Pondělí 10. července 1922

Schůze zahájena v 17 hodin 50 minut.

Přítomni:

Místopředsedové: Kadlčák, Klofáč, Niessner, dr. Soukup.

Zapisovatelé: dr. Stojan, dr. Vlček.

92 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Černý, dr. Dolanský, Habrman, dr. Vrbenský; za ministerstvo financí odborový přednosta dr. Vlasák.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupci dr. Bartoušek a dr. Trmal.

Místopředseda Kadlčák (zvoní): Zahajuji schůzi.

Udělil jsem dovolenou pro dnešní a zítřejší schůzi p. sen. dru. Vetterovi, pro tento týden p. sen. Meissnerovi, pro dnešní a zítřejší schůzí p. sen. Hybšovi a pro dnešní schůzi pí. sen. Ecksteinové.

Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená předsedovi senátu na dobu 4 neděl; p. sen. Duchajovi na 14 dnů.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Žádané dovolené se udělují.

Předsednictvu senátu došel přípis ministerstva vnitra ze dne 7. července 1922 č. 52.437.

Žádám p. zapisovatele sen. Svěceného, aby jej přečetl.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

"Předsednictvu senátu Národního shromáždění v Praze III.

Na místo člena senátu Františka Pánka, jenž se dle svrchu uvedeného tamního přípisu vzdal členství senátu, nastupuje dle ustanovení §u 56 zákona ze dne 29. února 1920, č. 123 Sb. z. a n., a §u 2 zákona ze dne 29. února 1920, č. 124 Sb. z. a n., jako zvolený člen senátu Antonín Slavík, ředitel Zajišť. svazu spolků pro pojišťování dobytka v Praze, Havlíčkovo nám. č. 18.

Ministerstvo vnitra činíc o tom sdělení podotýká, že vydává současné jmenovanému novému členu senátu ověřující list. Ministr Černý.<

Místopředseda Kadlčák: Nově nastupující člen senátu Antonín Slavík dostavil se do dnešní schůze a vykoná ústavou předepsaný slib.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby přečetl příslušnou formuli slíbu a člena senátu Antonína Slavíka, aby vykonal do mých rukou slib slovem >slibuji<.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

>Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.<

Sen. Antonín Slavík (podávaje místopředsedovi Kadlčákovi ruku): Slibuji.

Místopředseda Kadlčák: Poštou rozesláno.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Tisk 1385. Zpráva, výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se mění některá ustanovení zákona o dani z cukru.

Tisk 1386. Zpráva I. výboru ústavně-právního, II. rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, jímž se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů, které vydá hlavní město Praha do úhrnné výše 1,500.000 liber šterlinků a 7,500.000 dolarů, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů, pak platili cla slosovanými titry a splatnými kupony.

Tisk 1387. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění smlouva mezí republikou Československou a Německou říší o urovnání tuzemského a cizozemského zdanění, zvláště o zamezení dvojího zdanění v oboru přímých daní, jakož i smlouva mezi Německou říší a Československou republikou o právní ochraně a právní pomoci ve věcech daňových a závěrečný protokol, podepsané v Praze dne 31. prosince 1921.

Tisk 1388. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o vyplácení úroků státního předválečného nezajištěného dluhu.

Tisk 1389. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Rakouskou o urovnání tuzemského a cizozemského zdanění, zvláště o zamezení dvojího zdanění v oboru přímých daní, podepsaná ve Vídni dne 18. února 1922.

Tisk 1390. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o dani výdělkové pravovárečných měšťanstev (pravovárečných komunit).

Tisk 1411. Zpráva I. výboru rozpočtového, II. výboru branného o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se upravuje placení náhrady pří trvalém ubytování vojska v letech 1921 a 1922.

Tisk 1412. Zpráva I. výboru branného a II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona ohledně úpravy požitků pro mužstvo čsl. vojska, jemuž není vojenská služba povoláním.

Tiskem rozdáno:

Tisk 1381. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o nové úpravě statistiky zahraničního obchodu.

Tisk 1391. Návrh sen. dr. Naegle, dr. Hilgenreinera, dr. Mayr-Hartinga, dr. Spiegela, Hartla a soudruhů stran zákona o zřízení odborného oddělení pro hornictví a hutnictví při německé vysoké škole technické v Praze.

Tisk 1392. Návrh sen. dr. Naegle, dr. Hilgenreinera, dr. Mayr-Hartinga, dr. Spiegela, Hartla a soudruhů na vydání zákona o zřízení státní německé obchodní a národohospodářské vysoké školy v Ústí n./L., jakožto oddělení německé vysoké školy technické v Praze.

Tisk 1393. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se prodlužuje platnost ustanovení § 32 zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 329 Sb. z. a n., o přechodné úpravě finančního hospodářství obcí a měst s právem municipálním na berní léta 1922 a 1923.

Tisk 1394. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Jana Koudelky, Ant, Černého a soudruhů na novelisací zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů.

Tisk 1395. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se upravují přísahy osob bez vyznání náboženského, konané před soudy.

Tisk 1396. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona na poskytnutí bezúročné státní zápůjčky 15,000.000 Kč na nejnutnější investice města Českého Těšína.

Tisk 1397. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu poslance Rudolfa Berana a soudr. a návrhu Josefa Adámka, Josefa Šamalíka a soudr. na změnu zákona ze dne 22. prosince 1920, č. 683 Sb. z. a n., o opatření strojených hnojiv v roce 1921.

Tisk 1398. Usnesení poslanecké sněmovny o vládnom návrhu zákona o prozatímní úpravě poručenské a opatrovnické agendy na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Tisk 1399, Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o propočítáni služební doby příslušníkům československého četnictva.

Tisk 1400. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o sborech stráže bezpečnosti.

Tisk 1401. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu poslanců J. Dubického, Jos. Vraného, Nejezchleb-Marchy a soudr. a vládním návrhu zákona o obnově prozatímního vnuceného pachtu.

Tisk 1402. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se upravuje výslužné lékařů obecních a obvodních, přeložených na odpočinek před účinností zákona ze dne....... č....Sb. z. a n., kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně - policejní jakož i zaopatřovací požitky pozůstalých po obecních a obvodních lékařích zemřelých před účinností zákona zprvu uvedeného.

Tisk 1403. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění řád volení v obcích.

Tisk 1404. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se upravují služební požitky četnických vrchních strážmistrů, kteří jsou veliteli stanic (okresů) nebo kteří konají rovnocennou službu četnickou.

Tisk 1415. Zpráva I. ústavně-právního výboru a II. sociálně-politického výboru o usnesení poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Langra, Bezděka, Biňovce, inž. Bečky, Dubického a soudruhů na mimořádná opatření bytové péče.

Tisk 1416. Zpráva I. sociálně-politického výboru a II. rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o bratrských pokladnách.

Těsnopisecké zprávy o 120., 121. a 122. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 27. a 28. června 1922.

Místopředseda Kadlčák: Z předsednictva přikázáno:

výboru iniciativnímu:

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Tisk 1391. Návrh senátorů dr. Naegle, dr. Hilgenreinera, dr. Mayr-Hartinga, dr. Spiegela, Hartla a soudruhů stran zákona o zřízení odborného oddělení pro hornictví a hutnictví při německé vysoké škole technické v Praze.

Tisk 1392. Návrh senátorů dr. Naegle, dr. Hilgenreinera, dr. Mayr-Hartinga, dr. Spiegela, Hartla a soudruhů na vydání zákona o zřízení státní německé obchodní a národohospodářské vysoké školy v Ústí n./L., jakožto oddělení německé vysoké školy technické v Praze.

Tiskem rozdáno:

Tisk 1382. Naléhavá interpelace sen. Hartla, dr. Spiegela, dr. Mayr-Hartinga a soudr. na veškerou vládu ve příčině násilností českých vojínů a legionářů při německé turnérské slavností v Litoměřicích.

Tisk 1383. Naléhavá interpelace sen. Jelinka, dr. Mayr-Hartinga, dr. Naegle, Zulegera a soudruhů na vládu ve příčině použití částky 3,500,000 Kč povolené parlamentem pro všeobecné účely lidového vzdělání.

Tisk 1384. Naléhavá interpelace sen. Knesche a soudr. na ministra sociální péče o nemocenské pojistné povinnosti vlastních příslušníků rodiny, kteří jsou zaměstnáni v hospodářství zemědělců.

Tisk 1414. Naléhavá interpelace sen. Perthenové, Kiesewettera a soudr. na pány ministry vnitra a národní obrany o událostech v Litoměřicích.

Tisk 1405. Usnesení poslanecké sněmovny o vládnom návrhu zákona, ktorým sa všeobecné upravujú právně pomery medzi zamestnávateľmi a zamestnancami na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi.

Tisk 1406. Usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně-policejní.

Tisk 1407. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se mění a doplňuje zákon ze dne 18. března 1921, č. 130 Sb. z. a n., kterým se upravují zaopatřovací požitky bývalých zaměstnanců na velkém majetku pozemkovém.

Tisk 1408. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se mění a doplňují zákony o školách obecných a občanských.

Tisk 1409. Usnesení poslanecké sněmovny o vládnom návrhu zákona o prozatýmnej úprave sriadenia obcí na Slovensku.

Tisk 1410. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 8. dubna 1920, čís. 329 Sb. z. a n., o převzetí a náhradě za zabraný majetek pozemkový.

Tisk 1413. Vládní návrh zákona o československé komisi astronomické, geodetické a geofysikální.

Místopředseda Kadlčák: Přikročuji k projednávání denního pořadu.

Zástupce senátního tajemníka dr. Bartoušek (čte):

Prvním odstavcem je

1. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu byla projednána usnesení poslanecké sněmovny:

a) o vládním návrhu zákona (t. 3591) o nové úpravě statistiky zahraničního obchodu. Tisk 1381;

b) o vládním návrhu zákona (t, 3551), jímž se prodlužuje platnost ustanovení §u 32 zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 329 Sb. z. a n., o přechodné úpravě finančního hospodářství obcí a měst s právem municipálním na berní léta 1922 a 1923. Tisk 1393;

c) o vládním návrhu zákona (t, 3734) na poskytnutí bezúročné státní zápůjčky 15,000.000 Kč na nejnutnější investice města Českého Těšína. Tisk 1396;

d) o návrhu posl. Rudolfa Berana a soudr. (t. 3668) a návrhu Josefa Adámka, Josefa Šamalíka a soudr. (t. 3731) na změnu zákona ze dne 22. prosince 1920, č. 683 Sb. z. a n., o opatření strojených hnojiv v r. 1921. Tisk 1397;

e) o vládnom návrhu zákona (í, 3725) o prozatímní úpravě poručenské a opatrovnické agendy na Slovensku a Podkarpatské Rusi. Tisk 1398;

f) o vládním návrhu zákona (t. 3728) o propočítání služební doby příslušníkům československého četnictva. Tisk 1399;

g) o vládním návrhu zákona (t. 3723) o sborech stráže bezpečností. Tisk 1400;

h) o návrhu posl. J. Dubického, Jos. Vraného, Nejezchleb-Marchy a soudr. (t, 3473) a vládním návrhu zákona (t. 3695) o obnově prozatímního vnuceného pachtu. Tisk 1401;

ch) o vládním návrhu zákona (t. 3593), jímž se upravují služební požitky četnických vrchních strážmistrů, kteří jsou veliteli stanic (okresů) nebo kteří konají rovnocennou službu četnickou. Tisk 1404;

i) o vládním návrhu zákona (t, 3530),.jímž se mění a doplňuje zákon ze dne 18, března 1921, č. 130 Sb. z. a n., kterým se upravují zaopatřovací požitky bývalých zaměstnanců na velkém majetku pozemkovém. Tisk 1407;

j) o návrhu posl. J. Koudelky, Ant. Černého a soudr. (t. 3455) na novelisací zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů. Tisk 1394;

k) o vládním návrhu zákona (t. 2650), kterým se upravují přísahy osob bez vyznání náboženského, konané před soudy. Tisk 1395;

l) o vládním návrhu zákona (t. 2363), kterým se upravuje výslužné lékařů obecních a obvodních, přeložených na odpočinek před účinností zákona ze dne..... č.. Sb. z. a n., kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně-policejní jakož i zaopatřovací požitky pozůstalých po obecních a obvodních lékařích zemřelých před účinností zákona zprvu uvedeného. Tisk 1402;

m) o vládním návrhu zákona (t. 3727), kterým se mění řád volení v obcích. Tisk 1403;

n) o vládnom návrhu zákona (t. 3529), ktorým sa všeobecne upravujú právné pomery medzi zamestnávateľmi a zamestnancami na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi. Tisk 1405;

o) o vládním návrhu zákona (t. 3676), kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1929, č. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně-policejní. Tisk 1436;

p) o vládním návrhu zákona (t, 3478), jímž se mění a doplňují zákony o školách obecných a občanských. Tisk 1408;

r) o vládnom návrhu zákona (t. 3694) o prozatýmnej úpravě sriadenia obcí na Slovensku. Tisk 1409 a

ř) o vládním návrhu zákona (t. 3368), kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 8. dubna 1920, č. 329 Sb. z. a n., o převzetí a náhradě za zabraný majetek pozemkový. Tisk 1410.

Místopředseda Kadlčák (zvoní): Povaha věci vyhledává, aby byly tyto záležitosti vyřízeny co nejdříve.

Vzhledem k tomu navrhuji, aby byla přiznána pilnosť ve smyslu §u 55 jedn. řádu těmto záležitostem.

Kdo souhlasí, aby byla uvedeným věcem přiznána pilnost podle, §u 55 jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Pilnosť se přiznává.

Následující usnesení poslanecké sněmovny přikazuji:

Zástupce senátního tajemníka dr. Bartušek (čte):

výboru ústavně-právnímu:

Tisk 1393. O vládním návrhu zákona, jímž se prodlužuje platnost ustanovení §u 32 zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 329 Sb. z. a n., o přechodné úpravě finančního hospodářství obcí a měst s právem municipálním na berní léta 1922 a 1923. (Současně též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1398. O vládnom návrhu zákona o prozatímní úpravě poručenské a opatrovnické agendy na Slovensku a Podkarpatské Rusi (Současně též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1400. O vládním návrhu zákona o sborech stráže bezpečností. (Současně lež výboru sociálně-politickému a rozpočtovému.)

Tisk 1395. O vládním návrhu zákona, kterým se upravují přísahy osob bez vyznání náboženského, konané před soudy.

Tisk 1403. O vládním návrhu zákona, kterým se mění řád volení v obcích.

Tisk 1409. O vládnom návrhu zákona o prozatýmnej úprave sriadenia obcí na Slovensku,

výboru rozpočtovému:

Tisk 1396. O vládním návrhu zákona na poskytnutí bezúročné státní zápůjčky 15,000.000 Kč na nejnutnější investice města Českého Těšína.

výboru živnostensko-obchodnímu:

Tisk 1381. O vládním návrhu zákona o nové úpravě statistiky zahraničního obchodu.

výboru národohospodářskému:

Tisk 1397. O návrhu posl. Rud. Berana a soudr. a návrhu Jos. Adámka, Jos. Šamalíka a soudr. na změnu zákona ze dne 22. prosince 1920, čís. 683 Sb. z. a n., o opatření strojených hnojiv v roce 1921. (Současně přikázáno též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1401. O návrhu posl. J. Dubického, Jos. Vraného, Nejezchleb-Marchy a soudr. a vládním návrhu zákona o obnově prozatímního vnuceného pachtu.

Tisk 1394. O návrhu posl. J. Koudelky, Ant. Černého a soudr. na novelisaci zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů.

Tisk 1410. O vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 8. dubna 1920, čís. 329 Sb. z. a n., o převzetí a náhradě za zabraný majetek pozemkový. (Současně též výboru ústavně-právnímu a rozpočtovému.)

výboru sociálně-politickému:

Tisk 1399. O vládním návrhu zákona o propočítání služební doby příslušníkům československého četnictva. (Současně též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1404. O vládním návrhu zákona, jímž se upravují služební požitky četnických vrchních strážmistrů, kteří jsou veliteli stanic (okresů) nebo kteří konají rovnocennou službu četnickou. (Současně též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1407. O vládním návrhu zákona, jímž se mění o doplňuje zákon ze dne 18. března 1921, čís. 130 Sb. z. a n., kterým se upravují zaopatřovací požitky bývalých zaměstnanců na velkém majetku pozemkovém.

Tisk 1402. O vládním návrhu zákona, kterým se upravuje výslužné lékařů obecních a obvodních, přeložených na odpočinek před účinností zákona ze dne..... č..... Sb. z. a n., kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, čís. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně-policejní jakož i zaopatřovací požitky pozůstalých po obecních a obvodních lékařích zemřelých před účinností zákona zprvu uvedeného. (Současně též výboru ústavně-právnímu, zdravotnímu, rozpočtovému.)

Tisk 1405. O vládnom návrhu zákona, ktorým sa všeobecné upravujú právné pomery medzi zamestnávatelmi a zamestnancami na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi. (Současně též výboru ústavně-právnímu.)

výboru zdravotnímu:

Tisk 1406. O vládním návrhu zákona, kterým se doplňují a částečně v činnost uvádějí ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, čís. 332 Sb. z. a n., jímž stát přejímá výkony zdravotně-policejní. (Současně též výboru sociálně-politickému a rozpočtovému.)

výboru kulturnímu:

Tisk 1408. O vládním návrhu zákona, jímž se mění a doplňují zákony o školách obecných a občanských. (Současně též výboru rozpočtovému.)

Tisk 1413. O vládním návrhu zákona o československé komisi astronomické, geodetické a geofysikální.

Místopředseda Kadlčák: Navrhuji, aby příslušné výbory podaly zprávu:

do dvou dnů:

o usneseních poslanecké sněmovny ve věcech uvedených v tisku čís. 1381, 1393, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1404 a 1407;

do tří dnů

o ostatních usneseních poslanecké sněmovny.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Stanovená lhůta se přijímá.

Dále k žádosti vlády navrhuji, aby o tisku č. 1413 - vládním návrhu zákona o československé komisí astronomické, geodetické a geofysikální - výbor kulturní podal zprávu do tří týdnů.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Stanovená lhůta se přijímá.

Místopředseda Kadlčák: Přistoupíme k dalšímu jednání, a to k bodu druhému, jímž jest

2. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o vyplácení úroků státního předválečného nezajištěného dluhu. Tisk 1388.

Navrhuji, aby tato věc byla projednána v celkové době 1/2 hodinové. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je schválen.

Zpravodajem je p. sen. Havlena. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Havlena: Slavný senáte! Zákonem má býti vláda zmocněna vypláceti úroky z dluhopisu státního předválečného nezajištěného společného dluhu rakouského a uherského podle podmínek, které blíže v zákoně jsou uvedeny, dokud nebude provedeno rozdělení těchto dluhů podle příloh článku 203, mírové smlouvy st. germainské a článku 186. mírové smlouvy trianonské. Úroky se zatím budou vypláceti z dluhopisů předválečného nezajištěného dluhu uherského, jak byly tyto dluhopisy uvedeny v §u 3 vládního nařízení zákona z 25. září 1921, čís. 355 Sb. z. a n. Z předválečného společného nezajištěného dluhu rakouského budou se úroky vypláceti z dluhopisů uvedených ve vládním nařízení ze 7. dubna 1921, čís. 151 Sb. z. a n., s výjimkou dluhopisů uvedených v tomto nařízení pod číslem 5 a 11. Nebudou tedy úroky zatím vypláceny ze 41/2%ní státní železniční půjčky z roku 1913, znějící na marky, kterou reparační komise nepojala do seznamu. Zákon nevztahuje se na staré půjčky, vydané před r. 1868, které jsou ponejvíce vinkulovány a úroky z nich se vyplácejí. Prozatím také nebudou vypláceny úroky z půjčky pojišťoven a První vídeňské spořitelny z r. 1912.

Dále nevztahuje se zákon na vinkulované státní dluhopisy, ze kterých se ve smyslu vládního nařízení z 15. března 1919, č. 132 Sb. z. a n. úroky už vyplácejí na účet ústředních pokladen ve Vídni a v Budapešti.

Zatím co byly úroky vypláceny pouze na uvedené vinkulované dluhopisy, nebyly ostatní dluhopisy na území republiky se nalézající dosud zúročeny vzhledem k tomu, že reparační komisí nebyly společné dluhy nezajištěné ani jejich titry na jednotlivé státy sukcessivní a cessionářské rozděleny a není dosud stanoveno, v jakém rozsahu a z kterých titrů stane se Československá republika oproti majitelům titrů dlužníkem.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP