Sobota 6. srpna 1921

Předseda: Žádám za sdělení došlých návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Návrh posl. Trnobranského, dr. Uhlíře a spol. na zařazení města Náchoda do II. třídy místních přídavků.

Návrh posl. G. Navrátila a druhů na reorganisaci technické finanční služby.

Návrh posl. Drobného, Molíka a spol. na nákup dobytka ministerstvem národní obrany pro výrobu konserv.

Návrh posl. Drobného, Nejezchleba-Marchy a spol. na opatření nouzového dříví stavebního pro zemědělce a povolení nouzové dopravy stavebního materiálu.

Návrh posl. Drobného, Vávry a spol. na dostatečné vybavení pražských nemocnic a klinik zdravotním materiálem a zásobování jich potřebnými potravinami.

Návrh posl. dr. Mazance, Čuříka a soudr. na úpravu poměrů a služebních požitků lázeňských zřízenců.

Návrh posl. Pelikána, Pechmanové, Tučného a spol. na zajištění bytů zaměstnancům státním a státních podniků.

Návrh posl. dr. Mazance, Čuříka a soudr. na stabilisaci a úpravu služebních požitků dělníků a dělnic stálých ve státních tabákových továrnách zaměstnaných.

Předseda: Došly některé dotazy.

Žádám za jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotaz posl. Petrovického a soudruhů ministrům zahraničí a národní obrany v příčině věznění leteckého nadporučíka V. Vlčka a pilota Horáčka v Budapešti.

Dotaz posl. dr. Mazance, Myslivce a soudruhů ministru školství a nár. osvěty o protikatolických štvanicích učitelky Toppové na bubenečské škole u letenské vodárny.

Dotaz posl. dr. Mazance a soudr. ministerskému předsedovi jako ministru vnitra v záležitosti bezdůvodného zatčení katechety Arnošta Olivy ve Vysočanech.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zápisy o 67., 68. a 69. schůzi poslanecké sněmovny z 19. a 31. května a 24. června 1921.

Počátkem schůze byla rozdána tiskem zpráva. Prosím, aby byla přečtena.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2832. Zpráva právního výboru o návrhu posl. Čuříka, Bezděka, Vrabce, dr. Mazance, dr. Dolanského a soudr. (tisk. 49) na vydání zákona proti útisku a na ochranu svobody ve shromážděních.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy. Žádám za jich sdělení:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2835. Zpráva I. výboru sociálně-politického, II. výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 2735) o prozatímním zvýšeni zaopatřovacích platů hornických na Slovensku a v Podkarpatské Rusi.

Tisk 2831. Zpráva výboru rozpočtového o návrhu posl. inž. Nováka, inž. Bečky a soudr. (tisk 2679) na vydání zákona o úpravě cla na automobily, motorové pluhy a motory.

Tisk 2833. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 2811) o státní výpůjčce na úhradu schodku z moučného hospodářství.

Tisk 2834. Zpráva rozpočtového výboru o vládnom návrhu (tlačivo 1122), ktorým sa pre Slovensko a Podkarpátsku Rus ustanovujú válečné prirážky ku priamam dani (s výminkou daně dôchodkovej) na r. 1921 a dočasne sa zrušujú niektoré ustanovovania o priamych daniach.

Tisk 2837. Zpráva rozpočtového výboru o vládnom návrhu (tlačivo 2425), ktorým sa upravuje právo premlčenia k vymeriavaniu a vymáhaniu daní a dávok v Podkarpátskej Rusi.

Předseda: Žádám za sdělení interpelací, které byly mezi schůzí tiskem rozdány.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2767. Interpellácia posl. dr. Körmendy Ékesa a súdr. ministrovi vnútra o tom, že košická censúra bere pod ochranu "Bécsi Magyar Ujság".

Tisk 2768. Interpellácia posl. dr. Lelleya a súdruhov ministrovi vnútra o nezákonnom jednaní četnictva v Handlovej.

Tisk 2769. Interpellácia poslanca dr. Lelleya a súdruhov ministrovi školstva o usporiadaní platov učiteľov, ktorí účinkujú vo školách štátom nepodporovaných.

Tisk 2770. Interpellácia posl. dr. Körmendy Ékesa a súdruhov ministerskému predsedovi o menovaní československých strán na Slovensku hlavným komisionárom nákupu obilia.

Tisk 2795. Interpelace posl. Johanise, J. Marka, Pociska a soudr. ministru zásobování o lichvě masem, obilím a moukou a jinými předměty životní potřeby.

Tisk 2796. Interpelace posl. Koutného a soudruhů ministru zahraničních záležitostí o pronásledování československých státních příslušníků v Jugoslavii.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně výboru iniciativnímu přikázán návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2818. Návrh posl. dr. Spiny a druhů o stanovení lhůty pro splatné daně při zemědělství.

Předseda (zvoní): Přikročím k ukončení schůze. Myslím, že mohu říci snad s největší pravděpodobností schůze poslední, poněvadž ještě bude zasedati senát a není při tom vyloučeno, že bychom se snad museli sejíti ještě jednou. Doufám však, že se nesejdeme.

V práci naší nastane ovšem delší přestávka a žádoucí vám všem oddech po těžké a namáhavé práci, kterou jste vykonali v tomto zasedání za mimořádně nepříznivých podmínek s vynaložením veškerých fysických i duševních sil. Očekávám, že takové namáhavé zasedání zůstane výjimkou v budoucnosti a že nebude od vás požadováno, ani pokud se týká jeho trvání, ani pokud se týče těch okolností, za jakých se toto zasedání konalo, podobného sebezapření a námahy, nýbrž že parlamentární práce budou se od nynějška vyřizovati klidnějším a normálnějším tempem. Ale oběti, které jste takto státu a obyvatelstvu přinesli, nejsou nadarmo. Státu se dostalo, co státu náleží, obyvatelstvu se dostalo, co obyvatelstvu náleží. Mám při tom na mysli zejména sociálně politické zákony, které byly usneseny. Mám také pevné přesvědčení, že všichni můžete býti a budete spokojeni s tím výsledkem namáhavé práce, ale mám současně také přesvědčení, že ta zvýšená dělnost, která se dostavila - v tom posledním okamžiku ovšem - a ovoce její budou tím nejlepším a nejvítanějším pozdravem Národního shromáždění do domoviny se vracejícímu, a jak doufám a upřímně se těším, hlavně zotavenému presidentu naší republiky. (Sláva! Výborně! Hlučný potlesk.)

Přeji vám všem příjemné letní prázdniny a, pokud se týče svolání příští schůze, po návrhu presidia našeho svolám ji cestou písemnou. Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Námitek není. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi. (Na zdar! Potlesk.)

(Konec schůze v 11 hod. 50 min. v noci.)

Konec 3. zasedání v I. volebním období.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP