Pátek 10. února 1922

Naši poslanci v Národním shromáždění podali návrh novelisace lichevního zákona. Oprávněnost této novelisace je plně prokázána. Kdo nesl tíží těchto zákonných ustanovení? Byli to ti malí, kteří mnohdy prodali zboží o 10 až 20 haléřů dráže a mnohdy i z neznalosti zákona, a byli pak následkem tohoto přestupku dle lichevního zákona úplně zničeni. Tito malí domnělí lichváři jsou dle zákona odsuzováni k několikaměsíčnímu vězení a tisícovým pokutám, zatím co velcí a skuteční lichváři provádějí své rejdy beztrestně a mají úplně volné pole působnosti. Na ty záhony neplatí. Ti se mohou vysmívati, že jest vůči nim malomocný.

Připomínám jistou cukerní společnost s ručením obmezeným, která měla svého kapitálu 600.000 korun a v bilanci za rok 1920 vykázala čistého zisku 6,680.000 Kč, tudíž připadá zde na jednu korunu závodního kapitálu 11 korun zisku. To není lichva? Kde zůstala v tomto případě celá státní autorita se svými zákonnými opatřeními?

Dnešní cukerní společnost, která je pověřena rozprodejem cukru v Československé republice, odpírá dáti cukr těm, kteří se o něj oprávněně hlásí. Třeba by se podřídili všem prodejním podmínkám, cukr přece nedostanou a jsou odkázání na druhou ruku, aby si od ní zboží zaopatřili, totiž od velkoobchodu. To není řetěz a lichva? Zajímavo je u této společnosti, že vláda naše všechna ona ustanovení omezeného prodeje cukru této společností schválila. Tu v prvé řadě padá zodpovědnost na vládu, že ona s takto privilegovanou lichvou souhlasí a jí udržuje.

Tyto případy jasně prokazují neudržitelnost dnešního lichevního zákona, jakož i mnoho případů jiných. Je na vládě, aby novelisaci zákona toho co nejdříve provedla a dnešní naprosto nevyhovující ustanovení odstranila.

Dále činím důrazný apel na vládu, aby zboží, které dnes se nachází ve volné soutěží, lichevnímu zákonu nepodléhalo. Stav živnostenský a obchodní rady dají svému státu, čeho nezbytně ke svému vývoji potřebuje, ale očekávají, že naproti tomu bude dbáno spravedlivého volání jich příslušníků a že i k nim bude vláda stejně spravedlivou jako k jiným.

Jsme přetíženi daněmi, pod nimiž klesá již dnes velké procento příslušníků našeho stavu. Žádáme, aby přikročeno bylo co nejdříve k reformě daňového systému a daně byly předpisovány na základě prokázaného příjmu poplatníků. Daň výdělková budiž zrušena. Žádám vládu důrazně, aby vzala v úvahu velkou nezaměstnanost našeho živnostnictva i jeho dělnictva a dbala ho při zadávání státních dodávek a spravedlivým přídělem práce dala mu možnost existenčního udržení, nežli nastanou příznivější poměry.

Jsme nuceni protestovati zde s tohoto místa proti nemístnému protěžování velkého kapitálu a konfekčních továren, jaké se stalo poslední dobou v ministerstvu pro zásobování lidu, které vystavuje a doporučuje vzorky i celé kolekce bot, šatstva i jiných věcí od různých továren takovým způsobem, že činí to dojem více krámu někde v Kaprově ulici, než ministerské kanceláře tohoto předního úřadu naší republiky. To děje se vědomě na úkor našeho živnostnictva, zejména pražského, které tone v nezaměstnanosti a platí jen ohromné daně a komunální dávky.

Jsme přesvědčeni, že vláda a parlamentní většina dosud stavěla se vždycky za zájmy kapitálu na úkor malého a středního živnostnictva, jehož oběti a láska pro tento stát jsou neobmezené, což o druhé straně tvrditi se nemůže. Jest proto v zájmu samého státu, aby dobrý poměr mezi ním a naším dobrým lidem nebyl podobnými zúmyslnostmi kalen, naopak upřímnou vůlí se strany vlády a povolaných činitelů jen utvrzován a udržován. (Výborně!)

Předseda: Přerušuji projednávání denního pořadu a přikročím k ukončení schůze. Tiskem bylo rozdáno.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Tisk 1268. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona (tisk 3262), jímž se pro Slovensko a Podkarpatskou Rus stanoví válečné přirážky k přímým daním (s výjimkou daně důchodkové) za léta 1922 a 1923 a dočasně se zrušují některá ustanovení o přímých daních (tisk 3378), (tisk sen. 1217).

Tisk 1269. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o válečných přirážkách k přímým daním (s výjimkou daně z příjmu) za léta 1922 a 1923 mimo Slovensko a Podkarpatskou Rus (tisk 1218).

Tisk 1270. Zpráva I. technicko-dopravního výboru a II. zahraničního výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 3086) na přistoupení Československé republiky k mezinárodní úmluvě o soustavě metrické, podepsané 20. května 1875 v Paříži (tisk 3376), (tisk sen. 1220).

Tisk 1271. Zpráva I. výboru sociálně-politického a II. výboru branného a III. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích (tisk 1230).

Tisk 1272. Zpráva výboru národohospodářského o usnesení poslanecké sněmovny, týkajícím se usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona (tisk 538), kterým se doplňuje čl. II. zákona ze dne 2. prosince 1920, čís. 687 Sb. z. a n., jímž se ruší neb mění některá ustanovení zákona o dani z lihu (tisk 1196).

Tisk 1273. Zpráva výboru zdravotního o usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. dra Holitschera, Palmeho, Kirpalové a soudr. (tisk 1320) na vydání zákona o zákazu podávání alkoholických nápojů mladistvým (tisk 1203).

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve středu dne 15. února 1922 o 16. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Pokračování v rozpravě o zprávě rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se stanoví změna "finančního zákona ze dne 17. prosince 1920, čís. 682 Sb. z. a n. a dodatek ke státnímu rozpočtu a rozpočtu státních investic na rok 1921. Tisk 1240.

2. Druhé čtení zprávy ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se doplňují a mění dosavadní předpisy o pojišťovnách. Tisk 1233.

3. Druhé čtení zprávy ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o prozatímním dělení katastrálních parcel, podle předběžných polohopisných nástinů, vyhotovených státním pozemkovým úřadem a jeho knihovním provedení. Tisk 1246.

4. Druhé čtení zprávy ústavně-právního výboru a výboru národohospodářského o usnesení poslanecké sněmovny o usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona o plodinové burse v Bratislavě a o zákazu terminových obchodů obilím a mlýnskými výrobky na Slovensku a v Podkarpatské Rusi. Tisk 1247.

5. Druhé čtení zprávy výboru zahraničního a výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění úmluva mezí republikou Československou a republikou Rakouskou o vedení rakousko-československé hranice a některých souvislých otázkách, uzavřená v Praze dne 10. března 1921. Tisk 1248.

6. Druhé čtení zprávy kulturního výboru o vládním návrhu zákona přijatém poslaneckou sněmovnou, jímž se upravuje vyučování v naukách obchodních, v moderních jazycích, v krasopise, v těsnopise a ve psaní na stroji. Tisk 1249.

7. Druhé čtení zprávy výboru sociálně-politického a výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny stran vládního návrhu zákona o vystěhovalectví. Tisk 1250.

8. Zpráva I. ústavně-právního výboru a II. výboru zahraničního o usnesení poslanecké sněmovny, které se týče vládního návrhu zákona, jímž se žádá, by Národní shromáždění schválilo mezinárodní úpravu, podepsanou v Paříži dne 15. listopadu 1920. Tisk 1251.

9. Zpráva I. rozpočtového výboru, II. branného výboru o usnesení poslanecké sněmovny ve příčině vládního návrhu zákona, jímž se povoluje úvěr až do výše 500,000.000 Kč na opatření výzbroje, výstroje, zásob a různého vojenského materiálu. Tisk 1252.

10. Zpráva. I. technicko-dopravního výboru, II. živnostensko-obchodního výboru a III. rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se upravuje poměr československé státní správy k československým plavebním společnostem Labské a Dunajské. Tisk 1253.

11. Zpráva I. ústavně-právního výboru, II. zahraničního výboru o usnesení poslanecké sněmovny, jež týče se vládního návrhu, kterým se žádá, by Národní shromáždění schválilo úmluvu učiněnou v Paříži dne 18. ledna 1921 mezi republikou Francouzskou a republikou Československou o statcích, právech a zájmech soukromých. Tisk 1254.

12. Zpráva I. kulturního výboru a II. rozpočtového výboru o návrhu posl. Landové-Štychové atd., aby upravena byla organisace dívčích škol atd. Tisk 1255.

13. Zpráva národohospodářského výboru o usnesení poslanecké sněmovny o usnesení senátu Národního shromáždění o vládním návrhu zákona, kterým se upravuje užívání pozemků v Podkarpatské Rusi. Tisk 1256.

14. Zpráva I. ústavně-právního výboru, II. národohospodářského výboru a III. rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o výpovědi smluv nájemních a pachtovních. Tisk 1257.

15. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o soupisu právních nároků a závazků československých příslušníků vůči cizincům. Tisk 1258.

16. Zpráva I. ústavně-právního výboru, II. národohospodářského výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se vydávají přechodná ustanovení k zákonu ze dne 8. dubna 1920, čís. 329 Sb. z. a n. (zákonu náhradovému), o převzetí parcel atd. Tisk 1259.

17. Zpráva I. ústavně-právního výboru, II. rozpočtového výboru, týkající se usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádné župní přirážce na Slovensku. Tisk 1260.

18. Zpráva I. výboru zdravotního, II. výboru zahraničního o vládním návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění návrh na přístup republiky Československé k mezinárodní úpravě o zřízení Mezinárodního úřadu pro veřejné zdravotnictví, podepsané dne 9. prosince 1907 v Římě. Tisk 1261.

19. Zpráva sociálně-politického výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu sen. Hrejsy a druhů na poskytnutí pomoci pohořelým v obci Sušících, pol. okres Uher. Hradiště. Tisk 1262.

20. Zpráva I. rozpočtového výboru a II. sociálně-politického výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona stran státní záruky výrobním a pracovním družstvům dělnickým. Tisk 1263.

21. Zpráva I. výboru rozpočtového a II. národohospodářského výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona stran státní záruky zemědělským družstvům, vyjma družstva úvěrní a konsumní. Tisk 1264.

22. Zpráva I. výboru rozpočtového a II. výboru živnostensko-obchodního o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o státní záruce svazům družstev živnostenských. Tisk 1265.

23. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny, jež se týče změny zákona z 15. dubna 1920, čís. 328 Sb. z. a n. o organisaci kanceláře sněmovny poslanecké a senátu. Tisk 1266.

24. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se stanoví pro Slovensko a Podkarpatskou Rus válečné přirážky k přímým daním (s výjimkou daně důchodkové) za léta 1922 a 1923 a dodatečně se zrušují některá ustanovení o přímých daních. Tisk 1268.

25. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o válečných přirážkách k přímým daním (s výjimkou daně z příjmu) za léta 1922 a 1923 mimo Slovensko a Podkarpatskou Rus. Tisk 1269.

26. Zpráva výboru technicko-dopravního a zahraničního o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu na přistoupení Československé republiky k mezinárodní úmluvě o soustavě metrické, podepsané 20. května 1875 v Paříži. Tisk 1270.

27. Zpráva výboru sociálně-politického, branného a rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu o vojenských požitcích zaopatřovacích. Tisk 1271.

28. Zpráva výboru národohospodářského o usnesení poslanecké sněmovny, týkajícím se usnesení senátu o vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje čl. II. zákona ze dne 2. prosince 1920, čís. 687 Sb. z. a n., jímž se ruší nebo mění některá ustanovení zákona o daní z lihu. Tisk 1272.

29. Zpráva výboru zdravotního o usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. dra Holitschera, Palmeho, Kirpalové a soudruhů na vydání zákona o zákazu podávání alkoholických nápojů mladistvým. Tisk 1273.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek není, končím schůzi.

(Konec schůze o 12 hod 30 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP