Čtvrtek 8. dubna 1920

Resoluce tato vznikla na popud státní statistické rady, která se radila o osnově vládní, o které zde referuji. Není třeba snad blíže dokazovati důležitost této resoluce, protože takovými smlouvami, které se zde doporučují, bychom teprve získali nutnou evidenci našich státních příslušníků, dlících mimo hranice republiky Československé. Doporučuji tedy Národnímu shromáždění jak osnovu zákona o sčítání lidu, tak i resoluci, kterou jsem právě přečetl, k přijetí. (Výborně.)

Předseda: Uděluji slovo dále panu zpravodaji Otakaru Hübnerovi za rozpočtový výbor.

Zpravodaj posl. Hübner: Vzdávám se slova.

Předseda: Pan zpravodaj se vzdává slova. Debata odpadá, přistoupíme k hlasování, prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

O zákonu tom míním dáti hlasovati v celku. Má pouze sedm paragrafů, žádný pozměňovací návrh učiněn nebyl. Námitek proti tomu není? (Nebylo.) Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s § 1 až 7 osnovy zákona, jak jest obsažen ve zprávě obou výborů, jakož i s nadpisem jeho a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon je schválen v prvém čtení.

Ke druhému čtení má pan zpravodaj nějaký návrh?

Zpravodaj posl. dr. Weyr: V § 1. v poslední řádce má odpadnouti čárka mezi slovy "statistické" a "vláda".

Předseda: Ve druhém čtení doporučuje pan zpravodaj opravu interpunkční, aby totiž v § 1. v poslední řádce za slovy "rady statistické" odpadla čárka.

Kdo se zákonem, přijatým v prvém čtení s touto opravou souhlasí také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen také ve čtení druhém a zbývá nám rozhodnouti o resoluci, kterou přečetl již pan zpravodaj a která je obsažena ve zprávě na str. 4.

Kdo s touto resolucí souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, také resoluce je schválena.

Teď máme přistoupiti k odsunutému odstavci denního pořádku, k rozpravě o naléhavém dotaze. K formálnímu jednání vyžádal si slovo p. kol. Rud. Pilát.

Posl. Pilát: V očekávání, že vláda podá k dotazu vysvětlení, navrhuji, aby debata byla odročena a dána na pořad jedné z příštích schůzí. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Dám o návrhu hlasovati. Prosím, abyste se odebrali na svá místa. (Děje se.)

Pan kol. Rud. Pilát navrhuje, aby rozprava o naléhavém dotazu, která byla odsunuta na počátku dnešní schůze, byla vzata s denního pořádku dnešní schůze a dána na denní pořad některé z příštích schůzí. (Hlasy: Proč?)

Kdo s návrhem tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se. Hlasy: To je komedie!)

To je potřebná dvoutřetinová většina a tím návrh je přijat. (Posl. Myslivec: Copak jste dostali? Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid! Pane kol. Myslivče! (Opětný hluk.) Prosím o klid. (Poslanec Myslivec: Již není Šrobár katanem, že ne? To je výborné! To se povedlo!)

Nebude-li proti tomu námitek, provedeme ještě doplňovací volbu do výboru sociálně-politického. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Je navržen za člena N. S. Austa člen N. S. Methoděj Štěpánek.

Kdo s navrženou změnou souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Změna je schválena. Přistupuji k ukončení schůze a navrhuji... (Hluk.) Prosím o klid! Pánové, vidíte, že také mně již hlas dochází. Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 9. dubna 1920 o 10. hodině dopol. s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona, tisk 1921, usneseném v Národním shromáždění, tisk 2284 a vráceném presidentem republiky, jímž se doplňují a mění dosavadní ustanovení o nabývání a pozbývání státního občanství a práva domovského v republice čsl. Tisk 2593.

2. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu ústavního zákona o ochraně svobody osobní, domovní a tajemství listovního. (Hluk.) Pane kolego Myslivče! Prosím o klid!

3. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona o zastoupení sibiřských legionářů v poslanecké sněmovně (podle §§ 14. a 17. jedn. ř.). Tisk 2703.

4. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrhu zákona na výplatu mimořádných čtvrtletních výpomocí státním zaměstnancům ve lhůtách měsíčních, usneseného podle § 14. a 17. jedn. ř. Tisk 3696.

5. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o výborovém návrhu na propočítání služeb. let stát. zaměstnanců, usneseném podle § 14. a 17. j. ř. Tisk. 2697.

6. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona, tisk 21, o státních tajemních. Tisk 301.

7. Zpráva kulturního výboru o návrhu čl. N. S. dra Stojana a soudr., tisk 1899, aby byla zvýšena kongrua duchovenstva katolického, řecko-katolického, evangelického a řecko-orientálního, o návrhu čl. N. S. Fr. J. Kroihera a soudr. stran drahotního přídavku kněžím v duchovní správě ustanoveným, tisk 1710 a o návrhu čl. N. S. dra Stojana a soudr., tisk 1761, o drahotním přídavku pro duchovenstvo. Tisk 2646.

Po případě

8. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona, tisk 2040, o zvláštních opatřeních v oboru samosprávy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tisk 2346.

9. Zpráva I. výboru sociálně-politického, II. výboru ústavního o vládním návrhu zákona, tisk 2643, o prozatímní úpravě právních poměrů ústavů léčebných a humanitních v republice čsl. Tisk 2720.

10. Zpráva výboru pro pozemkovou reformu o osnově zákona o vybírání správního příspěvku k úhradě správních výloh, spojených s prováděním § 63. zák. z 31./I. 1920 čís. 81 sb. zák. a n. (zákona přídělového), o prozatímním pachtu, usnesené výborem pro pozemkovou reformu podle § 14 a 17. jedn. ř. Tisk 2658.

11. Volba 12 přísedících volebního soudu.

Jsou snad proti návrhu mému nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich, návrh můj jest přijat. Než ukončím schůzi, doporučuji vám, pánové, abyste si všimli, že na denním pořadu zítřejším jako první tři čísla jsou věci, které vyžadují kvalifikované presence, a proto bych si přál, aby hned na počátku zítřejší schůze byla účast co možná největší.

Návrh můj byl přijat, končím schůzi.

Schůze skončena o 5. hod. 28 min. odp.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP