Pátek 19. března 1920

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Kadlčák, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: Bradáč, dr. Slávik;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: členové vlády: dr. Beneš, dr. Franke, Habrman, dr. Heidler, dr. Hodža, Houdek, Klofáč, Sonntág, Staněk, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

132. schůze Národního shromáždění československého v pátek dne 19. března 1920 o 2. hodině odpolední.

Zpravodaj Udržal. 1. Zpráva branného výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2176), jímž se zavádí branný zákon republiky Československé (tisk 2596).

Zpravodaj Udržal. 2. Zpráva branného výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2180), jímž se stanoví mírový početný stav československého vojska (tisk 2597).

Zpravodaj dr. Scheiner, Brodecký, Moudrý. 3. Zpráva I. branného výboru, II. výboru státně-zřízeneckého a III. výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk č. 2241), stran úpravy služebních požitků československého vojska (tisk 2552).

Zpravodaj dr. Lukavský. 4. Zpráva výboru státně-zřízeneckého o vládním návrhu zákona (tisk č. 2300) o služebních požitcích četnictva (tisk 2569).

Zpravodaj dr. Scheiner, A. Slavík. 5. Zpráva I. výboru branného a II. výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk č. 2151) o přejímání vojenských gážistů bývalé rakousko-uherské, rakouské a uherské branné moci a zaopatření těch z nich, kteří se na československém národě provinili a vrácené osnově příslušného zákona (tisk č. 2281) (tisk 2586).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: dr. Franta (na neurčito), Paulíny (na neurčito), Gustav Navrátil (pro tento týden);

zaměstnáním: Pavlán (na neurčito), dr. Vlček (na neurčito), Štěpánek (pro tento týden), Cingr, dr. Rolíček (pro tento týden), Rouček, Srnec, Dubický;

pro nemoc v rodině: Sládek.

Přistupujeme

k dennímu pořádku,

a to k prvnímu jeho odstavci, ke

1. zprávě branného výboru o vládním návrhu zákona (č. tisku 2176), jímž se zavádí branný zákon republiky Československé (tisk 2596).

Zpravodajem je kolega Udržal, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Udržal: Před projednáním branné předlohy činím jménem všech stran toto dohodové prohlášení:

V branném výboru bylo uvažováno o ideích pacifistických, jejichž cílem je úplné odzbrojení a trvalý mír. Dospěli jsme však jednomyslně k přesvědčení, že teprve ustálené poměry dovolí nám i ostatnímu světu, aby tyto idee, které jsou cílem všech kulturních lidí, staly se v budoucnosti předmětem jednání a rozhodování. V branném výboru byl vysloven a hájen požadavek, aby branná soustava našeho státu postavena byla na podklad miliční. Také zde bylo uznáno, že takové přebudování branné soustavy vyžaduje času a příprav a že pro tuto dobu musíme podržeti dosavadní systém, ovšem přebudován ve smyslu demokratického ducha národa. Veliké úsilí věnovaly strany stanovení služební doby. Zcela oprávněná byla snaha po snížení služební doby presenční a vojenských břemen vůbec. Návrhy nejkrajnější v tomto směru ponechány byly na dobu, kdy se bude definitivně upravovati branná povinnost našeho občanstva. Pro všechny strany bylo příkazem vlastenecké povinnosti plné zabezpečení republiky, její svoboda, neodvislost a nerušený rozvoj, jichž zárukou bude a musí býti předložený zákon branný, který má dáti republice spolehlivou a ukázněnou armádu.

S největší radostí mohu tedy prohlásiti, že nad všemi odchylnými stanovisky zvítězila idea svobodné, demokratické vlasti. Jenom málo národů ve světě může se honositi, že tak dalekosáhlý zákon, jako je tento, došel na konec jednomyslného souhlasu všech stran. Tento fakt je důkazem, že jsme si všichni plně vědomi povinností, které nám ukládá státní samostatnost a těžce vybojovaná svoboda. V této uvědomělé vlastenecké jednotě je záruka, že jsme pro státní samostatnost a svobodu úplně vyspělí a že v bouřích sebe větších obstojíme jako národ, schopný vážiti si své svobody a udržeti ji, děj se co děj. (Výborně!)

V čelo zprávy kladu slova, jimiž se snažím vystihnouti smýšlení celého národa, smýšlení celého Národního shromáždění bez ohledu na politické strany:

Doufám, že budete souhlasiti, když v úvodu výborové zprávy označím předlohu branného zákona jako historickou událost prvého řádu. Od bitvy na Bílé Hoře, jejíž třistaleté výročí připadá do letošního roku, byl český člověk honěn do boje pod cizími prapory. Po celá staletí nepřátelskou tyranií zotročovaní příslušníci deseti českých generací umírali s kletbou na rtech na bojištích celé Evropy vždy ve službách nepřátel svého národa a často v boji proti vlastní krvi. Jen s hrůzou bude vždy vzpomínáno této části naší minulosti. A jak se to stalo, že pozbyl svobody, ztratil práva svého sebeurčení národ, který za okolností nejnepříznivějších vytvořil a po celé tisíciletí ve střední Evropě ovládal souverenní stát? Jak se to stalo, že v jediné bitvě, kde vojska česká byla opřena o hražené hlavní město, které samo počtem svého obyvatelstva počet nepřátel daleko převyšovalo, mohl býti na celé věky zničen samostatný státní život několikamilionového národa? Cítíme dnes dobře, že na Bílé Hoře nebojoval celý český národ, ba ani jeho skutečné jádro. Ano, více vlastní vinou, než zlobou nepřátel ztratili jsme druhdy svoji samostatnost. Katastrofu bělohorskou předcházely dvě pohromy stejně těžké. Bratrovražedná bitva u Lipan podlomila sílu lidu selského a neméně osudnou byla bitva u Milberka, která přivodila svými následky duševní i fysické zničení českých měst.

Vlivem těchto z nesvornosti národa vzešlých, nešťastných událostí ztratily ochuzené a porobené široké vrstvy českého národa veškerý zájem pro život veřejný do té míry, že zemdlelý a úplně otupělý t. zv. lid obecný stal se hříčkou v rukou privilegovaných, nenáviděných pánů, kteří pak na Bílé Hoře, až na sporé výjimky, již ani vítěziti ani umírati nedovedli.

Ztracené svobody a samostatnosti nabyli jsme teprve po třech stoletích, plných strádání, běd, protivenství a bojů nevylíčitelných. Šťastnou shodou velkých světodějných událostí vráceno nám opět právo sebeurčení. Cestou evoluční, neúmornou, všestrannou prací mnohých generací, vyspěl celý československý národ kulturně, sokolskou výchovou povznesl se na takovou výši národního sebevědomí, se které stalo se mu ve světové válce konečně opět vše možným a přístupným. Nicméně bylo by nejosudnější chybou, kdybychom jen na chvíli zapomněli, že náš nový český stát jest výsledkem revoluce a že již proto musíme býti připraveni, zvláště než nastane stabilisace nových sousedních státních útvarů, chrániti jej nejmožněji i vlastní mocí a silou brannou. Díky uvědomělosti všech tříd národa, díky kázni a síle československého Sokolstva, zvláště v době převratu, bylo naše revoluční drama nekrvavé. Ale tím těžších obětí vyžádalo si stvoření československého státu na světových bojištích, kde naše legie těžce krvácely.

Toto příkladně ukázněné národní vojsko bylo prvním představitelem české samostatnosti. Dle hodnoty legií soudil celý svět již po Zborově a Bachmači o ceně příštího nového státu. Jest sotva na světě druhý kulturní národ, který by byl ve všech svých složkách tak zásadním nepřítelem imperialismu a militarismu, jako národ náš. Celé věky učily nás tyto pojmy ve starorakouském smyslu na smrt nenáviděti, ale těžce bychom zhřešili, kdybychom dnes, ať následkem neprozíravosti, nebo vlivem jakékoliv slabosti jiné, ohrožovali nejcennější statky, za které tisíce našich nejlepších synů životy položily. Smrtelným hříchem a kletbou příštích pokolení mohlo by se nám státi každé zanedbání ve směru hájení naší samostatnosti, naší svobody, našich demokratických zřízení všemi prostředky a proti každému nepříteli. Více převahou duševní, než-li hrubou silou fysických zbraní zvítězili podle Palackého naši předkové. I naši legionáři od Zborova až ku břehům Japonského moře zvítězili především silou ducha. Ne mlatem a cepem, ale spíše vysokým učením Karlovým vítězili hejtmani nepřemožitelných Táborů. Bibli, nejdůležitější pramen vzdělání tehdejší doby, znala každá žena táborská podle svědectví samého Eneáše Sylvia lépe, než-li mnohý latinský kněz. Vzdělání je povoláno, aby vyrovnávalo protivy povahy hospodářské, sociální i kulturní, vzdělání činí dnes více, než-li kdy dříve, slabého silným, malého velikým a chudého bohatým. To platí stejně o jednotlivcích jako o celých národech. Se stoupající kulturou poroste i význam vzdělání vždy více a více, ale tím žárlivěji musí býti střežena v každém státě jediná spolehlivá základna všeho kulturního pokroku: bezpečná, klidná, produktivní práce všech občanů.

V naznačeném smyslu jest dnes, jak pevně doufáme, celé Národní shromáždění té svorné vůle, dáti republice dobře ukázněnou a početnou brannou moc. Právě projednávaná vládní předloha branného zákona jest podle našeho soudu schopna, vytvořiti zdravou základnu československých branných sil. Naše nad míru exponované geografické položení a neméně i národnostní složení státu, nedovolují nám bohužel na ten čas hledati branné zajištění republiky v soustavě miliční, ač by toto řešení jistě nejlépe odpovídalo duši celého hluboce demokraticky cítícího národa. Proto má podle vládního návrhu branný zákon spočívati prozatím na zásadě stálého vojska. Vzhledem k nejistotě, kterou působí nám sousedství států starých imperialistických tradic, navrhuje předloha přechodně zavedení 14 měsíční pravidelné presenční služby. K tomuto kompromisnímu návrhu přišli jsme po všestranných pečlivých úvahách s hlediska branného i finančního. Presenční služební doby bude použito ne jen k odborné výchově vojenské, ale se strany vojenské správy musí býti přihlíženo také k rozšíření vzdělání povšechného a podle možnosti i vzdělání odborného, se zřetelem k občanskému povolání branců. Čas strávený ve službách vlasti nemá býti ztracen ani pro občanské povolání brancovo. Dohledná doba přinese pak jistě takové vyjasnění na poli zahraniční politiky, že bude nám možno spolehlivěji posouditi význam projektovaného Svazu národů, i s hlediska bezpečnosti republiky. Nezůstane-li tato posud, bohužel jen ideově mnohoslibná instituce hudbou budoucnosti, bude její působnost záhy praxí vyzkoušena a my s radostí uvedeme naši brannou soustavu v soulad s jejími kýženými humánními směrnicemi. Prozatím jsme však nuceni spoléhati především na svoji vlastní sílu.

Předkládajíce tuto vládní předlohu k posouzení Národnímu shromáždění, přiznáváme, že jsme si plně vědomi těžkých obětí, které tento zákon všem příslušníkům našeho státu na dani z krve i majetku ukládá. My víme také, že již samo naše strategické položení bude nás často nutiti, abychom nejtěžší problémy obrany republiky předkládali k rozluštění spíše ministru zahraničních záležitostí, než ministrovi války, ale při tom nesmíme zapomínati, že zdárný výsledek naznačené diplomatické práce zahraničního úřadu bude v podstatě podmíněn naší vlastní hodnotou brannou.

Nesmíme se jen ustrašeně věšeti na šosy spojenců, od kterých nebudeme naposledy jinak ceněni, než podle své skutečné hodnoty. První bitva na Marně potvrdila správnost francouzského pořekadla: "Aide toi, ton allié ťaidera". Vítězstvím na Marně byla zachráněna netoliko Paříž a Francie, ale i celý svět od německé světovlády. Hrdinnost francouzských synů, geniálnost vedení, umožnily mobilisaci, výzbroj a výcvik Anglii, Americe a způsobily shroucení Německa, Rakouska, Bulharska i Turecka - odstranění pěstního práva našeho věku. Celkový průběh světové války dokázal ale přec jen pravdivost slov Napoleonových, že Bůh jest nakonec vždy se silnějšími batalióny. Ovšem přichází početnost každé organisace k platnosti teprve kázní. Čím demokratičtější stát, tím více má zapotřebí přísných řádů, kterými bdí nad neporušeností všech svých složek, a tak již v zárodku každý kaz, každou korupci ničí a znemožňuje. Každý představitel kázně - a jmenovitě voják - musí býti nejpřísnějším sám k sobě, neboť jen v sebekázni jest síla, kterou lze bez násilí ovládati své okolí. Pravé bratrství, zaručující harmonii práv i povinností každému, jest podmíněno jen tuhou kázní, která žádné zkáze vzniknouti nedá. Bez kázně jest sebepočetnější armáda vždy vším spíše, než výrazem síly. Armáda bez kázně jest morovou ranou každého státu. I historie nové doby může ukázati na mnohé státy, které za výjimečných poměrů - Anglie, Amerika, - obešly se dlouho bez branné moci pozemní, ale žádný stát nedovede se ubrániti své vlastní, neukázněné armádě. Opakujeme: za zvláštních poměrů mohou existovati snad státy i bez armády, ale nedisciplinovaná armáda zničí vlastní stát tím dříve, čím sama jest početnější.

Ku sjednocení, k ucelení branné moci jsme všichni bez rozdílu povinni ze všech sil přispívati. Skromný, obětavý, nezištný a vždy krajně statečný Masarykův legionář zůstane každému československému bojovníku pro vždy zářivým vzorem, však při posuzování t. zv. vojska starorakouského nezapomínejme, jak byla česká mládež v rakouských školách od útlého věku vychovávána. A konala-li pak jedna její část podle toho svoji domnělou povinnost, uvědomme si, že bylo to spíše její strašnou kletbou, nežli hříchem. Suďme tedy vždy a všude spravedlivě. Zbavme se každé osobní marnivosti a především hledejme to, co nás dnes ku prospěchu celku všechny může sblížiti.

Na ten způsob umožníme nejlépe a nejjistěji ministrovi národní obrany vybudování jednotné, silné armády a ministrovi zahraničních záležitostí vyhledání cenných spojenců.

Úkolem této vládní předlohy jest, zabezpečiti národu československému všechny ty statky, po kterých celé věky toužil, pro než všemi možnými zbraněmi bojoval a které se nám všem ode dne našeho osvobození staly nejdrahocennějším majetkem. Branná moc, jejíž základnu bude tvořiti tato předloha zákona, musí býti štítem našich svobod a trvalou zárukou demokratických zřízení celé Československé republiky.

Na základě dohody všech stran doporučuji schválení předlohy branného zákona ve znění vládní osnovy. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Slovo vyžádal sobě pan ministr Národní obrany Klofáč. Uděluji mu je.

Ministr N. O. Klofáč: Slavné Národní shromáždění!

Dovolte mi, abych dříve, než zahájíte jednání o předloze branného zákona republiky Československé, pronesl několik slov, jež považuji za nutno říci jako první ministr Národní obrany. Slova moje nejsou polemická, nýbrž snaží se objasniti hlavní cesty, jimiž se bralo naše přemýšlení a uvažování, když jsme se rozhodovali pro základní směrnice tohoto zákona.

Slavnostně prohlašuji, že ani já, ani moji političtí spolupracovníci jsme nikterak neustoupili od původní myšlenky miličního systému československé branné moci, že jsme tedy v ničem nezradili ideu pokroku. Předkládáme-li vám dnes zákon, který, jakkoliv ji uznává, přece jen nezavádí přímo a okamžitě milice, jest to prostě proto, že v uvažování celkové situace naší říše a všeobecné situace evropské, nemůžeme se zodpovědně odvážiti experimentů, jichž úspěch v případě nutné obrany vlasti nemůže zaručiti nikdo. Nechci opakovati o nejistotě situace mezinárodní nic z toho, co vám během jednání o branný zákon pověděl kolega Beneš, mně postačí, když prostě poukáži na situaci, která se vytvořila od rána minulé soboty v Německu, a na ohlas, jaký události berlínské mají v zemích našich bezprostředních sousedů. Kdyby bylo možno sjednati tak ideální politický stav Evropy, že by podmínky vojenských ustanovení mírové smlouvy versailské i saint-germainské vešly v úplnou platnost, a kdyby tu byla plná záruka, že mírumilovnost národů je opravdová a konstituovaným Svazem národů zaručena, tu jistě byli bychom mnohem blíže realisování systému miličního.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP