Sobota 26. listopadu 1921

Proto navrhujeme, aby se sněmovna usnesla:

Vláda se vyzývá, aby neprodleně předložila novelu k zákonu o dani z obratu, kterou by se od daně z obratu osvobodila zemědělská družstva co do obchodu se zbožím a dodávek, které jsou jen zprostředkováním dodávky plodin, vyrobených jejich členy, spotřebitelům.

91. Resoluční návrh posl. dr. E. Feyerfeila a druhů:

Navrhujeme, aby poslanecká sněmovna se usnesla: Vláda se vyzývá, aby k zákonům o nemocenském pojišťování dělníků předložila včas novelu, kterou by se lhůta k žádostem o zřízení samostatných nemocenských pokladen pro pojištěnce lesní a zemědělské prodloužila až do dne 31. prosince 1921.

Ke kap. XV a XV A:

92. Resoluční návrh posl. Hirsche a druhů:

Ministerstvo obchodu a průmyslu se vyzývá, aby zrevidovalo stanovy obchodních a živnostenských komor a aby rozšířilo právo volební tak, aby odpovídalo demokratickým zásadám.

93. Resoluční návrh posl. Dietla a druhů:

Povinnost pasová (nutnost vykazovati se cestovním pasem) budiž zrušena.

94. Resoluční návrh posl. Krause a druhů, aby byly zvýšeny a specialisovány částky stanovené pro ústavy k podporování živností:

Částky stanovené pro ústavy k podporování živností jsou příliš nízké a vyžadují také zevrubného jednotlivého vypočítání podle jednotlivých ústavů pro podporování živností.

Podepsaní proto navrhují:

1.) Aby vláda nařídila podstatně zvýšiti uvedené částky (nejméně o 50%),

2.) aby rozpočtené částky byly rozděleny na určité částky pro jednotlivé ústavy pro podporování živností a jmenovitě aby se dala přednost v přídělu ústavům pro podporování živností v Liberci, Chebu, Opavě a v Brně, poněvadž tyto ústavy potřebují dalekosáhlého vybudování pokusného bádání mechanicko-technologického a chemicko-technologického.

95. Resoluční návrh posl. Kostky, dr. Kafky a druhů, aby byli zástupci německého hospodářství přibráni do československé komise pro státní dodávky:

Po prvé se objevila ve státním rozpočtu ministerstva obchodu položka 58.800 Kč pro československou komisi pro státní dodávky. Má-li uvedená komise míti úkol zavésti napříště nestranné a spravedlivé zadávání státních dodávek v pravomoci ministerstva obchodu, nutno zřízení tohoto místa jen uvítati. Aby však dostála tomuto úkolu, navrhují podepsaní:

Do komise pro státní dodávky buďtež přibráni němečtí zástupci průmyslu a živností, zvláště však také zástupci německých ústavů pro zvelebení živností, a to podle klíče, jak to odpovídá hospodářskému postavení a daňové síle německého průmyslu a německých živností.

96. Resoluční návrh posl. Kostky, dr. Kafky a druhů, aby úvěr pro živnostníky válkou poškozené byl znovu organisován:

Položka úvěru pro půjčky živnostníkům, kteří byli poškozeni válečnými událostmi, jest stanovena na 950.000 Kč. Akce po převratě zahájená státem pro poskytování úvěru živnostníkům válkou poškozeným velice zklamala, a to pro nepatrné prostředky, kterých mohly poskytovati hlavně jen spořitelny a ústavy pro živnostenský úvěr jen ve velmi omezené míře, a to pro svůj peněžní stav, rdoušený těžkostmi s válečnou půjčkou, a dále proto, poněvadž úřady v mnoha okresích neutvořily vůbec žádné organisace ke zprostředkování těchto úvěrů.

Aby se uvedla do správných kolejí sama o sobě zdravá myšlenka podporovati živnostníky, kteří válkou utrpěli, navrhují podepsaní:

1.) Aby vláda nařídila, aby se příště tato akce, a to v oněch územích, kde pro to byly utvořeny zvláštní organisace, prováděla svazky živnostenských úvěrních pokladen, pojímajíc v to státní prostředky, jež jsou po ruce.

2.) Aby vláda pečovala o to, aby byly poskytnuty pomocným organisacím pro živnostníky válkou poškozené vhodné prostředky, aby mohl býti zřízen vydatný dozor nad provozem a knihami oněch závodů, jimž se takový úvěr poskytl.

97. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 3:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 3 z 500.000 Kč na 1,350.000 Kč.

98. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 4:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 4 z 3,000.000 Kč na 3,800.000 Kč.

99. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 5:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 5 z 1,000.000 Kč na 2,850.000 Kč.

100. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 11:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položky

11 a) z 200.000 Kč na 500.000 Kč,

b) z 210.000 Kč na 500.000 Kč.

101. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 12:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 12 z 540.000 Kč na 1,000.000 Kč.

102. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 13 a:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 13 a z 200.000 Kč na 300.000 Kč.

103. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 13 b:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 13b z 50.000 Kč na 100.000 Kč.

104. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 14:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 14 z 950.000 Kč na 1,500.000 Kč.

105. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 16:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 16 z 68.600 Kč na 100.000 Kč.

106. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 17:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV, pol. 17 státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila částku 1,200.000 Kč na 2,000.000 Kč.

107. Resoluční návrh posl. Krause a druhů ke kap. XV, pol. 17 b:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby v kap. XV státního rozpočtu na rok 1922 zvýšila položku 17b z 200.000 Kč na 343.000 Kč.

Ke kap. XVI a XVI A:

108. Resoluční návrh posl. Beutela a druhů:

Ministerstvo pošt a telegrafů se žádá, aby učinilo všechna opatření, aby poukazy v šekovém řízení prováděly se bez závady a aby šekový úřad byl reorganisován způsobem odpovídajícím dnešním poměrům.

109. Resoluční návrh posl. Schustera a druhů:

Ministerstvo pošt a telegrafů se vyzývá, aby ještě v tomto roce předložilo Národnímu shromáždění podle zkušenosti vypracovanou novelu předlohy o investiční a dopravní půjčce. Dokud tato novela nenabude účinnosti, budiž zanecháno všech donucovacích prostředků, jimiž se hrozilo a jichž užití bylo odvozováno z nynějších zákonů.

Ke kap. XVI a XVII:

110. Resoluční návrh posl. Hausmanna a druhů:

Ministerstvu železnic a ministerstvu pošt se ukládá, aby předložila poslanecké sněmovně seznam zřízenců nebo úředníků, kteří od převratu byli propuštěni, při postupu pominuti, přeloženi nebo proti nimž jinak bylo zakročeno.

Ke kap. XVII:

111. Resoluční návrh posl. Heegera a druhů:

Vláda se vyzývá, aby předložila návrh zákona o sjednocení veškerého železničního práva.

112. Resoluční návrh posl. Roschera a druhů:

Vláda se vyzývá, aby neprodleně učinila všechna opatření, aby bylo ihned dopomoženo k plným právům všem železničním zřízencům, kteří byli propuštěni, při postupu pominuti, přeloženi nebo proti nimž se jinak zakročilo. Buďtež jim doplaceny požitky, které jim nespravedlivě byly zadrženy. Rovněž nutno je ustanoviti na jejich dřívější služební místa, domovské stanice a nutno jim započísti celou dobu, po kterou tito zaměstnanci proti své vůli byli svého místa zproštěni, dále nutno provésti postup platový, povýšení a vyměření pensijních provisních požitků.

113. Resoluční návrh posl. Leibla a druhů:

V nejbližší době budiž vypracována předloha o místních drahách a budiž, pokud možno co nejdříve, předložena poslanecké sněmovně k jednání a usnesení.

Ke kap. XVIII a XVIII A:

114. Resoluční návrh posl. Hellera a druhů o likvidaci fondu pro umělá hnojiva:

Částky asi 90,000.000 Kč, vyplývající z likvidace fondu pro umělá hnojiva, budiž použito jen k zlevnění umělého hnojiva v r. 1922 a takto zlevněné hnojivo budiž přiděleno malým a středním rolnickým podnikům, aby i těmto zemědělcům hospodářsky slabším bylo možno zvýšiti výnosnost jejich půdy.

115. Resoluční návrh posl. Windirsche a druhů ke kap. XVIII, tit. 2:

Vláda se vyzývá, aby zřídila ve spišské župě (na Slovensku) zemědělskou odbornou školu (zimní školu) s vyučovací řečí německou.

116. Resoluční návrh posl. Windirsche a druhů ke kap. XVIII, tit. 2:

Učitelstvo na rolnických školách, podporovaných státem, budiž v každém směru postaveno na roveň státnímu úřednictvu.

117. Resoluční návrh posl. Windirsche a druhů ke kap. XVIII, tit. 5:

Vláda se vyzývá, aby z dotací pro "Zvěrolékařství" poskytla státní příspěvky soukromým zvěrolékařům a aby tyto kategorie zvěrolékařů přibrala pak k obstarávání státního oboru působnosti pro území, kde státní zvěrolékaři nepostačují. Územní obor působnosti zvěrolékařů nechť se určí po dohodě se zemědělskými odborovými sdruženími dotčených území.

118. Resoluční návrh posl. Zierhuta a druhů, aby byly uveřejněny bilance a účetní uzávěrky státních statků a lesů:

Pod kap. XVIII, tit. 6, §em 2 a 2 a) státního rozpočtu pro rok 1922 jsou vykázány jako výdaje státních statků a lesů 92,698.640 Kč nebo 196,806.000 Kč, jako příjmy 148,925.630 Kč nebo 243,627.000 Kč. Z vysvětlivek nelze se dopátrati, jakým způsobem se došlo k těmto číslům, zvláště zda jsou výsledkem kameralistického či obchodního účetnictví. Užilo-li se prvého druhu účetnictví, hrozí nebezpečí, že vykázané čisté zisky jsou jen smyšlené, poněvadž se nižádným způsobem nepřihlíží k opotřebení provozovacího zařízení.

Podepsaní proto navrhují, aby byly ještě před ukončením jednání o předloženém státním rozpočtu Národnímu shromáždění předloženy bilance a účetní uzávěrky státních statků a lesů na rok 1919 a 1920.

119. Resoluční návrh posl. Uhla a druhů:

Vláda se vyzývá:

1.) Aby předložila návrhy, kterými by se zemědělské a lesní dělnictvo pojalo do pojištění proti úrazům, pojištění proti nezaměstnanosti a zákona o závodních radách.

2.) Aby dosud platný, úplně zastaralý čelední řád nahradila návrhem odpovídajícím ve vší formě dělnickému právu. Inspektoři buďtež vybaveni výkonnými právy. Pracovní řád pro zemědělské dělnictvo, jenž má býti utvořen, nesmí právní poměry zemědělského a lesního dělnictva utvářeti nepříznivěji, než jsou poměry dělnictva průmyslového. Ve spojení s tím nutno uvažovati o zřízení soudů pro zemědělské dělnictvo podle vzoru soudů živnostenských.

120. Resoluční návrh posl. R. Fischera a druhů:

Vybudování družstev všeho druhu budiž finančně ze všech sil podporováno v zájmu společenského pokroku. Rovněž tak všechny snahy vybudovati zemědělské pojišťování, především pojišťování proti ohni, pádu dobytka a krupobití.

Vláda se vyzývá, aby v tomto smyslu podala vhodné návrhy.

121. Resoluční návrh posl. Matznera, dr. E. Feyerfeila, dr. Schollicha a druhů:

Podle novinářských zpráv zůstává z fondu na umělá hnojiva, k němuž přispěli většinou němečtí majitelé lesů, přebytek 100 milionů korun, jehož má býti podle usnesení fondu užito ministerstvem zemědělství ke všem možným účelům, které se nedají více kontrolovati. Se zřetelem k tomu, že německá okrajová území letos katastrofálně byla na svých lesích postižena mimořádným horkem, jak to již blíže uvedli poslanci Matzner a Feyerfeil ve svých návrzích, a dále k tomu, že fond pro umělá hnojiva, jak již bylo uvedeno, pochází většinou z německých peněz, navrhujeme:

Poslanecká sněmovno račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby z přebytku fondu pro umělá hnojiva užila částky 75 milionů korun k zalesnění lesní půdy v německých okrajových územích.

Ke kap. XIX a XIX A:

122. Resoluční návrh posl. dr. Haase a druhů ke kap. XIX, tit. 2:

Ministerstvo spravedlnosti se vyzývá, aby rozhodnutí Nejvyššího soudu současně s vydáním v českém jazyku uveřejňovalo také v jazyku německém.

Ke kap. XXI a XXI A:

123. Resoluční návrh posl. Schweichharta a druhů:

Vláda se vyzývá, aby zamýšlenou novelu k zákonu o zaopatření válečných poškozenců předložila k posudku spolku válečných poškozenců, aby jeho projeveným přáním vyhověla co nejšíře a tak změněnou novelu ještě v tomto zasedání předložila Národnímu shromáždění.

124. Resoluční návrh posl. Schäfera a druhů ke kap. XXI, tit. 3:

1.) Zemědělské a lesnické podniky buďtež pojaty do živnostenské inspekce.

2.) Živnostenským inspektorátům budiž udělena výkonná moc ve všech zákony upravených věcech, týkajících se ochrany dělníků.

3.) K živnostenské inspekci buďtež povoláváni také dělníci na návrh sdružení. Mimo to buďtež ustanoveny ženské inspektorky, zvláště pro inspekční službu v podnicích, kde jsou zaměstnány ženy jako dělnice.

125. Resoluční návrh posl. Schustera, Hausmanna a druhů:

Vláda se vyzývá, aby neprodleně Národnímu shromáždění předložila návrh zákona o zabírání bytů.

126. Resoluční návrh posl. Bobka, Schälzkyho a druhů:

Ministerstvo sociální péče se vyzývá, aby prodloužilo účinnost zákona o stavebním ruchu o jeden rok, t. j. do roku 1923.

127. Resoluční návrh posl. Bobka, Schälzkyho a druhů:

Ministerstvo sociální péče se vyzývá, aby jmenovalo:

1.) několik německých úředníků referenty v oddělení pro péči o válečné poškozence,

2.) v zemských úřadech přednosty oddělení také německé národnosti,

3.) u zemských a okresních úřadů kvalifikované německé úředníky, válečné poškozence podle počtu německého obyvatelstva.

128. Resoluční návrh posl. Bobka, Schälzkyho a druhů:

Ministerstvo sociální péče se vyzývá, aby podalo rozpočtovému výboru podle národů rozdělenou a podrobnou zprávu o subvencích, jež poskytlo na stavby, a o státních zárukách.

129. Resoluční návrh posl. Kleina, Hirsche, Witticha a druhů:

K rozpočtu ministerstva sociální péče navrhujeme dodatek 30 milionů korun na úhradu prémií za pojištěnce Všeobecného pensijního ústavu soukromých zřízenců, kteří narukovali za vojenskou povinností v době světové války od roku 1914 až do roku 1918 a v době mobilisace v roce 1921, za něž pojistné prémie nebyly odvedeny a kteří v důsledku toho ztrácejí dobu ztrávenou ve vojenském poměru.

130. Resoluční návrh posl. dr. Keibla a druhů:

Podle usnesení ministerské rady částky povolené státním rozpočtem na rok 1921 ministerstvu sociální péče na ochranu mládeže (kap. XXI, § 4), pokud v tomto správním roce nebyly ještě vyčerpány a vyplaceny, se zřetelem na dodatečné požadavky vojenské správy v částce 500,000.000 Kč mají býti vyplaceny s takovými omezeními, že provedou-li se tato omezení prakticky, rovnají se skutečnému nevyplacení uvedených částek organisacím pro péči o mládež.

Poněvadž bylo by to neobyčejně velkým poškozením všech snah soukromé péče o děti a o mládež a tím velký počet soukromých ústavů byl by zbaven svého finančního základu a donucen zastaviti svoji činnost, navrhují podepsaní:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti: Vláda se vyzývá, aby již na rok 1921 schválené úvěry bez zřetele na náklady mobilisační ještě v tomto roce skutečně vyplatila.

131. Resoluční návrh posl. Schälzkyho a druhů na zvýšení částek zařazených na školení invalidů ve státním rozpočtu na rok 1922, kap. XXI, tit. 4, § 4:

V kap. XXI, tit. 4, § 4 státního rozpočtu na rok 1922 vykazuje se na školení válečných poškozenců 1,950.000 Kč. Znamená to, srovnáváme-li s rokem předešlým, snížení o 7,648.500 Kč. I když neodpovídá výsledek odborného školení očekávání, není tím daleko ještě ospravedlněna tato redukce, která znamená opuštění myšlenky, naopak musí býti učiněny pokusy dobudováním a tedy zvýšenými dotacemi dosíci výsledků, jichž se dosud nedosáhlo.

Podepsaní tedy navrhují, aby částka 1,950.000 Kč vykázaná v kap. XXI, tit. 4, § 4 státního rozpočtu, byla zvýšena; úhrada pro toto zvýšení budiž získána škrty v kap. XI (ministerstvo národní obrany).

132. Resoluční návrh posl. Toužila a soudr. na přijetí zákona o podpoře stavebního ruchu:

Poslanecká sněmovna N. S. usnáší se: Vládě se ukládá, aby ještě v tomto zasedání podala předlohu zákona, kterým se ukládá bankám, průmyslovým a jiným velkým závodům, jakož i bohatým soukromníkům poskytovati prostředky k provádění zákona o stavebním ruchu.

133. Resoluční návrh posl. Skaunicové, Bubníka a soudr.:

Vláda republiky Československé se vyzývá, aby do rozpočtu ministerstva sociální péče pro r. 1922 zařadila obnos 500 milionů korun k provádění sociálního pojištění, zejména k výplatě starobních důchodů osobám, které roku 1922 dosáhnou nebo překročí 60. rok svého věku a jsou nemajetny. Úhrada tohoto nákladu budiž zjednána úsporou v rozpočtu ministerstva národní obrany, zejména zmenšením stavu armády.

Ke kap. XXII a XXII A:

134. Resoluční návrh posl. Häuslera a druhů:

Vláda se vyzývá:

1.) Aby sněmovně předložila podrobné zprávy o státních ústřednách v likvidaci, jako jest obilní ústav, tuková ústředna, lihová a cukerní komise jakož i ošacovací ústředna.

2.) Ječmene a sladu, volného k vývozu z přebytku žní, budiž použito jako kompensačních předmětů za pšenici a chleboviny.

3.) Vývoz dobytka budiž přísně zakázán.

Ke kap. XXIII a XXIII A:

135. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta a druhů ke kap. XXIII, tit. 1. §u 5 C 11:

Subvence Československému Červenému kříži budiž vázána podmínkou, že při užívání peněz rozhodují jen zřetely humánní.

136. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta a druhů ke kap. XXIII, §u 7:

Stavby státních nemocnic buďtež prováděny podle potřeby obyvatelstva, aby nemocnice byly tak rozděleny, aby jich nemocní mohli pohodlně a rychle dosáhnouti.

137. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta a druhů na přidělení radia německým ústavům:

V kap. XXIII, tit. 1, §u 5, pol. 14, ve státním rozpočtu na rok 1922 jest zařazena částka 800.000 Kč za nájem radia. Poněvadž vysvětlivky k této kapitole rozpočtu neobsahují nijakých zpráv o rozdělování, hrozí nebezpečí, že německé ústavy budou při tom pominuty a česká universita obdrží monopol v oboru bádání o radiu.

Podepsaní proto navrhují, aby při rozdělování radia byl brán zřetel také na universitu německou.

138. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta, Matznera a druhů ke kap. XXIII, tit. 1, §u C 13:

Náklad na školy pro ošetřovatelky budiž rovným dílem přikázán německým a českým ústavům.

139. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta, Matznera a druhů:

Při zřizování říšského úřadu pro zdravotnictví buďtež zpravidla povolávány jako odborníci jen osoby domácí, a to tolik Němců jako Čechů.

140. Resoluční návrh posl. dr. Lehnerta a druhů:

K internacionálním schůzím odborníků buďtež vysíláni odborníci ministerstva zdravotnictví a zásadně Češi i Němci, aby vážnost německé vědy v tomto státě byla zajištěna i na venek.

Ke kap. XXIV a XXIV A:

141. Resoluční návrh posl. Hellera a druhů, aby byly uveřejněny bilanční a účetní uzávěrky obilního ústavu a tukové ústředny:

Před koncem letního zasedání předložil ministr financí Národnímu shromáždění návrh zákona, jenž obsahoval zmocnění k použití úvěru 2200 milionů Kč k úhradě prozatímních schodků obilního ústavu. Již ze znění předlohy jest zřejmo, že v době onoho sněmovního zasedání nebylo možno zjistiti přesnou a konečnou výši schodku, což též příslušný ministr svým vyjádřením potvrdil.

Vzhledem k tomu, že schodky tohoto ústavu, jakož i schodky ústavů podobného druhu musejí býti hrazeny státem, tedy nutno je považovati za zatížení státních financí, dále vzhledem k tomu, že nejasnost o finančním hospodářství podobných ústavů může nepříznivě působiti i na důvěru k státním financím, navrhují podepsaní, aby uzávěrky bilanční a účetní obilního ústavu a tukové ústředny, ústavů v likvidaci se nacházejících, v nejkratší době, nejdéle však do 1. ledna 1922 byly předloženy Národnímu shromáždění.

Ke kap. XXVI:

142. Resoluční návrh posl. Kostky, dr. Kafky a druhů:

Domácí vývozní průmyslové závody mají největší zájem na tom, aby všechna zákonná ustanovení, která omezují a ztěžují vývoz, byla pokud možno rychle zrušena. S ministerstvem pro zahraniční obchod stanou se zbytečnými i různé expositury k udělování vývozních povolení a ke kontrole zahraničního obchodu a mohou se ušetřiti velmi značné položky, zařazené na tyto aparáty ve státním rozpočtu. Proto se zřetelem na tyto úvahy navrhujeme, aby byla zvláště pro jablonecký vývozní obchod ihned zrušena všechna vývozní omezení a povolení a aby byly škrtnuty ony položky státního rozpočtu, které se týkají státního dohledu na vývoz v Jablonci.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP