Čtvrtek 28. června 1923

Když se s námi již nyní takto zachází při zákonem zaručeném budování zemědělských nemocenských pokladen, oč více dovedete poškoditi zemědělce při příštím zákonu o sociálním pojištění! A nejsme to sami. Vedle nás jsou to přece také živnostníci, obchodní zaměstnanci, kteří rovněž chtějí, aby jejich nemocenské pokladny byly vedeny ve vlastním oboru působnosti, a neváháme i jejich snahy schvalovati a účinně a plně podporovati. Přejeme tomuto zdravému rozdělení ve všech směrech a v prvé řadě také proto, abychom zabránili politickým půtkám v těchto korporacích, sloužících humanním účelům a abychom uvolnili cestu k zdárné, účinné, mírné, klidné a věcné práci. Tímto vážným úmyslem jsme vedeni a nikdy jej nepustíme se zřetele. Politické důvody nejsou podkladem našich názorů. Nepovolení založení zemědělských nemocenských pokladen má, to víme, hlubší důvod než se zdá. Povolení jich znamenalo by zřejmě rozpuštění koalice. Aby se udrželi v sedle, hromadí bezpráví na bezpráví a úřadující úřady musí, snad proti svému lepšímu přesvědčení, nechávati všechny nové žádosti, jež jsou podávány, bez vyřízení. (Německé výkřiky: Slyšte! Slyšte!) Ba, proslýchá se dokonce, že prý byl uzavřen pokoutní obchod o jednotných pokladnách a dávce z majetku, čímž by bylo vytvoření zemědělských nemocenských pokladen na vždy pochováno. Bylo by to, pánové, smutné, kdyby to byla pravda. Stanovisko pánů z vlády k zákonu a k neprovádění tohoto a k jiným vedlejším pletichám a machinacím, glosoval bych, pánové, polským úslovím: "Nie honorowo, ale zdrowo!" Tak je tedy rolnictvo odsouzeno k tomu, aby o nejmenší ze svých práv bojovalo a aby šlo až k nejvyššímu soudu, aby nepřišlo zkrátka. Obětním beránkem je, třeba že i jiní tvrdí něco jiného, na celé čáře trpělivý, pracovitý rolník, který dosti často i neděli zabírá do svého pracovního úkolu, který donucen tísní, silou živlů, musí často proti své vlastní vůli udělati z neděle den pracovní.

Již dnes vidíme, že zákon o sociálním pojištění má býti přiveden do formy, která nebéře patřičného zřetele na zájmy zemědělců, živností a obchodu. Se stanoviska zemědělského si přejeme, aby naše zemědělské nemocenské pokladny tvořily podklad pro sociální pojištění zemědělců. Proto domáháme se také s tak velkou horlivostí a vytrvalostí jich založení. S naší strany není schvalováno, že se vše dělá stejně, a odmítáme proto vždy jednotný okresní pojišťovací ústav, jak je to stanoveno v předloze zákona o sociálním pojištění. I v tomto směru má nám býti zachována naše hospodářská svoboda a samospráva. Každému, což jeho jest, to je zásada, na které úporně trváme. V zásadě trvají také jiné kruhy na trvání stavovských, společenstevních nemocenských pokladen. Vynikající korporace, jako zemědělské rady, obchodní a živnostenské komory, zemské živnostenské rady, zastávají totéž stanovisko. Není tedy slušno, aby páni z koalice toto stanovisko zneuznávali a aby chtěli v jednotném korytě sociálního pojištění pochovati stavovské nemocenské pokladny. Tím jednáte proti velikému procentu svých vlastních voličů. Chraňte se, pánové, takového nebezpečného pokusu, který je s to, aby nejvážnějším způsobem ohrozil hospodářský život. Oprávněná nespokojenost všech nedala by zajisté dlouho na sebe čekati a dílo, které chcete vybudovati, bylo by vážně ohroženo. To nejde, aby 60 družstevních, 18 podnikových, 25 zapsaných, 20 zemědělských, 7 spolkových a 73 dobrovolných mistrovských a jiných nemocenských pokladen bylo jen tak krátce rozpuštěno. (Posl. Hackenberg [německy]: Mistrovské nemocenské pokladny tím přece dotčeny nebudou!) Nuže, pánové, nedůvěřujeme, protože nevíme, co ještě může přijíti. Děti, které se spálily, bojí se ohně. Tvrdí-li se, že zřízení jednotných pokladen tvoří nezbytný předpoklad pro provedení sociálního pojištění, pak musí býti tento názor jako nevhodný rozhodně odmítnut. Je třeba v tom směru jen poukázati na starobní a invalidní pojištění v německé říši. Tam, jak známo, trvá sociální pojištění již od let osmdesátých a Německo se staví pro svá sociální zařízení v celém světě za vzor. V německé říši však neznají jednotných pokladen. Naopak, tam je mnoho různých druhů pokladen. Odporuje také nad to základní myšlence sociálního pojištění, aby jím byla velká část pojištěnců prostě oloupena o dosud nabytá sociální práva. (Posl. Hackenberg [německy]: Sociální práva se jim neberou!) Pánové, názory jsou různé. Jsem snášenlivý k jiným náhledům. Žádám také snášenlivost pro svůj názor. Nás nepřesvědčíte, my zůstaneme na svém stanovisku.

Naši lidé sáhli v mnohých případech ohledně zemědělských pokladen nemocenských k svépomoci. Řekli si: "Zákon je zřejmý a jasný, postavme tedy vládu před hotovou věc tím, že založíme zemědělské pokladny. Jsou-li vládnoucí spravedliví, musí přes tuto formální vadu počítati s hotovou věcí a tyto nemocenské pokladny povoliti." Chyba lávky! S rozumným ohledem se nemohlo počítati. Na všechny strany pršely neodůvodněné tresty a prosím pana ministra, abych uvedl jeden konkretní případ, aby si dal zcela zvláště přednésti na příklad tresty v okresu bezdružickém. I to jest křížová cesta našeho rolnictva. (Souhlas na levici.) V naší době hospodářského úpadku mělo by se postupovati s větší rozvahou a s větším ohledem. Takové neodůvodněné, nedemokratické pokusy správních úřadů přeceňují trpělivost venkovského obyvatelstva, nehledě k tomu, že nosnost našeho národního hospodářství a přede vším nosnost našeho zemědělství není tak vysoká, aby mohlo vedle nezbytných daní a dávek platiti ještě neoprávněně vysoké tresty. Přísloví: "zachovati míru, býti moudrým," chybí, jak se zdá, ve vašem politickém slovníku.

Na konec opakuji náš základní požadavek, jenž záleží v tom, že zásadně odmítáme jednotné pokladny.

Dnes máte příležitost, abyste přijetím dvou resolučních návrhů, které jsme podali, ukázali dobrou vůli v tomto směru. Odmítnete-li tyto návrhy, pak pochybujeme o vaší poctivé vůli pomoci zemědělcům. Budeme na stráži a budeme upírati bdělý zrak na vaše machinace, jež mají jedině a jen za účel, aby se udrželo politické panství koaličních stran, bez ohledu na to, zda hospodářské hodnoty výdělečných stavů tím trpí škodu či nikoli. Vyhýbáte se v tom směru každé poctivé a věcné kritice a odmítáte každého, kdo bez kritiky nepřijímá vašich opatření a usnesení, zkrátka jako nepřítele státu. My se přes to nepodrobíme vašemu nedemokratickému nátlaku a jako dříve budeme usilovati o zřízení zemědělských nemocenských pokladen. Konejte i vy konečně svou povinnost, dejte možnost ke zřízení těchto zemědělských nemocenských pokladen a volnou cestu konečně jednou k provedení voleb do nemocenských pokladen. Je to stav bez zákona, ve kterém žijeme. Budeme-li dnes jako dříve hlasovati pro tuto předlohu, která se týká prodloužení platnosti novely k zákonu o nemocenském pojištění, pak se to neděje z důvěry k vládě, nýbrž jenom z vnitřní nutnosti a z povinného ohledu na zájem těžce utlačeného rolnictva. V tom smyslu budiž brán náš hlas. (Potlesk na levici.)

Místopředseda Buříval (zvoní): Uděluji slovo dalšímu řečníkovi, jímž je pan posl. Horák.

Posl. Horák: Slavná sněmovno! Při projednávání zákona o nemocenském pojištění dělníků měla strana naše, resp. klub již příležitost, zaujmouti své stanovisko. Při projednávání dnešního vládního návrhu zákona, kterým se prodlužuje působnost některých právních předpisů v oboru nemocenského pojištění dělníků, podávám jménem klubu poslanců československé živnostensko-obchodnické strany středostavovské toto prohlášení:

Strana naše nestavěla se nikdy nepřátelsky k sociálně-politickým opatřením, která směřují ku povznesení hospodářské úrovně dělnictva a zabezpečení jeho pro případ nemoci a úrazu. Žádá však, aby příspěvky, jimiž má živnostnictvo přispívati k nemocenskému pojišťování dělnictva, byly upraveny úměrně k jeho hospodářské mohoucnosti. Jestliže dnes, kdy ne jedné straně hodnota koruny se zvýšila, na druhé straně krise hospodářská zavinila, že živnostnictvo nemá normálního výdělku, a berní břemena se nezmenšují, nemůžeme souhlasiti s tím, aby nemocenské příspěvky v dnešní zatěžující výši byly automaticky prodlužovány. Žádáme dále zavedení úsporného systému v nemocenských pokladnách, aby tak byla umožněna restrinkce příspěvků. Taktéž jeví se vzhledem ke změněným poměrům žádoucím provedení voleb do nemocenských pokladen.

Nemůžeme tudíž z těchto uvedených důvodů hlasovati pro vládní předlohu, dávajíce tím výraz oprávněným stížnostem drobných a středních zaměstnavatelů na nesnesitelná břemena, jež brzdí výrobu a pro budoucnost ji ohrožují. Z téhož důvodu nemůžeme také souhlasiti s další vládní předlohou, která následuje, t. j. číslo tisku 4201. (Výborně!)

Místopředseda Buříval (zvoní): Byly podány některé návrhy. Prosím, aby se přečetly.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Hackenberga, Tauba a druhů:

§ 7 zákona o nemocenském pojištění budiž škrtnut a nechť zní:

"Je-li smluvena týdenní mzda, jest pokládati za denní mzdu její šestý díl. Je-li smluvena měsíční mzda, její pětadvacátý díl. Jestliže zaměstnanec nebyl během celého tohoto období plně zaměstnán, jest pokládati za denní výdělek podíl mezi mzdou vydělanou v této době a počtem pracovních dní." 

2. Resoluční návrh posl. Hackenberga, Tauba a druhů:

"Vláda se vybízí, aby neprodleně nařídila volby do nemocenských pokladen a aby jako konečnou lhůtu jejich provedení stanovila den 30. září 1923."

3. Resoluční návrh posl. Schuberta, Schälzkyho a druhů:

"Vláda se vybízí, aby ve všech případech, v nichž zákon dovoluje zříditi zemědělské nemocenské pokladny, jejich zřízení nikterak nepřekážela, nýbrž aby v této věci předložené žádosti neprodleně vyřídila."

4. Resoluční návrh posl. Schälzkyho, dr. Luschky, Schuberta a druhů:

"Vláda se vybízí, aby vyhověla požadavku společenstev, aby totiž byly obnoveny nebo zřízeny společenstevní nemocenské pokladny, stanovené živnostenským řádem."

Místopředseda Buříval: Návrhy tyto jsou opatřeny dostatečným počtem podpisů a jsou předmětem jednání.

Uděluji závěrečné slovo zpravodaji, panu posl. H. Bergmannovi.

Zpravodaj posl. H. Bergmann: Slavná sněmovno! V soc. politickém výboru byl podán pozměňovací návrh ve smyslu zde podaného návrhu pp. posl. Hackenberga, Tauba a druhů, aby § 7 zákona o nemocenském pojištění byl škrtnut a byl nahrazen podobným zněním, jaké je obsaženo v nové předloze o sociálním pojištění v § 12, odst. 2. Soc. politický výbor uvažoval a jednal o tomto návrhu a ve své většině se usnesl doporučiti plénu sněmovny, aby tento pozměňovací návrh zamítla. V soc.-politickém výboru byl dále také projednáván návrh resoluční, podaný pp. posl. Hackenbergem, Taubem a soudr., jímž se vláda vybízí, aby neprodleně nařídila volby do nemocenských pokladen a aby jako konečnou lhůtu k jejich provedení stanovila den 30. září 1923. O tomto resolučním návrhu vyslovili se řečníci téměř všech politických stran, členové soc.-politického výboru, a byla konstatována v tomto směru jednomyslnost, že všechny strany přejí si voleb a nevyhýbají se volbám do nemocenských pokladen. Leč vzhledem k tomu, že právě v tuto dobu, t. j. v měsíci září event. říjnu mají se konati všeobecné volby obecní, a vzhledem k tomu, že technicky jak v nemocenských pokladnách tak i u okresních politických správ nebylo by lze zmoci prací přípravných, které by si vypsání voleb do nemocenských pokladen vyžádalo, rozhodl se soc.-politický výbor ve své většině doporučiti plénu posl. sněmovny, aby tento resoluční návrh zamítla.

Resoluční návrh p. posl. Schuberta, Schälzkyho a druhů:

"Vláda se vybízí, aby ve všech případech, v nichž zákon dovoluje zříditi zemědělské nemocenské pokladny, jejích zřízení nikterak nepřekážela, nýbrž aby v této věci předložené žádosti neprodleně vyřídila",

a dále návrh pp. posl. Schälzkyho, dr. Luschky, Schuberta a soudr.:

"Vláda se vybízí, aby vyhověla požadavku společenstev, aby totiž byly obnoveny nebo zřízeny společenstevní nemocenské pokladny stanovené živnostenským řádem",

v soc.-politickém výboru nebyly podány a také nebyly projednány. Dovolte mi, abych projevil zde o nich soukromý svůj názor. Zdá se mně, že každé tříštění sociálního pojišťování, každý partikularismus, neznamenal by prospěch ani pojištěnců, ani těch, kteří mají na pojištění připláceti, t. j. ani zaměstnavatelů. Můj osobní názor je, že čím více bude sociální pojištění a jakékoliv pojištění vůbec unifikováno, tím je to prospěšnější, a to jak pro pojištěnce, tak také pro ty, kteří mají přispívati na toto pojištění. Z důvodu toho navrhuji zamítnutí obou resolučních návrhů.

Doporučuji, aby předloha byla přijata ve znění zprávy soc.-politického výboru. (Potlesk.)

Místopředseda Buříval (zvoní): Budeme hlasovati.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Hodlám dáti hlasovati tímto způsobem:

Osnova navržená výborem soc.-politickým má pouze 2 články. Páni posl. Hackenberg a soudr. navrhli doplněk k zákonu (změna §u 7 zákona nemocenského), který by, bude-li přijat, vsunut byl do projednávané novely jako článek II.

Proto budeme hlasovati nejprve o čl. I podle zprávy výborové a pak o posl. Hackenbergem navržené vsuvce nového článku II.

Po té o článku II osnovy, který by přijetím návrhu posl. Hackenberga stal se článkem třetím, jakož i nadpisu a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou snad proti mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není, budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s článkem I podle zprávy výborové, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek I je přijat podle zprávy.

Nyní budeme hlasovati o návrhu p. posl. Hackenberga a druhů. Prosím o jeho přečtení.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Pozměňovací návrh posl. Hackenberga, Tauba a druhů:

§ 7 zákona o nemocenském pojištění budiž škrtnut a nechť zní:

"Je-li smluvena týdenní mzda, jest pokládati za denní mzdu její šestý díl. Je-li smluvena měsíční mzda, její pětadvacátý díl. Jestliže zaměstnanec nebyl během celého tohoto období plně zaměstnán, jest pokládati za denní výdělek podíl mezi mzdou vydělanou v této době a počtem pracovních dní."

Místopředseda Buříval (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem p. posl. Hackenberga a druhů, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh p. posl. Hackenberga a druhů je zamítnut.

Přistoupíme k hlasování o článku II podle zprávy výborové, jakož i o nadpisu a úvodní formuli rovněž podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s článkem II podle zprávy výborové, jakož i s nadpisem a úvodní formulí, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Sněmovna schválila článek II, jakož i nadpis a úvodní formuli podle zprávy výborové a tím přijala osnovu zákona ve čtení prvém.

Čtení druhé provedeme ve druhé schůzi dnešní, bude-li osnově přiznáno zkrácené projednávání podle § 55 jedn. řádu.

Nyní jest nám hlasovati o resolucích. Žádám, aby byla přečtena první resoluce.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Resoluční návrh posl. Hackenberga, Tauba a druhů:

"Vláda se vybízí, aby neprodleně nařídila volby do nemocenských pokladen a aby jako konečnou lhůtu jejich provedení stanovila den 30. září 1923."

Místopředseda Buříval: Kdo souhlasí s resolučním návrhem p. posl. Hackenberga a druhů, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluční návrh p. posl. Hackenberga a druhů je zamítnut.

Jest nám hlasovati o resoluci p. posl. Schuberta a druhů. Prosím, aby byla přečtena.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Resoluční návrh posl. Schuberta, Schälzkyho a druhů:

"Vláda se vybízí, aby ve všech případech, v nichž zákon dovoluje zříditi zemědělské nemocenské pokladny, jejich zřízení nikterak nepřekážela, nýbrž aby v této věci předložené žádosti neprodleně vyřídila."

Místopředseda Buříval (zvoní): Kdo souhlasí s resolučním návrhem p. posl. Schuberta a druhů, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluční návrh p. posl. Schuberta a druhů je zamítnut.

Nyní jest nám hlasovati o resolučním návrhu p. posl. Schälzkyho a druhů. Prosím, aby byl přečten.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Resoluční návrh posl. Schälzkyho, dr. Luschky, Schuberta a druhů: 

"Vláda se vybízí, aby vyhověla požadavku společenstev, aby totiž byly obnoveny nebo zřízeny společenstevní nemocenské pokladny, stanovené živnostenským řádem."

Místopředseda Buříval: Kdo souhlasí s resolučním návrhem p. posl. Schälzkyho a druhů, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh p. posl. Schälzkyho a druhů je zamítnut.

Přistoupíme k projednávání odst. 3 dnešního pořadu, jímž je:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP