Neděle 29. února 1920

(Schůze přerušena o 11 hodin 55 minut v noci - znovu zahájena dne 29. února 1920 ve 12 hodin 43 minut ráno.)

Předseda (zvoní): Prosím pány, aby zaujali místa. Zahajuji opětně schůzi a uděluji nejprve slovo panu referentovi o ústavní listině, panu kolegovi dru Boučkovi.

Člen N. S. dr. Bouček: Slavné Národní shromáždění! Navrhuji, aby v čele naší ústavy podle vzoru slavné ústavy americké položeno bylo jako heslo toto:

"My, národ československý, chtějíce upevniti dokonalou jednotu národa, zavésti spravedlivé řády v republice, zajistiti pokojný rozvoj domoviny československé, prospěti obecnému blahu všech občanů tohoto státu a zabezpečiti požehnání svobody příštím pokolením: přijali jsme ve svém Národním shromáždění dne 29. února 1920 ústavu pro Československou republiku, jejíž znění následuje.

Při tom my, národ československý, prohlašujeme, že chceme usilovati, aby tato ústava, i všechny zákony naší země prováděny byly v duchu našich dějin stejně jako v duchu moderních zásad, obsažených v hesle sebeurčení; neboť chceme se přičleniti do společnosti národů jako člen vzdělaný, mírumilovný, demokratický a pokrokový." (Výborně! Potlesk.)

Vyžaduji si předem souhlasu k tomu, aby kancelář sněmovní zmocněna byla očíslovati jednotlivé odstavce jednotlivých článků a paragrafů ústavní listiny a uvozovacího zákona k ní. Kromě toho, aby - protože jsem shledal, že mluví se na některých místech o "trestních" činech, aby zjednána náprava tím, že by všude řečeno bylo o "trestných" činech.

Pokud jde o návrhy pozměňovací, pokud se týče dodatečné, souhlasím a navrhuji přijetí návrhu pana kolegy dra Viškovského, aby mezi čl. V. a VI. vložen byl jako nový čl. VI. odstavec tohoto znění: "Dokud nebude zvolen plný počet členů poslanecké sněmovny a senátu, stanovený ústavní listinou, jest pro určení počtu poslanců a senátorů, potřebného k platnému usnášení podle ústavní listiny, rozhodující počet členů skutečně zvolených."

Dále, aby pak čl. VI. označen byl jako čl. VII. a aby první slova jeho zněla: "Ustanovení čl. I., II., III. odst. 1., čl. VI. tvoří..." další zůstane beze změny. Dosavadní čl. VII. aby stal se článkem VIII., dále čl. VII. aby se stal čl. IX., a aby v něm provedena byla při citaci tato změna:

"V den, ustanovený v prvním odstavci čl. VIII..." místo čl. VII."

Čl. IX. stává se čl. X.

§ 1. ústavní listiny, odstavec 2., nechť začíná slovy: "Ústavní listina určuje...", místo "Ústava určuje".

K § 5. navrhuji k přijetí a schválení návrh kolegy Dyka, odstavec 2. ať zní: "Barvy republiky jsou bílá, červená a modrá."

V § 20 sběhlo se v tiskárně nedopatření. Poslední dva odstavce mají zníti takto:

"Členy Národního shromáždění nemohou býti župané a okresní náčelníci.

Členové ústavního soudu, přísedící soudu volebního a ti, kdož jsou členy župních zastupitelstev, nemohou býti zároveň členy Národního shromáždění".

K § 25. navrhuji, aby přijat byl částečně návrh pana kolegy dra.

Witta, takže by § 25. zněl takto: "Byl-li člen některé sněmovny dopaden a zatčen pří trestném činu samém, soud nebo jiný příslušný úřad jest povinen ihned oznámiti zatčení předsedovi příslušné sněmovny. Neprojeví-li sněmovna nebo, nezasedá-li Národní shromáždění, výbor zvolený podle § 54., do 14 dnů ode dne zatčení souhlasu s další vazbou, vazba přestává. Souhlasí-li tento výborové s další vazbou, rozhodne o ní znovu sněmovna do 14 dnů ode dne svého sejití".

K § 33. navrhuji, aby přijat byl ve znění navrženém kolegou Dykem takto: "K usnesení o vypovědění války, ke změně této ústavní listiny a jejich součástí jest třeba třípětinové většiny všech členů v každé sněmovně".

K § 56. navrhuji k přijetí návrh pana kolegy Viškovského. § 56. Nechť začíná slovy: "President republiky jest volen Národním shromážděním. (§ 38)".

K § 64 odst. 3, navrhuji ku přijetí a schválení návrh pana kolegy dra. Viškovského. Odstavec 3. začínati bude takto: "...prohlašuje váleč. stav, vypovídá s předchozím souhlasem Národního shromáždění válku..." atd. beze změny.

K odstavci 8. téhož paragrafu 64. navrhují ku přijetí a schválení návrh pana kolegy dra. Bartoška. Odstavec tento nechť zní: "jmenuje vysokoškolské profesory vůbec, dále soudce, státní úředníky a důstojníky počínajíc VI. hodn. třídou". Vynechána budou slova: "...a všecky důstojníky".

K § 65 navrhuje pan kolega dr. Viškovský, aby odstavec tento zněl takto: "President republiky slibuje před Národním shromážděním (§ 38) na svou čest a svědomí, že bude dbáti blaha republiky i lidu a šetřiti ústavních a jiných zákonů".

K § 73. navrhuji ke schválení návrh rovněž kol. dra. Viškovského: "Členové vlády skládají do rukou presidenta republiky slib na svou čest a své svědomí, že budou svědomitě a nestranně konati své povinnosti a budou šetřiti ústavních a jiných zákonů".

K § 81. odstavec c) navrhuji ke schválení a přijetí návrh kolegy dr. Bartoška, aby odstavec c) zněl takto: "...c) o jmenování soudců, státních úředníků a důstojníků od VIII. třídy, pokud přísluší..." atd. beze změny. Při tom bych podotkl, že výrazem "Ústřední úřady" nejsou přirozeně míněny nejvyšší soud a nejvyšší soud správní.

U § 95. navrhuji ku přijetí a schválení návrh p. kolegy dra. Witta: "Soudní moc v civilních právních věcech přísluší soudům civilním a to buď řádným anebo mimořádným a rozhodčím, soudní moc ve věcech trestních přísluší občanským soudům trestním, pokud není zvláštním zákonem přikázána trestním soudům vojenským, anebo pokud věcí tyto nemají býti...," atd. beze změny.

K § 118. navrhují ku přijetí a schválení návrh kolegy Dyka. Paragraf tento nechť zní: " Vědecké bádání a hlásání jeho výsledků, jakož i umění jest svobodné, pokud neporušuje trestního zákona".

K § 123. navrhuji, aby byl vynechán, za to aby §122. rozdělen byl tím způsobem, že druhý odstavec, počínající slovy: "Všichni obyvatelé republiky" až do slov: "nebo s dobrými mravy" byl § 122, a první odstavec, počínající slovy: "Nikdo nesmí" až "poručenské", aby byl § 123. Vynechání toto ovšem neprejudikuje příští ůpravě státu k církvím.

K § 129. navrhuji ku přijetí a schválení návrh pana kolegy dr. Bartoška. Nechť zní tento paragraf: "Zásady jazykového práva v republice Československé určuje zvláštní zákon, tvořící součást této ústavní listiny"

Navrhuji zároveň, aby všechny ostatní návrhy byly zamítnuty.

Předseda (zvoní): Míním dáti hlasovati tímto způsobem - prosím jednak pana zpravodaje, i snad jednotlivé pány členy, aby sledovali moje enunciace.

Předem prohlašuji, že o heslu, navrženém p. kolegou drem. Herbenem, dám hlasovati jakožto o návrhu resolučním, poněvadž netvoří integrující součástky ústavní listiny a bude tvořit její heslo, nebo motto. Tedy dám o něm hlasovat až pří resolucích.

Nejprve dám hlasovati o uvozovacím zákonu a to o článku I až V podle zprávy výborové.

Potom budeme hlasovat o návrhu dra. Viškovského a soudruhů na zařazení nového článku VI. a o přečíslování dalších článků a citátů v nich.

Pak budeme hlasovati o článku VI. až IX. podle zprávy výborové, které by v případě přijetí návrhu dra. Viškovského nesly označení VII. až X., jakož i o nadpisu uvozovacího zákona.

Pak o ústavní listině a to §§ 1. až 4. podle zprávy výborové. Na to o prvním odstavci § 5. podle zprávy výborové, na to o druhém odstavci § 5. dle návrhu p. kolegy Dyka. Bude-li zamítnut, budeme hlasovat o tomto odstavci podle zprávy výborové. O § 5. odstavec 3. a o první větě prvního odstavce § 6. budeme hlasovat podle zprávy výborové až ke slovu: "shromáždění". Na to budeme hlasovati o druhé větě prvního odstavce § 6. podle zprávy výborové.

Pak o § 7. až 13. podle zprávy výborové.

O § 14. podle návrhu poslance Dyka; bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O §§ 15. až 19. podle zprávy výborové.

O § 20. odstavec 1. podle návrhu poslance Dyka a soudruhů. Bude-li zamítnut, o tomto odstavci podle zprávy výborové.

O II. odstavci § 20. bude hlasováno odděleně, poněvadž poslanec Dyk a soudruzi navrhují jeho škrtnutí.

O III. a IV. odstavci § 20. podle zprávy výborové.

O V. odstavci § 20 ve znění, upraveném zpravodajem.

O § 21. až 23. podle zprávy výborové.

O první větě § 24. podle zprávy výborové.

O druhé větě § 24. podle návrhu dra. lvanky. Bude-li zamítnut, o znění této věty podle návrhu výboru ústavního.

O druhém odstavci § 24. podle zprávy výborové.

O § 25. větě první - prosím, pánové, o klid - podle návrhu dra Witta.

O § 25. větě druhé podle návrhu dra. Witta:

O § 25. větě třetí a čtvrté rovněž podle dra Witta.

Budou-li zamítnuty tyto návrhy dra Witta, o § 23. celém podle zprávy výborové.

O §§ 26.-23. budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O § 33. podle návrhu posl. Dyka, - bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O §§ 34.-55. incl. podle zprávy výborové.

O § 56. odst. I. podle návrhu kol. Viškovského - bude-li zamítnut,

o tomto § podle zprávy výborové.

O § 56. odst. 2. podle návrhu posl. Dyka - bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O 1. odstavci § 57. podle návrhu posl. Dyka - bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O 57. odst. II. a III. a §§ 58.-63. podle zprávy výborové.

O § 64. odst. I. č. 1 a 2 podle zprávy výborové.

O témže odstavci č. 3. podle návrhu dra Viškovského. Bude-li zamítnut, o návrhu posl. Dyka k témuž číslu, bude-li zamítnut návrh posl. Dyka, podle zprávy výborové.

Prosím pana kol. Dyka, aby to sledoval.

O § 64. odst. 4.-7. podle zprávy výborové.

O § 64. č. 8. podle minoritního návrhu dra Bartoška a soudr., bude-li zamítnut - podle zprávy výborové.

O § 64. č. 9.-11. prvního odstavce, dále o odst. 2. podle zprávy výborové.

O § 65. podle návrhu dra Viškovského. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O §§ 66.-72. podle zprávy výborové.

O § 73. nejprve podle návrhu dra Viškovského, bude-li zamítnut - podle zprávy výborové.

O §§ 74.-75. podle zprávy výborové.

O § 76. podle návrhu dra Witta - bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O § 77.-80. a § 81. lit. a) a b) podle zprávy výborové.

§ 81. lit. c) podle pozměňovacího návrhu dra Bartoška, bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

Na to o §§ 82.-85. podle zprávy výborové.

O § 86. podle návrhu dra Witta; bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O § 87.-94. podle zprávy výborové.

O § 95. odst. 1. podle návrhu dra Witta a bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O § 95. odst. 2.-5. a o §§ 96.-112. podle zprávy výborové.

O § 113. odst. 1. věta první, podle zprávy výborové.

O § 113. odst. 1. věta druhá, podle návrhu dra Witta. Bude-li zamítnut, podle návrhu výboru ústavního.

O § 113. odst. 1. věta třetí podle návrhu výboru.

O § 113. odst. 2. podle návrhu dra Bartoška. Bude-li zamítnut, o celém znění podle zprávy výborové.

O § 113. odst. III. podle návrhu dra Bartoška. Bude-li zamítnut, podle návrhu výboru ústavního. (Nepokoj.)

(Zvoní): Pánové, prosím vás o klid.

O § 114.-117. podle zprávy výborové. (Nepokoj.)

Já chápu, že tohle není zrovna nejzajímavější poslouchati, ale musí to býti.

O § 118. budeme hlasovati nejprve podle návrhu dra Bartoška, s nímž souhlasí návrh dra Witta.

Dále o doplňku tohoto § s dodatkem, navrženým posl. Dykem, s čímž také souhlasí návrh dra Srdínka. Budou-li oba návrhy zamítnuty, budeme hlasovati o celém dodatku a celém § 118., jak jej navrhuje výbor ústavní.

O § 119. a 120. budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O § 121. podle návrhu dra Bartoška; bude-li zamítnut, o § 121. podle návrhu posl. Dyka a bude-li zamítnut, o tomto § podle zprávy výborové.

Bude-li přijat návrh dra Bartoška u § 121., bude hlasováno o návrhu k § 122. Bude-li návrh Bartoškův u § 121. zamítnut, odpadne zde hlasování o něm, a bude dále hlasováno o § 122. odst. I. podle zprávy výborové.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP