčejná radost pro mne, když od hranic rakouských projížděl jsem územím českým a mohl na své vlastní oči konstatovat, že po téměř pětileté válce české krajiny znovu dávají obraz pilné efektivní práce, že dávají obraz, jenž ukazuje, že naši obyvatelé na doklad toho, že mají radost ze své svobody, že mají radost z republiky, vrhají se se vším úsilím do práce a tímto způsobem zachraňují a upevňují republiku. (Výborně!) A když přijel jsem do Prahy a měl jsem to ohromné štěstí, vidět ty jásající davy, náležející ke všem stranám bez rozdílu, a tu velikou upřímnost a radost, s jakou ukazovaly svoji oddanost k naší vlasti a specielně radost z naší republiky, když viděl jsem na Václavském náměstí na jedné straně řadu dělníků československé strany sociálně-demokratické a na druhé československé strany socialistické, a opakuji, když viděl jsem zejména, jak všechny tváře a všechny hlasy bez rozdílu politického příslušenství projevovaly tu ohromnou oddanost, tu naprostá jistota a pevnost víry, se kterou přijížděl jsem z ciziny a od mírového jednání, ten pocit optimismu v klidnou a šťastnou budoucnost naší republiky nejen se sesiloval, ale stával se pro mne naprostou jistotou a opravdovou skutečností, s níž můžeme dnes bez rozdílu naprosto počítat. (Výborně! Potlesk.) Ano, vracím se s blahým pocitem optimismu, jistoty a víry v klidnou a šťastnou budoucnost naší republiky. (Výborně!) Přes to, že zahraniční situace není tak všeobecně jistá a chmury zdvihají se na různých stranách, přes to, že i uvnitř je nám třeba mnoho a mnoho nového stvořit a mnohé nedobré odstranit, chtěl bych a přál bych si, aby slova tato velmi pevně a přesně vryla se v srdce a duše všech příslušníků našeho státu. Mám, vraceje se do vlasti, tentýž pocit jistoty a bezpečnosti, klidu a víry, jaký jsem měl, když jsem utíkal z vlasti a věřil pevně a silně v jisté naše vítězství. Tehdy sděloval jsem to s několika svými přáteli a s rodinou, dnes nebojím se to říci veřejně, při této slavnostní příležitosti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP