Pátek 26. března 1920

Schůze zahájena v 1 hod. 5 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Kadlčák, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: Marek, Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, Hampl, Sonntág, Staněk.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

135. schůze Národního shromáždění československého v pátek dne 26. března 1920 o 12. hodině dopolední.

Zpravodaj dr. Zahradník. 1. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1773), kterým se vydávají ustanovení o státní vlajce, státních znacích a státní pečeti (tisk č. 2569).

Zpravodaj R. Pilát. 2. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2551), kterým se pro Slovensko a pro Podkarpatskou Rus zřizuje odvolací komise pro daň důchodkovou (z příjmu), z majetku a z válečných zisků (tisk č. 2660).

Zpravodaj dr. Uhlíř, Moudrý. 3. Zpráva I. výboru kulturního, II. výboru rozpočtového o návrhu členů Národního shromáždění dra Mareše, dra Lukavského a soudr. (tisk č. 2454) na poskytnutí subvence Hlávkovým studentským kolejím českých vysokých škol pražských k úhradě ročního schodku (tisk č. 2661).

Zpravodaj Biňovec. 4. Zpráva výboru pro pozemkovou reformu o osnově zákona o vybírání správního příspěvku k úhradě správních výloh, spojených s prováděním § 63. zák. ze dne 30. ledna 1920, čís. 81 Sb. zák. a nař., (zákona přídělového) o prozatímním pachtu, usnesené výborem pro pozemkovou reformu podle §§ 14. a 17. jednacího řádu (tisk č. 2658).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou

churavostí: dr Franta (na neurčito), Paulíny (na neurčito), Pik (na neurčito), Duchaj (na neurčito);

zaměstnáním: Pavlán (na neurčito), dr. Vlček (na neurčito), Frant. Mlčoch (pro tento týden), Josef Kříž (pro tento týden), Merta (pro tento týden), Bradáč, dr. Kolísek, Ant. Slavík, Karel Svoboda, Hrdlička (také za poslední schůzi).

Tiskem rozdány byly tyto tiskopisy: Žádám p. sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 2627. Odpověď min. předsedy a min. veřejných prací, obchodu, vnitra, soc. péče a nár. obrany na dotaz člena N. S. F. Petrovického, B. Fischera, V. Rebše, A. Sládka, V. Hatláka, V. Votruby a soudr. o úmyslu zabírání pražských hotelů pro účely úřední a vojenské.

Tisk 2628. Odpověď min. předsedy, min. vnitra, min. zemědělství a min. pro zásobování lidu na dotazy čl. N. S. Jos. Srnce a soudr., Jana Veselého a soudr., L. Pika a soudr., V. Johanise a soudr. o povolování kácení dříví na obecních statcích.

Tisk 2629. Odpověď min. financí na dotaz čl. N. S. Fr. Navrátila a soudr. o přídělu čistého líhu různým obchodníkům, - spekulantům, kteří z něho vyrábějí kořalky studenou cestou.

Tisk 2630. Odpověď min. železnic na dotaz čl. N. S. Ant. Sládka, Votruby, Vlad. Hatláka a soudr. ve věci vyplacených náhrad, způsobených ztrátou zboží na drahách.

Tisk 2663. Odpověď min. financí na dotaz čl. N. S. Vojty Lukeše a soudr. v příčině používání úředního razítka výhradně německého, jakož i dopisování s českými stranami v jazyku německém berním úřadem v Opavě.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru dopravnímu:

Tisk 2665. Návrh čl. N. S. Ondřeje Wachtfeidla a soudr. na přeložení dráhy žel. "Želnavky", vedoucí od Čes. Budějovic k Černému Kříži.

Předseda (zvoní):

Výboru soc.-politickému:

Tisk 2643. Vládní návrh zákona o prozatímní úpravě právních poměrů ústavů léčebných a humanitních v republice Československé. (Současně přikázán též výboru ústavnímu.)

Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva do 5 dnů.

Tisk 2652. Vládní návrh zákona o zubním lékařství a zubní technice. (Současně přikázán též výboru živnostenskému.

Vláda navrhuje, aby byla o návrhu podána zpráva ve lhůtě 5 dnů.

Výboru právnímu:

Tisk 2646. Vládní návrh zákona, jímž se stanoví poměr trestů v území různého práva.

Vláda žádá, by byla podána zpráva do 48 hodin.

Tisk 2649. Vládní návrh zákona o sloučení zemských ústavů úvěrních. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému a ústavnímu.)

Vláda navrhuje, aby o návrhu podána byla zpráva ve lhůtě třídenní.

Výboru brannému:

Tisk 2648. Vládní návrh zákona, jímž se pozměňují některá ustanovení zákonův o ubytování vojska. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému.)

Vláda navrhuje, aby o návrhu byla podána zpráva do 3 dnů.

Výboru kulturnímu:

Tisk 2662. Vládní návrh zákona, jímž se upravuje správa školství. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému a ústavnímu.)

Zpráva navrhuje, aby byla o návrhu zpráva podána do 5 dnů.

Výboru ústavnímu:

Tisk 2633. Návrh čl. N. S. dra K. Kramáře, dra F. Lukavského, dra Al. Rašína, dra J. Brabce a spol., na vydání zákona o zřízení úsporné a vyšetřovací komise parlamentní.

V návrhu se žádá, by zpráva podána byla ve lhůtě 24 hodin.

Konečně výboru sociálně-politickému:

Tisk 2636. Vládní návrh zákona o ochraně nájemníků. Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě třídenní.

Jsou snad proti navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Lhůty jsou schváleny.

Sděluji dále, že k žádosti předsedy výboru ústavního přikazuji návrh čl. N. S. Em. Špatného, MUDra B. Vrbenského, Jana Hrizbyla a spol., aby byla rozšířena platnost § 10. zákona ze dne 29. února 1920, č. 126 sb. zák. a nař., o zřízení župních a okresních úřadů na všechny zaměstnance zastup. okresů, jež mají býti zrušeny úplně nebo částečně podle zákona ze dne 6. února 1920, č. 114 sb. z. a n. (tisk č. 2560), přikázaný v 129. schůzi N. S. dne 16. března 1920 tomuto výboru, výboru pro Velkou Prahu jakožto tam náležející.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Není jich. Učiním tedy, jak je žádáno.

Z předsednictva přikázáno bylo podle § 3. zákona ze dne 24. července 1917, č. 307 ř. z.

výboru zásobovacímu:

nařízení vlády ze dne 23. března 1920 o zrušení maximálních cen dehtu a dehtových výrobků a zavedení cen směrných, nařízení vlády ze dne 23. března 1920, jímž se mění vládní nařízení ze dne 27./6. 1919, č. 354 sb. z. a n. o úpravě obchodu obilím a mlýnskými výrobky.

Přistupuji

k dennímu pořádku.

Měli bychom nejprve projednati odstavec

1. týkající se ustanovení o státní vlajce, státních znacích a státní pečeti. Byl jsem požádán z výboru ústavního, abychom projednání této věci odložili do některé z příštích schůzí. Přání tomu, nebude-li proti tomu námitek z plena, vyhovím. (Námitek nebylo.)

Není jich a přistupuji tedy k odstavci druhému,

2. ke zprávě rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2551), kterým se pro Slovensko a pro Podkarpatskou Rus zřizuje odvolací komise pro daň důchodkovou (z příjmu), z majetku a z válečných zisků (tisk č. 2660).

Zpravodajem je pan kol. R. Pilát. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. R. Pilát: Vážené Národní shromáždění!

Uherské zákonodárství daňové, dosud na Slovensku a v Podkarpatské Rusi platné, nezná žádné odvolací komise pro daň z příjmu (dôchodkovou), z majetku a z válečných zisků. Do rozhodnutí komise reklamační, které náleží daň vyměřiti, šlo odvolání přímo k uherskému administrativnímu soudu, který na rozdíl od našeho nejvyššího správního soudu - instituce to čistě kassatorní, která zrušuje pouze rozhodnutí správních úřadů pro vadné řízení, nebo nezákonnost, věcnou oprávněnost a přiměřenost naříkaných rozhodnutí však nezkoumá - rozhodoval také meritorně a zastával tedy funkci druhé instance.

Vzhledem k této zásadní rozdílnosti v povaze správního soudu uherského a našeho, a aby nejvyšší správní soud zbaven byl přítěže rozhodování v záležitostech vyřízených jen jednou správní instancí a tudíž mnohdy ne dosti propracovaných a objasněných, jest nutno po vzoru našeho zákonodárství zříditi na Slovensku a Podkarpatské Rusi druhou instanci správní.

Osnova zákona přimyká se celkem k příslušným ustanovením zákona o osobních daních přímých a podává se v dohodě s nejvyšším správním soudem. Finanční správa pečuje o to, aby do konce tohoto roku byly splněny předpoklady pro rozšíření zákona o osobních daních přímých na Slovensku. Ministerstvo financí doufá, že bude do té doby možno provésti nové volby polovice členů odvolací komise, čímž pak ovšem jmenovací právo omezí se pouze na druhou polovici členů.

Rozpočtový výbor porokoval o navrženém vládním zákoně a navrhuje slavnému Národnímu shromáždění přijetí v původním znění. (Výborně!)

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Míním o zákonu tomto dáti hlasovati v celku. Má sice 12 paragrafů, ale poněvadž nebyl podán žádný pozměňovací návrh, myslím, že můžeme o něm hlasovati najednou. (Námitek nebylo.) Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s paragrafem . . . .

Musím opraviti své prohlášení. Zákon tento má paragrafů 17. Pozměňovací návrh žádný k tomu učiněn nebyl, dám tedy o něm hlasovati v celku. (Námitek nebylo.) Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s paragrafem 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. a 17. zákona, jakož i s nadpisem jeho a s úvodní formulí, jak jsou obsaženy ve zprávě výboru rozpočtového, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest v prvém čtení schválen.

Přeje si p. zpravodaj slova ke druhému čtení? Žádná korektura?

Zpravodaj posl. R. Pilát: Ne!

Předseda: Přistoupíme tedy ke druhému čtení.

Kdo souhlasí se zákonem, přijatým právě ve čtení prvém, v tom znění, jak byl přijat, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen také ve čtení druhém a tím jest druhý odstavec dnešního denního pořadu vyřízen a přistoupíme ke třetímu, totiž ke:

3. zprávě I. výboru kulturního, II. výboru rozpočtového o návrhu členů Národního shromáždění dra Mareše, dra Lukavského a soudr. (tisk č. 2454) na poskytnutí subvence Hlávkovým studentským kolejím českých vysokých škol pražských k úhradě ročního schodku (tisk č. 2661).

Zpravodajem jest p. kol. dr. Uhlíř a p. kol. Moudrý.

Uděluji slovo nejprve zpravodaji kulturního výboru, p. dru Uhlířovi.

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř: Vážené Národní shromáždění!

Jménem výboru kulturního, k němuž připojil se také rozpočtový výbor, dovoluji si vám předložiti zprávu o návrhu členů Národního shromáždění dra Mareše, dra Lukavského a soudr. na poskytnutí subvence "Hlávkovým studentským kolejím českých vysokých škol pražských" ke krytí ročního schodku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP