Čtvrtek 26. června 1924

16. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu (tisk 4615) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 1494 a 1829) o osvojení.

Jelikož výbor do ustanovené lhůty zprávy nepodal, určuji zpravodajem podle §u 35 jedn. řádu pana posl. dr. Hnídka. Žádám, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Slavná sněmovno! Senát usnesl se o vládním návrhu zákona o osvojení. Usnesení senátu bylo přikázáno poslaneckou sněmovnou ústavně-právnímu výboru. Ústavně-právní výbor nemohl do ustanovené lhůty podati svoji zprávu a proto navrhuje, aby lhůta sněmovny k projednání této předlohy byla prodloužena o 4 měsíce.

Místopředseda Buříval: Pan zpravodaj tlumočil návrh výboru, aby lhůta sněmovny byla prodloužena o 4 měsíce. Dám o tomto návrhu hlasovati.

Kdo souhlasí, aby poslanecká sněmovna navrhla senátu prodloužení lhůty k projednání usnesení senátu o vládním návrhu zákona o osvojení o 4 měsíce, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je návrh pana zpravodaje přijat a vyřízen je odst. 16 pořadu.

Přistoupíme k odst. 17, jímž je:

17. Druhé čtení osnovy zákona o úplatkářství a proti porušování úředního tajemství (tisk 4736).

Zpravodajem je pan posl. dr. Hnídek za výbor ústavně-právní.

Navrhuje pan zpravodaj opravy a změny textové?

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: V §u 2, odst. 2 v páté řádce za slovem "potrestán" má býti doplněno "soudem".

Rovněž v §u 3, odst. 2, v řádce 4 za slovo "potrestán" má býti vloženo "soudem".

Rovněž v §u 5, odst. 2, ve 2. řádce za slovy "činitel tam označený" má býti doplněno slovo "soudem".

V 5. odstavci téhož paragrafu ve 3. řádce za slovo "podle práva povinen" má býti čárka.

V §u 6, odst. 3, v 1. řádce místo slova "více" má býti "několika", takže by to znělo "při orgánech složených z několika fysických osob".

Místopředseda Buříval (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, se změnami, které uvedl pan zpravodaj, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém. Vyřízen jest odst. 17 pořadu.

Přistoupíme k odst. 18, jímž je:

18. Návrh, aby řízením zkráceným podle § 55 jedn. řádu projednány byly tyto osnovy zákonů.

a) osnova zákona o výplatě odpočivných a zaopatřovacích požitků a jednorázových výpomocí k nim jednak učitelům škol obecných a občanských a opatrovatelkám dětských opatroven na Podkarpatské Rusi, vydržovaných církvemi a obcemi, jednak některým pozůstalým po těchto osobách (tisk 4734),

b) osnova zákona o výplate odpočivných a zaopatrovacích pôžitkov a jednorazových výpomoci k nim, tak učitelom škôl ľudových a občianskych a opatrovateľkám detských opatrovieň na Slovensku, vydržiavaných cirkvami a obciami, ako aj niektorým pozostalým po týchto osobách (tisk 4733),

c) osnova zákona, kterým se prodlužuje působnost zákona ze dne 4. července 1923, čís. 151 Sb. z. a n., o poplatkových a dalších daňových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru podniků veřejně účtujících, společností s ručením obmezeným a společností komanditních, dále při přeměně pravovárečných měšťanstev ve společnosti akciové (tisk 4758),

d) osnova zákona, kterým se mění a doplňuje zákonný článek I/1911 o civilním řízení soudním (tisk 4765),

e) osnova zákona o zrušení svěřenství (tisk 4766).

K odůvodnění návrhu na zkrácené projednávání podle § 55 jedn. řádu uvádím:

Osnovy tyto projednány a usneseny byly již ve čtení prvém. Přiznáním zkráceného řízení má býti pouze zkrácena 24hodinná lhůta, která podle § 54 jedn. řádu má při normálním řízení uplynouti mezi skončením čtení prvého a čtením druhým a má se ušetřiti svolání nové zvláštní schůze, která by po uplynutí 24 hodin od čtení prvého zabývala se toliko druhým čtením vyjmenovaných osnov.

Abychom tedy mohli přikročiti ihned ke čtení druhému, navrhuji přiznání zkráceného řízení všem jmenovaným osnovám.

Jelikož nebylo vysloveno přání po odděleném hlasování, dám hlasovati o návrhu na zkrácené projednávání všech pěti předloh najednou.

Námitek není? (Nebyly.)

Není jich. Kdo tedy souhlasí, aby osnovy

a) zákona o výplatě odpočivných a zaopatřovacích požitků a jednorázových výpomocí k nim jednak učitelům škol obecných a občanských a opatrovatelkám dětských opatroven na Podkarpatské Rusi, vydržovaných církvemi a obcemi, jednak některým pozůstalým po těchto osobách (tisk 4734),

b) zákona o výplate odpočivných a zaopatrovacích pôžitkov a jednorazových výpomocí k nim, tak učitelom škôl ľudových a občianskych a opatrovateľkám detských opatrovieň na Slovensku, vydržiavaných cirkvami a obciami, ako aj niektorým pozostalým po týchto osobách (tisk 4733),

c) zákona, kterým se prodlužuje působnost zákona ze dne 4. července 1923, č. 151 Sb. z. a n., o poplatkových a dalších daňových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru podniků veřejně účtujících, společností s ručením obmezeným a společností komanditních, dále při přeměně pravovárečných měšťanstev ve společnosti akciové (tisk 4758),

d) zákona, kterým se mění a doplňuje zákonný článek I/1911 o civilním řízení soudním (tisk 4765),

e) zákona o zrušení svěřenství (tisk 4766) projednány byly řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přiznala těmto osnovám zkrácené projednávání. (Předseda Tomášek ujal se předsednictví.)

Předseda: Poněvadž bylo zkrácené řízení přiznáno, přikročíme ke druhému čtení osnov, o nichž bylo usneseno zkrácené řízení.

Je to nejprve

Ad 18 a) Druhé čtení osnovy zákona o výplatě odpočivných a zaopatřovacích požitků a jednorázových výpomocí k nim jednak učitelům škol obecných a občanských a opatrovatelkám dětských opatroven na Podkarpatské Rusi, vydržovaných církvemi a obcemi, jednak některým pozůstalým po těchto osobách (tisk 4734).

Zpravodajem výboru kulturního místo p. posl. Jaši je p. posl. Sladký, zpravodajem výboru soc.-politického je p. posl. Malík, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. Benda.

Prosím pány referenty, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Mají páni zpravodajové nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Sladký: Nikoli.

Zpravodaj posl. Malík: Není korektur.

Zpravodaj posl. Benda: Korektúr niet.

Předseda: Korektur není.

Budeme hlasovati. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Přejdeme ke druhému čtení druhé osnovy.

Ad 18 b) Druhé čtení osnovy zákona o výplate odpočivných a zaopatrovacích pôžitkov a jednorazových výpomocí k nim, tak učitelom škôl ľudových a občianskych a opatrovateľkám detských opatrovieň na Slovensku, vydržiavaných cirkvami a obciami, ako aj niektorým pozostalým po týchto osobách (tisk 4733).

Zpravodajem výboru kulturního je p. posl. Oríšek, zpravodajem výboru soc.-politického p. posl. Malík, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. Benda.

Mají páni zpravodajové nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Oríšek: Korektúr niet.

Zpravodaj posl. Malík: Není návrhů.

Zpravodaj posl. Benda: Nemám nič.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Přejdeme ke třetí osnově.

Ad 18 c) Druhé čtení osnovy zákona, kterým se prodlužuje působnost zákona ze dne 4. července 1923, čís. 151 Sb. zák. a nař., o poplatkových a dalších daňových úlevách při splynutí (fusi) nebo při přeměně právního útvaru podniků veřejně účtujících, společností s ručením obmezeným a společností komanditních, dále při přeměně pravovárečných měšťanstev ve společnosti akciové (tisk 4758).

Zpravodajem výboru rozpočtového je p. posl. Jan Černý ze strany republikánské.

Má p. zpravodaj nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Jan Černý (rep.): Nemám.

Předseda: Není tomu tak. Budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Dále jest nám provésti

Ad 18 d) Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění a doplňuje zák. čl. I./1911 o civilním řízení soudním (tisk 4765).

Zpravodajem výboru ústavně-právního je p. posl. inž. Nečas.

Má p. zpravodaj nějaké korektury?

Zpravodaj inž. Nečas: V §u 1, čís. 4, řádek 3 zdola za slovy "k tomu způsobilých" má odpadnouti čárka.

V §u 1, čís. 10, řádek 3 zdola ve slovech "dále z důvodů uvedeného" má ve slově "důvodů" druhé "u" býti jednoduché, bez kroužku.

V §u 2, odst. 3 mezi číslicí "I." a číslicí 1901 má býti zlomkové znaménko.

Předseda: Budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s korekturami, které právě teď uvedl pan zpravodaj, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Konečně je nám provésti

Ad 18 e) Druhé čtení osnovy zákona o zrušení svěřenství (tisk 4766).

Zpravodajem za výbor ústavně-právní je pan posl. dr. Černý, zpravodaj za výbor zemědělský pan posl. Dubický.

Mají páni zpravodajové nějaké korektury?

Zpravodaj posl. dr. Černý: Nikoliv.

Zpravodaj posl. Dubický: Rovněž ne.

Předseda: Není tomu tak, budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou uvedeného zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala také tuto osnovu zákona ve čtení druhém a vyřízen je odst. 18 pořadu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze a, než přikročím k jejímu ukončení, mám za povinnost prohlásiti ve smyslu usnesení předsednictva toto:

Poněvadž pan posl. dr. Schollich nepodrobil se předsednickému rozhodnutí dobrovolně, nastupuje v platnost odst. 4 §u 52 jedn. řádu, podle něhož poslanec, nepodrobivší se rozhodnutí předsedovu, zbavuje se poslaneckého platu na příští měsíc.

Lékařské vysvědčení předložil poslanec Houser.

Byly provedeny některé změny ve výborech. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Výbor pro veř. zdravotnictví zvolil dnes I. místopředsedou posl. Rozsypalovou.

Klub poslanců komunistické strany v Československu vyslal do výboru soc.-politického posl. Hakena za posl. Toužila a posl. Malou za posl. Tesku.

Předseda: Mezi schůzí byli tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Tisk 4769. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za vydání k trestnímu stíhání posl. dr. Brunara pro přečin podle § 14 zákona na ochranu republiky.

Tisk 4770. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání poslance dr. Jurigy pro přečin urážky na cti podle § 2 a § 4, odst. II zák. čl. XLI z r. 1914.

Tisk 4771. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin rušení obecného míru, přečin urážky presidenta, vlády, četnictva, ministra národní obrany a okresního náčelníka Mareše.

Tisk 4773. Zpráva výborů živnostenského a soc.-politického o vládním návrhu živnostenského zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Tisk 4751. Návrh posl. Windirsche a druhů stran škod způsobených povodní v obcích Mníšku, Schönbornu, Oldřichovu, v Hájích, Voigstbachu, Radčicích, Růžodole, Starém Habendorfu, Vesci, Doubí, Nové Vsi, Chrastavě, Bílém Kostelci n. N., Chotyni (v politickém okrese libereckém) a Frýdlantu, Bílém Potoku, Hejnicích, Mildeneichen, Mildenavě, Předláncích, Černousech (v politickém okrese frýdlantském).

Tisk 4756. Návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů na úpravu drahotních přídavků na děti pensistů.

Předseda: Iniciativní výbor ve schůzi dne 26. června 1924 konané přikázal k řádnému projednání návrhy těmto výborům:

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Výboru zemědělskému:

Tisk 4638. Návrh posl. Mikulíčka, Tesky a soudr. na poskytnutí náhrady obcím Lunkovu, Hobšovicům, Skurám a jiným v okresech slánském a velvarském za škody utrpěné živelní pohromou (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Tisk 4740. Návrh posl. Mikulíčka a soudr. na změnu a doplnění zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů.

Výboru rozpočtovému:

Tisk 4666. Návrh posl. Windirsche a druhů na změnu zákona ze dne 8. dubna 1920, čís. 309 Sb. z. a n., o dávce z majetku a dávce z přírůstku na majetku.

Tisk 4668. Návrh posl. Grünznera, Tauba, Hoffmanna a druhů na změnu zákona ze dne 20. prosince 1922, č. 394 Sb. z. a n., o služebních, odpočivných a zaopatřovacích požitcích civilních i vojenských státních zaměstnanců a zaměstnanců v podnicích, ústavech a fondech státních a státem spravovaných (současně přikázán výboru soc.-politickému).

Výboru soc.-politickému:

Tisk 4667. Návrh posl. Hellera a druhů na zrušení vládního nařízení ze dne 3. září 1920, č. 516 Sb. z. a n., o zásobování obyvatelstva a opatření důležitých podniků státních předměty potřeby.

Tisk 4738. Návrh posl. Grünznera, Tauba, Hoffmanna a druhů na zrušení dvorního dekretu ze dne 23. července 1827, čís. 30.120, o omezení stěhovací svobody pensistů.

Výboru ústavně-právnímu:

Tisk. 4676. Návrh posl. dr. Czecha, Hackenberga, dr. Haase a druhů, aby byl předložen návrh zákona o výkonu trestů politických vězňů.

Tisk 4690. Návrh posl. dr. Gátiho, Mondoka, Darulu, dr. Šmerala a súdr. na zmenu a modifikáciu zákona zo dňa 9. aprila 1920, čís. 236 Sb. z. a n., o štátnej príslušnosti a domovskom práve.

Tisk 4739. Návrh posl. dr. Czecha, Schweichharta, Jokla a druhů na změnu zákonných předpisů o zabavování tiskopisů.

Výboru brannému:

Tisk 4713. Návrh posl. dr. Kafky, Kostky a druhů na změnu a doplnění zákona ze dne 19. března 1920, čís. 194 Sb. z. a n., jímž se upravuje přejímání vojenských gážistů bývalé rakousko-uherské, rakouské a uherské branné moci do branné moci republiky Československé, a jímž se upravují zaopatřovací nároky bývalých vojenských gážistů, kteří se na československém národě provinili (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Výboru pro dopravu a veř. práce:

Tisk 4753. Návrh posl. J. Fischera a druhů na stavbu železnic z Teplé nad Bečvou přes Mnichov, Sangerberg, Litrbachy město, Vítkov do Falknova n. Ohří (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Tisk 4754. Návrh posl. Schuberta, Zierhuta a druhů na stavbu železnice Bezdružice-Úterý-Teplá n. Bečvou (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Výboru pro veř. zdravotnictví:

Tisk 4669. Návrh posl. dr. Holitschera, Deutschové, Tauba a druhů, aby byl vydán zákon o prodeji alkoholových nápojů v drobném a jejich výčepu (současně přikázán výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností).

Zamítnut byl výborem iniciativním:

Tisk 4682. Návrh posl. Boboka a spol. na vyslanie medzistrannej parlamentárnej komisie cielom vyšetrenia špiritusových uplatkových peňazí.

Předseda: Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9 lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou snad námitky proti tomuto způsobu? (Námitky nebyly.)

Nejsou námitky.

Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 45 min. večer.)

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP