Úterý 16. prosince 1919

"Parlamentní mezinárodní konference obchodní, berouc v úvahu zeměpisné a mezinárodní postavení státu polského, československého a jihoslovanského, a přihlížejíc k nutnosti, zajistiti jim dopravní spojení vzájemné i mezinárodní, jakož i usnadniti jim odbyt zboží i přístup k moři, prohlašuje, že jest nezbytno, zříditi dopravní trať mezi Gdanskem a mořem Jaderským, vedoucí po územích států spřátelených a s vyloučením jakéhokoli vlivu německého nebo maďarského."

Když o tomto resolučním návrhu a o zprávě, kterou jsem sjezdu předložil, jednalo se v komisi sjezdové, delegáti polští vystoupili s dodatkem k tomuto návrhu a sice navrhovali, jelikož se jedná o mezinárodní spojení města Gdanska, aby o podobné spojení, jaké bylo s mé strany navrhováno, bylo také postaráno směrem k Černému moři. Já sám i delegáti francouzští odporovali tomuto návrhu, ne co do věci samé, nýbrž z formálního důvodu, jelikož na pořadu jednání nebyla trať Gdansko-Černé moře, nýbrž pouze Gdansko-Adrie. Přes to většina komise rozhodla se pro doplnění resoluce, a tak v komisi samé přišla k místu následující resoluce, která se poněkud odchyluje od resoluce navržené:

"Mezinárodní obchodní konference parlamentní vyslovuje přání, aby od Baltu jednak k moři Jaderskému, jednak k moři Černému byly zřízeny dráhy, nejdoucí v nižádné části po územích mocností nepřátelských a zajišťující obchodní spojení mezi Polskem, Československem, královstvím srbsko-chorvatsko-slovinským a Rumunskem."

Ve věci samé, pokud jde o naši trať, ovšem rozdílu není, jelikož zrovna tak, jako v resoluci, kterou jsem navrhl, tak také v resoluci, kterou komise doporučila, mluví se o tom, že příslušné spojení železniční nemá jíti v žádné části přes území mocností nepřátelských. Tedy i v této resoluci otázka koridoru byla hájena. V plenu byl návrh komise jednohlasně a s pochvalou přijat.

Ještě snad jen krátce bych se mohl zmíniti o resoluci IV., to jest o zmezinárodnění Rýnu a Dunaje, na němž i my máme zájem, kde parlamentní konference mezinárodní vyslovila se pro to, aby byl zmezinárodněn Dunaj a Rýn k tomu konci, aby se na těchto řekách zajistila jednota a svoboda plavby s výhradou zvláštních práv stanovených smlouvami mírovými, a v druhém odstavci, aby byla zřízena mezinárodní komise dozorčí, které by Svaz národů svěřil příkaz, aby byla zachována od moře Severního k moři Černému plná svoboda a nejvyšší výkonnost cesty plavební, ve shodě s právy pobřežních států a se stanovením jednotných zásad, jejichž provedení budiž ponecháno pobřežním státům pod dohledem Svazu národů.

Shrneme-li výsledky celé konference, můžeme býti s resolucemi, které na konferenci byly přijaty, zplna spokojeni, můžeme býti též spokojeni s tímto prvním vystoupením delegátů Nár. shromáždění na půdě mezinárodních styků.

Pokud jde o návrhy, které komise dopravní předkládá Nár. shromáždění, je návrh první samozřejmý, totiž návrh, aby zpráva tato byla vzata na vědomí.

2. a 3. návrh jsou návrhy resoluční. V druhém návrhu se navrhuje, aby resoluce, na nichž se usneslo V. plenární shromáždění parlamentní mezinárodní konference obchodní v Bruselu, byly postoupeny vládě s doporučením, aby k nim hleděla, jednajíc o věcech, k nimž se resoluce tyto vztahují.

Následující resoluce pak se týká ještě mezinárodního ústavu obchodního, jehož zřízení rovněž na konferenci bylo usneseno a navrhuje se, aby vláda a) při sestavování rozpočtu přihlížela k příspěvku republiky Československé k úhradě nákladu na mezinárodní ústav obchodní, jehož stanovy generální rada parlamentní mezinárodní konference obchodní schválila dne 8. října 1919, b) řečenému ústavu poskytla veškerých dat potřebných k dosažení jeho úkolů. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Udržal: K přednesenému referátu není nikdo zaznamenán. Přeje si pan zpravodaj doslov?

Zpravodaj posl. dr. Vaněk: Nikoliv.

Místopředseda Udržal: Přikročíme k hlasování.

Dám hlasovati o resoluci čís. 1., navržené výborem, to jest. aby zpráva výboru dopravního o parlamentní konferenci mezinárodní obchodní vzata byla na vědomí, dále o resolucích čís. 2. a 3., určených pro vládu, najednou, nebude-li námitek. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Budeme tedy hlasovati nejprve o resoluci čís. 1.

Prosím pány, kteří jsou pro resoluci čís. 1., aby zpráva byla vzata na vědomí, aby povstali. (Děje se.)

Resoluce čís. 1. je přijata většinou.

Budeme hlasovati dále o resoluci čís. 2. a čís. 3. ve znění, jak je pan zpravodaj zde přečetl.

Prosím pány, (Posl. Viková: A dámy! Já potom nevím, jestli mám vstát! Veselost.) - a dámy, - členy váženého shromáždění, kteří jsou pro znění resolucí, jak byly zde přečteny, aby povstali. (Děje se.)

Resoluce se schvalují.

Tím je vyřízen odstavec 4. našeho denního pořádku.

Se svolením Národního shromáždění provedeny budou doplňovací volby:

Do výboru ústavního: za dr. Vanoviče navrhuje se člen Národního shromáždění Záruba-Pfeffermann;

Do výboru pozemkového: za člena Národního shromáždění Chaloupku navrhuje se člen Národního shromáždění Špaček Josef;

Do výboru zásobovacího: za kolegu Rychteru navrhuje se člen Národního shromáždění Ant. Vahala.

Prosím členy Národního shromáždění, kteří souhlasí s přednesenými návrhy, aby povstali. (Děje se.)

Pánové jsou zvoleni.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru finančnímu:

Tisk 2009. Vládní návrh zákona o zajišťování dávky z majetku.

Tisk 2021. Vládní návrh zákona, jímž se obnovuje povinnost zaměstnavatelů, daň z příjmu a daň z vyššího služného, předepsanou z proměnlivých platů služebních, vybírati srážkou z těchto platů a odváděti státní pokladně.

Vláda žádá, aby o návrzích podána byla zpráva do 24 hodin.

Tisk 2024. Vládní návrh zákona, jímž se dodatečně schvalují dosavadní úvěry, opatřené vládou v cizině a povoluje se další úvěr.

Vláda navrhuje, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě 48 hodin.

Výboru rozpočtovému:

Tisk 2026. Vládní návrh, rozpočtové provisorium, na dobu od 1. ledna do 29. února 1920.

Vláda žádá, by byla podána zpráva do 24 hodin. Není námitek? (Nebylo.) Lhůty jsou schváleny.

Se svolením Národního shromáždění přeneseme odst. 5. a odst. 6. dnešního denního pořadu do denního pořadu zítřejší schůze.

Navrhuji, aby příští schůze konala se zítra ve středu dne 17. prosince 1919 o 2. hodině odpolední s tímto denním pořadem:

1. Zpráva výboru právního o návrhu člena Národního shromáždění Pika a soudr. (tisk č. 1636), kterým se rozšiřuje vyvlastňovací právo na pozemky pro stavbu domů obytných nebo veřejné potřeby (tisk 1992).

2. Nevyřízená dnes zpráva výboru kulturního o návrhu člena Národního shromáždění B. Fischera a soudr. (tisk čís. 243), aby bylo zavedeno vyučování řemeslným pracím na školách středních a obecných (tisk č. 2008).

3. Zpráva výboru živnostenského o peticích č. 1596, 1627 a 1629 (tisk čís. 2007).

4. Zpráva výboru státně-zřízeneckého a výboru kulturního o návrhu člena N. S. G. Navrátila a soudr., č. t. 598, na úpravu starobních požitků (pensí a provisí) státních a ústavních zaměstnanců, jejich vdov a sirotků, č. t. 2027.

5. Zpráva výboru státně-zřízeneckého a výboru kulturního o návrhu člena N. S. G. Navrátila a soudr., čís. tisku 598, na úpravu starobních požitků (pensí a provisí), drahotních přídavků a výpomocí státních a ústavních zaměstnanců na odpočinku, jejich vdov a sirotků, č. t. 2028.

6. Zpráva výboru ústavního o návrzích člena N. S. J. V. Hroudy a soudr., č. t. 1039 a 1040, na úpravu služebních poměrů zřízenců obecních a okresních, č. t. 2010.

7. Zpráva výboru pro jednací řád a výboru rozpočtového o návrhu členů N. S. Rud. Bechyně, dra Lukavského, Bradáče, Šrámka, Emila Špatného, Igora Hrušovského, B. Fischera a soudr., č. t. 1981 na úpravu platů předsedy Národního shromáždění československého.

Není námitek? (Nebylo.) Není.

Návrh jest přijat a tím schůzi končím.

Konec schůze o 6 hod. 2 min. večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP