Čtvrtek 9. října 1919

Schůze zahájena v 11 hod. 35 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: dr. Herben, Simeon Vacula; a větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: dr. Beneš, Hampl, Habrman, dr. Heidler, Houdek, Klofáč, Prášek, Sonntág, Staněk, Švehla, dr. Veselý.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

82. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek dne 9. října 1919 o 11. hod. dopolední.

1. Pokračování v rozpravě o výkladu ministra věcí zahraničních dra Beneše.

2. Zpravodaj R. Pilát: Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č.-1557), jímž se zavádí daň ze zapalovadel pro Slovensko (tisk č. 1655).

3. Zpravodaj R. Pilát: Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1042), jímž se mění zákon ze dne 9. března 1897, ř. z. č. 195 o dani z tržby cenných papírů (tisk č. 1656).

4. Zpravodaj dr. Srdínko: Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra O. Srdínka a soudr. (tisk č. 1515), aby vydán byl zákon o zřízení fondu k vybudování a udržování "Akademického domu v Praze" (tisk č. 1654).

5. Zpravodaj dr. Srdínko: Zpráva školského výboru o návrhu členů Národního shromáždění prof. dra Horáčka, prof. dra Krejčího a soudr. (tisk č. 953), aby byla odevzdána budova Akademie Strakovy k účelům pražského vysokoškolského studentstva (tisk. č. 1195).

6. Zpravodaj dr. Srdínko: Zpráva I. výboru kulturního;

zpravodaj Johanis: Zpráva II. výboru sociálně-politického o návrhu členů Národního shromáždění dr. A. Masarykové, dra Lukavského, dra A. Hajna, dra Schieszla a soudr. (tisk č. 331) na řešení sociálních poměrů vysokoškolského studentstva (tisk č.1643).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou v dnešní schůzi:

churavostí: Skurský (na neurčito), dr. Metelka (na neurčito), Fr. Němec (na neurčito), Kolaříková (na neurčito), dr. Mareš (na tento týden), Alois Jirásek (na tento týden);

zaměstnáním: Časný (na neurčito), Šrámek (na neurčito), dr. Vaněk (pro tento týden), Ševčík (pro tento týden), Landová-Štychová (do 20. listopadu), Josef Kříž (pro tento týden), Tayerle (na neurčito), dr. Vratislav Černý (pro tento týden), dr. Dolanský, Hübner, Svozil;

dále ze Slezska: Cingr, Kléga, Lukeš, Nohel, Prokeš, Rýpar, Sladký, Štěpánek, dr. Witt.

Přistoupíme

k dennímu pořádku

a to k pokračování v rozpravě o výkladu ministra zahraničních záležitostí dra Ed. Beneše.

Uděluji slovo dalšímu řečníku, zapsanému v listině řečnické, panu kol. Bechyňovi.

Člen Národního shromáždění Bechyně: Slavné Národní shromáždění!

O mezinárodních podmínkách svého státního života budeme jednati podrobně a konkretně až na podkladě mírových smluv, jež jsou dnes rozdány tiskem. Nynější debata nemá a nechce míti jiného významu, než aby zdůraznila dvě věci. Za prvé: že náš národ jako celek jest nakloněn západu a že ve srozumění s ním a v přátelské dohodě s ním chce provozovati svou zahraniční politiku; za druhé měla tato debata zdůrazniti a také zdůraznila, že my, jako národní celek, schvalujeme onu činnost, kterou v zájmu našeho národního osvobození za hranicemi rozvinul a úspěšně skoncoval nynější náš ministr zahraničí. (Výborně!) Prvý řečník našeho klubu, předseda naší strany kolega Němec, pravil, - a byl to jaksi závěr jeho vývodů, - že dosavadní postup pana ministra zahraničních věcí úplně schvalujeme. (Výborně!) Pánové, tento výrok má svůj zvláštní význam již také tím, že jej učinil starý účastník lnternationály, starý člen mezinárodního bureau dělnické lnternationály, a že jej učinil - jsem zmocněn k tomu, abych to řekl - ve vědomém rozporu k oné politice, kterou část druhé lnternationály v této věci dělala. Vidíme z debat ve francouzské komoře, že například vůdce francouzské levice Longuet dívá se na mírovou konferenci a na mírové smlouvy podstatně jinak, nežli druhý člen Internationály, náš soudruh Němec. Říkám to proto, že se zde stal pokus, aby výklad kolegy Němce dostal jiný smysl, než jaký měl co do ducha i co do litery. Budiž konstatováno poznovu, že česká dělnická třída v revolučním zápase národa proti Habsburkům a monarchii stála na straně národa a že vykonala všecko, co bylo v jejích silách. (Výborně! Potlesk.) Přes tento fakt může se přenášeti krátkozraký stranický zájem, ale pro dějiny je naprosto nesporno, že dělnictvo české vykonalo v boji za osvobození národa svou vrchovatou povinnost. (Výborně!) Já bych chtěl říci z tohoto místa, že náš poměr k panu ministru zahraničí jest poměrem úcty a vděčnosti. Chci říci, že ho máme rádi. (Výborně!)

Vážení pánové, mírová konference zabezpečila nám státní samostatnost, dala nám také podmínky hospodářského vývoje, na nichž můžeme bezpečně stavěti. Jsme západu zavázáni za všecko, co pro nás učinil. A přece, pánové, neváhám říci, že s výsledkem mírových konferencí nejsme plně spokojeni.

V tomto velkém zápolení mezi národy a mezi státy přišli jsme o jednu velkou naději. Vzpomínám si tak na ty těžké chvíle, které jsem prožil, když jsem sedával v zákopech na ruské frontě, a když jsem hovoříval s těmi všemi, kteří byli připoutáni k militaristické káře. Často jsme si šeptávali o velké naději, že tato válka je válka poslední, že přinášíme nadlidské oběti a oddáváme se nadlidskému utrpení, aby podobný osud byl ušetřen našim dětem. Nacházeli jsme sílu v té myšlence, že příští Evropa bude Evropa sjednocená, že demokracie uskuteční ideál skutečného míru. Pánové, my všichni na frontě, za ní, i doma jsme očekávali, že z této mírové konference vzejde Svaz národů, který učiní zbytečnými všecky ty dosavadní methody, jimiž si národy a státy vyřizovaly své konflikty. Tato naše naděje byla tedy zklamána. Z mírové konference nevychází Svaz národů jako silný muž, nýbrž jako slabé dítě, které bude muset teprve dělati své první kroky, jako slabé dítě, jež bude museti být ošetřováno, aby mohlo vyrůsti a síliti. Mírová konference nedala národům, po čem toužily, totiž mír, skutečný mír, zabezpečený mír, který by jim umožňoval, aby shodily se sebe vojenské brnění a aby se věnovaly kladné hospodářské a kulturní práci. Pánové, již jednou bylo lidstvo zklamáno v takové své velké naději míru. Poprvé je zklamalo křesťanství, jehož etika, jehož morálka byla zkažena politikou papežské kurie, (Souhlas.) podruhé vychází lidstvo zklamáno demokracií, jejíž etika, jejíž morálka zkažena jest kapitalismem a kapitalistickým imperialismem (Výborně!). Pánové, podstatou kapitálu je expanse, expanse hospodářská; za expansí hospodářskou jde expanse territoriální, za expansí territoriální jde válka. (Výborně! Potlesk.) Máme nový důkaz toho ve sporu mezi Spojeneckými národy, mezi Italií a Jugoslavií, který se nás tak bolestně dotýká. Kapitalistická třída, pánové, nedovedla dáti světu mír, po jakém lidstvo toužilo. Naše naděje opírá se o ideály, opírá se o vůli a opírá se o politiku nové sociální třídy, která vystupuje z hlubin: třídy dělnické, která je historickým odpůrcem kapitalismu, třídy, která nabývá ve státech moci, která hlásá heslo smíru mezi národy, která jest s to, uskutečniti opravdu mírový ideál demokracie a která k tomuto cíli pracuje všemi svými prostředky, a pracuje k němu především také v politice vnitřní.

Heslo, které, pánové, jsme vydali, heslo o socialisaci kapitálu a heslo o internacionalisaci velkých cest, toto heslo směřuje k tomu, aby Evropa a lidstvo byly zbaveny těch strašných method, jimiž se až dosud lidské konflikty vyřizovaly. (Potlesk.) Pánové, nám ovšem jako státu nezbývá, než pracovati mezinárodně na tom základě, který byl dán mírovou konferencí. My očekáváme, že naše zahraniční politika ze všech svých nejlepších sil bude podporovati myšlenku upevnění a zmohutnění Svazu národů, neboť je to také v zájmu našeho státu, který jest zde opětně vražen do žaludku našich dávných nepřátel. Naše politika musí býti politikou míru a my máme důvěru, že zodpovědní činitelé v našem státě opravdu také mírovou politiku dělají a že v ní budou vytrvale pokračovati (Výborně!)

V Evropě zápasí teď proti sobě dvě tendence. Je to tendence revoluční demokracie a tendence reakce. Nejmarkantněji pozorujeme to v Rusku, kde na jedné straně stojí sovětská vláda Leninova, na druhé straně armády Denikina a Kolčaka. (Posl. Stivín: A německá baltická!) Vážení pánové! Neklamejme se o tom! V tom okamžiku, kdy bude sovětská vláda poražena armádami Denikina a Kolčaka, jež jsou podporovány také západními mocnostmi, v tom okamžiku otevřeny jsou brány Evropy silnému a nebezpečnému reakčnímu proudu. (Výborně!) Já nevěřím, že vítězství Denikina a Kolčaka bylo by vítězstvím ruské demokracie. (Tak jest! Potlesk.) My si již můžeme, pánové, docela jasně představit, co by po vítězství Kolčaka a Denikina v Rusku následovalo. Máme již miniaturní obraz o tom, my vidíme Uhry. (Tak jest!) Lidé, kteří přicházejí z Uher, vypravují, že v jihozápadní části státu maďarského není vesnice, kde by nebyla řada zemědělských dělníků, čeledi a malých lidí bílými gardami přímo mučena a vražděna. (Tak jest!) V každé vesnici po pádu Bely Kuhna tekla krev. Každá vesnice dala své oběti. (Posl. dr. Stránský: Za Bely Kuhna nebylo krveprolití?) Ovšem, pane doktore, teď jest jenom otázka, zda tato odplata dovede Maďarsko dále a zdali by Evropa přišla dále, kdyby myšlenka odplaty zmocnila se všech, kteří by v tom či onom státě na chvíli dostali vrch. (Potlesk!) To jest, pánové, ta otázka, a my se domníváme, že po vítězství armády Denikinovy a Kolčakovy nastala by v Rusku nikoliv demokracie, tam by nastala opětně odplata. A dá se s lidskou pravděpodobností souditi, že vítězství armády Denikinovy a Kolčakovy znamenalo by obnovu carismu, znamenalo by obnovu carského režimu. (Tak jest. Výborně!) Vážené shromáždění, to říkají znalci Ruska. Po diktatuře levice přišla by diktatura pravice, diktatura možná mnohem strašnější, než byla první. A tu ruku na srdce! Položme si otázku: Máme my, jako národ, který z této války vzešel vítězně se samostatným státem, máme my na tom interess, aby reakční proud ovládl Rusko a s ním na řadu let celou Evropu? Vidíme v Německu, v Polsku, Uhřích, Německém Rakousku nebezpečné monarchistické tendence. (Zcela správně!) Pánové, není ještě tak zcela jisto, že v Německu zůstane demokracie vítěznou. Není ještě nikde řečeno, že Hohenzollernové jsou pro Evropu pro vždycky odbyti. (Tak jest!) Pánové, není ještě nikde řečeno, že také Habsburský rod na vždycky je odbyt v Rakousku i v Uhrách. (Dr. Stránský: V Čechách!)

Tak daleko můj pesimismus přece jenom nesahá. Teď si ujasněme: V Rusku reakce s carem v čele, v Uhrách, Německém Rakousku event. Habsburg nebo dva Habsburgové, v Německu nějaký Hohenzollernský princ, v Rumunsku bojarská třída, podepřená tímto reakčním proudem; v Uhrách maďarská gentry, v Německu pruští junkeři - co bychom mohli očekávat od takovéto konstelace v Evropě? Pro mne zdá se jasno, že v případě vítězství reakčních sil východní a střední Evropy bychom již nemohli mluviti o valu proti pangermánské myšlence od Baltu až dolů po Egejské moře. Mně se zdá velmi přirozeno v tomto případě reakce, že by němečtí junkeři brzy udělali svůj mír s celým Ruskem. (Tak jest!) Mně se, pánové, zdá velmi přirozeným, že maďarská gentry a rumunští bojaři by hledali svůj mír jednak s Německem a jednak s Ruskem. (Tak jest!) Mně se, pánové, zdá velmi přirozeno, že potom naše mezinárodní situace by byla daleko obtížnější, než jest. Myslím, že jest velmi logické, když my se prohlásíme pro ten první proud, když my se postavíme uvědoměle a chtěně na stranu evropské demokracie ve výslovném konfliktu a odporu s evropskou reakcí. (Výborně! Souhlas a potlesk.)

Pánové, mluvím o Rusku. Pan dr. Kramář s tohoto místa přede mnou vyslovil se s uznáním o Leninově jakési měkkosti. Pánové, pan dr. Kramář podal ruku Savinkovu, který také házel pumy. My bychom si přáli, aby jistá část národa na této cestě smířlivosti šla ještě o kousek dále. Lidé, kteří přicházejí z Ruska, znalci jeho, vypravují, že bolševismus dnes je něco jiného ve formách a také namnoze co do podstaty, nežli byl bolševismus z roku 1917. Přejem opravdu ruskému lidu novou cestu na Kalvárii? Každý říká: "Teď, když přijde Denikin a Kolčak, přijde car, ale dlouho to v Rusku klidné nebude, za dva nebo tři roky vznikne třetí revoluce, zase proticarská, a ruský národ znovu bude vbíjen na kříž." Nebylo by rozumnější, kdyby Evropa se konečně odhodlala uzavříti s Ruskem, i s tím nynějším Ruskem, mír? (Výborně! Potlesk.) Nebylo by rozumnější, kdyby se Evropa odhodlala, popřáti nešťastnému Rusku, aby si svoje národní hoře protrpělo, probolelo samo bez cizího vměšováni? Nebylo by rozumnější, kdybychom popřáli Rusku míru, aby pozvolným procesem to, co bylo ve velkém sociálním hnutí zdravé, se udrželo a to co bylo nezdravé, aby samo odplynulo? Já myslím, že každý národ musí si své hoře proboleti sám a že každé cizí vměšování toto hoře jen zvyšuje. A já se nebojím zde říci, že strana, - a není to malá strana - kterou já zde zastupuji, by si vroucně přála, aby byl konec s intervenční myšlenkou, vroucně by si přála, aby náš stát byl si vědom, že Rusko může dojíti ke klidu nejlépe tenkrát, když nebude cizími mocnostmi a cizím vpádem stále ohrožováno. (Výborně! Potlesk. Dr. Stránský: To je Benešova politika!)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP