Sobota 17. prosince 1921

Schůze zahájena v 11 hodin 20 minut.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Kadlčák, Klofáč, Niessner, dr. Soukup.

Zapisovatelé: dr. Přikryl, Löw.

101 senátoru podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Černý, dr. Dérer, dr. Dolanský, Mičura, Aug. Novák, Srba, Staněk, Tučný; generální ředitel pošt dr. Fatka.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupci dr. Bartoušek a dr. Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Udělil jsem dovolenou pp. sen. Meissnerovi pro dnešní schůzi, Šperovi pro dnešní schůzi, Kroiherovi pro schůzi dnešní a pondělní.

Přikročuji k projednávání denního pořadu.

Byly mně podány pozměňovací návrhy pp. senátorů dra. Wiechowskiho a soudr., Kiesewettera a soudr., Jarolima a soudr., Perthenové a soudr. a resoluční návrhy jednotlivých pánů senátorů.

Žádám p. senátního tajemníka, aby je přečetl.

Zástupce senátního tajemníka dr. Bartoušek (čte):

1. Návrh sen. dr. Wiechowskiho a soudr.

Kap. XI. tit. 1. § 1a:

"Položka 13,000.000 K pro francouzskou vojenskou misi se škrtá. "

2. Návrh sen. dr. Wiechowskiho a soudr.

Kap. XI. tit. 2. § 9b:

"Položka 4,000.000 Kč na vzdělávání důstojníků v cizině se škrtá."

3. Návrh sen. dr. Wiechowskiho a soudr.

Kap. XI. tit. 2. § l po. e. a kap. XI. tit. 2. § 10 pol. b:

"Položky pro znalce, tlumočníky a svědečné u vojenských.justičních úřadů per 607.500 Kč a pro vojenské věznice a trestnice per 430.000 Kč se škrtají."

4. Návrh sen. Kiesewettera a soudr.

Kap. XIII.:

"Položka 43. na stránce 240 rozpočtu: 500.000 Kč na převzetí katolických středních škol na Slovensku budiž škrtnuta."

5. Návrh sen. Jarolima a soudr.

Kap. XIV., tit. 2. § 3. pol. 9.:

"Výtěžek dávky z uhlí snižuje se na 725 milionů Kč."

6. Návrh sen. Jarolima a soudr.

Kap. XX. tit. 1.:

"K titulu "ústřední správa" budiž dodáno: § 9 pro hornickou inspekci řádné výdaje 2,000.000 KČ. Ke kapitole XX. tit. 1. § 3 o uhelném hospodářství: stanovená tam částka 55,000.000 Kč budiž snížena na 15,000.000 Kč."

Ke kapitole XX. tit. 8.:

"Výdaje na horní úřady v částce 4,296.000 Kč, buďtež zvýšeny na 6,000.000 Kč."

7. Návrh sen. Heckera, Perthenové a soudr.

Kap. XXI. tit. 3.:

"1. Pro živnostenskou inspekci buďtež kromě 3,429.500 K, které jsou již vykázány v státním rozpočtu, zařazeny ještě další 2,000.000 Kč k rozmnožení živnostenských inspektorátů a k vybudování inspektorátů již zřízených.

2. Zemědělské a lesnické podniky buďtež pojaty do živnostenské inspekce.

3. Živnostenským inspektorátům budiž udělena výkonná moc. ve všech věcech ochrany dělníků, jež jsou upraveny zákonem.

4. K živnostenské inspekci buďtež povoláváni na návrh odborových organisací také dělníci. Mimo to buďtež ustanoveny ženské inspektorky, zvláště pro inspekční službu v podnicích, kde jsou zaměstnány ženy jako dělnice."

1. Resoluce sen. Polacha a soudr.

Kap. V.:

"§ 10, odst. 2. zákona ze dne 20. března 1919, č. 175 Sb. z. a n., budiž změněn v ten smysl, že nejvyšší účetní kontrolní úřad jest povinen předložiti závěrečný účet do 9 měsíců Národnímu shromáždění počítajíc od uplynulého dotčeného správního roku."

2. Resoluce sen. Niessnera a soudr.

Kap. VI.:

"Senát se usnáší:

Vláda se vyzývá, aby připravila a Národnímu shromáždění předložila osnovu zákona, kterým se zabezpečuje zastoupení politických stran v moravském zemském výboru, jež odpovídá hlasům, které byly odevzdány při volbách do obecních zastupitelstev."

3. Resoluce sen. Friedricha a soudr.

Kap. VIII.:

"Vláda se vyzývá:

1. Aby zákon ze dne 8. dubna 1920, č. 222 Sb. z. a n. doplnila, případně změnila v ten smysl, aby výhod propočítání služebních let s počátkem účinnosti od 1. ledna 1921 účastni byli také všichni státní zaměstnanci a zřízenci podniků a fondů státem spravovaných, jakož i jejich vdovy a sirotci, kteří před účinností zákona ze dne 7. října 1919, č. 541 Sb. z. a n., t. j. před 31. srpnem 1919 byli dáni na odpočinek.

2. Aby bezodkladně provedla zákon ze dne 3. března 1921, č. 99 Sb. z. a n., aby vydala přísné pokyny, by podřízené úřady ustanovení tohoto zákona vykládaly liberálně.a aby v žádném případě nenastalo zkrácení dosavadních pensijních požitků.

3. Aby vypracovala a Národnímu shromáždění ještě v tomto zasedání předložila osnovu, kteráž všem pensistům zaručuje automaticky percentuelní účastenství při zvyšování služného státním zaměstnancům, a kteráž by přivodila úplné postavení na roven mezi staro- a novopensisty."

4. Resoluce sen. Linka a soudr.

Kap. IX.:

"Vláda se vyzývá, aby neprodleně zrušila stanné právo na Slovensku a v Podkarpatské Rusi vyhlášené."

5. Resoluce sen. dr. Brabce, prof. dr. Mareše a spol.

Kap. X.:

"Vládě se ukládá, aby z položek 14., 18. a 29. v řádných a mimořádných výdajích titul 1. Ústřední správa (Podrobnosti) ministerstva zahraničních věcí, zejména z položky o podpoře mezinárodních akcí mírových a z paušálu na instituce vzešlé jako deriváty mírových smluv vyhradila přiměřenou částku na úhradu vydání očekávaných zasedáním mezinárodního kongresu Jednoty pro Svaz národů v Praze projektovaného podle usnesení kongresu ženevského na začátek měsíce června 1922, a aby tuto potřebnou částku nejmenší sumou 250.000 Kč, ovšem proti dodatečnému řádnému súčtování, poukázala k výplatě československému sdružení Jednoty pro Svaz národů (Association Tehécoslovaque) při "státovědecké společnosti v Praze."

6. Resoluce sen. Linka a soudr.

Kap. XI.:

"Všichni, kteří jsou povinni vojenskou taxou a činně sloužili před válkou, za války anebo po válce, buďtež sproštěni placení vojenské taxy."

7. Resoluce sen. Linka, dr. Wiechowskiho a soudr.

Kap. XI.:

"Vláda se vyzývá, aby vykonala všechny přípravy tak, aby do lhůty v branném zákoně stanovené proveden byl miliční systém."

8. Resoluce sen. dr. Hellera a soudr.

Kap. XII.:

"1. Vláda se vyzývá, aby neprodleně podala Národnímu shromáždění návrh na zrušení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 337 Sb. z. a n.

2. Vláda se vyzývá, aby neprodleně vypracovala a Národnímu shromáždění předložila návrh zákona, kterým se zrušují zastaralé spolkové a shromažďovací zákony a kterým se zaručuje úplná a neobmezená svoboda spolková a shromažďovací.

3. Vláda se vyzývá, aby dostála slibu obsaženému již v § 48 zákona ze dne 22. října 1875, č. 36 ř. z. z roku 1876, že vypracuje moderní policejní trestní zákon, a aby Národnímu shromáždění předložila návrh zákona, jimž se zrušují zpátečnická a zastaralá ustanovení policejního státu, zvláště t. zv. "Prügelpatent" ze dne 20. dubna 1854, číš. 96 ř. z., nařízení ze dne 3. dubna 1855, čís. 31 ř. z. a ze dne 30. září 1857, č. 198 ř. z. a hnanecký zákon ze dne 27. dubna 1871, čís. 88 ř. z."

9. Resoluce sen. Löwa a soudr.

Kap. XII.:

"Vláda se vyzývá:

1. Aby ihned nařídila provedení voleb do obecních zastupitelstev ve všech obcích, ve kterých volby tyto posud nebyly provedeny.

2. Aby dala provésti volby do Národního shromáždění ve všech územích, která se voleb do zákonodárných sborů nezúčastnila."

10. Resoluce sen. Friedricha a spol. Kap. XII.:

"Všichni úředníci, kteří byli z politických důvodů po převratu propuštěni, nebo dostali dovolenou nebo byli přeloženi do výslužby, buďtež opět dosazeni do svého dřívějšího úřadu a zařazeni do hodnostních a platových tříd, jež jim náležejí při normálním postupu a buďtež jim doplaceny neprávem zadržené požitky."

11. Resoluce sen. Polacha a soudr.

Kap. XIII.:

"Vláda se vyzývá:

1. Aby vzala ohled na právní názor, vyslovený v nálezu nejvyššího správního soudu ze dne 24. září 1921, č. 11.774, ve příčině uzavření jisté německé obecné školy a aby dle toho vydala pokyny podřízeným úřadům.

2. Aby bezodkladně otevřela zase školy, které byly uzavřeny na základě právního názoru, jenž citovaným nálezem nejvyššího správního soudu byl prohlášen za mylný.

3. Předsedovi moravské zemské školní rady budiž nařízeno, aby ihned přestal vylučovati dítky z německých škol proto, že prý jsou národnosti české a aby z té příčiny žádných německých škol anebo tříd více nezavíral."

12. Resoluce sen. Kiesewettera a soudr.

Kap. XIII.:

"Vláda se vyzývá, aby předložila osnovu zákona, která má býti vybudována na těchto zásadách:

1. Každý národ spravuje své školství sám.

2. Každý národ má své vlastní školní úřady, jakož i vlastní školní sbory poradní (místní, okresní a zemské školní rady).

3. Předloha tato budiž vypracována na základě odluky církve od školy. Dokud tyto osnovy nestanou se zákonem, zastavuje se provádění ústavního zákona školního, na kterém se usneslo staré. Národní shromáždění.

4. Národnímu shromáždění předložen budiž do dvou měsíců veškerý materiál o uzavírání německých škol od doby trvání státu, kterýžto materiál pak přidělen budiž 24čleňnému výboru, zvolenému poslaneckou sněmovnou, aby jej prozkoumal a podal o něm zprávu a návrhy."

13. Resoluce sen. dr. Wiechowskiho a soudr.

Kap. XIII.:

"Vláda se vyzývá, aby předložila Národnímu shromáždění osnovy zákonů, dle nichž v době co nejbližší se zřizuje:

1. Úplné vysokoškolské studium pro německé zvěrolékaře.

2. Úplné vysokoškolské studium pro německé, studující věd báňských.

3. Německá vysoká škola obchodní."

14. Resoluce sen. Jelinka, Zulegera,dr. Naegleho, dr. Mayra-Hartinga a Fahrnera.

Kap. XIV.:

"Již roku loňského vyzval senát projednávaje rozpočet vládu, aby předložila novou osnovu v příčině spravedlivého vyplacení válečné půjčky. Od té doby také pan president republiky označil vyplacení válečné půjčky za nutnost. Přes to však vláda opomenula učiniti sebemenší přípravy pro řešení této otázky. Proto se vláda vybízí znovu, a zcela rozhodně, aby tuto otázku válečné půjčky konečně uspokojivým způsobem rozřešila."

15. Resoluce sen. dr. Hellera a soudr.

Kap. XIV.:

"Vláda se vyzývá, aby vypracovala a Národnímu shromáždění předložila návrh zákona, podle něhož se válečná půjčka plně vyplatí."

16. Resoluce sen. Bartha a druhů.

Kap. XVIII.:

"Vláda se vyzývá:

1. Aby předložila návrhy, kterými by se zemědělské a lesní dělnictvo pojalo do pojištění proti úrazu, do pojištění proti nezaměstnanosti a do zákona o závodních radách.

2. Aby dosud platný, úplně zastaralý čelední řád nahradila ve formě příslušné předlohy dělnickým právem prodchnutým sociálním duchem. Inspektoři buďtež vybaveni výkonnými právy. Pracovní řád pro zemědělské dělnictvo, jenž má býti vytvořen, nesmí právní poměry zemědělského a lesního dělnictva utvářeti nepřízni ve ji, nežli jsou poměry dělnictva průmyslového. Ve spojení s tím přichází v úvahu zřízení soudů pro zemědělské dělnictvo podle vzoru soudů živnostenských."

17. Resoluce sen. dra. Hellera a soudr.

Kap. XIX., tit. 2.:

"Ministerstvo se vyzývá, aby rozhodnutí nejvyššího soudu současně á vydáním v jazyce českém uveřejňovalo také v jazyce německém."

18. Resoluce sen. Löwa a soudr.

Kap. XXI.:

"Vláda se vyzývá, aby bezodkladně předložila Národnímu shromáždění návrh zákona o zabírání bytů."

19. Resoluce sen. Starka, Lowa, Reyzla a soudr.

Kap. XXI.:

"Vláda se vyzývá, aby ještě během t. r. předložila Národnímu shromáždění osnovu zákona, dle něhož podpora v nezaměstnanosti vypláceti se má všem nezaměstnaným dělníkům v plném rozsahu, tudíž také saisoním dělníkům a dělníkům přechodně zaměstnaným v poměrné částce."

20. Resoluce sen. Perthenové a soudr.

Kap. XXI.:

"Vláda se vyzývá, aby zamýšlenou novelu k zákonu o zaopatření válečných poškozenců předložila odborným organisacím k posudku, aby jejich projeveným přáním co nejvíce vyhověla a novelu takto změněnou ještě v tomto zasedání předložila Národnímu shromáždění."

21. Resoluce sen. Bartha a soudr.

Kap. XXII.:

"Vláda se vyzývá:

1. Aby sněmovně předložila podrobné zprávy o státních ústřednách v likvidaci, jako jest obilní ustav, tuková ústředna, lihová a cukerní komise, jakož i ošacovací ústředna.

2. Ječmene a sladu, volného k vývozu z přebytků žní, budiž použito jako kompensačních předmětů za pšenici a chleboviny.

3. Vývoz dobytka budiž co nejpřísněji zakázán."

22. Resoluční návrh sen. Hartla, dr. Herzigové a soudr.

Ke kap. XXI.:

"Slavný senáte, račiž, se usnésti: Vláda se vyzývá, aby z očekávaných úspor ministerstva sociální péče za rok 1921 věnovala peníz 10,000.000 Kč na opravu, zařizovací a jinaké udržovací práce na ústavech pro péči o mládež (dětské domoviny a pod.) a aby tuto částku co nejdříve poukázala zemským komisím, které tyto ústavy vydržují."

23. Resoluce sen. Jelinka, Zulegera, dr. Naegleho, dr. Mayra-Hartinga, Fahrnera a soudr.

Ke kap. XIII.:

"Vláda se vyzývá, aby vypracovala co nejdříve osnovu zákona, kterým se zrušuje zákon o školách národních a jímž se nově upravuje školství na základě národní samosprávy."

24. Resoluce sen. Jelinka, Zulegera, dr. Naegleho, dr. Mayra-Hartinga, Fahrnera a soudr."

Kap. XIV.:

"Senát se přimlouvá za bezodkladnou stabilisaci požitků státních úředníků a za vyrovnání požitků staro- a novopensistů."

25. Resoluce dr. Soukupa, Donáta, dr. Krouského, Zavorala, dr. Brabce a soudr.

Ke kap. XIV.:

"Vláda se vyzývá, aby připravila a Národnímu shromáždění předložila osnovu zákona, kterou doplňuje se zákon ze dne 24. června 1920, č. 417 Sb. z. a n., o upisování IV. státní půjčky, zejména v tom směru, aby dostalo se odškodnění majitelům válečných půjček sociálně nejslabším."

26. Resoluce sen. Ledebura a soudr.:

"Vláda se vyzývá, aby učinila opatření, aby těm poddůstojníkům, kteří se o vojenské místo neucházejí, odbytné, kteréž jim přísluší dle reservátního rozkazu z února 1921 p odbytném pro poddůstojníky dle služební knihy B 14, zvýšeno bylo na 1500 Kč za služební rok."

Předseda (zvoní): Podrobná rozprava jest skončena. K doslovu má slovo pan zpravodaj sen. dr. Horáček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. dr. Horáček: Slavný senáte! Budiž mi prominuto, že ve svém doslovu nebudu reagovati na všechny ty různé vývody a náměty, které zde byly zejména po stránce politické při generální a specielní debatě rozpočtové proneseny, a že také ovšem nebudu se zabývati jednotlivými snad výtkami nebo pozměňovacími návrhy, které byly činěny k jednotlivým kapitolám. Všecka tato různá přání došla svého výrazu zejména v podaných resolucích v plenu, o kterých bude hlasováno ovšem až při druhém čtení. Chci se jen zcela stručně zmíniti o vývodech pana ministra financí, které nám zde včerejšího dne přednesl. A musím ovšem chváliti tu střízlivost a otevřenost, s jakou on tak učinil. Zejména velikým uspokojením mne naplňuje, že slíbil, že chce stále bedlivou pozornost věnovati naší otázce valutní. Ovšem u něho se to dá tím spíše předpokládati, že byl dlouhou dobu v čele našeho bankovního ústavu, jenž dle své povinnosti má právě býti strážcem měny. Také mne naplňuje uspokojením to, že přislíbil zcela určitě, pokud se týká předválečných dluhů, že vláda míní dostáti svému slibu a hodlá i pro ty, kdo snad nebudou moci těchto předválečných dluhů použíti k upsání nové moučné půjčky, službu úrokovou co nejdříve zaříditi.

Nejen já se svého stanoviska, ale i většina rozpočtového výboru a zajisté i senátu má plnou důvěru v osoba nynějšího pana ministra financí. A co platí o panu ministru financí, platí zajisté o celé vládě; a právě proto, že chceme uznati dobrou vůli vlády, aby naše celostátní hospodářství pokud možno přešlo do uspokojivých kolejí, navrhujeme jménem většiny rozpočtového výboru, aby rozpočet a finanční zákon byl schválen, poněvadž právě to také považujeme za jistý projev důvěry k celé vládě. Já tedy, abych ukrátil již tuto dlouho trvající debatu, navrhuji opětně, aby rozpočet na rok 1922 tak, jak byl schválen poslaneckou sněmovnou, i zákon, finanční, byly také senátem schváleny. (Výborně!)

Předseda: Přikročíme k hlasování.

Prosím paní a pány senátory, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Poněvadž byly podány uvedené pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati o řádných i mimořádných státních výdajích a příjmech v rozpočtu preliminovaných vzhledem k těmto pozměňovacím návrhům v příslušných rozděleních.

Budeme hlasovati nejprve o státních výdajích řádných i mimořádných, a to obsažených:

1. V kapitole I. až X. podle zprávy výborové.

2. V kap. XI. až tit. 1. v §u l v pol. a) nejprve podle návrhu sen. dra Wiechow-skiho. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

3. O dalších výdajích v tit. 1. téže kapitoly podle zprávy výborové.

4. O výdajích v tit. 2., § l pol. a)-d) téže kapitoly podle zprávy výborové.

5. O výdajích v tit. 2., § l v pol. e) téže kapitoly podle návrhu sen. dra Wiechowskiho. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

6. O výdajích v tit. 2., § 2-9 v pol. a) téže kapitoly podle zprávy výborové.

7. O výdajích v tit. 2. v § 9 v pol. b) téže kapitoly podle návrhu sen. dra Wiechowskiho. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

8. O výdajích v tit. 2. v §u 9 v pol. c) až v §u 10 pol. a) téže kapitoly podle zprávy výborové.

9. O výdajích v tit. 2. v §u 10 v pol. b) téže kapitoly podle návrhu sen. dra Wiechowskiho. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

10. O ostatních výdajích v kap. XI., o výdajích v kap. XII. a XII. A. a o výdajích v kap. XIII. až v tit. 4. v §u 1, pol. 42, podle zprávy výborové.

11. O výdajích v kap. XIII. v tit. 4. v §u 1 v pol. 43 podle návrhu sen. Kiesewettera. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

12. O ostatních výdajích v kap. XIII. a XIII. A., v kap. XIV. a XIV. A. až v kap. XX. v tit. 1. v §u 1 až v §u 8 podle zprávy výborové.

13. O návrhu sen. Jarolima a soudr., aby byl vložen nový paragraf: "§ 9 pro hornickou inspekci řádné výdaje 2,000.000 Kč."

14. O dalších výdajích v kap. XX. až v tit. 7. podle zprávy výborové.

15. O výdajích v kap. XX. v tit. 8. podle návrhu sen. Jarolima. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

16. O dalších výdajích v kap. XX. a XX. A. a v kap. XXI. v tit. 1. až 3. podle zprávy výborové.

17. O prvé části návrhu sen. Heckera, Perthenové a soudr. na doplnění tit. 3. této kapitoly. Ostatní části tohoto návrhu jsou pouze resoluční a bude o nich hlasováno při resolucích.

18. O ostatních výdajích v kap. XXI. a XXI. A., v kap. XXII.. a XXII. A. až v kap. XXVI. podle zprávy výborové.

Pak budeme hlasovati o státních příjmech řádných i mimořádných, a to obsažených:

19. V kapitolách I. až XIV. v tit. 2. v §u 3 v pol. 8. podle zprávy výborové.

20. O příjmech v pol. 9. podle návrhu sen. Jarolima. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

21. O dalších příjmech v kap. XIV. až v kap. XX. a XX. A. v tit. 1. v §u 2 podle zprávy výborové.

22. O příjmech v §u 3 této kapitoly (na str. 20) v tit. 1. podle návrhu sen. Jarolima. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

23. O příjmech této kapitoly v §u 4, tit. 1., a ostatních příjmech této kapitoly a v kap. XXL a XXI. A. až XXVI. podle zprávy výborové.

24. O celkovém přehledu státních příjmů a výdajů a

25. o osnově zákona finančního, a to o.všech jeho článcích, jeho nadpisu a úvodní formuli v prvém čtení najednou podle zprávy výborové.

Jsou proti tomu způsobu hlasování námitky? (Námitek nebylo.)

Nejsou. Budeme tudíž při hlasování podle mnou navrženého způsobu postupovati.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak ve výdajích řádných, tak i mimořádných i úhrnem při státních výdajích, kap. I. až X. podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje v kapitole XI., v tit. 1., v §u 1 v pol. a) rozpočteny byly tak, jak navrhuje pan sen. dr. Wiechowski a soudr., aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. dr. Wiechowskiho jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné výdaje jsou schváleny podle zprávy výborové.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak ve výdajích řádných, tak i mimořádných i úhrnem jsou uvedeny v téže kapitole v tit. 1. až v titulu 2. § l v pol. a) až d) podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje téže kapitoly v tit. 2. v §u l v pol. e) rozpočteny byly podle návrhu sen. dra Wiechowskiho, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. dr. Wiechowskiho jest zamítnut.

Žádám, pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám, pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak ve výdajích řádných, tak i mimořádných i úhrnem při státních výdajích téže kapitoly v tit. 2. v §u 2 až v §u 9 v pol. a) podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje téže kapitoly v tit. 2. v §u 9 v pol. b) rozpočteny byly tak, jak navrhuje pan sen. dr. Wiechowski a soudr., aby zvedli ruku. (Děje se.)

Ta jest menšina. Návrh sen. dr. Wiechowskiho jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné výdaje jsou schváleny podle zprávy výborové.

Žádám, pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak ve výdajích řádných, tak i mimořádných i úhrnem jsou uvedeny v téže kapitole v tit. 2, v §u 9 v pol. c) až v §u 10 pol. a) podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pany senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje téže kapitoly v tit. 2 v §u 10 v pol. b) rozpočteny byly podle návrhu sen. dra Wiechowskiho, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. dr. Wiechowskiho jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak jsou uvedeny ve výdajích řádných i mimořádných i úhrnem ve zbytku kap. XI., pak v kap. XII. a XII. A. a v kap. XIII. až v tit. 4. v §u 1 až v pol. 42 podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje v kap. XIII. v tit. A. v §u 1 v pol. 43 rozpočteny byly podle návrhu sen. Kiesewettera, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. Kiesewettera jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak jsou uvedeny ve výdajích řádných i mimořádných i úhrnem ve zbytku kap. XIII. a.XIII. A., v kap. XIV. a XIV. A. až v kap. XX. v tit. 1. v §u l až § 8 podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Jarolima a soudr., aby byl vložen nový paragraf: "§ 9. Pro hornickou inspekci řádné výdaje 2,000.000 Kč", nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s příslušnými peněžními částkami, jak ve výdajích řádných, tak i mimořádných i úhrnem jsou uvedeny dále v kap. XX. až v tit. 7. podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje téže kapitoly v tit. 8. rozpočteny byly podle návrhu sen. Jarolima, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. Jarolima jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s uvedenými výdaji podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Žádám, pány senátory, kteří souhlasí, aby státní výdaje, jak jsou uvedeny v částkách i úhrnem v dalším zbytku kap. XX. a XX. a v kap. XXI. v tit. 1. až 3. podle zprávy výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Kdo souhlasí v návrhem sen. Heckera, Perthénové a soudr. na doplnění tit. 3. této kapitoly, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh sen. Heckera, Perthenové a soudr. jest zamítnut.

Žádám pány senátory, kteří souhlasí s výdaji řádnými i mimořádnými, jak v částkách i úhrnem jsou uvedeny ve zbytku kap. XXI. a XXI. A., v kap. XXII. a XXII. A. až v kap. XXVI. podle zprávy. výborové, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Příslušné položky jsou schváleny.

Nyní přikročíme ke hlasování o státních příjmech řádných i mimořádných.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP