Čtvrtek 2. října 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: Marek Jaroslav, Špatný Emil;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: dr. Beneš, dr. Franke, Habrman, Hampl, dr. Horáček, Staněk, dr. Šrobár, dr. Veselý.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

79. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek dne 2. října 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Pokračování v rozpravě o výkladu ministra věcí zahraničních dra Beneše.

2. Zpravodaj dr. Dolanský. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 990), jímž se zavádí zvláštní dávka z vína v lahvích (tisk č. 1610).

3. Doplňovací volby do výborů.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svou omluvili churavostí: Skurský (na neurčito), Brežný (na neurčito), Fr. Němec (na neurčito), dr. Metelka (na neurčito), Kolaříková (na neurčito);

zaměstnáním: Němeček (do 5. října), ministr Houdek (na neurčito), Ing. Rotnágl (do 14. října), Babánek (pro tento týden), Valoušek (pro tento týden), Časný (na neurčito), Šrámek (na neurčito), dr. Vratislav Černý, dr. Syllaba, Malík (pro tento týden a dodatečně za včerejší schůzi), Vacula (i pro zítřek), Jaroslav Marek;

Ze Slezska: Cingr, Kléga, Lukeš, Prokeš, Václav Sladký (všichni na neurčito).

Tiskem byly rozdány tyto tiskopisy. Žádám pana tajemníka, aby je přečetl.

Sněm. tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 1628. Odpověď ministra školství a národní osvěty na dotaz člena N. S. dra Karla Novotného a soudr. o urychleném vyřízení a nutné úpravě školských věcí ve Znojmě a znojemském okresu.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 1636. Návrh čl. N. S. F. Zeminové, Landové-Štychové a soudr., aby byly zrušeny veřejné prostituční domy, aby byla přísně oboustranně stíhána prostituce tajná a aby bylo zavedeno povinné hlášení a léčení pohlavní nákazy.

Tisk 1639. Návrh čl. N. S. dra Fr. Rambouska a spol., aby byly veřejně přístupny v jednotlivých obcích seznamy osob, které berou podporu v nezaměstnanosti.

Výboru technickému:

Tisk 1637. Návrh čl. N. S. Jar. Marka a soudr. na úpravu toku řek moravských.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru soc.-politickému:

T. 1635. Vládní návrh zákona o zabírání bytů obcemi. Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě 3 dnů.

Výboru právnímu:

Tisk 1636. Návrh čl. N. S. L. Pika a soudr., aby byl vydán zákon, kterým se rozšiřuje vyvlastňovací právo na stavební pozemky ladem ležící pro stavby domů obytných nebo veřejné potřeby.

Navrhovatel žádá, aby byla podána zpráva do 14 dnů.

Předseda: Jsou snad proti těmto žádaným lhůtám nějaké námitky? (Nebyly). Není jich. Obě tyto lhůty jsou povoleny.

Výboru imunitnímu přikázal jsem:

Žádost okresního soudu pro přestupky v Praze, odděl. II. ze dne 21. září 1919 čís. 11. Il. 938-19 za vydám člena N. S, Josefa Stivína k trestnímu stíhání pro přestupek, naznačený v § 21. tisk. zák., k žalobě Antonína Petrboka.

Žádost krajského soudu v Plzni, odd. XIV., ze dne 30. září 1919 čís. Pr. 31 19 za udělení souhlasu k trestnímu stíháni člena N. S. Luďka Pika pro přečin urážky na cti, spáchané tiskem podle §§ 437., 488., 491. tr. z., k žalobě Vojtěcha Čipery.

Přistupujeme

k dennímu pořadu

a sice k odstavci

1. Pokračování v rozpravě o výkladu ministra věcí zahraničních dra Beneše.

Uděluji slovo prvnímu řečníku zapsanému p. kol. dru Hrubanovi.

Posl. Dr. Hruban: Slavné Národní shromáždění! Jsou to opravdu historické okamžiky, historické dny, které prožíváme, když projednáváme první zahraniční debatu našeho svobodného samostatného československého státu, tak svobodného a samostatného, jak jsme si před lety jej představovati nedovolili ani v nejsmělejších snech. Když se nám v letech válečných, tak neskonale dlouhých, zdály starosti naše a našich milých tíživými, strádám často téměř nesnesitelným, když zármutek a obavy před dalšími hrůzami, které na nás, na naši vlast, náš národ a celý hospodářský, sociální i národní život čekaly, připravovaly nás téměř o poslední klid a rozvahu, tu jsme obyčejně utěšovali se nadějemi a doufáním, že žijeme v dobách, jakých posud historie nezná, utěšovali jsme své milé tím, že teprve v budoucnosti, až bude možno z určité vzdálenosti obhlédnouti doby, v nichž jsme žili, teprve v budoucnosti oni poznají, jak velkou tato doba byla pro dějiny a vývoj světový a zvláště také pro dějiny a vývoj našeho českého národa. Říkali jsme, že právem nám a našim generacím budou generace budoucí moci záviděti, že jsme v této době mohli žíti, že nám bylo Prozřetelností dopřáno, abychom žili v době takové, která je a - jak doufám - bude mezníkem do nedozírna pro mír a ničím nerušený rozvoj lidstva a v něm i našeho českého národa. Přiznáváme se k pacifismu tak, jak jej vymezil a jak jej vytýčil pan ministr zahraničí dr. Beneš ve svých výkladech. Je to pacifismus křesťanský. Dnes již zřetelně vidíme, pánové, obrysy velikosti posledních roků a na nás bude záležeti, aby další vývoj dál se na směrnicích, které nám tyto doby určily. Jsme vývojem dějin postaveni na cestu novou, na cestu čestnou, vážnou a významnou, na nás nyní je a bude, abychom, pánové, nyní kráčeli dále vpřed za vytknutým dějinami cílem. Politika prý nezná vděčnosti. Nesdílím tohoto, řekl bych, brutálního názoru. Politik sice nemá počítati na vděčnost, nemá se dáti říditi ve svém jednání a konání očekáváním vděčnosti, ale národ nesmí ani v největších zápasech, když vlny stranických zápasů se vysoko dmou, zapomínati, nesmí zapomínati žádná složka národa, že vděčnost a uznání nemá scházeti v řadě ctností národů civilisovaných. Tyto meze bychom překročili, pánové, kdybychom dnes zde veřejně před celým národem a před celým světem nevyslovili svou opravdovou vděčnost všem těm mužům, kteří, třeba že byli strženi kolesem ženoucím dějiny, kteří třeba že byli hnáni výslednicí všech těch různých neznámých a také nechápaných ještě dnes sil, přece dovedli těžiti pro svůj národ a jeho lepší budoucnost.

Zde musí, pánové, umlknouti veškerá stranickost, když se jedná, abychom ocenili práci pro celý národ (Výborně!), jako jsme ji cenili a ocenili 16. listopadu loňského roku, když jsme nejvyšší hodnost ve státě jednomyslně udělili muži, s jehož jménem zůstane sloučeno osvobození našeho národa; tak oceňujeme také práce spojené s velikými obtížemi, se sebezapíráním, s oběťmi, a všechny práce tak úspěšné na mírové konferenci, které tam vykonali náš první a nynější ministr zahraniční dr. Beneš a první ministerský předseda dr. Karel Kramář. Jim patří opravdový náš dík, jim patří dík celého národa.

Z každého slova jsme seznali, pánové, že náš pan ministr zahraniční jest si plně vědom veliké své zodpovědnosti. My, co na nás bude, se vynasnažíme, abychom dle možnosti tuto zodpovědnost jemu usnadnili tím, že ji budeme s ním sdíleti a že budeme jej provázeti plnou důvěrou, pokud se týká jeho práce ve směrnicích naší zahraniční politiky, jak je byl vytýčil. Víme, že jsme především zodpovědni za všecko, co konáme i čeho opomíjíme, svému vlastnímu svědomí. A to nás velice sbližuje s řidičem naší zahraniční politiky.

Tento výrok jeho, že se cítí především zodpovědným svému svědomí, nám dra Beneše tak lidsky činí sympatickým. (Výborně!) Předvčerejší výklady obou našich státníků, dra Beneše i dra Kramáře, podaly nám přehledný obraz o tom, jaké byly počáteční práce a boje za naši samostatnost národní, jaké byly methody, které vedly, i když jsme nedocílili, bohužel, všeho, přece jenom k úspěchu, jaké byly a jsou posaváde překážky a co jest naší povinností a naším úkolem do budoucnosti, abychom to, čeho s takovou prací a obětmi bylo vydobyto, také skutečně udrželi a pro budoucnost zachovali. Nyní jsme orientováni a informováni, že nikdo, pravím: nikdo, kdo nechce lehkomyslně si zahrávati s osudy národa, nebude míti výmluvy pro své jednání, které by mohlo ohroziti nebo poškoditi naši mladou republiku, kterou jsme za tak těžkých okolností, a jak ministr zahraniční řekl, téměř zázračně dostali. Bylo již opravdu, pánové, nanejvýše na čase, že s kompetentního místa se nám všechno řeklo; zvláště bylo dobré a účelné, že nám a celému národu byla důrazně připomenuta velká spojitost politiky zahraniční s politikou vnitřní.

U nás se to na mnoha místech dobře nechápalo, také se často proti tomu hřešilo a nedbalo se na to. Jen a jen tak se mohlo státi, dle mého názoru, že naše situace za hranicemi se stávala, jak pan ministr řekl, horší, místo aby se upevňovala a lepšila. Tak alespoň do jisté míry, když ne přímo, tedy zajisté nepřímo lze si vysvětliti, že nemohlo býti docíleno plného úspěchu ve věci našeho Těšínska. Přes to, že byl ustanoven plebiscit, musíme trvati na tom, že Těšínsko bylo, jest a musí zůstati naše. (Výborně! Potlesk.) Celý národ by ztrátu Těšínska, bez ohledu na jeho hospodářský význam, pociťoval jako těžkou národní křivdu, jako velké bezpráví. (Tak jest!) A bylo by to, pánové, pro klidný rozvoj evropské politiky zatížení příliš těžké, příliš veliké, ne-li snad osudné. Proto s uspokojením jsme slyšeli ujištění pana ministra dra Beneše, že reklamuje pro nás celé Těšínsko. V tom směru budeme jej jistě všichni rádi, ochotně, s plnou opravdovostí a celým důrazem podporovati. (Tak jest!)

Při té příležitosti musím ale podotknout, že neuspokojeni jsme výsledkem úpravy hranic na Ratibořsku. Ve spojitosti s rozhodnutím o Těšínsku, které přišlo později, jest tento výsledek pro nás tím nepříznivějším, tím tíže jej neseme a může do jisté míry býti kompensován jen definitivním přiřknutím celého Těšínska k naší republice. (Tak jest!) Bylo by bývalo velmi dobrým, kdybychom byli mohli zvěděti, - nevím, zdali to nebylo možno - co všechno způsobilo v dubnu letošního roku tak neočekávaný a náhlý obrat v otázce těšínské v náš neprospěch. Víme sice, čeho všeho se využívalo se strany polské a Polákům příznivé a nakloněné a víme také, k čemu často dávána byla i u nás jim vítaná záminka proti nám.

Ale přece jen na takový obrat nepříznivý jsme nebyli nijak připraveni a proto to pochopitelné rozčilení, které nad rozhodnutím pařížským u nás zavládlo. Rozčílení to, jak já poměry znám, posud trvá, rozčílení to jest poctivé a opravdové a prosím, aby pan ministr zahraničních záležitostí vzal to na vědomí a aby je bral za velmi vážný fakt, s nímž bude nutno počítati. Podotknu jen, jak nesnesitelné, přímo bych řekl, ponižující jest pro každého příslušníka našeho národa a státu, který jest nucen cestovati na bohumínsko-košické dráze, co tam se, když jede příslušník našeho státu po své dráze, svým územím, které po 600 let patřilo k nám, do dalšího území svého státu a jede jakoby cizinou. Není pro nás otázka těšínská jenom otázkou významu hospodářského a snad sociálního, nýbrž i otázkou srdce, otázkou cti a proto nelze snad se utěšovati tím, že čas všechno zhojí a že i toto zmírní a že to přijde v zapomenutí. Doufám, pánové, že i na straně polské zavládne konečně rozvaha a zatlačí vzbuzované a všemi i umělými prostředky a agitacemi vybičované vášně a že se dovede i na straně polské plně oceniti přátelské soužití s českým národem a užitek z něho plynoucí pro mladý polský, daleko ještě nezabezpečený a nedobudovaný stát, se kterým bychom opravdu ze srdce rádi žili v bratrské shodě a přátelství, majíce tolik společného, co nás víže. Avšak zprávy, které přicházejí z území, kde má býti plebiscit, nás v těchto nadějích zatím neutužují, že by na polské straně již nastávala potřebná rozvaha, že již nastala rozvaha, která by byla nejvíce žádoucí i v jejich vlastním zájmu.

Také bychom byli rádi viděli, aby první úspěch naší mírové delegace, pokud území v Dol. Rakousích na Moravském Poli se týká, byl zůstal zabezpečen aneb alespoň více by se bylo mohlo dosíci. Jest ten kraj pro nás hospodářsky neobyčejně důležitý. Škoda aspoň, že vedle Poštorné a Poštorenska nebylo možno udržeti Cáhnov a okolí, kterýžto kraj etnograficky a celým svým rázem lidu i kraje jest náš, jest to kraj úplně takový, jako na moravském Slovácku. (Posl. dr. Stojan: Do nedávna jsme tam kázali česky!)

Mile se nás dotklo stanovisko páně ministrovo k Jugoslávii a přejeme si, aby v naší zahraniční politice sympatie a srdečná bratrství přízeň k Jihoslovanům, našim věrným přátelům z boje za osvobození, našim věrným druhům z práce ve vídeňském parlamentě, dle možnosti co nejvíce reálně se uplatňovala. Víme sice, že jsou tu různé obtíže, víme, že rozum často potlačuje srdce, a bude proto nutno, aby zde byl hledán a také nalezen kompromis mezi citem a rozumem. Události, jako se v poslední době na jihu vyvíjejí, opravdu nutí, aby k nim zaujato bylo stanovisko určité. Myslím, že blíže to naznačovati nemusím.

Chápeme také úplně stanovisko páně ministrovo k Rusku. Máme to velké slovanské, bohužel tak rozvrácené a nešťastné Rusko opravdu rádi.

Ale nejen cit a srdce, nýbrž i rozum nám přikazuje, abychom bedlivě si všímali Ruska a připravili naše budoucí vztahy k němu již dnes. Jsme přesvědčeni a jsou také doklady, že v Německu se problémem ruským velmi podrobně a pilně zabývají a že zvláště německý průmysl a obchod počítá již s budoucností. Tu zájmy naše, zájmy našeho československého průmyslu a obchodu, naší odborné inteligence, našich kvalifikovaných lidí vůbec musí být opravdu co nejbedlivěji střeženy, aby se mohly hned uplatniti, jakmile přijde chvíle. My chceme doufat, že tato chvíle nedá na sebe tak dlouho čekat, jak se obává pan ministr zahraniční.

Že chceme a schvalujeme, aby celá naše zahraniční politika byla ve shodě s našimi spojenci, je tak samozřejmo, že myslím, že se o tom blíže ani šířit nemusím. Škoda však, že z technických důvodů nebylo možno, aby veškeré mírové smlouvy byly současně předloženy Národnímu shromáždění. Můžeme vzíti proto na vědomí jen to, co nám pan ministr v tom směru řekl a čeho jsme se dnes ráno dočetli v novinách. Dvě hlavní smlouvy dnes uveřejněné jsou vážnými dokumenty, poněvadž mají tvořiti základy naší ústavy. Tu nás, kteří jsme pro opravdovou rovnost a svobodu, naplňuje zadosti učiněním závazek na uzákonění úplné ochrany života a svobody všech, zvláště i svobody náboženské a právo, vykonávati veřejně své náboženství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP