Středa 1. října 1919

Ve skutečnosti nalézá se západně a východně Odry asi 190.000 Moravců, z nichž ovšem vetší část při sčítání obyvatelstva podlehla nátlaku a přihlásila se buď za Poláky, nebo Němce. Celé české Slezsko se radovalo, že po převratu budou tito veškeří jeho bratři osvobozeni, že získáme i hospodářsky jak důležitý přístav oderský v Kozlí, tak i aspoň polovinu cenné uhelné pánve hornoslezské, důležitá ložiska cenných rud a nám velmi potřebné ložisko soli na Rybníku - a tento krásný sen se rozplynul v niveč.

Nezískáváme ani 13 čistě českých obcí na Ratibořsku, ač tyto na obce okresu hlučínského přiléhají, jako Křenovice, Bořutín a j. a vykazují po stránce národní daleko češtější charakter, než mnohé obce na našich hranicích.

Jest otázkou, obdržíme-li 22 převážně českých obcí na Hlubčicku při plebiscitu. Zdůrazňuji otázku plebiscitu, neboť známe nízké prostředky, kterými se tam proti naší republice pracuje, - tak že pak nezískáme ani nutné pozadí českých obcí pro Opavu, která opětně zůstane u samé říšsko německé hranice.

Odru musíme si teprve sami splavniti od Kozlí do Bohumína ohromným nákladem, máme-li míti tento velmi důležitý přístav oderský na půdě naší republiky. Z bohatých zásob uhlí obdržíme v Horním Slezsku asi 1/70. Ostatní vedle bohatých ložisek soli a různých rud připadne Polákům. V přidělených nám obcích bez plebiscitu se německou vládou velmi rychle vykupuje obilí, povolením vysokých premií výmlatných a dobytek, takže po přejmutí těchto území, kdyby se co nejdříve stalo, budeme nucení tento bohatý kraj, který se rovná úrodností nejlepším krajům naší Hané, ze svého zásobovati. (Slyšte!)

Uvážíme-li, že až po Opolí dosud převládá jazykově čeština nad polštinou, dále že obyčeje a celá kultura tamního lidu je s českým lidem na Opavsku totožnou a velice vše liší od krajů polských, přes to, že téměř po 200 let byly tyto kraje germanisovány a polonisovány, od českých zemí úplně odloučeny, pak chápeme, že ztrácíme krev z naší krve, že ztrácíme nejcennější údy z našeho těla.

Vždyť dle zemského zřízení z r. 1562 byla čeština v těchto krajích - to platí nejen o Ratibořsku, nýbrž i o Bytomsku, Těšínsku a Opavsku - jedinou přípustnou řečí úřední. Maně se ptáme, neměli-li jsme již z důvodů historických požadovati celé Horní Slezsko pro naší republiku? Ze kterých důvodů mají Poláci na tuto bohatou zemi přední nárok, nebéřeme-li zřetel na popolštěné obce podél v polských hranic živlem přistěhovalým? Proč nebyl problém, týkající se Ratibořska a Těšínska, řešen současně, kdy dohoda mohla velmi snadno vykonati na Poláky určitý vliv, když již jim větší část bohatého Slezska chtěla přiděliti? Dohoda sama tak propast mezi námi a Poláky rozšířila. Proč nepřidělila nám dohoda aspoň onu část, která historicky patří k Opavsku a která jest v olomoucké diecési, bez plebiscitu? Maně naskýtá se předtucha, že s naší strany nebylo učiněno vše, zvláště když přihlížíme k národnostním mapám, sestaveným Národní radou pařížskou, kde celé Zaopaví jest zakresleno omylem jako území polské. (Hlasy: Jsou to naše mapy?) Ano, jsou to mapy, které byly naší Národní radou předloženy mírové konferenci. Nečiním výtek panu ministru věcí zahraničních, naopak uznávám jeho veliké zásluhy. Zdá se jenom, že referenti jeho pro záležitosti Ratibořska neučinili včasné a vhodné přípravy a že Ratibořsku nebyla přikládána ona důležitost pro náš stát, kterou skutečně má.

Neméně bolestně nás překvapilo rozhodnutí ve věci Těšínska, Oravska a Spišska. Prohlašuji, že naše republika nesmí se vzdát ani nejmenší částí Těšínska (Výborně), které bylo přes 600 let při našem státu, neboť nejdůležitější nádraží v naší republice, Bohumín, s drahou košicko-bohumínskou, uhelné doly na Karvinsku s přiměřeným pozadím, tedy okresem bílským, jsou a budou vždy hlavní tepnou hospodářského života našeho státu, kdežto pro Polsko jsou činiteli více podřadnými. Jsme státem kontinentálním, který nemůže si snadno, aspoň ne tak snadno opatřovati uhlí a jiné potřeby jako Italie nebo i Polsko samo. Polsko nebude mít zvláštního zájmu na splavnění Odry od Bohumína, kdežto pro nás jest brzké uskutečnění tohoto problému železnou nutností, má-li se ostravsko státi střediskem těžkého průmyslu, který musí míti levnou vodní cestu k moři.

Těšínsko jest jak strategickým, tak hospodářským klíčem k našemu Slovensku a jest tudíž pro nás nezadatelným ani za oběť velmi žádoucího přátelství s Polskem (Tak jest!). Dráha Vlárským průsmykem, vedoucí na Slovensko, nám naprosto nemůže stačiti. Viděli jsme, co nastalo po letošních povodních na Moravě, když tato dráha se stala nesjízdnou.

Plebiscit na Těšínsku dopadne - což jest velmi důležito poznamenati - pro nás jenom tehdy dobře, když veškeré jeho obyvatelstvo bude ujištěno, že se ani malé části jeho nevzdáme a že za tímto požadavkem stojí nejen naše vláda, nýbrž i celý náš národ! (Výborně!) Zdůrazňuji to proto, poněvadž se stále množí hlasy, hlavně z okresu Bílského, které kategoricky žádají, aby podobné závazné prohlášení naší vlády se stalo, neboť, kdyby oni pak měli svými hlasy při plebiscitu rozhodnouti pro nás a my je pak měli obětovati Polsku, pak by ti lidé šli skutečně smutné budoucnosti vstříc.

Očekávám, že dohoda naše v správné stanovisko uzná, zvláště, když brzká budoucnost ukáže, že náš stát není a nikdy nebude podporovatelem bolševictví a že Polsko není ochráncem Evropy před komunismem tak, jak se přičiňuje celému světu namluviti. Naopak, na Těšínsku dosud bolševismus, rozvrat ve veřejné správě všemi prostředky Poláci podporovali.

Stěžujeme si na tuto velikou křivdu před celým kulturním světem a lid náš se ptá, zač přinášel tolik obětí. Naší zásluhou bylo nejen rozbito Rakousko a osvobozeny naše země, nýbrž i také v důsledku toho Slezsko a také Halič. Tedy my jsme i Polákům pomáhali k osvobození z otroctví rakouského, kdežto Poláci haličtí i slezští sloužili až do posledka starému rakouskému režimu germanisačnímu a pro naše svaté ideály měli jen posměch. (Souhlas.)

Předseda Rady Narodowé v Těšíně Dr. Michejda ještě krátce před převratem vůči mně prohlásil, že Češi hrají va banque, že ztratí všechno. (Posl. Dyk: Slyšte!) O činnosti polských legionářů netřeba mluviti, je všeobecně známa. Želíme nekulturních prostředků, kterými Polsku dosud zvláště v žurnalistice protiv nám se v pracovalo, a ujišťujeme obyvatelstvo Těšínska, Oravska, Spišska a Ratibořska, že v našem státě nebude a nesmí býti proti jeho náboženskému přesvědčení postupováno, nýbrž že říditi se budeme příkazem svých otců: "Chval Boha, jak moha!"

Nechceme nikoho znásilňovati. Nejsme imperialisty! Hájíme svoje. Každému národu v chceme dopřáti kulturní a hospodářský vývoj! Chceme, aby v našem státu podal si ruce kulturní západ se slovanským východem.

Byli jsme ujišťováni, že zabezpečena nám jest celistvost našich zemí českých, a nyní, když na Ratibořsku rozhodnuto bylo v náš neprospěch, tím méně můžeme se vzdáti Těšínska, i kdyby plebiscit neměl dopadnouti v náš prospěch. (Výborně!)

Vděčně vzpomínáme dohodových států za vše, co pro nás vykonaly. Chceme také upřímné přátelství s Poláky. Napomáhali jsme jim na Těšínsku, co jsme mohli, společně a bratrsky jsme s nimi postupovali na slezském sněmu proti germanisaci, pomáhali jsme jim tvořiti hospodářské organisace jejich a zato vše sklízíme nevděk a černý nevděk. Nechť nezapomenou, že našeho přátelství potřebovati budou více, než my přátelství jejich. (Souhlas. Výborně!)

Pokud se týče našich vnitřních poměrů, dovolím si krátce jenom poukázati, že naše zahraniční situace bude vždy závislou od směrnice a situace vnitřní správy a naší situace finanční. Zde nutno se nám přeorientovati na pravo, jak již s jiných stran zde dnes docela správně bylo řečeno. Vnitřní politika musí býti ustálenější, musí býti cílevědomou, prosta každé nervosity, a veřejná správa naše musí býti pevná a rázná. Dosavadní vlivy nezodpovědných živlů na veřejnou správu měly by již jednou přestat.

Mám na zřeteli zvláště poručníkování našich okresních hejtmanů různými nezodpovědnými a velmi často bezvýznamnými lidmi na okresu (Hlasy: Bohužel! To je pravda), neboť tím způsobem se autorita těchto zodpovědných státních úředníkův podkopává a nelze, abychom od nich žádali skutečně nestranné a řádné úřadování. Lid musí vždy pociťovati, že tu někdo jest, kdo se nejen stará, ale jest také zodpověden za pořádek. Kdo nechce naprostý rozvrat dosavadního společenského řádu v naší republice, musí býti také pro úsporný systém v našich státních financích, jinak nebudeme moci stavěti vodní dráhy, nakupovati potřebné lokomotivy a vagony a nebudeme také mnoho vykonávati s naší elektrisační akcí, od které si tolik slibujeme. Musíme konečně jednou spořiti proto, abychom mohli více vydávati na investice produktivní a ne stále jen finančních prostředků státních používati na věci spotřeby. Větší opatrnost při uzavírání úvěru v cizině je nutna. Myslím, že za nynějších stížených poměrů netřeba platiti našemu státu 10-12% úroků. Každého závazného jednání za náš stát v cizině nechť zúčastní se vyšší státní úředníci vedle odborníků - specialistů a mělo by již jednou přestati, aby různí lidé, často pochybné pověsti a pochybného zvuku, byli pověřování velikými úkoly a hlavně pověřování uzavíráním velmi důležitých smluv s cizími státy. (Výborně!)

Bude rozhodně nutno také především otevřeně si říci, že nemůže déle náš stát snésti, aby lidé veřejně působící a mezi těmi i členové Národního shromáždění, na místo, aby vychovávali při různých schůzích lid ke skutečným občanským ctnostem, štvali docela proti snaze, aby již konečně více zájmu získáno bylo pro zvýšenou pracovitost. Jestliže čteme v novinách, že na jedné větší schůzí v Moravské Ostravě, tedy v místě velice důležitém, kde se jedná o důležitou těžbu uhlí, člen Národního shromáždění prohlásil, že sice různí agitátoři hlásají, že se má více pracovati, že však dělnictvo, dokud pracuje pro cizí kapitál resp. nepracuje pro sebe, nemá zájmu na tomto zvýšení práce, myslím, že to není v pořádku. (Hlasy: Kdo to byl?) Usnadňovati a připravovati bychom měli v tomto směru půdu pro normální poměry, neboť čím déle nynější rozvrat, nynější nechuť k práci bude trvati, tím déle bude trvati drahota, tím déle budeme trpěti všemi různými abnormálními poměry. (Výborně!)

Usnadňovati bychom také měli v nynější době co možná příjezd slovenských dělníků z Ameriky tím, že se zřídí při konsulátech na různých místech pomocné kanceláře, aby tento lid nebyl obětí různých vyssávačů, hlavně při výměně peněz. Usnadňovati bychom měli příjezd tohoto dělnictva slovenského tím, že mu zavčas zaopatříme půdu velkostatkářskou, aby tento lid skutečně dosáhl svých ideálů, pro které se z Ameriky k nám zase zpět do vlasti vrací. (Výborně!)

Měli bychom se starati více o podporování vývozu a zvláště předmětů, kterých máme nadbytek, ale neměli bychom nadále tlumiti i dovoz tak, jak dosud se dělo. Je to na škodu i celku, jestliže tlumením dovozu chceme podporovati průmysl, který není soutěže schopen ani za zvýšených ochranných cel. Průmysl náš potřebuje sice přiměřené celní ochrany, ale není-li ani při této soutěži schopným, pak nelze jeho živoření podporovati na útraty konsumentů domácích. Ostatně dokud nezavedeme ochranných cel na zemědělské výrobky, jsou vysoká cla na výrobu průmyslovou neoprávněna.

Několik slov měl bych věnovati organisaci zahraniční diplomacie. Tu je především nutno poukázati, že naše vyslanectva měla by býti lépe než dosud vybudována a zorganisována. Nejen, že máme je vypraviti tak, aby nevypadala příliš žebrácky (Tak jest!), - jak by tomu ani jinak býti nemohlo podle položek, uvedených v našem rozpočtu, ale my bychom také měli pomalu opatřiti je potřebným počtem schopných a spolehlivých odborníků (Výborně!) a osob jistých, nejen odborných, nýbrž i morálních kvalit (Výborně!) a mimo takto vypravená vyslanectva měli bychom zříditi co nejvíce konsulátů, zvláště ve větších střediscích obchodních za hranicemi a tyto konsuláty měly by míti odborné attaché a měly by býti vypraveny nejen vynikajícími obchodníky, nýbrž i zemědělskými odborníky.

Musíme žádat rozhodně, aby ku veškerým větším konsulátům a větším vyslanectvům byli přiděleni zkušení zemědělští odborníci.

Dalším požadavkem naším jest, aby postaráno bylo o včasnou přípravu pro celní a obchodní smlouvy. Jest nutno zdůraznit, že po této stránce, ačkoli v krátké době budeme musiti uzavřít s cizími státy celní a obchodní smlouvy, pokud aspoň poměry znám, nebylo nic připraveno a při nejmenším aspoň nebyla dána příležitost korporacím zemědělským a zemědělským odborníkům, aby potřebný materiál pro tento účel zavčas připravili a předložili. Jestliže pak nebude dosti času pro tyto nutné přípravy, nesmíme se divit, že výsledek dopadne podle toho, jako při jiných různých věcech obyčejně u nás dopadá.

Jedno přání bych měl ku konci svých vývodů: abychom konečně již přestali cizině dávat do ruky zbraň proti nám, zejména naší žurnalistikou. Jest krajně nevlasteneckým činem, krajně nesvědomitým a lehkomyslným jednáním, jestliže naše časopisy vědomě píší nepravdu, třeba o činech jim nesympatické vlády, nesympatických ministrů nebo úřadů, jestliže ale jsou přesvědčeny, že co píši, stalo se jen proto, aby tyto osoby aneb tyto úřady v očích celé veřejnosti snížily. (Výborně! Potlesk.)

Myslím, že tento zjev je jenom chorobným zjevem nynějších neurovnaných poměrů (Tak jest!), že brzy snad přestane. Je to do jisté míry slabá stránka - račte odpustiti, velevážené Národní shromáždění - našeho lidu a zdá se, že ani v naší samostatnosti, v naší republice nemůžeme tomuto zlozvyku dosti brzy odvyknouti. Jest nejvyšší čas, aby klepařství všeho druhu, ať se děje v časopisech aneb kabaretech, jednou již přestalo. (Výborně!)

Tím není řečeno, že bychom neměli zaměniti vzájemné snižování pravdivou a věcnou kritikou. Poměr náš k národnostem, obývajícím Československou republiku, dán jest naší minulostí, přítomností a budoucností. Tisíce let hájili jsme odvěkou svoji vlast a uhájili jsme ji přes všechny chyby a katastrofy a ze světové války vyvázli jsme šťastně a vítězně. Stojíme zde jako samostatný stát, který, rozmnožen milovaným Slovenskem, představuje v téměř říši Velkomoravskou. Naše nejsmělejší sny jsou splněny, když dovedeme udržeti vše to, čeho jsme dosáhli, můžeme jíti velmi šťastně budoucnosti vstříc. (Výborně!) Nebudeme nikdy imperialisty, chceme mír na venek, chceme mír a sbratření uvnitř národa československého a stejně chceme trvalý mír i se svými spoluobčany jiných národností v naší republice. Toho docílíme jen tehdy, když sami mezi sebou budeme svorni a ukázněni a proto nedejme zahynouti autoritě a pořádku. (Výborně!) Varujme se každé lehkomyslnosti. Nabízíme ruku všem, kteří v tomto duchu chtějí pracovati, abychom konečně docílili všech našich ideálů a abychom upevnili náš stát také proti všem, v budoucnosti snad i četným a mocným nepřátelům a byli dosti silni a dokonale připraveni. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Přerušuji rozpravu a přikročuji k ukončení schůze. Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra, to jest ve čtvrtek, o 2. hod. odpolední, s tímto denním pořádkem:

1. pokračování v rozpravě o výkladu ministra věcí zahraničních dra Beneše;

2. zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona tisk. č. 990, jímž se zavádí zvláštní dávka z vína v lahvích, tisk č. 1610;

3. doplňovací volba do výborů.

Jest proti dnu aneb proti dennímu pořádku nějaká námitka? (Nebyla.) Není. Návrh můj jest přijat, končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hod. 30 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP