Sobota 6. srpna 1921

Přehled vydaný ministerstvem sociální péče praví mezi jiným, že jsme měli v lednu tohoto roku, tuším, 32.000 nezaměstnané a tento počet stoupl v dubnu na 42.000. Naproti tomu můžeme konstatovati, že tato čísla nevystihují skutečného stavu nezaměstnanosti ve státě, že počet nezaměstnaných je ve skutečnosti nejméně třikrát, čtyřikrát větší, než udávají úřední čísla. Nový zákon má tedy všechny tyto nespravedlnosti odstraniti.

Ačkoli už celkově zákon neodpovídá zcela našim přáním a požadavkům, budeme přes to hlasovati pro zákon, ovšem s výhradou pozměňovacích návrhů, které k němu chceme podati. Připravili jsme několik návrhů, tak návrh, který praví, aby všem pracujícím osobám, jsou-li bez práce, byla přiznána podpora 10 K denně. Praví-li se v předloze, vypracované v sociálně-politickém výboru, že je ochota platiti v místech do 7000 obyvatel 8 K denně a v místech s více než 7000 obyvatel 10 K, tvrdíme, že je podpora tak nepatrná, že pří tom nelze činiti škrtů a rozdílů ani tehdy, má-li místo méně než 7000 obyvatel. Vypozorovali jsme, že je v místech se 6000, ano i se 4000 obyvateli značně větší drahota životních potřeb než ve větších městech. Nechápeme tudíž, že se má díti na tomto poli odstupňování. Stojíme na stanovisku, že otec rodiny, má-li živiti několik malých dětí, naprosto není s to při dnešní mzdě, kterou dostává, vydržovati i dospělé děti, jsou-li bez práce. O každého, kdo pracuje a ztrátou pracovního místa ztrácí i výživu, je povinen postarati se stát, aby se mu dostalo plné podpory, by mohl žíti.

Ve svých návrzích navrhujeme dále, aby ženě, pracuje-li domácně, byly vypláceny aspoň 2 K a aby také děti i nevlastní, které žijí s příslušníky ve společné domácnosti a o jichž výživu se staral otec, dostávaly podporu 2 K denně. Dále jsme připravili návrh, který se týká těch, kdož jsou méně zaměstnáni, a hledí k tomu, aby pokud možno bylo zamezeno propouštění a aby byly podpory vypláceny podnikem, a dále, by aspoň 80% částky vyplacené na podporách bylo nahrazeno podnikateli; ve všech oněch případech, kde podnikatel finančně není s to 20% přídavek k podpoře nezaměstnaných zaplatiti, stát přejme celý peníz vyplacené podpory jakožto náhradu podnikateli.

Tvrdíme dále, že i méně zaměstnaní, t. zv. dělníci na zkrácenou dobu, klesne-li jejich pracovní doba pod určitou mez, mají rovněž nárok za chybící hodiny až do 48 hodin týdenních, dožadovati se podpory, když nepracují.

Pak navrhujeme, aby byl § 18 škrtnut. Tento paragraf vyhražuje vládě, resp. ministerstvu sociální péče právo, že může podporu zmenšovati, podporu zkracovati i zastaviti. Jelikož jiný návrh zní, aby trvání zákona bylo omezeno do lhůty 31. prosince tohoto roku, považujeme za zbytečné, aby bylo v zákoně ponecháno toto ustanovení. Nastanou-li poměry, které vyžadují odstranění podpory, je možno vždycky ještě, až se sejde parlament na podzim, o tom mluviti, aby byla učiněna případně změna. Po zkušenostech, jichž jsme nabyli právě s ministerstvem sociální péče, musíme se se vším důrazem ohraditi proti tomu, aby bylo dáno ministerstvu sociální péče opětně právo jednou stanovené podpory snižovati.

V celku bychom vás prosili, abyste přijali naše návrhy, které vám předkládáme. Jsou zlepšením, mají zmírniti úděl nezaměstnaných, i když nemohou nezaměstnaných úplně uspokojiti. Přijetí návrhů bylo by vždycky přece jen zlepšením a přineslo by zmírnění bídy. Musíme žádati, aby tento zákon byl liberálněji vykládán. Výklad a užití zákona nesmí se díti podle úzkoprsých hledisek fiskálních, nýbrž je nutno viděti člověka, který trpí a jehož bída má se zmírniti.

Prosíme vás tudíž, abyste naše návrhy přijali. (Potlesk na levici.)

Místopředseda Buříval (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata jest skončena. Prosím, aby byly přečteny podané návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Roschera a soudr.:

§ 4 budiž škrtnut a nahražen tímto:

"Podpora osob uvedených v § 1 činí 10 K denně. Mimo osobní podporu v nezaměstnanosti obdrží nezaměstnaný pro osoby, o jejichž výživu se má starati a které s ním žijí ve společné domácnosti, denní rodinný příplatek 2 K. Takovými osobami jsou 1. manželka nebo družka, 2. vlastní i nevlastní děti do dokonaného 14. roku. Podpora i s rodinnými přídavky nesmí přesahovati 18 K denně."

2. pozměňovací návrh posl. dr. Holitschera a soudr.:

V § 15 budiž částka 8 K zvýšena na 10 K.

3. doplňovací návrh posl. Hausmanna a druhů:

K § 17 navrhujeme tento dodatek: "Nepropustí-li podnikatelé svých dělníků a vyplácejí-li jim po dobu nezaměstnanosti i podporu nezaměstnaných, obdrží náhradu 80% na vyplacené částky podpor. Ve všech případech, kde podnikatel finančně není s to platiti 20% příplatek k podpoře nezaměstnaných, může mu po konaném šetření vyplacená podpora býti vrácena až do 100%. Podpora nezaměstnaných má se poskytnouti také plně nezaměstnaným dělníkům, činí-li jejich týdenní pracovní doba méně než 40 hodin. V tomto případě vyplácí se také podpora za hodiny, v nichž se nepracuje, až do 48 hodin týdně."

4. Pozměňovací návrh poslance Roschera a soudr.:

§ 18 budiž škrtnut.

Místopředseda Buříval (zvoní): Všechny tyto návrhy mají dostatečný počet podpisů a jsou předmětem jednání.

Uděluji závěrečné slovo zpravodaji výboru sociálně-politickému panu posl. Johanisovi.

Zpravodaj posl. Johanis: K pozměňovacím návrhům kol. Roschera, dr. Holitschera a Hausmanna připomínám, že se nepřimlouvám za jejich přijetí, a to z důvodů, které jsem uvedl už v hlavní části svých vývodů, a za návrh posl. Roschera u § 4 nemohu se přimlouvati, poněvadž státní finance již většího zatížení nesnesou, ač jinak výbor sociálně-politický v původním usnesení byl stejného názoru jako navrhovatel.

Pokud jde o návrh druhý, a to kol. dr. Holitschera, aby v § 15 byla podpora zvýšena z 8 K na 10 K, nemohu se připojiti, poněvadž tato částka by neodpovídala předcházejícím ustanovením v § 4, jak se o nich usnesl výbor rozpočtový.

Konečně návrh k § 17 nelze doporučiti proto, že by se dalo továrníkům velké právo, a zejména že by státní zájem byl poškozen tím, že by továrny manipulovaly zde ke škodě státu a často i pojištěnců.

Také u návrhu kol. Roschera k § 18 navrhuji, aby nebyl přijat vzhledem k tomu, že musí míti ministerstvo sociální péče právo, o otázkách, kdy má povoliti, případně zastaviti podpory, ponechati rozhodování příslušným resortním úřadům.

Z těchto důvodů navrhuji, aby návrhy pánů navrhovatelů byly zamítnuty, a aby byl schválen návrh pozměněný, jak se na něm usnesl výbor rozpočtový.

Místopředseda Buříval (zvoní): Uděluji slovo druhému zpravodaji výboru rozpočtového panu kol. Kasíkovi.

Zpravodaj posl. Kasík: Připojuji se k vývodům referenta sociálně-politického výboru a trvám na zamítnutí těch návrhů.

Místopředseda dr. Buříval (zvoní): Konstatuji, že sněmovna je schopna se usnášeti.

Budeme hlasovati. Hodlám dáti hlasovati tímto způsobem: O §§ 1 až 3, k nimž není pozměňovacích návrhů, dám hlasovati podle zprávy výborové.

O § 4 ve znění navrženém panem posl. Roscherem, jenž restituuje původní usnesení výboru sociálně-politického, a bude-li zamítnut, o dohodnutém znění obou zpravodajů, obsaženém na 9. stránce tiskem rozdané zprávy a doplněném 5. odstavcem ve znění 4. odstavce § 4 se str. 3 zprávy.

Dále dám hlasovati o §§ 5 až 14 podle zprávy výborové.

O § 15 ve znění posl. dr. Holitschera, jež restituuje původní usnesení výboru sociálně-politického, a bude-li zamítnut, ve znění dohodnutém mezi oběma zpravodaji.

O §§ 16 a 17 podle zprávy výborové, pak o dodatku k § 17 navrženém posl. Hausmannem.

O § 18, jehož škrtnutí navrhuje posl. Roscher, budeme hlasovati positivně, a bude-li tento paragraf ve smyslu zprávy výborové přijat, bude v tom případě také negativně vyřízen návrh posl. Roschera na jeho škrtnutí.

Konečně budeme hlasovati o §§ 19 až 24 incl., nadpisu zákona, nadpisech jeho oddílů a úvodní formuli podle zprávy výborové, resp. shodného návrhu zpravodajů.

Jsou námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s §§ 1 až 3 podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. §§ 1 až 3 jsou schváleny.

Budeme hlasovati o § 4.

Kdo souhlasí se zněním, navrženým posl. Roscherem, jež restituuje původní usnesení sociálně-politického výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh se zamítá.

Kdo souhlasí se shodnutým zněním obou zpravodajů, jež obsahuje tištěná zpráva na stránce 9, a s posledním odstavcem § 4 na třetí stránce tištěné zprávy, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, tyto návrhy jsou schváleny.

Nyní budeme hlasovati o §§ 5 až 14. Kdo souhlasí se zněním podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, §§ 5 až 14 podle zprávy výborové jsou přijaty.

K § 15 je návrh posl. dr. Holitschera. Kdo souhlasí s tímto návrhem posl. dr. Holitschera, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, návrh se zamítá.

Kdo souhlasí se zněním osnovy, dohodnutým mezi oběma zpravodaji, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Toto znění dohodnuté mezi oběma zpravodaji jest schváleno.

Kdo souhlasí s §§ 16 a 17 podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. §§ 16 a 17 podle zprávy výborové jsou schváleny.

Nyní budeme hlasovati o dodatku k § 17, navrženém p. posl. Hausmannem.

Kdo souhlasí s dodatkem poslance Hausmanna, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, návrh se zamítá.

Teď budeme hlasovati o § 18, jehož škrtnutí navrhuje p. posl. Roscher. Dám hlasovati o § 18 podle zprávy výborové a přijetím § 18 podle zprávy výborové byl by negativně vyřízen návrh posl. Roschera.

Kdo souhlasí z návrhem podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, § 18 jest schválen, a tím zamítavě vyřízen návrh poslance Roschera.

Dám hlasovati o §§ 19 až 24, o nadpisu zákona, nadpisech jeho oddílů a úvodní formuli podle shodného návrhu pp. zpravodajů.

Kdo souhlasí s §§ 19 až 24, nadpisem zákona, nadpisy jeho oddílů a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, §§ 19 až 24, nadpisy zákona a jednotlivých oddílů a úvodní formule jsou přijaty.

Tím jest přijat tento návrh v prvém čtení.

Druhé čtení dám za ostatní předměty; jak jsem již dříve prohlásil.

Nyní budeme hlasovati o předchozím projednávaném odstavci denního pořadu, totiž o


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP