Čtvrtek 25. září 1924

Předseda: Všecky tyto návrhy jsou dostatečně podepsány a jsou předmětem jednání.

Uděluji slovo dalšímu řečníku p. posl. Mikulíčkovi.

Posl. Mikulíček: Paní a pánové! Způsob, jakým s předloženou osnovou jednaly vlády koaliční, nikterak neprospívá důstojnosti tohoto zákonodárného sboru. Osud návrhu zákona o obnově drobných zemědělských pachtů je jistě charakteristickým dokumentem, jak vládní koaliční strany hájí zájmů pracujícího lidu.

Již 3 měsíce uplynuly od doby, kdy jsem v této sněmovně podal návrh zákona na obnovení drobných zemědělských pachtů, ale do dnešního dne, ač k tomu bylo dosti času a přes naše urgence, příslušné výbory své zprávy nepodaly, až dnes narychlo byla sněmovna na hodinu přerušena. V této hodinové lhůtě dostali poslanci za po vinnost, aby tak důležitou předlohu projednali. Ve schůzi zemědělského výboru, která se konala včera v 10 hodin večer, podal jsem jménem našeho klubu návrh, aby tato předloha o drobných pachtech byla jako první bod projednána a vypracovaná předložena v dnešní schůzi sněmovny. Návrh můj byl však koaličními stranami za ironických úsměšků zamítnut. Pánové, nevím, bude-li vám také do smíchu, až budete nuceni tváří v tvář před shromážděnými domkáři a malorolníky, dnes s vaším jednáním krajně již nespokojenými, postup svůj obhajovati. Pochybuji, že nespokojenost pracujícího československého venkova se vám podaří uspati novým lhaním o komunistech, kteří prý podle vašeho falešného křiku chtějí republiku Československou rozvrátiti. Rovněž vám selžou už příliš sevšednělé vaše fráse o vlastenectví a o vaší "nezištné námaze o tento stát". Takovému farisejství náš venkovský poloproletář dnes už na vějičku nesedne. Chudý lid venkova obětoval vše pro vaše vlastenecké plány už v dobách starého Rakouska. Dnes však ho denně přesvědčujete o tom, že staré národnostní utiskování už pominulo a že žije ve svém svobodném státě a proto náš domkář a malorolník chce také v tomto svém státě podmínky pro svůj pilný a pracovitý život, žádá po vás půdy, bez níž mu nelze jeho skrovného života uhájiti. Ale páni zákonodárci, spojení ve vládní koalici, mu tuto půdu odpírají a již několik měsíců se handrkují o tak důležitém zákoně, jakým je návrh zákona o prodloužení drobných zemědělských pachtů, na kterémžto prodloužení zákona závisí existence ohromné části domkářů a malorolníků. Maně připomínám, jak kvapně pracovala vaše koaliční mašina, když jste svého času jednali o sražení úrovně státních zaměstnanců aneb o reakčních zákonech, které silně omezovaly a oklešťovaly svobody občanů tohoto státu a které slávu vaší vzorné demokracie roznesly po celé Evropě.

Dnes jde o životní podmínky širokých vrstev pracujících venkovanů a vy zákon, pro tyto vrstvy tak důležitý, sabotujete. Neohlížíte se na okolnost, že jednání vaše způsobí nejen na venkově chaos a nejistotu, ale také že následkem toho nezoraná strniště zarůstají plevelem a že úroda na těchto bude na příští rok značně snížena a venkovanům vzejde i velká hospodářská škoda. Jsou-li pánům z měšťanských stran, hlavně ze strany národně-demokratické a lidové, bližší zájmy cizích velkostatkářů, válečných keťasů, kteří svoje nakořistěné kapitály uložili do nakoupené půdy, a zájmy tučných církevních prebendářů - tito už v zájmu věčného spasení měli býti ohromných latifundií dávno zbaveni - pak bylo přece povinností aspoň socialistických stran vládních, aby v koalici uhájily zájmů drobných zemědělských pachtýřů, zájmů pracujícího lidu. Dnes však, jak věci stojí, přenecháváte povinnost hájiti zájmů venkovských drobných lidí pouze komunistům. (Výkřiky.) Ano, tak vypadá ve skutečnosti vaše nadsazování. Ale pak váš křik o komunistické demagogii, kterým vyplňujete svůj koaliční tisk, nebude vám nic platný, poněvadž domkář a malorolník, kterého svým jednáním připravujete o půdu, vašich vlasteneckých frásí a lživých časopisů se nenasytí a pozná své opravdové zastánce a přátele v tomto zákonodárném sboru. My, kteří máme příležitost dívati se vám při vaší hře na prsty z bezprostřední blízkosti, vašemu jednání se už ani nedivíme.

Rozhodujícím při jednání vašeho koaličního systému je soustava odbourávání vymožeností, které si pracující lid v době popřevratové na vás tehdy ustrašený a polekaný vydobyl. Je to asi odměna za to, že pracující lid, kterému tehdy jeho vůdci dovedli vsugerovati víru v klidný vývoj, opomenul zbaviti českou buržoasii třídním bojem jejích hospodářských výsad. Dnes, kdy tato buržoasie sedí pevně v sedle, kdy má k disposici celý státní aparát s jeho byrokratickou, policejní a vojenskou mocí, dnes se za pomoci sociálních patriotů odbourávají prý "bolševické" vymoženosti pracujícího lidu. Koalice odbourala platy veřejných zaměstnanců, za to slíbila, že se postará o poměrné zlevnění životních potřeb, ale dnes proti lichvě, která každé sousto zdražuje až dvojnásobně, nepodniká ničeho. Koalice odbourala podpory v nezaměstnání, ale klidně trpí, aby ze spekulačních důvodů byly tisíce dělníků bezdůvodně vyhazovány z práce. Koalice odbourala práva nájemníků a snížila podporu na stavební ruch. Ale současně zřizuje representační byt pro bývalého sedláka, nyní ministra národní obrany za 1,350.000 Kč na státní útraty, zatím co v samé Praze chybí 30.000 bytů, na jejichž zbudování není prý nutných peněz. A v posledních týdnech páni z koaličních stran svým handrkováním zapřičiňují fakt, že chudí domkáři a malorolníci jsou v nebezpečí, že ztratí najatou půdu a tím jedinou možnost uhájiti holý a dosti bídný život.

V době, kdy lichváři a spekulanti zdražují obilí a jiné zemědělské výrobky, které i v dnešních poměrech musí malorolník přikupovati, na dvojnásobnou výši proti r. 1923 a kdy následkem tohoto zdražování stouplo nájemné z pozemku ve volném pachtu do tak ohromné výše, že chudým malorolníkům, kteří nepachtují pole na spekulaci, nýbrž proto, aby úrodou z najatého pole zabránili hladovění své rodiny, je nemožno tak vysoké nájemné z půdy platiti; znám případy, kde roční nájemné z 1 ha půdy ve volném pachtu letošního roku pronajaté obnáší přes 2.000 Kč. V této pro domkáře tak kritické době koaliční strany, které vykřikují do světa, že mají monopol na hájení zájmů domkářů a malorolníků, sabotují zákon, na němž závisí existence více než statisíce drobných zemědělských rodin. A to jenom proto, aby nedoznaly újmy peněžní měšce cizích velkostatkářů, církevních prebendářů a válečných keťasů, aby tito trubci lidské společnosti mohli s půdou, které mnohdy, posuzováno s právního hlediska, cestou velmi podivnou nabyli, volně lichvařiti. Pánové z koalice, to není práce pro národ, to je jednání proti pracujícímu lidu a tím také proti národu, ve kterém tvoří většinu drobní lidé.

Osnova zákona již tak, jak vyšla ze senátu, jest zpracována v neprospěch drobných pachtýřů. A jak proskočily do veřejnosti zprávy o jednání zemědělské "Pětky", snaží se jednotlivé koaliční strany zhoršení to ještě zvětšiti. Dnes jsem se přesvědčil v zemědělském výboru, že opravdu pánové, kteří berou 100 až 200 Kč za 1/2 hodiny práce, jsou vám bližší, než zájmy drobných zemědělských dělníků.

Podáváme k osnově zákona o prodloužení drobných pachtů, jak vyšel ze senátu, dnes jsem to musil změniti, jak vyšel změněn před hodinou z tiskárny ještě bez čísla - ještě jste tam měli dáti 2 černé proužky a mohlo to míti rámeček umrlčí - opravné návrhy a žádáme, aby pachty prodlouženy byly na 4 a 3 léta. Pánové, návrhy ty odůvodňoval jsem v zemědělském výboru a dovolím si je také odůvodňovati zde v této sněmovně. Nemají jen ráz čistě oposiční, nýbrž každý rozumný hospodář musí uznati, že návrhy ty dávány a stavěny byly s hlediska hospodářského. Už několik let po válce se nájemné prodlužuje o 2 a 1 rok, v důsledku toho je půda vymrskána a není možno ani docíliti takového užitku, jakého by se docílilo, kdyby na delší dobu se pronajala. Jestliže tyto návrhy zamítnete, je to vaší věcí, ale pak myslím, že důvěry domkářů a malorolníků na venkově nezískáte.

Paní a pánové! Za pět dní ode dneška uplyne lhůta k přihláškám o obnovení nájmu půdy. Lhůta tato změněna byla dnešním zákonem na den 31. října. Ale chaos, které pozdní toto oznámení bude míti v zápětí, již tímto nezažehnáte. Vinu na tom nesou ti, kteří tyto poměry zavinili, a to jistě nejprve jsou strany vládní koalice.

Každý, kdo sledoval jednání koalice, po tomto návrhu zákona dozná, že jednotlivé koaliční strany úmyslně jednání brzdily, aby jednak způsobily chaos, jednak proto, aby zákon pozdním vyhlášením stal se bezpředmětným. Jednání takové jest opravdu komedií na kvadrát. Nemáte odvahy, abyste se proti tomuto zákonu postavili přímo, neboť se bojíte odpovědnosti před drobnými zemědělci, a proto záležitost zafixlujete tak, že zákon odhlasujete až v poslední chvíli, a nepřijde-li k praktickému provádění, než uplyne lhůta k přihláškám, vymluvíte se na státní administrativu.

Z lavic agrárních poslanců padl dnes odpoledne výrok, že takový zmetek, jako je návrh zákona o prodloužení drobných zemědělských pachtů, nestojí ani za to, aby byl uzákoněn. Výrok tento dokazuje nad slunce jasněji, jak ohromný rozdíl je mezi agrárními zbohatlíky, neúnavnými lovci sinekur a zbytkových statků o 500 až 1.000 měřic výměry, a drobnými zemědělci, jejichž existence závisí na několika měřičkách najatých políček. Vypasení agrárníci nazývají zájem stotisíce drobných zemědělců zmetkem. To nutno zde s tohoto místa konstatovati a českému venkovu veřejně sděliti.

Podali jsme opravné návrhy, které osnovu zákona zlepšují ve prospěch drobných zemědělců a státu z těchto návrhů nevzejdou naprosto žádné výdaje a škody. Zamítnete-li naše návrhy, domkáři a malorolníci ztratí k vám naprosto důvěru. Když jsem včera podal návrh . . . (Výkřik: To jsi řekl předevčírem také!) Jen buď bez starosti, mne nezmatete, já své stanovisko obhájím i na táboru lidu. Ale těžko bude vám, kteří jste provedli to fixlování, obhájiti před lidmi, jichž je to životním zájmem. Člověk, který si pomůže při tom švindlování k zbytkovému statku a stane se členem řady různých podniků, kde se keťasí a lichvaří s petrolejem a lihem, se snadno směje. Když jsem včera podal návrh, aby tato předloha byla na prvním bodě denního pořadu, smáli se tomu mnozí páni kolegové, mezi nimi i ti, kteří se pokládají za oficielní zástupce drobných venkovanů, ale kteří v prostředí, do něhož jim malorolníci dopomohli, zapomínají na bídu drobného venkovského lidu a bídě této se vysmívají. Pánové! Ta bída je zde a je zde v míře tak velké, jako nikdy před tím. Na úřední tabuli v Uh. Hradišti jest vyvěšeno několik set exekučních nálezů, a to je, prosím, jenom ze dvou zemědělských obcí. Tento obraz nelze najíti tam, kde je blahobyt, tento obraz jest nejvýmluvnějším dokumentem, že mezi venkovským lidem, drobným obyvatelstvem je opravdová bída. Vyzýváme vás, abyste naše zlepšovací návrhy nezamítali, neb jinak po proletariátu v městech svým jednáním přesvědčíte i poloproletariát venkova, že od tohoto vládnoucího režimu nemůže pro sebe nic dobrého očekávati a že spása jeho je jen v povalení tohoto vládního kapitalistického systému a v nastolení vlády dělníků a malých rolníků. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo dále přihlášen, debata jest skončena.

Závěrečné slovo dávám zpravodaji, p. posl. Dubickému.

Zpravodaj posl. Dubický: Slavná sněmovno! Projednávaný návrh zákona stává se skutkem po dlouhých poradách. Ustanovení tohoto zákona nejsou taková, aby odpovídala přáním všech, ale v tom jeví se právě předmět sporných věcí, které musily býti vyřešeny, aby zákon jako dílo kompromisu mohl býti schválen.

Uvolňování půdy vázané až dosud některým zákonem odůvodňováno je jednak stabilisací hospodářských poměrů, jednak prováděním reformy pozemkové. Přes to však zákon, který přijímáme, je takové povahy, že zabezpečuje aspoň částečnou ochranu drobných pachtýřů. Domnívá-li se p. kol. Mikulíček jako mluvčí strany komunistické, že přijetím tohoto zákona ztratí koalované strany důvěru u malých domkářů a zemědělců, bude jen pro něho výhodné, bude-li pro tento zákon hlasovati. (Výborně!)

Chci jenom konstatovati, že zákony minulé o ochraně drobného pachtu a prodlužování zemědělských pachtů byly dílem koalovaných státotvorných stran, ale i tehda p. kol. Mikulíček našel velmi silná slova kritiky proti těmto návrhům, ačkoliv ony celou svou konstrukcí zabezpečovaly plnou ochranu a hospodářské zajištění drobných nájemců. Ovšem nyní kritika při návrhu zákona jest velmi pohodlná. Zatím co my musíme počítati se stabilisací hospodářských poměrů, zatím co připravujeme velký rámcový zákon na úpravu pachtovného vůbec, zástupce strany komunistické postaví se do pósy pohodlné kritiky a nalézá ostrá slova pro všechno, co jest dílem dlouhých porad a výsledkem kompromisů.

Upozorňuji slavnou sněmovnu, že resoluční návrh pp. posl. Koudelky, Dubického, Mikuláše, Šamalíka a R. Bergmana, pro jehož přijetí se vyslovuji, je takové povahy, že se jím vláda vyzývá, aby co nejdříve připravila osnovu zákona o pronájmu pozemků obecních a fondových, při čemž bude ovšem přihlíženo zvláště k zájmům malých zemědělců. Mám za to, že po přijetí tohoto nově ohlášeného zákona bude otázka obecní a fondovní půdy postavena na právní podklad a že tím zabezpečíme nárok na hospodářskou svéprávnost právě těm drobným pachtýřům, kteří až dosud tyto pozemky v nájmu mají.

K návrhu samému byla podána celá řada pozměňovacích návrhů. Měl jsem příležitost, abych se o nich vyslovil již v zemědělském výboru, který konal schůzi před plénem, a prosím slavnou sněmovnu, aby veškeré pozměňovací návrhy až na resoluční návrh, který jsem již přečetl, zamítla a přijala návrh zákona tak, jak vyšel z výboru zemědělského. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Budeme hlasovati. Prosím pány a paní poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Osnova tato má 5 článků, nadpis a úvodní formuli.

Při hlasování míním postupovati tímto způsobem:

Při čl. I budeme nejprve hlasovati o prvních dvou odstavcích jeho bez alineí 1) a 2) odstavce druhého, o nichž bude hlasováno samostatně, a to nejprve v úpravě, jak ji navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr.; nebude-li přijata, budeme hlasovati v úpravě, jak ji navrhují pp. posl. Mikulíček a soudr., bude-li i tato úprava zamítnuta, budeme hlasovati o uvedené části podle zprávy.

Pak bychom hlasovali o al. 1 a 2, odst. 2 článku I, a to v úpravě pp. posl. Leibla, Schweichharta a soudr., nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o čl. II v úpravě, jak ji navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr. v úpravě, jak ji navrhují pp. posl. Mikulíček a soudr.

Bude-li tato zamítnuta, hlasovali bychom o čl. II podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o dvou návrzích pp. posl. Leibla, Schweichharta a druhů na úpravu čl. III vsunutím nového článku IIIa a na úpravu čl. IV. výborové zprávy, kteréžto oba návrhy spolu nerozlučně souvisí.

Kdyby tyto návrhy byly přijaty, odpadlo by hlasování o čl. III a IV podle zprávy výborové.

Budou-li návrhy tyto zamítnuty, hlasovali bychom o čl. III a IV podle zprávy výborové.

Pak by se hlasovalo o čl. V, nadpisu a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Je snad nějaká námitka proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyla.)

Není jí, budeme tedy hlasovati, jak jsem právě uvedl.

Nejprve článek I. Budeme hlasovati o prvých dvou odstavcích článku I, ale bez al. 1 a 2 odstavce druhého, o kterých budeme hlasovati zvláště.

Nejprve musí o těchto prvých dvou odstavcích článku I (bez al. 1 a 2 odstavce druhého) býti hlasováno v úpravě, kterou navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Ve čl. I, odst. 2 budiž za číslicí 1924 vloženo "1925, 1926 a 1927".

V témže odstavci budiž číslice 2 nahrazena číslicí 4 a slova "končí-li v průběhu roku 1925" buďtež škrtnuta.

Předseda: Kdo souhlasí s touto úpravou prvých dvou odstavců článku I, jak ji navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Teď je zde úprava navrhovaná posl. Mikulíčkem a soudr. Žádám, aby byla přečtena.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2. Pozměňovací návrh posl. Mikulíčka a soudr.:

Ve článku I, odst. 2 slova "na další dva pachtovní roky" buďte nahrazena slovy "na další čtyři pachtovní roky" a místo "na další pachtovní rok" stůjž "na tři pachtovní roky"

Předseda: Kdo souhlasí s touto úpravou prvých dvou odstavců čl. I, jak ji navrhují pp. posl. Mikulíček a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Teď budeme hlasovati o těchto prvých dvou odstavcích čl. I podle zprávy výborové.

Kdo s nimi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prvé dva odstavce článku I jsou schváleny podle zprávy výborové.

Teď budeme hlasovati o al. 1 a 2 odst. 2, a to nejprve v úpravě, již navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

3. Pozměňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Ve článku I, odst. 2, al. 1 buďte slova "6 ha" nahrazena slovy "8 ha".

Předseda: Kdo souhlasí s touto úpravou al. 1 a 2 odst. 2, jak ji navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Kdo souhlasí teď s al. 1 a 2 odst. 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Al. 1 a 2 odstavce druhého jsou schváleny podle zprávy výborové.

Ke článku II je navržena nová úprava od pp. posl. Leibla, Schweichharta a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

4. Pozměňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů ke čl. II:

V odst. 2, lit. a) budiž číslice 25 nahrazena číslicí 15.

Buďtež škrtnuty lit. b) a další odstavce.

Předseda: Kdo souhlasí s touto úpravou článku II, jak ji navrhují pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava navržená pp. posl. Leiblem, Schweichhartem a soudr. je zamítnuta.

Teď je zde úprava článku II, jak ji navrhují pp. posl. Mikulíček a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

5. Pozměňovací návrh posl. Mikulíčka a soudr. ke čl. II:

V lit. a) buďtež škrtnuta slova "více než 25 ha" a nahrazena slovy "více než 15 ha".

Odstavce následující za odstavcem lit. b) buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou úpravou článku II, jak ji navrhují pp. posl. Mikulíček a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh pp. posl. Mikulíčka a soudr. je zamítnut.

Teď budeme hlasovati o článku II podle zprávy výborové. Kdo s ním souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek II je schválen podle zprávy výborové.

Teď jsou zde dva návrhy pp. posl. Leibla, Schweichharta a druhů, totiž na úpravu čl. III vsunutím nového článku IIIa a na úpravu článku IV osnovy, které spolu nerozlučně souvisí. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

6. Doplňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Jako nový článek III a) budiž vložen článek IV zákona ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n., a nechť zní:

"Co do pachtovného platí pro obnovený pacht tyto podmínky:

Nejvyšší pachtovné z 1 ha zemědělské půdy činí tolik, kolik činí průměrná cena žita vypočítaná z průměru cen žita na pražské plodinové burse ze srpna, září a října běžného roku, a to:

v oblasti 1. a 2. bonity 280 kg žita,

v oblasti 3. a 4. bonity 200 kg žita,

v oblasti 5. a 6. bonity 150 kg žita,

v oblasti přes 6. bonitu 100 kg žita.

7. Pozměňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Bude-li přijat návrh na zařadění nového čl. III a):

Čl. IV nechť zní:

"Ostatně platí pro obnovu pachtu podle čl. I tohoto zákona ustanovení čl. VII zákona ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n."

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenými návrhy pp. posl. Leibla, Schweichharta a druhů na úpravu čl. III vsunutím nového článku IIIa a na úpravu článku IV osnovy tak, jak bylo přečteno, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy pp. posl. Leibla, Schweichharta a druhů jsou zamítnuty.

Teď budeme hlasovati o článcích III a IV osnovy podle zprávy výborové.

Kdo s nimi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Články III a IV jsou schváleny podle zprávy výborové.

Teď budeme hlasovati o článku V, nadpisu a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Kdo s nimi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek V, nadpis a úvodní formule zákona jsou schváleny podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna osnovu tuto přijala v prvním čtení, a to ve znění, jak zdůrazňuji, odchylném od předchozího usnesení senátu.

Zbývá nám rozhodnouti ještě o resolučním návrhu. Žádám o jeho přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

8. Resoluční návrh posl. Koudelky, Dubického, Mikuláše, Šamalíka, R. Bergmana a druhů:

Vláda se vybízí, aby připravila osnovu zákona o pronájmu pozemků obecních a fondových, při čemž budiž přihlíženo zvláště k zájmům malých zemědělců.

Předseda: Kdo souhlasí s přečteným resolučním návrhem, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Přečtený resoluční návrh je schválen.

Poněvadž osnově této před přerušením schůze přiznáno bylo zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu, provedeme ihned druhé její čtení.

9 c) Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů, doplněný a částečně změněný zákonem ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n. (tisk 4884).

Má snad pan zpravodaj nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. Dubický: Doporučuji opravu tiskové chyby, aby totiž ve článku II, odst. 3, řádek 5 shora za slovo "pozemkového" byla dána čárka.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, s tou korekturou, týkající se diakritického znaménka, jak ji uvedl pan zpravodaj, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění odchylném od předchozího usnesení senátu.

Tím vyřízen je odst. 3 pořadu dnešní schůze a teď vrátíme se k přerušenému jednání o odst. 6, jímž jest:

6. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového k usnesení senátu (tisk 4804) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 1929 a 1935), kterým se mění § 2 zákona ze dne 4. července 1923, č. 149 Sb. z. a n., o zřízení fondu pro účely veřejného živelního pojištění (tisk 4871).

Rozprava byla skončena a já dám přečísti podané návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Böllmanna a druhů:

V článku I, odst. 2 budiž číslice "10,000.000 Kč" nahrazena číslicí "40,000.000 Kč".

2. Doplňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Čl. I, odst. 2 doplněn budiž dodatkovou větou: "při čemž budiž v prvé řadě vzat zřetel na nemajetné".

Předseda: Tyto návrhy jsou dostatečně podepsány a jsou předmětem jednání.

Slovo k závěru uděluji zpravodaji výboru zemědělského panu posl. Koudelkovi.

Zpravodaj posl. Koudelka: Slavná sněmovno! V debatě, která se rozvinula o předmětu našeho jednání, byla všeobecně zdůrazňována potřeba povolení této částky, kterou zákon určuje. Souhlasím také s panem kol. Štolbou v tom, že je třeba už jednou tuto pomoc krajinám postiženým živelními pohromami postaviti na moderní základ, a to na základ veřejno-právního pojištění. Pokud pak tu vytýkal škody, které byly způsobeny bystřinami, řekami a jinými toky, konstatuji, že je to jeden z velkých úkolů našeho zemědělství a naší komunikační a vodoprávní politiky, abychom v této věci učinili opatření, která by zabezpečila zemědělskou produkci před škodami, které neúpravou vodních toků obyčejně vznikají.

Jsou tu podány návrhy, k nimž zaujímám toto stanovisko:

Pozměňovací návrh pp. posl. Böllmanna a soudr., aby na místo číslice 10 milionů korun byla zařazena do zákona číslice 40 milionů, nemohu doporučiti ke schválení vzhledem k tomu, že o této věci bylo podrobně jednáno i v senátě i v zemědělském výboru, a je třeba respektovati stanovisko ministerstva zemědělství.

Pokud se týká návrhu pp. posl. Leibla a soudr., aby bylo pamatováno při podporách osob nemajetných, to je uvedeno v obou důvodových zprávách zemědělského výboru a pokládám i tento návrh za bezpředmětný. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Táži se druhého zpravodaje, pana posl. Křemena, zdali si přeje slova k doslovu.

Zpravodaj posl. Křemen: Nikoli.

Předseda: Budeme hlasovati. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Osnova zákona tohoto má dva články, nadpis a úvodní formuli.

Vzhledem k podaným návrhům míním postupovati při hlasování takto.

O čl. I hlasovali bychom nejprve v úpravě, jak ji navrhují pp. posl. Böllmann a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o doplňovacím návrhu pp. posl. Leibla, Schweichharta a soudr. k odst. 2 čl. I.

Pak bychom hlasovali o čl. II, nadpisu zákona a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Jest snad nějaká námitka proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyla.)

Není jí, budeme hlasovati, jak jsem právě uvedl.

K čl. I je úprava, navržená pp. posl. Böllmannem a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Böllmanna a druhů:

V článku I, odst. 2 budiž číslice "10,000.000 Kč" nahrazena číslicí "40,000.000 Kč".

Předseda: Kdo souhlasí s článkem I v úpravě návrhu pp. posl. Böllmanna a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh pp. posl. Böllmanna a soudr. je zamítnut.

Teď budeme o článku I hlasovati podle zprávy výborové.

Kdo s ním souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek I je schválen podle zprávy výborové.

Teď je zde doplňovací návrh, který podávají pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr. ke čl. I, odst. 2.

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2. Doplňovací návrh posl. Leibla, Schweichharta a druhů:

Čl. I, odst. 2 doplněn budiž dodatkovou větou: "při čemž budiž v prvé řadě vzat zřetel na nemajetné."

Předseda: Kdo souhlasí s tímto doplňovacím návrhem, jejž podali pp. posl. Leibl, Schweichhart a soudr., prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh pp. posl. Leibla, Schweichharta a soudr. je zamítnut.

Teď budeme hlasovati o čl. II, o nadpisu a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Kdo s nimi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Článek II, nadpis a úvodní formule zákona jsou schváleny podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala osnovu tuto v prvém čtení podle zprávy výborové, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátním.

Druhé čtení provedeme ještě dnes podle §u 55 jedn. řádu, až to bude usneseno.

Jsou zde ještě dva resoluční návrhy, které doporučil pan zpravodaj a které jsou otištěny ve zprávě, a proto je není třeba čísti.

Kdo s nimi souhlasí, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jsou obě resoluce přijaty a vyřízen je odstavec 6 pořadu dnešní schůze.

Poněvadž jsme vyřídili odstavce 6 až 9, přejdeme teď k odst. 10, jímž jest:

10. Druhé čtení osnovy zákona o mimořádných úlevách při placení přímých daní (tisk 4828).

Zpravodajem výboru rozpočtového je p. posl. Rýpar, který je však omluven cestou do ciziny. Žádám pana předsedu výboru rozpočtového posl. Bradáče, aby se ujal referátu.

Má pan zpravodaj nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Bradáč: Nemám.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém a vyřízen je odst. 10 pořadu dnešní schůze.

Dále je odst. 11:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP