Úterý 14. prosince 1920

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby poslanec paní Anna Chlebounová vydána nebyla, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Návrh imunitního výboru je schválen.

Přistoupíme k dalšímu odstavci, k

7. zpráve výboru imunitného o žiadosti okresného súdu pre priestupky v Prahe, aby poslanecká snemovňa dala svolenie k stíhaniu posl. Tusara pre priestupok proti bezpečnosti cti (tisk 892).

Zpravodaj posl. dr. Markovič: Ctená snemovňa! Ctená snemovňa sa iste dobre pamätá na vládne osvedčenie po čas pojednávania návrhu o IV. válečnej pôžičke, v ktorom poslanec Tusar, ako vtedajší predseda vlády líčil úklady niektorých kruhov proti spôsobu, akým tento zákonný návrh riešil túto otázku. Medzi iným poslanec T u s a r zmienil sa tiež o tom, že v "Moravskej Orlici" celá akcia, ktorú viedla "Moravská Orlice", diala sa na útraty Phoenixu. Prejavy poškodených jednotlivcov, ako chudobného penzistu, starej panny, učiteľa, chalupníka atd,. a líčenie ich strastí, tak ako by boly došly do redakcie "Moravské Orlici", písal zamestnanec Phoenixu Karásek, inšpektor telocviku vo výslužbe v Brne.

Týmto pasusom vládneho prejavu cítil sa pán Jaroslav Karásek, inšpektor v Brne, urazeným a preto podal na poslanca Vlastimila Tusara žalobu pre prestupok proti bezpečnosti cti. Imunitný výbor pri pojednávaní žiadosti okresného súdu pre priestupky v Prahe, aby snem povolil stihať poslanca Vlastimila Tusara, stál pred otázkou, či je možno, aby bol poslanec braný na odpovednosť za prejav, ktorý neurobil síce v kvalite poslanca, ale v kvalite predsedu vlády, ale ktorý urobil v poslaneckej snemovni ako člen vlády parlamentárnej, tedy vlády, ktorá vyšla z radov jednotlivých príslušníkov jednotlivých strán.

Imunitný výbor postavil sa na stanovisko, že ustanovenie § 23 ústavnej listiny, podľa ktorého poslanci podrobení pre svoje výroky, urobené v snemovni pri výkonu mandátu, len disciplinárnej moci svojej snemovne, je platný i v danom prípade, poneváč predseda vlády je súčasne poslancom a nenie možno, aby jeho výkony v poslaneckej snemovni boly zvlášť vedené podľa toho, či ich robí ako poslanec alebo špeciálne vo funkcii predsedu vlády, a preto imunitný výbor navrhuje poslaneckej snemovni, aby v tomto prípade svolenie ku stihaniu poslanca Vlastimila Tusara nedala.

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby pan posl. Vlastimil Tusar nebyl vydán, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního je schválen.

Tím je vyřízen 7. odstavec denního pořadu dnešní schůze a přistoupíme k osmému odstavci, jímž jest

8. zpráva výboru imunitního o žiadosti okresného súdu v Krnove, aby posl. snemovňa svolila k trest. stihaniu posl. Heegera pre priestupok proti bezpečnosti cti (tisk 803).

Zpravodajem jest posl. dr. Markovič. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Markovič: Slavná snemovňa! okresný súd v Krnove požiadal poslaneckú snemovňu následkom žaloby Františka Straussa, podplukovníka, aby bolo dané svolenie poťahovať na odpovednosť poslanca Rudolfa Heegera pre jeho výrok, ktorý urobil voči podplukovníkovi mimo službu Straussovi v deň volebný na ulici v Krnove, kde pred tridsiatimi svojimi straníkmi volal na žalobníka: "Sie sind auch ein feiner Mann!" a "Sie sind ein feiner Mann! Zuerst haben Sie sich auf den Spartakisten hinausgespielt und jetzt sind Sie bei der Partei!"

"Bei der Partei" pod "tou stranou" rozumel obžalovaný nemeckú národnú ľudovú stranu. Žalobník sa cíti týmito výrokmi posl. Heegera urazeným.

Imunitný výbor pri posúdení tejto žiadosti vychádza z toho stanoviska, že posl. Heeger dopustil sa inkriminovaného výroku na ulici v deň volieb, jeho výrok nesúvisí nijakým spôsobom s vykonávaním jeho poslaneckého povolania, a poneváč i zástupcovia strany žalovaného boli na stanovisku, že k súdnemu poťahovaniu povolenie má byť dané, imunitný výbor sa usniesol navrhnúť poslaneckej snemovni, aby udelila v tomto prípade svoj súhlas k vydaniu poslanca Rudolfa Heegera.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, budeme tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby pan posl. Rudolf Heeger byl vydán, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, návrh imunitního výboru je schválen a tím je vyřízen 8. odstavec denního pořádku dnešní schůze.

Přistoupíme k odstavci poslednímu, jímž je

9. rozhodnutí o návrhu posl. Hellera a soudr., posl. dr. Lodgmana a soudr. posl. dr. Hahna a soudr., aby jejich návrhy tisk 63, 76 a 217, které iniciativní výbor odmítl, byly meritorně projednány.

Podle §u 23 jedn. ř. může kterýkoliv z navrhovatelů do 3 dnů po zamítnutí jeho návrhu iniciativním výborem navrhnouti u předsedy sněmovny, aby sněmovna zamítavé usnesení iniciativního výboru změnila, o čemž sněmovna rozhoduje bez rozpravy prostým hlasováním.

Poněvadž všecky 3 mně podané návrhy vyhovují požadavkům §u 23 jedn. řádu, předkládám je sněmovně a dám o každém ze 3 návrhů hlasovati odděleně.

Nejprve jest návrh posl. Hellera a soudr., kteří navrhují, aby návrhy posl. Hellera, Mayera, dr. Hanreicha, Kaisera, Zierhuta, Bölmanna, Schuberta, Windirsche a soudr. na zrušení vázaného hospodářství (tisk 76) přidělen byl - proti usnesení výboru iniciativního - výboru zásobovacímu.

Před hlasováním vyžádal si slovo pan posl. dr. Czech.

Posl. dr. Czech (německy): Žádám pana presidenta o konstatování poměru hlasů při hlasování a chtěl bych v této souvislosti podati vyjádření ve jménu naší frakce, abychom své hlasování vysvětlili a ospravedlnili.

Naše vyjádření zní: My jsme zásadně pro přikázání všech návrhů příslušným odborným výborům, aniž bychom prozatím věcně tyto návrhy přezkoumávali. Proto budeme pro návrhy posl. Mayera a Hellera, resp. pro přikázání těchto návrhů odborným výborům hlasovati, ačkoliv věcně nejsme s těmito návrhy srozuměni.

Předseda: K hlasování dále si vyžádal slovo pan posl. dr. Lodgman.

Posl. dr. Lodgman (německy): Německý parlamentní svaz zaujímá taktéž stanovisko, že všechny návrhy, které musí projíti iniciativním výborem, mají býti zásadně přikázány odbornému výboru. Prosím taktéž pana presidenta o stanovení poměru hlasů a prosím slavnou sněmovnu, aby toto vyjádření vzala na vědomí.

Předseda: Přání obou poslanců na zjištění poměru hlasů vyhovím.

Kdo je tedy pro to, aby proti rozhodnutí iniciativního výboru byl návrh pana posl. Hellera přikázán výboru zásobovacímu, prosím, aby povstal. (Děje se.)

Žádám pány zapisovatele, a to pana posl. Špatného, aby sečetl hlasy v oddělení na pravo, pana posl. Jaroslava Marka, aby sečetl hlasy ve dvou úsecích středních a p. posl. Kreibicha - není přítomen - p. posl. dr. Spinu... (Hlasy: To je zbytečné! Hlasujeme všichni pro! Všichni poslanci povstávají.)

Tedy upouštíte od toho? (Hlasy: Ano!)

Vzhledem k tomu, že od žádosti, aby hlasy byly sečteny, bylo upuštěno, prohlašuji, že pro návrh, aby návrh pana posl. Hellera byl přikázán výboru zásobovacímu, vyslovila se většina, a že návrh tudíž jest přijat. Přikáži návrh výboru zásobovacímu.

Pan posl. dr. Lodgmana soudr. navrhují, aby návrh poslanců dr. Lodgmana, Křepka, Böhra, dr. Kafky a soudruhů na revisi veškerých zákonů, vydaných od 28. října 1918 v Československé republice (tisk 63) byl proti usnesení iniciativního výboru přikázán příslušnému výboru ústavnímu.

Dám tedy o tom hlasovati.

Nejprve žádám pana tajemníka, aby přečetl návrh v překladu.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

"Předsednictvu poslanecké sněmovny v Praze.

Proti usnesení iniciativního výboru ze dne 9. července 1920, kterým tento odmítl přikázati výboru příslušnému návrh posl. dr. Lodgmana a soudr. na revisi zákonů a nařízení, odvolávám se podle § 23 jedn. ř. a žádám pana předsedu, aby věc předložil sněmovně v některé z nejbližších schůzí."

Předseda (zvoní): Kdo jest pro to, aby proti rozhodnutí iniciativního výboru návrh p. posl. dr. Lodgmana byl přikázán příslušnému výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, návrh jest zamítnut.

Posl. dr. Hahna soudr. navrhují, aby návrh poslanců dr. Hahna, Leibla, Schweichharta, Heegera a soudr., týkající se změny nového zákona o pozemkovém úřadě (tisk 217) byl proti usnesení iniciativního výboru přikázán příslušnému výboru.

Žádám pana tajemníka, aby návrh přečetl.

Zástupce sněm. taj. Nebuška (čte):

"Navrhujeme, aby náš návrh čís. tisku 217 na změnu zákona o pozemkovém úřadě, jejž výbor iniciativní zamítl ve schůzi dne 15. listopadu t. r., předložen byl poslanecké sněmovně k rozhodnutí, zda má býti přikázán odbornému výboru k věcnému projednávání podle § 23 jedn. řádu."

Předseda: Kdo jest tedy pro to, aby naproti rozhodnutí iniciativního výboru byl návrh p. posl. Hahna a soudr. přikázán příslušnému výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.)

Prosím pana zapisovatele Špatného, aby sečetl hlasy ve 3 úsecích levých, a p. zapisovatele Zárubu, aby sečetl hlasy ve 3 pravých úsecích. (Po sečtení hlasujících:)

Pro návrh hlasovalo 60, proti návrhu 73 poslanců. Jest tudíž návrh zamítnut.

Tím jest denní pořad dnešní schůze vyřízen a mám učiniti ještě některá presidiální sdělení.

Během dnešní schůze byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh posl. Beutela, Kirpalové, Grünznera a druhů na zařadění míst Krammlu, Nestomic, Novosedlic, Bukova, Předlic, Střekova a Trmice do třídy - místních přídavků (tisk 1035).

Počátkem dnešní schůze byl tiskem rozdán dodatek ke státnímu rozpočtu na rok 1920 (tisk 1028).

Během dnešní schůze byla tiskem rozdána odpověď správce min. financí na interpelaci poslanců Budiga, Schälzkyho, dr. Raddy a soudr. o jihomoravském pohraničním styku (tisk 1029).

Během dnešní schůze byly tiskem rozdány zprávy. Žádám o jich sdělení.

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

K tisku 890. Dodatečná zpráva o vládním návrhu zákona o převzetí soukromých železnic do správy státní.

Tisk 1021. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 521), jímž se rozšiřuje platnost zákona ze dne 24. července 1919, č. 446 Sb. z. a n. o úpravě promlčení práva při vyměření a vymáhání dávek na rok 1920.

Tisk 1022. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 798), kterým se mění na Slovensku a v Podkarpatské Rusi některá ustanovení o kolcích a bezprostředních poplatcích.

Předseda: Během dnešní schůze byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 1027. Vládní návrh zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby jmenovala ústřední správní komisi pro sjednocenou obec pražskou.

Tisk 1037. Vládní návrh zákona, jímž se mění způsob zdaňování piva.

Tisk 1038. Vládní návrh zákona o oběhu českoslov. státovek na Hlučínsku, Vitorazsku s Valčickem, Českoslov. Těšínsku a na Podkarpatské Rusi a Slovensku, pokud na těchto dvou územích okolkování bankovek podle zákona z 25./2, 1919, č. 84 Sb. z. a n. provedeno nebylo.

Tisk 1040. Vládní návrh zákona o mimořádné župní přirážce na Slovensku.

Předseda: Během dnešní schůze byly tiskem rozdány interpelace.

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 989. Interpelace posl. Rýpara a spol. na min. spravedlnosti, zda provádí se vyšetřování proti vinníkům při zboření a zničení historicky památné a umělecké sochy sv. Jana Nepomuckého v Dobrovici, okres Mladá Boleslav.

Tisk 990. Interpelace posl. dr. Körmendy Ékese a soudr. na min. předsedu o trýznění kvardiána řádu františkánského, představeného kláštera Hogolína Feyesze v Barďiově legionářskými důstojníky, vojáky a tajnými policisty.

Tisk 991. Interpelace posl. dr. Uhlíře, J. Černého, R. Chalupy, dr. Hajna, Trnobranského, Karpíškové a spol. na min. financí, proč textilní podniky na Náchodsku neplatí daně.

Tisk 992. Interpelace posl. dr. Raddy, Pittingera a soudr. na min. vnitra o jednání vládního komisaře správního v Miroslavě.

Tisk 993. Interpelace posl. dr. Raddy a soudr. na min. předsedu, min. školství o německé měšťanské dívčí škole v Miroslavě.

Tisk 994. Interpelace posl. dr. Raddy, Pittingera a soudr. na min. školství o německých školách v Miroslavě.

Tisk 995. Naléhavá interpelace posl. Hausmanna, Schustera a soudr. na min. veř. prací a soc. péče o nezákonném zasahování do mzdového práva stavebních dělníků.

Tisk 996. Interpelace posl. Simma, dr. Lehnerta a soudr. na min. spravedlnosti ve věci procesu, zahájeného s Němci pro vyzvědačství.

Tisk 997. Interpelace posl. dr. Lehnerta a soudr. na min. vnitra o zákazu veřejné schůze posl. Simmovi v Rokytnici nad Jizerou, okr. hejtm. v Jilemnici.

Tisk 998. Interpelace posl. dr. Schollicha a soudr. na min. školství o mimořádných dotacích středním školám.

Tisk 999. Interpelace posl. Simma, inž. Junga a soudr. na min. financí o zabavených penězích.

Tisk 1000. Interpelace posl. dr. Brunara a soudr. na min. pošt a telegrafů, financí, železnic o porušování jazykového zákona jejich orgány v Zábřehu.

Tisk 1001. Interpelace posl. inž. Junga a soudr. na ministra vnitra o zákazu schůzí na Hlučínsku.

Tisk 1002. Interpelace posl. J. Mayera, Fischera a soudr. na min. národní obrany o nedostatečné péči při nastoupení nováčků.

Předseda: Podle § 22 odst. 2. jednacího řádu svolávám výbor pro veřejné zdravotnictví k ustavující schůzi na zítřek 15. prosince t. r. o 1/2 9. hodině dopoledne do místnosti č. XII. v prvním poschodí. Pro řízení volby předsedy tohoto výboru ustanovuji pana posl. Tauba.

Společná schůze výboru zásobovacího a rozpočtového zítra se nekoná. Koná se pouze v 9 hod. dop. schůze výboru rozpočtového. Schůze iniciativního výboru, jež byla svolána na zítřejší dopoledne, se rovněž nekoná.

Klub československých sociálních demokratů vysílá do výboru zásobovacího za poslance Johanise posl. Albína Chalupu, do výboru pro přezkoumání činnosti Stálého výboru za posl. dr. Wintra vyslán posl. Svoboda.

Churavostí omlouvají se na dnešní schůzi posl. Votruba, na 3 dny pondělkem počínaje posl. Mlčoch.

Pro neodkladné zaměstnání udílím dovolenou na zítřejší a čtvrteční schůzi posl. Stodolovi, na celý týden posl. Koutnému, na zítřejší schůzi posl. Hausmannovi, na dnešní schůzi posl. Langrovi.

Lékařské vysvědčení předložil posl. Füssy.

Ukončím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra dne 15. prosince 1920 o 11. hodině dopol. s tímto denním pořadem:

1. Volba 16 členů do 24členné komise N. S. podle § 1 zákona o dávce z majetku a přírůstku na majetku.

2. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 711) o změně zákona ze dne 17. října 1919, čís. 572 Sb. z. a n., o zvláštní dávce z vína v lahvích a zákona ze dne 25. září 1919, čís. 533 Sb. z. a n., o všeobecné dani nápojové (tisk 874).

3. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 710), jímž se ruší nebo mění některá ustanovení zákona o dani z lihu (tisk 970).

4. Zpráva I. výboru branného, II. výboru rozpočtového o vlád. návrhu zák. (tisk 564) o mimoř. výpomoci vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání a jejich pozůstalým, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým - vyjímaje válečné poškozence neb jejich pozůstalé, pro něž platí zákon ze dne 20. února 1920, číslo 142 Sb. z. a n. - a pak patentálním invalidům a osobám požívajícím pouze darů z milosti (tisk 977).

5. Zpráva I. výboru rozpočtového, II. výboru státně-zřízeneckého, III. branného o vládním návrhu zákona (tisk 815) o zvýšení zaopatřovacích požitků vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání, jejich vdovám a sirotkům, invalidům ze stavu mužstva neb jich pozůstalým - vyjímajíc válečné poškozence neb je jich pozůstalé, pro něž platí zákon ze dne 20. února 1920, č. 142 Sb. z. a n. - a patentálním invalidům, jimž jsou vyměřeny požitky zaopatřovací podle dosud platných vojenských zaopatřovacích zákonů a nařízení (tisk 1025).

6. Hlasování o návrzích vlády, aby - zkráceným řízením podle § 55 jednacího řádu vyřízeny byly tyto návrhy zákonů:

a) Vládní návrh zákona o zřízení Ředitelství státního dluhu republiky Československé (tisk 529).

b) Vládní návrh zákona, kterým se mění článek I. zákona ze dne 29. února 1920, č. 123 Sb. z. a n. (řád volební do poslanecké sněmovny), dále § 9 zákona ze dne 29. února 1920, č. 124 Sb. z. a n. (zákon o složení a pravomoci senátu) a příloha A k § 2 zákona ze dne 29. února 1920, č. 126 Sb. z. a n. (zákon o zřízení župních a okresních úřadů) (tisk 648).

c) Vládní návrh zákona, jímž se upravuje clo na automobily (tisk 709).

d) Vládní návrh zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby jmenovala ústřední správní komisi pro sjednocenou obec pražskou (tisk 1027).

e) Vládní návrh zákona, kterým se stanoví dodatek ke státnímu rozpočtu na rok 1920 (tisk 1028).

f) Vládní návrh zákona o vytvoření reservy cizozemských platidel v bankovním úřadě ministerstva financí za účelem upevnění kursu Kč v cizině (tisk 639).

g) Vládní návrh zákona o změně sazeb daně z převodu statků a pracovních výkonů a dávky uhelné a o údělech daně z převodu statků a pracovních výkonů (tisk 638).

7. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se rozšiřuje obor působnosti živnostenských inspektorů na Slovensku (tisk 762).

8. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež budou vydány Moravou v úhrnné jmenovité hodnotě 116 mil. Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 784).

9. Druhé čtení osnovy zákona o ochraně dětí v cizí péči a dětí nemanželských (tisk 860).

10. Druhé čtení osnovy zákona o zcizení státního nemovitého majetku (tisk 929).

Jsou snad proti tomuto návrhu, pokud se týče času nebo denního pořadu, nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

Konec schůze v 6 hodin 55 minut večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP