Čtvrtek 29. ledna 1920

Předseda: Řečnická listina jest vyčerpána. Přeje si p. zpravodaj doslovu?

Zpravodaj posl. Ferdinand Jirásek: Vážené Národní shromáždění!

Jest přirozeno, že všichni uznáváme, že živnostnictvo a zejména drobné nachází se v dosti těžké situaci, ale i Nár. shromáždění je tak zatíženo pracemi, že stěží může to pensum, které si vyměřilo, zdolati. Jak vám známo, měli jsme naše pensum vyměřeno do 27. ledna, máme však ještě celou řadu nad jiné důležitých záležitostí, které máme projednat. Pokud se týká žádosti p. kol. Sládka, prohlásil p. ministr financí, že vláda, resp. ministerstvo financí jest ochotno ihned provésti, pokud se týká komisí daňových, tyto volby, ovšem, jak jest zde v správném odůvodnění samé předlohy naznačeno, znamenalo by to zdržení 68 týdnů. V tom směru ministr financí prohlásil, že nejdéle do konce března volby do těchto komisí budou provedeny. Pokud se týká druhé námitky ohledně reformy celkové daně výdělkové, jest možno, aby byla provedena a v tom směru také mluví resoluce, které jsou zde navrženy, a sice p. dra Engliše (čte):

"Jelikož podle dnešního právního stavu, při němž je zrušen kontingent všeobecné výdělkové daně, aniž byla daň změněna v daň kvotovou, je živnostnictvo vydáno libovůli berních úřadů při vyměřování daně výdělkové, vyzývá se vláda, aby co nejdříve předložila osnovu zákona o reformě daně výdělkové, která by spravedlivě a přesně vymezila berní povinnost výdělkových podniků, podléhajících všeobecné dani výdělkové." Navrhuji tedy, aby tato resoluce Národním shromážděním byla schválena.

Další resoluce p. dra Fáčka a soudr. zní: "Vláda se vyzývá, aby přikročila hned ku provedení voleb do komisí pro vyměřování daně výdělkové a ukládání osobní daně z příjmu a volby ty před vyměřováním daní pro rok 1920, případně 1921 provedla, tak, aby ukládání prováděno bylo nově zvolenými a jmenovanými členy, resp. nově ustanovenými komisemi. Navrhuji, aby i tato resoluce byla schválena a přikázána rozpočtovému výboru. Konstatuji, že obě tyto resoluce mají dostatečný počet podpisů.

Přistoupíme k hlasování, prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Budeme hlasovat o zákonu, který má pouze 3 články, v celku a to ve znění, jak je pozměnil návrh, jemuž se přizpůsobil také pan zpravodaj, totiž aby v nadpise zákona v poslední řádce nadpisu "na období 1920" bylo škrtnuto "1921", dále v článku I. v poslední řádce, aby rovněž tam, kde uveden jest letopočet, stálo pouze "1920" a bylo škrtnuto "1921", dále v čl. II. aby byla v první řádce škrtnuta číslice "2", a ve druhé řádce aby byl škrtnut letopočet "1921", dále na druhé straně v čl. II. v řádce 3. shora aby škrtnut byl letopočet "1921".

Zpravodaj posl. Ferd. Jirásek: Dále budiž v čl. II. vložen nový odstavec tohoto znění: "Ustanovení § 5. mění se takto: Sazba daně výdělkové uloží se jen pro rok 1920". V důsledku toho budou další odstavce č. 34 článku II. označeny běžnými čísly 4. a 5."

Předseda (zvoní): Ke změnám, doporučeným panem zpravodajem, jež znamenají přizpůsobení se návrhu, učiněnému p. posl. drem Fáčkem, dlužno dodati ještě, že v čl. II. jako poslední odstavec má státi: "Sazba daně výdělkové uloží se jen pro rok 1920". Prosím pana navrhovatele, poněvadž zde není dosti jasno, kam ten dodatek patří, aby byl tak laskav a sdělil to. (Po přestávce): (zvoní): K článku II. vedle změn, které jsem již uvedl a které doporučil pan zpravodaj, resp. přizpůsobil se návrhu pozměňovacímu, dlužno uvésti, že za odstavec druhý má býti vložen nový odstavec 3. tohoto znění:

Ustanovení § 5. mění se takto: "Sazba daně výdělkové uloží se jen pro rok 1920." V důsledku toho budou další odstavce č. 3 a 4 článku II. označeny běžnými čísly 4 a 5. Kdo souhlasí s články I., II. a III., a nadpisem zákona, takto pozměněnými ve smyslu návrhu pana zpravodaje, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, článek I., lI. a III., jakož i nadpis zákona jsou přijaty v prvém čtení. Přeje si pan zpravodaj k druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. Jirásek: Ne.

Předseda: Není tomu tak. Kdo souhlasí se zákonem, přijatým teď v čtení prvém, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se).

To jest většina, zákon jest schválen také v druhém čtení a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen. Dále jest nám hlasovati ještě o dvou resolucích, doporučených panem zpravodajem. Nejprve o resoluci pana kolegy dra Engliše, jež má toto znění: "Jelikož podle dnešního právního stavu, při němž je zrušen kontingent všeobecné výdělkové daně, aniž byla daň změněna v daň kvotovou, je živnostnictvo vydáno libovůli berních úřadů při vyměřování daně výdělkové, vyzývá se vláda, aby co nejdříve předložila osnovu zákona o reformě daně výdělkové, která by spravedlivě a přesně vymezila berní povinnost výdělkových podniků, podléhajících všeobecné dani výdělkové." Pan zpravodaj navrhuje přijetí této resoluce. Kdo s tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, resoluce tato jest schválena. Dále pan dr. Fáček podává tuto resoluci, "Vláda se vyzývá, aby přikročila ihned k provedení voleb do komisí pro vyměřování daně výdělkové a ukládání osobní daně z příjmu a volby ty před vyměřováním daní pro rok 1920, resp. 1921 provedla tak, aby ukládání provedeno bylo nově zvolenými a jmenovanými členy resp. nově ustanovenými komisemi." Pan zpravodaj navrhuje, aby se přikázala tato resoluce rozpočtovému výboru. Kdo s návrhem souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, návrh tento jest přijat a tím jest tento odstavec denního pořádku vyřízen. Teď bychom měli přikročiti k odst. 9. K projednání tohoto odstavce jest potřebí kvalifikované většiny. Já jsem sdělil jednotlivým klubům, že k projednání tohoto odstavce dojde pravděpodobně v 6 hodin. Poněvadž ještě 6 hodin není, přerušuji schůzi do 6. hodiny.

(Schůze přerušena v 5 hod. 49 min.)

(Schůze zase zahájena v 6 hod. 5 min.)

Předseda (zvoní): Zahajuji opět schůzi a konstatuji, že kvalifikovaná presence k projednávání odst. 9. denního pořádku jest konstatována tím, že jest v presenčních listinách zapsáno 186 pánů. Přistupujeme k odst. 9., jímž jest

9. zpráva kulturního a technického výboru o návrhu členů Národního shromáždění O. Vochoče, dra Th. Bartoška a soudr. (tisk č. 427) na zřízení Masarykovy Akademie Práce (tisk č. 2264). Zpravodajem za kulturní výbor jest pan kol dr. Uhlíř. Udělují mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř: Slavné Národní shromáždění! Dámy a pánové! Snad není to ani nahodilý shluk okolností a idejí, nýbrž zcela přesná logika českých dějin, jestliže první Národní shromáždění československé, které vzešlo z revolučního převratu a zřetelně vyslovilo politickou vůli a sílu národa československého, schváliti má dnes zákon o Masarykově Akademii Práce.

Akademie Práce, které se má dnes dostati zákonné formy a platnosti, nebyla totiž milou myšlenkou nikoho menšího, nežli byl český bratr, muž touhy, Jan Amos Komenský. Komenský, který se inspiroval největšími ideály své doby, který byl tak blízek Baconovi a Descartovi, jako předešel encyklopedisty průkopníky velké Revoluce francouzské a Saint Simonisty, první hlasatele moderního socialismu, tento Komenský všecku svoji geniální práci životní založil na jedné vůdčí myšlence, na své touze vševědné, pansofické.

Chtěl sjednotiti všecko vědění, postaviti je pod jeden zorný úhel, shrnouti v několik základních principů, jeho pansofie měla býti brevířem vědění, posvátným světlem lidského ducha, pevným vodítkem pravdy, seznamem lidských zaměstnání a Jakobovým žebříkem do nebe. Pansofické snahy Komenského byly uznávány a respektovány vzdělaným světem.

Roku 1641 poslán byl londýnským parlamentem do Anglie, aby založil Vševědnou kolej, jejímž měl býti předsedou. Připravil pro anglický parlament předlohu, jak si kterou kolej ve způsobě Akademie práce představuje. Spis latinský, který návrh ten obsahoval, nadepsal Via lucis, Cesta světla. Ukazoval v něm, kterak svět od prvotní nevzdělanosti užíval všelikých prostředků ke svému povznesení, mezi posledními prostředky pak byla plavba námořská a knihtiskařství.

Novým světlem, které by se ponenáhlu rozšířilo nejen mezi křesťany, nýbrž i mezi Turky a pohany, měly býti světové školy, navštěvované mládeží všech národů. Vynikající mužové všeho světa tvořiti měli sbor, jehož předsednictvo by zasedalo v Londýně, tito mužové sestavovali by novým učeným jazykem, organicky sestrojeným a pokud možno jednoduchým, obecné knihy pro celý svět, pracovali by o vynálezech, které by kdekoli byly učiněny, a sdělovali by je aspoň jednou do roka londýnskému presidiu, mezi muži takto po celém světě spolupracujícími bylo by trvalé spojení, které by velice přispívalo k povznesení světa a k stejnoměrnému rozvoji a pokroku vzdělanosti.

Tento světový sbor učených mužů měl zároveň býti politickým tribunálem, který by rozhodoval o válce a míru, jemu se všichni králové a knížata světa měli podrobiti. Komenský navrhoval, aby sepsány byly hlavně tři knihy: 1. Pansofie neboli vševěda, soustavná sbírka nejdůležitějších poznatků o věcech tohoto světa, 2. Panhistorie, přehled všech vynálezů a zároveň i dějin každé věci a také dějin světových, 3. Pandogmatie, genetický výklad o tom, jak soudili jednotliví mužové o tom a onom vynálezu, až konečně v tom dospěli skutečné pravdy.

Proto by bylo podle soudu Komenského potřebí znova se dáti do práce a přezkoumati, jakým způsobem se ke kterému vynálezu a k jednotlivým pravdám obecně platným dospělo. Spis Via lucis věnoval Komenský anglické Akademii přírodních věd k jejímu založení, poněvadž to jak sám v předmluvě praví, pokládá za významný krok k uskutečnění své Akademie práce.

Praktikové a theoretikové technického světa českého již delší dobu zaujati byli myšlenkou, založiti Akademii Práce. A president republiky, jemuž svůj plán předložili, děkujíce mu za blahovolné svolení, aby Akademie Práce směla nésti jeho jméno, dobře vystihl dějinnou souvislost jejich myšlenky s ideálem Jana Amosa Komenského.

Masaryk napsal organisátorům Akademie Práce mimo jiné toto: "Vážení pánové, přemýšlel jsem o diskusi, kterou jsme nedávno měli o Vaší Akademii práce. Pořád více si uvědomuji, že velký plán, sorganisovati všechny pracovní síly celého národa, je pokračováním pansofických tužeb Komenského. Na vědeckém základě má býti vybudována nejvyšší výkonnost celého národa a státu. Všecka praxe má býti soustavně vybudována na vědecké theorii, veliký plán má vésti všecky pracující a sjednocovati jejich úsilí v přesný pořádek a harmonii. Potřeba usilovné práce ve všech oborech nemohla býti lépe vyslovena, nežli Vaším programem. A neběží ovšem jen o práci, nýbrž o práci uvědomělou, o práci, sloužící velkému cíli mravního přerodu národa."

Domnívám se, dámy a pánové, že je v tom jistá logika dějinná, a chci říci: česká logika dějinná, jestliže po třech stoletích vrací se k nám myšlenka Akademie Práce a jestliže po Komenského Akademii Práce zakládá se Masarykova Akademie Práce. Již Komenský soustřediti chtěl v ní všechen důmysl a všechnu vynalézavost lidskou a Masarykova Akademie Práce především na technickou vynalézavost a dokonalost práce klade důraz, aby povznesla a obrodila celý náš, po třech staletích s velikými obětmi obnovený stát. (Místopředseda Konečný ujímá se předsednictví.) Zákon, který chci Vám dnes jménem kulturního a technického výboru doporučiti, abyste jej schválili, praví, že Masarykova Akademie Práce je samostatný a samosprávný ústav vědecký se sídlem v Praze, jehož úkolem jest organisovati technickou práci k hospodárnému využívání schopností veškerého lidu i přírodního bohatství československého státu k nejvyššímu obecnému prospěchu.

Ústavu, jakým má býti Masarykova Akademie Práce, dosud u nás nebylo, a jsem jist, že se stane pevnou vůdčí silou a oporou našeho státního života. Pokud jsme nebyli samostatní, pokud jsme byli vlastně jen kulturní společností národní bez vlastní politické a hospodářské základny, všecky naše technické schopnosti sloužily spíš jiným, nežli nám. Nyní však jsme pány situace, pány ve vlastním domě, odpovědnými správci svého národního hospodářství, a kdybychom neuměli sorganisovati všech sil fysických právě tak, jako duševních, které nám dává příroda nebo které nosíme v sobě jako nejdražší dědictví minulých pokolení našeho národa, tedy všecky krvavé i nekrvavé oběti, jež jsme přinesli válce světové, by byly marné. Vzchopit se k dílu, k společné, usilovné, uvnitř sjednocené, promyšlené práci, to je příkaz chvíle, kdy jsme z politického a sociálního otroctví přešli k státní své samostatnosti.

Ale jest ještě jeden moment, který odkazuje nás všecky k promyšlené, důmyslné pracovitosti. Pojem technické práce je dnes podstatně jiný, nežli kdy dřív. Pracovalo se až dosud bez methody, nešetrně, plýtvalo se prací, lidé bývali přepracováni nikoli z absolutní nutnosti, nýbrž z nevědomosti, z nevzdělanosti, která z práce činila pokořující otročení. Moderní technika je věda, to jest: činnost lidská jest methodicky zkoumána, a kde lze lidskou energii nahraditi výkonem strojovým, tam se jí šetří a využívá lépe, moderní technika pomáhá lidstvu, aby se povzneslo nad slepou přírodu a aby člověk nebyl pouhým mechanismem, nýbrž myslící mravní bytostí. Lidská civilisace právě technickými pokroky dostává se vpřed, civilisace je boj proti přírodě a my se postupem věků stále víc emancipujeme od přírody. Pojem práce změnil se pokrokem vzdělanosti a celým vývojem politického a sociálního života. (Hluk.)

Místopředseda Konečný: Prosím o klid.

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř (pokračuje): V theokracii, v dobách duchovního a politického absolutismu a kapitalistického řádu pracující člověk byl zcela podřízenou, bezprávnou součástkou společenskou, odpovědnosti za osudy politiky nebo hospodářství státního drobný pracovník neměl a míti nemusel.

Zcela jinak je v demokracii, kde každý jednotlivec je rovný mezi rovnými, kde pocit odpovědnosti za stát a jeho osudy rozšířen býti má v celé společnosti a kde každý bez výjimky má svědomitě svou vlastní prací pomáhat ke zdaru celku. Tohoto demokratického pojetí práce u nás dosud nebylo a ve chvíli historického převratu svých dějin musíme si je osvojit, chceme-li svůj stát udržet uprostřed rozbouřeného světa a ovšem nejen udržet, ale nad všecko povznést, upevnit a vyšší lidské ideji zasvětit.

Všecky známky nasvědčují tomu, že v našem lidu jsou uloženy schopnosti k tomuto modernímu pojetí práce jako odpovědné funkce společenské. Nám nechybí pracovní schopnosti, nám chybí jen methoda a světová orientace. O našem dělnictvu říkají cizinci, kteří věci rozumějí a práci naši z blízka pozorovali, že dovednějšího dělnictva nad české na celém světě neviděli (Zcela správně), ale vytýkají hned, že jeho energie není racionálně zužitkována. (Tak jest.) Naši dělníci nemají příležitosti, aby uplatnili své duševní schopnosti, aby z mechanisace práce propracovali se k vyšší úrovni práce hlavou. Veliká část našich dělníků by mohla býti nahrazena levnějšími, méně schopnými, jen mechanicky pracujícími silami, schopnějším dělníkům by se pak mohly svěřovati úkoly vyšší. (Hluk.)

Místopředseda Konečný: Prosím ještě jednou o klid.

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř (pokračuje): Dělnictvo schopné, ale správně nepoužité, ocitá se v duševní stagnaci, nemá intensivní vnitřní účasti na výrobě a je ovšem i méně výkonné.

Jako dělnictvo i úřednictvo je tímto nedostatkem promyšlenosti a moderní methody ponecháváno v mrtvém bodu, tkví po celou řadu let na stejném místě, dostává se k iniciativnějším funkcím příliš pozdě, kdy svěží, mladé síly již vyprchly nebo ochably. Tím se stává, že na př. náš průmysl je nepoměrně drahý, že je neschopen veliké soutěže a zdárného vývoje, vysoká cena výroby je zaviněna hlavně nedostatkem správné její organisace, naše továrny jsou neprakticky uspořádány, nedost specialisovány, čímž se tříští síly a snižuje výkonnost. Dělníci, jinak velmi dobří, jsou málo progresivní, příliš se drží starých method.

Že administrativa podobným způsobem se stává pouhým byrokratickým aparátem bez života a iniciativy, to vidíme a pociťujeme u nás na všech stranách až příliš bolestně. Český dělník je tedy i podle svědků zcela objektivních světoznámý svou obratností, zručnosti a pilnosti. Inženýři a dělníci čeští pracovali na největších dílech světa, na Panamě, věži Eiffelově a největších vzducholodích světa a přispěli zajisté podstatně k ocenění našeho národa. Máme-li toto místo si udržeti, musíme se všemi silami snažiti, aby dovednost tato byla zvyšována a zlepšována. To vše může se státi pouze na vědeckém podkladě a na výsledcích prováděných zkoušek. Leč v oboru zkušebnictví byli jsme velice pozadu pro žárlivost Vídně, která potlačovala veškeré naše snažení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP