Čtvrtek 5. února 1920

Schůze zahájena ve 2 hod.25 min. odpol.

Přítomní:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: Dula,dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: Jar. Marek, Emil Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Heidler, Houdek, Staněk, dr.Šrobár, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

115. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek dne 5. února 1920 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj dr. Engliš. Zpráva sociálně-politického výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 2135), kterým se mění některá ustanovení o pensijním pojištění zákona z 16. prosince 1906 č. 1 ř. z. z roku 1907 a cís. nař. z 25. června 1914 č. 138 ř. z. (tisk č. 2305).

2. Zpravodaj R. Pilát. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1916), kterým se zkracují uvěřovací lhůty pro dávky z lihu, cukru, lisovaného droždí a pro spotřební daň z nerostných olejův a zrušuje se diskonto ze spotřební dávky lihové zapravené předem (tisk č. 2316).

3. Zpravodaj Ing. Záruba-Pfeffermann. Zpráva výboru pro Velkou Prahu a výboru technického o návrhu členů Národního shromáždění dra Přemysla Šámala a soudr. (tisk č. 1441) na některé doplňky a změny stavebních řádů pro Prahu a předměstí a pro Čechy (t. č.2306).

4. Zpravodaj dr. Matoušek a Kouša. Zpráva právního a rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2075), jímž se povoluje použití dílčích dluhopisů obce pražské v úhrnné jmenovité částce 150,000.000 K k ukládání nadačních, sirotčích a pod. kapitálů (tisk č. 2325).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se: churavostí: Bechyně (na neurčito), inž. Nekvasil (pro tento týden).

Zaměstnáním: Bradáč (na neurčito), Štěpánek (na neurčito), Měchura (pro tento týden), Chlebounová a Zatloukalová-Coufalová.

Dodatečně za schůzí minulou: Jan Veselý, Pelikán. Úmrtím v rodině: Čipera (na neurčito).

Tiskem rozdány byly tyto tiskopisy: prosím pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 2301. Odpověď min. financi na dotaz čl. N. S.Rud. Mlčocha a soudr. o zabavování bankovek s domněle falešnými kolky.

Tisk 2302. Odpověď min. financí na dotaz čl. N. S. Jana Rýpara, Ant. Čuříka a soudr. o postupu berní správy při uvolňování okolkovaných bankovek a tajném nařízení v této věci.

Tisk 2318. Odpověď min. financí na dotaz čl. N. S. Dra Karla Novotného a soudr. o uvolnění 50 % kvoty, která byla zadržena při okolkování peněz Českému srdci a Matici ve Znojmě.

Tisk 2319. Odpověď min. zemědělství na dotaz čl. N. S. Jos. Špačka a druhů stran zvýšení pěstování konopí.

Tisk 2320. Odpověď min. veř. zdravotn. a těles. výchovy na dotaz čl. N. S. Jana Pelikána, Hrušovského a sp., aby byl vyměněn nájemce restaurace v lázních na Štrbském Plese na Slovensku, aby tím bylo obhájeno státních a veřejných zájmů.

Tisk 2326. Odpověď min. předsedy na dotaz čl. N. S. Jar. Špačka a soudr. o vydávání oficiosního listu v jazyku francouzském neb anglickém.

Tisk 2328. Odpověď min. financí a min. Nár. obr. na dotaz čl. N. S. Buřívala a spol. o potrestání setníka, který se dopustil důchodkového přestupku v Bratislavě.

Tisk 2329. Odpověď min. financí a Nár. obr. a min. vnitra na dotaz čl. N. S. Jana Pelikána a spol. o bankovkové kalamitě na pohraničním území republiky.

Tisk 2330. Odpověď min. veř. prací na dotaz čl. N. S. Dra Zahradníka a soudr. o vybudování státní silnice z Benešova do Neveklova a dále směrem k Vltavě.

Tisk 2332. Odpověď min. nár. obr. na dotaz čl. N. S. B. Bezděka, A. Čuříka, V.Sedláčka, Dra Dolanského, Rýpara a soudr., zda jest mu znám postup při pensionování vojenských kněží.

Tisk 2335. Odpověď min. financí na dotaz čl. N. S. Jar. Špačka a soudr. stran odnětí skladů a prodejen tabáku bohatým německým lidem v českých krajích a propůjčení jich invalidům a legionářům, jmenovitě hlav. skladu tabáku ve Valašském Meziříčí.

Zástupce sněmovního tajemníka Dr. Říha (čte): Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru technickému.

Tisk 2291. Návrh čl. N. S. J. Marchy a soudr. na podporu kraje židlochovického, postiženého vodní zátopou. (Současně přikázán výboru pro reformu pozemkovou.)

Výboru kulturnímu:

Tisk 2309. Návrh čl. N. S. Fr. Zeminové, Landové-Štychové a spol., aby právní a postupové poměry učitelek obecných a měšťanských škol byly ihned upraveny.

Tisk 2321. Návrh čl. N. S. Dra Stojana a soudr. na včítání času ve válce ztráveného jak do postupu, tak i do pensionování duchovních, z duchovní správy ve válce na vojnu povolaných. (Současně přikázán výboru rozpočtovému.)

Tisk 2337. Návrh čl. N. S. El. Purkyňové a soudr. na úpravu platů učitelek škol mateřských. (Současně též přikázán výboru rozpočtovému.)

Tisk 2338. Návrh čl. N. S. Dra Budínského, Vlad. Hatláka, Vil. Votruby, V. Rebše, Fr. Petrovického a druhů na úpravu požitků učitelů, vyučujících v živnostenských školách pokračovacích. (Současně přikázán výboru živnostenskému a výboru rozpočtovému.)

Výboru živnostenskému:

Tisk 2339. Návrh čl. N. S. V. Ševčíka, Václ. Sedláčka, Fr. Navrátila, Jana Jílka a soudr. na rozšíření stavebního ruchu a odstranění bytové nouze. (Současně přikázán též výboru technickému.)

Tisk 2340. Návrh čl. N. S. Vlad. Hatláka, Vil. Votruby, V. Rebše, Fr. Petrovického a druhů na vydání zákona o výdělkových a hospodářských společenstvech. (Současně přikázán též výboru právnímu.)

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 2307. Návrh čl. N. S. V. Rebše a soudr. na zařadění města Mnichova Hradiště do třetí třídy aktivního přídavku.

Výboru ústavnímu:

Tisk 2310. Návrh čl. N. S. Jos. Vraného a soudr. na zřízení a aktivování okresního soudu pro město Mšen a okolní obce.

Výboru soc. politickému:

Tisk 2341. Návrh čl. N. S. Jos. Kadlčáka a soudr. na zřízení útulku pro osoby stižené nevyléčitelnou rakovinou.

Předseda: Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru kulturnímu:

Tisk 2292. Návrh čl. N. S. Jana Rýpara, Dra A. Stojana a spol. na změnu zákona ze dne 23. května 1919, sb. z. a n. č. 274, jímž se upravují služební příjmy a výslužné učitelstva na veřejných obecných a občanských školách v oddílu Il. článku "Zvláštní učitelé náboženství" § 17a v oddílu IV. "Ustanovení přechodná" § 37. Navrhuje se, aby byla podána zpráva ve lhůtě 8denní.

Výboru technickému:

Tisk 230. Návrh čl. N. S. Fr. Hrdličky a soudr. na vyšetření a náhradu škod, způsobených povodní v Hoříně u Mělníka. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému.) Navrhuje se, aby podána byla zpráva do tří dnů.

Jsou snad proti navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Obě lhůty jsou schváleny.

Výboru imunitnímu přikázána byla z předsednictva žádost zemského trestního soudu v Brně, odděl. Xl. ze dne 29. ledna 1920, Pr. XI. 16/20, za svolení k trestnímu stíhání člena N. S. Rudolfa Merty pro přečin článku 24. tisk. zákona k návrhu stát. zastupitelství v Brně.

K žádosti p. předsedy zemědělského výboru byl vládní návrh č.t. 892, kterým se mění působnost ministerstva zemědělství a ministerstva veřejných prací ve věcech vodního práva a který přikázán byl dříve výboru pro vodní hospodářství (nyní technickému), přikázán také výboru zemědělskému.

Jednací zápisy o 113. a 114. schůzi N. S. byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Protože písemné námitky proti nim nedošly, jsou podle § 77. jedn. řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny.

Výbor rozpočtový se ustavil a zvolil předsedou člena N. S. Jaroše Rudolfa.

(Zvoní): Přistoupíme

k dennímu pořádku

a to nejprve k odstavci:

1. Zpráva sociálně-politického výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 2135), kterým se mění některá ustanovení o pensijním pojištění (zákona z 16./XII. 190 č. 1 ř. z. z roku 1907 a cís. nař. z 25./VI. 1914 č. 138 ř. z.) (tisk č. 2305).

Zpravodajem jest pan kol. dr. Engliš, uděluji mu slovo.

Zpravodaj dr. Engliš: Slavné Nár. shromáždění!

Podnětem k novele pensijního pojištění byla změna v měně, v cenových a důchodových poměrech. Systém platného pensijního pojištění soukromých zřízenců jest vybudován na absolutních cifrách. Pojištěnci jsou seskupeni podle tříd, dle výše platův a pro každou třídu je stanovena absolutní cifra, jak vysoká je prémie a dle těchto tříd vyměřuje se také absolutní cifrou i renta. Jelikož za války následkem znehodnocení měny začaly stoupati platy, ocitly se skoro tři čtvrtiny pojištěnců v nejvyšších třídách, ale neměly úměrně ke svému platu možností zvýšiti prémii a tím úměrnou ke svému platu vyšší důchodovou rentu. Následkem toho jeví se renty, které poskytuje pensijní ústav dnes, naprosto žebráckými. Nebylo možno změniti úplně soustavu v tom smyslu, aby zavedena byla soustava percentuální, t. j. aby pojištěnci platili premie v procentech ku svému platu a aby jim renta byla vyměřena úměrným jejich důchodu procentem. To proto ne, poněvadž by to vyžadovalo úplně nového základu pojistně-matematického a, co tomu předchází, základu statistického. Materiál statistický, který nám poskytla rakouská vláda, dle mého názoru je neupotřebitelný pro změny territoriální, avšak dle mého názoru následkem změn válečných je dnes neupotřebitelný také pro změněné poměry. Nezbylo tudíž, než hledati východisko v rozmnožení počtu tříd a to bylo hlavním podnětem, pro který do parlamentu byla přinesena novela k pensijnímu pojištění. Počet tříd rozmnožen na 16, nejvyšší třída stanovena platem 9.000 korun. Jen v souvislosti s touto otázkou řešena byla řada jiných, jež ukázaly se na ten čas proveditelnými a aktuálními, tak zvláště změna v rozsahu pojištění. Rozsah pojištění určen byl v původním zákoně positivně definicí úředníka jako převážně duševně pracujícího, ale ihned zprvu bylo poukazováno k tomu, že bylo by správnějším, kdyby tu byla definice negativní, že je zřízencem nebo úředníkem každý, kdo není dělníkem.

Při definici positivní oproti negativní zůstala mimo pojištění zejména velká skupina obchodních příručí, která byla sporná. Za Rakouska byli zaměstnavatelé proti přičlenění obchodních příručí do pensijního pojištění, ale odpor tento odpadl a tak bylo možno je přičleniti.

Současně byla provedena řada zlepšení ve prospěch pojištěnců. Poukazují jen na to, že zavedeny vychovávací příspěvky i pro žijící důchodce, kdežto dosud placeny byly jen pro sirotky, zavedeno pohřebné, bylo zavedeno 50procent. zvýšení renty pro úplně bezmocné důchodce a řada jiných výhod.

Dalším směrem zlepšení je, že byla zavedena preventivní léčebná péče. Pensijní ústav měl dosud možnost, pouze již invalidní důchodce nuceně dáti léčiti, aby jim vrátil produktivní sílu, kdežto podle dnešního stavu bude míti možnost, pojištěnce před nastoupením invalidity, jimž však invalidita hrozí, dáti léčiti na vlastni útraty a tím pozvednouti jejich produktivní sílu.

Velectění pánové, právě na tento podnět jsem kladl velikou váhu, poněvadž bude asi základním kamenem sociální hygieny, jak bylo tomu také v Německu.

Další skupina poslední zlepšení záleží v tom, že náhradní ústavy a opatření byla zmenšena na počet nejmenší. Zpřísněny byly totiž podmínky pro další trvání náhradních ústavů, takže čekáme, že do jednoho roku nám nezůstane více než 30 náhradních ústavů. Náhradní ústavy ovšem činí jistou konkurenci pensijnímu ústavu, oslabují ho, a samy jsouce isolovány, nejsou s to, aby plnily veškeré úkoly, jež čeká i pensijní ústav. Jistě tane každému na mysli, že celé pensijní pojištění má splynouti v jeden společný ústav, který by pojišťoval netoliko pro případ pense, invalidity, stáří, vdovské pense, ale také pro případ nezaměstnanosti, nemoci, všech úrazů atd. Tedy roztříštěné tyto náhradní ústavy budou nyní sloučeny v nucený svaz, jen už připadne úkol společné inspekce, preventivní péče a jiných organisačních úkolů pro náhradní pojištění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP