Čtvrtek 25. září 1924

11. Druhé čtení osnovy zákona o ražbě pětikorun (tisk 4833).

Zpravodajem výboru rozpočtového je p. posl. Remeš.

Má pan zpravodaj nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Remeš: Nikoli.

Předseda: Není tomu tak, budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, ve znění, které je shodné s předchozím usnesením senátním, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, jak jsem řekl, ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Tím vyřízen je odst. 11 pořadu dnešní schůze.

Přejdeme k poslednímu odstavci pořadu, jímž jest:

12. Návrh, aby řízením zkráceným podle § 55 jedn. řádu projednány byly tyto osnovy:

a) osnova o dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským (tisk 4839),

b) osnova zákona o zřízení fondu pro účely veřejného živelního pojištění (tisk 4871).

Podle §u 55 jedn. řádu uvádím na odůvodnění návrhu zkráceného projednávání toto:

Přijetím zkráceného jednání má se umožniti i u těchto dvou osnov, aby jako u předchozích nemusila se dodržeti 24hodinová lhůta mezi prvním a druhým čtením osnovy, nýbrž aby se k druhému čtení těchto osnov mohlo přikročiti ihned a aby tedy nebylo potřebí konati samostatnou schůzi jen pro tato druhá čtení po 24 hodinách.

Nebude-li námitek, dám hlasovati najednou o zkráceném projednávání obou předloh. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby jmenované osnovy, to jest

a) osnova o dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským (tisk 4839),

b) osnova zákona o zřízení fondu pro účely veřejného živelního pojištění (tisk 4871) projednány byly řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna osnovám těmto přiznala zkrácené projednávání.

Prvé čtení těchto osnov bylo vyřízeno. Zbývá nám tedy o nich rozhodnouti ještě ve čtení druhém.

Přikročíme tedy ihned ke čtení druhému.

Ad 12 a) Druhé čtení usnesení o dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským (tisk 4839).

Zpravodajem výboru živnostenského je za posl. Prokeše p. posl. Slavíček, zpravodajem výboru zahraničního je p. posl. Koudelka.

Mají pp. zpravodajové nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Slavíček: Nemám.

Zpravodaj posl. Koudelka: Nikoli.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala schvalovací usnesení také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Teď přistoupíme ke druhému čtení další osnovy.

Ad 12 b) Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění § 2 zákona ze dne 4. července 1923, č. 149 Sb. z. a n., o zřízení fondu pro účely veřejného živelního pojištění (tisk 4871).

Zpravodajem výboru zemědělského je p. posl. Koudelka, zpravodajem výboru rozpočtového je p. posl. Křemen.

Mají pp. zpravodajové nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Koudelka: Nemám.

Zpravodaj posl. Křemen: Nikoli.

Předseda: Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Tím je celý pořad dnešní schůze vyřízen.

Prve než přikročím k ukončení schůze, rozhodneme ještě hlasováním podle §u 69 jedn. řádu, zda a kdy jest zahájiti rozpravu o interpelacích označených za naléhavé, které rozdány byly v předešlé 290. schůzi poslanecké sněmovny dne 23. t. m.

Jest to naléhavá interpelace posl. dr. Spiny, dr. Schollicha, dr. W. Feierfeila, Simma, dr. Kafky a druhů o rušení německých středních škol (tisk 4858) a naléhavá interpelace posl. Schäfera, Hoffmanna, Deutschové, Beutela, Roschera a druhů o témž předmětu (tisk 4859).

Obě tyto naléhavé interpelace mají úplně shodný obsah, zvláště také úplně shodný petit.

Žádám o přečtení obou záhlaví a o přečtení shodného petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

4858. Naléhavá interpelace posl. dr. Spiny, dr. Schollicha, dr. W. Feierfeila, Simma, dr. Kafky a druhů ministrovi školství a nár. osvěty o rušení německých středních škol.

4859. Naléhavá interpelace posl. Schäfera, Hoffmanna, Deutschové, Beutela, Roschera a druhů ministrovi školství a nár. osvěty o rušení německých středních škol.

Podepsaní táží se ministra:

1. Jak ospravedlní zrušení německých ústavů pro vzdělání učitelů v Litoměřicích a Liberci, kde bylo lze omeziti učitelský dorost také jinými prostředky a nepoškozovati při tom trvale středního školství?

2. Jak odůvodní zrušení tří pražských německých středních škol, čímž podle výsledku úředního statistického materiálu německé střední školství bude nespravedlivě poškozeno proti střednímu školství českého národa?

3. Jak jest to možno, že se při tak vysoce pronikavých otázkách německého středního školství znemožňuje německým povolaným zástupcům lidu vliv, jaký jim přísluší podle počtu a poplatnosti obyvatelstva a že přes všechny podrobně doložené důvody proti tomu, jsou postaveni před hotové události?

4. Jest pan ministr ochoten změniti zrušovací nařízení po té stránce, aby bylo zajištěno další trvání těchto ústavů?

5. Jak odůvodní, že přes četné sliby ministerstva školství nebylo dosud sestátněno dívčí reformní reálné gymnasium ve Znojmě, kdežto všechny jiné ústavy toho druhu byly již sestátněny podle přesného rozvrhu o převzetí škol?

6. Zamýšlí pan ministr přihlížeje k pravdivosti uvedených důvodů, upustiti od dalšího rušení německých středních škol?

Předseda: Páni poslanci, kteří tyto naléhavé interpelace podali, navrhují, aby rozprava byla zahájena ihned.

Jak jsem již podotkl, mají obě tyto naléhavé interpelace obsah zcela shodný, a mám za to, že bude možno - aspoň páni navrhovatelé s tím souhlasí - dáti o nich hlasovati najednou.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby těmto interpelacím, označeným za naléhavé, přiznána byla rozprava podle §u 69 jednacího řádu, a aby rozprava tato zahájila se ihned, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava těmto interpelacím přiznána nebyla.

Než ukončím schůzi, učiním ještě některá presidiální sdělení.

Nemocí pro dnešní schůzi omlouvají se posl. dr. Winter, dr. Gagatko, Zeminová a dr. Lehnert.

Dovolenou dodatečně na schůze včerejší udělil jsem posl. Laubemu pro neodkladné záležitosti.

Byly provedeny některé změny ve výborech. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru branného vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Astra za posl. Oktavce.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr. Srdínko za posl. Křemena a posl. J. Černého za posl. Štolbu.

Do výboru zahraničního vyslal klub čsl. národní demokracie posl. dr. Kramáře za posl. Špačka a posl. dr. Hajna za posl. Dyka.

Do výboru zemědělského vyslal klub posl. republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Haupta místo posl. Vahaly; klub posl. čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Al. Kříže za posl. Ulricha.

Do výboru zdravotnického vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Karpíškovou za posl. Sychravovou.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

4872. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mor. Ostravě za vydání posl. inž. Junga k trestnímu stíhání pro zločin dle § 58 c) tr. z.

4873. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Mondoka a Hakena pro přečin podle § 14, č. 5, přestupek podle § 18, č. 1 zákona na ochranu republiky a přečin urážky na cti podle § 2 a § 4, odst. 2, zák. čl. XLI z r. 1914, jež se kladou za vinu posl. Mondokovi, a pro přestupek podle § 46, zák. čl. XL z r. 1879, jenž se přičítá posl. Hakenovi.

4874. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Jičíně za svolení k trestnímu stíhání posl. Malé pro přečin podle § 15, č. 2 zák. na ochranu republiky.

4875. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Jičíně za svolení k trestnímu stíhání posl. Hakena pro přečin podle § 14, č. 1 a § 15, č. 2 zákona na ochranu republiky.

4876. Zpráva výboru imunitního o žádosti vrch. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

4877. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Báňské Bystřici za vydání k trestnímu stíhání posl. Bartáka pro přečin násilí proti vrchnosti podle § 69, odst. I tr. z., § 4, odst. I zák. čl. XL z r. 1914 a pro přečin utrhání na cti podle § 1 a § 3, č. 1 a 2, § 9, č. 4 zák. čl. XLI z r. 1914.

4878. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Mondoka pro přečin podle § 14, č. 2 a 3 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n.

4884. Zpráva výboru zemedelského o usneseniu senátu k vládnemu návrhu zákona (tisk sen. 1940 a 1952), ktorým sa doplňuje a čiastočne mení zákon zo dňa 12. srpna 1921, číslo 313 Sb. z. a n., o obnove drobných zemedelských pachtov, doplnený a čiastočne zmenený zákonom zo dňa 13. červenca 1922, č. 213 Sb. z. a n. (tisk posl. sněm. 4802).

Předseda (zvoní): Dnešní schůze je pravděpodobně poslední v tomto jarním zasedání, které však protáhlo se až do měsíce září.

Uzavíraje toto zasedání poslanecké sněmovny, nemohu nezdůrazniti skutečnost, že období, které ukončujeme, bylo z nejvýznamnějších a nejplodnějších. Poslanecká sněmovna vyřídila celou řadu předloh, z nichž velká část je zcela mimořádné důležitosti. Není snad oboru činnosti veřejné správy, jejíž působnost nebyla zkoumána a upravována v tomto zasedání zákonodárným sborem. Usnesli jsme opatření na ochranu státní správy a pro očistu veřejného života, dále opatření na ochranu zdraví, řadu předloh rázu sociálně-politického, kulturního, technického, správního, obchodního a finančně-hospodářského. V posledním, nejnamáhavějsím úseku zasedání provedena byla konečná úprava řady finančních věcí a mezi jiným také válečných půjček a, last but not least, věc nejdůležitější, v tomto úseku posledním byla vyřízena předloha o sociálním pojištění, k níž celé generace pracovaly, na niž celé generace také celá desetiletí čekaly (Hlučný, dlouhotrvající potlesk.), dílo, jež jak doufám a také si přeji - a myslím, že v tom přání a v té naději budou se mnou za jedno všichni páni poslanci - snad ještě v zasedání podzimním také dokončíme a doplníme úpravou pojištění osob samostatně výdělečně činných. (Hlučný, dlouhotrvající potlesk.)

Sděluji závěrem a současně vítám, že v nastalé přestávce vystřídá nás poslance, parlament, na tomto místě v této zasedací síni mezinárodní sjezd sociální politiky, v jehož práci - pochopíte - vidím pokračování práce, kterou my jsme zde vykonali schválením zákona o sociálním pojištění. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Příští schůze bude podle usnesení předsednictva svolána podle §u 9 jedn. řádu cestou písemnou.

Jsou snad nějaké námitky proti tomu? (Námitek nebylo.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 20 min. večer.)

Konec 9. zasedání v I. volebním období.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP