Pátek 18. prosince 1925

Nebylo chleba a práce, národní jmění bylo válkou zničeno a hospodářského podnikání nebylo, poněvadž ustalo na celá léta, a smutný obraz celkové té situace dotvrzovala ochablost, ba pokleslost mravní. Těžko bylo tvořiti nový řád ve zmatcích doby a na troskách tak katastrofálních, jež přivedly minulé monarchie na celou Evropu. Přes všechny tyto obtíže vykonána byla obrovská činnost zákonodárná, zasahující do všech oborů lidské práce. Čas kvapil, jedna nezbytnost spěchala za druhou, nebylo možno odkládati a čekati, nýbrž horečně v tomto chvatu musili jsme rychle podnikati a stavěti. V mnohých směrech musili jsme ve svém zákonodárství raziti zcela nové dráhy, pro které nebylo vzoru nebo zkušeností, nebylo analogie. Naše příští činnost zákonodárná nebude již nikdy tak rušná, nebude již nikdy tak spěšná a nutkavá. Navážeme na výsledky dřívější práce, převezmeme směrnice i závazky, jež jsme přislíbili jako majorita, jako vláda v dobách předchozích, a budeme pokračovati tam, kde se ustalo.

Práce vykonaná v celém tom sedmiletí, dává nám nyní možnost, abychom se více věnovali práci vniterné, dostavbě a naplňování forem, které byly dány v doby předchozí. Nemáme dosti odstupu, nemáme jistě dosti možnosti kriticky a úplně objektivně posouditi doby minulé, ale tento odstup, více než my, má cizina a proto její úsudky o naší ústavě, o našem sociálním pojištění, o pozemkové reformě, o státním hospodářství, stavu měny, podpoře stavebního ruchu, obchodu a průmyslu, o vývoji a výsledcích naší práce, čítáme a četli jsme v projevech státníků světového jména a významu. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Sen. Toužil: Největší čachrář s pozemkovou reformou byl udělán ministrem spravedlnosti!) Ministr spravedlnosti dr Viškovský: Já si to zodpovím!

Ministerský předseda dr Švehla (pokračuje): Nechceme říci, že všechna zařízení a všechno, co se stalo, je dokonalé. Nemáme také příčiny tajiti si, že jsou závady, že se staly a snad stanou - vše je lidské dílo. Ale jedno možno konstatovati před celým světem, že naše dosavadní práce a výsledky její vykazují vzestupnou linii uplatňování demokracie pro lidstvo a stát. (Výborně!) Je pochopitelno, že po světové válce volalo se všude a volá, že je potřebí, docíliti podmínky pro mír a mírovou práci. Také my od prvopočátku snažili jsme se k tomuto míru pracovati na všech stranách a se všemi státy. Upravili jsme si postupně styky se všemi svými sousedy a vytvořili jsme si již pevnou tradicí pro mezinárodní styky ke všem téměř státům evropským i jiným. Tak byla vytvořena shoda mezi námi a sousedními Rakouskem, vyjádřená smlouvou, která je od roku 1922 s obou stran loyálně plněna. (Hluk.)

Předseda: Prosím o klid!

Ministerský předseda dr Švehla (pokračuje): S Maďarskem došlo po delších obtížích k upravení poměrů do té míry, že hlavní sporné věci byly již vyřešeny. Nyní přistupuje se k postupnému vyjednávání jednotlivých otázek, které nám ještě k vyřešení z mírových smluv zůstaly. S Polskem došli jsme k definitivní úpravě našich společných otázek, vytvořili jsme atmosféru důvěry a v té nyní upevňujeme postupně naše vzájemné vztahy ve smyslu co nejpřátelštějším.

Naše poslední smlouvy s Polskem i spolupráce ve věcí dohod locarnských, je toho důkazem. Naše politika malodohodová s královstvím SHS. a Rumunskem osvědčila se plně v posledních pěti letech. K oběma státům poutají nás svazky opravdového přátelství i společenství našich státních zájmů. Náš stát bude i v budoucnosti trvati neochvějně na dosavadních liniích své středoevropské politiky. Je to zájem náš, našich obou spojenců, klidu a míru střední Evropy a tím zájem Evropy vůbec. Naše spojenectví s Francií, založené našimi styky před válkou a ve válce, bylo znovu slavnostně utvrzeno dohodami locarnskými. Ty nejlépe dokazují, jakého ducha vždy bylo a bude naše přátelství a souručenství s Francií. Po této stránce dlužno stejně podtrhnouti stabilizaci našeho poměru k Anglii a Italii, jenž právě zmíněnými dojednáními rovněž dostal svůj definitivní výraz přátelství a spolupráce na poli mírové politiky evropské. Velmi důležité je ovšem pro náš stát, že dohodou locarnskou také na dlouhá léta je řešen, upraven a stabilizován náš poměr k největšímu našemu sousedu, k Německu. Naše dohoda smírčí a arbitrážní má pro oba státy význam jistě dalekosáhlý, dává výraz mírumilovným snahám obou států a povede v budoucnosti jistě k velmi dobrému sousedskému poměru, který umožní spolupráci ve všech oborech mezistátní činnosti, zejména v oboru hospodářském. Do oboru zahraniční politiky náleží ještě otázka našeho vztahu k Vatikánu. Vláda bude důsledně sledovati linii politiky, kterou měly vlády předcházející. Vztahy dosavadní byly diktovány v zájmu státu, byly inspirovány city loyálnosti, dobré vůle a respektu ke všem náboženstvím a církvím, stejně tak jako povinnosti, trvati neochvějně na právech státu a důsledném hájení jeho zájmů. To budou zásady, jimiž se budeme říditi i nadále

V moderní společnosti, komplikované starými zájmovými a názorovými rozpory, má veškeré občanstvo svrchovaný zájem na tom, aby ve státě zavládl pevný a trvalý právní řád, měnitelný pouze zákonnými akty ve smyslu ústavy. Vláda spoléhá na součinnost Národního shromáždění i na porozumění veškerého obyvatelstva, když v nadcházejícím období bude všemi zákonnými prostředky napomáhati dalšímu klidnému upevňování státní autority a právního řádu. Vláda bude pečovati o to, aby správním poměrům v oněch oborech, kde toho potřeba vyžaduje, dostalo se přiměřené nápravy. K tomu bude především směřovati chystaná reforma správního řízení, sledující zjednodušení veřejné správy státní i autonomii, zejména zavedení župního zřízení v historických zemích a aktivováni župních svazů na celém území státním, aby se tím vytvořily vyšší jednotky samosprávy k uspokojení místních potřeb. Stane se tak s náležitým zřetelem jak ke zkušenostem, již získaným, tak i k dosavadnímu vývoji veřejné správy historických zemí. (Hlučný souhlas.)

Pokud jde o postavení Podkarpatské Rusi, zůstává směrodatnou ústavní listina a mírové smlouvy.

Finanční správa bude budovati na práci všech předchozích vlád, jichž dobré úsilí po úspornosti se projevuje v rozpočtu na rok 1926. Pro finanční politiku zůstává pevnou základnou naše stabilizovaná měna, která nejen že nesmí býti rušena žádným experimentováním, ale které se musí podříditi celá naše finanční politika.

V prvních měsících příštího roku zahájí činnost naše cedulová banka. Zájem stabilizované měny vyžaduje netoliko rovnováhy finanční, jako samozřejmého předpokladu, nýbrž i vyváženého poměru mezi hospodářstvím soukromým a hospodářstvím veřejným. Přísná hospodárnost ve veřejné správě je prvním požadavkem. O každém haléři, vydaném z veřejných peněz, dlužno uvážiti, je-li prospěch vydání větší, než újma toho, kdo platí daň. Zbytečná vydání vyvolává i tlak právě na nejslabší poplatníky. Zhospodárnění veřejné správy umožní neodkladnou berní reformu, jejímž úkolem je především srovnati veřejná břemena s hospodářskou nosností v zájmu pokroku ve výrobnosti i blahobytu, v zájmu zahraniční soutěže a tím i měny. Evropská a světová orientace našeho národního hospodářství předpokládá tím větší vnitřní sílu a soudržnost. Berní reforma musí však přinésti i zjednodušení pro úřad a poplatníka, poněvadž složitost všech veřejných povinnosti udržuje nejen ve službách státu velikou armádu administrativní, nýbrž zatěžuje i podniky i výrobu neproduktivní činností. O berní reformě bude co nejdříve předložena osnova zákona. Vnitřní zpevnění našeho peněžnictví, uvolnění a zlevnění peněžního trhu, jež je stejně důležité jako zmenšení veřejných břemen, zhodnocení ukládacích papírů a peněžní soběstačnost, budou důsledkem veřejné hospodárnosti a musí býti pevným cílem finanční péče. Peněžnictví a úvěrnictví připadá v našem vyspělém a peněžně vyvinutém národním hospodářství význam mimořádně veliký a nerušený chod práce každého podnikatele i dělníka vyžaduje i bezvadně fungujícího peněžnictví, které proto není jen výdělečným podnikatelstvím, nýbrž je velmi citlivým organismem, jenž obstarává nadmíru důležitý veřejný zájem národohospodářský. Úspory to jsou, které tvoří nabídku peněžního trhu a tím spoluurčují i úrok, na němž závisí podíl práce z podnikového výnosu. Stát a veřejné svazky nesmí úvěrem odčerpávati nepoměrné částky nových přírůstků kapitálových, vytvořených rovněž úsporami, poněvadž tím se působí nedostatek kapitálu pro podnikání, zdražuje se úrok na úkor pracovního podílu, znehodnocuje se ukládací papír a znesnadňuje se i veřejný úvěr produktivní. V linii stabilizované měny je po stránce formální jak požadavek bilančního pořádku soukromých podniků, tak definitivní právní úprava státního rozpočtu, účetnictví a hospodaření. Po stránce materielní je tu mimo jiné velmi pilný požadavek definitivní úpravy poměrů státních zaměstnanců. Tuto úpravu platů jsme slíbili státním zaměstnancům před ukončením posledního zasedání poslanecké sněmovny, kdy ji nebylo už možno projednati z technických důvodů. Danému slibu v plném rozsahu dostojíme. (Výborně!)

Chceme co nejlépe upraviti platové poměry všech kategorií státních úředníků a zřízenců, jakož i všech učitelů. Jsme si vědomi důležitosti tohoto problému, poněvadž spořádaná a bezvadně fungující správa je páteří státu. Vláda očekává od sněmoven Národního shromáždění, že v zájmu Finanční rovnováhy vyřídí předlohy, které budou zabezpečovati také úhradu nového požitkového systému.

Veškerým otázkám, souvisejícím s povznesením výroby ať zemědělské, živnostenské, průmyslové, či jiné, jakož i s rozvojem celého obchodu, chce vláda věnovati přirozeně nejvyšší pozornost. Péče o zemědělství bude úměrna jeho významu a převážně zemědělské povaze našeho státu.

Naše samostatnost uložila zemědělství novou orientaci a pozemková reforma je jednou z velkých akcí v tomto směru. (Hluk.) Vyrostla z pevného odhodlání opříti naší zemědělskou výrobu pevněji než dosud o malého a středního zemědělce v duchu skutečné hospodářské demokracie. (Výborně!) Pozemková reforma bude v historických zemích na zemědělské půdě zabrané s největším urychlením zakončena. Těžiště práce přídělové přenáší se na Slovensko a Podkarpatskou Rus, aby také tam bylo zlidovění půdy dokončeno s bedlivým zřetelem k zájmům a potřebám těchto zemí.

Vláda bude pečovati o větší rozmach kolonizace na zabrané půdě a o usnadnění úvěru po nemajetné přídělce půdy. Pro východní území státu má zvláštní význam zejména rentový pacht, který umožní i zcela nemajetným uchazečům splacení přídělové ceny ve dvaceti letech. Tomuto cíli slouží vládní osnova zákona, která byla již v minulém období předložena Národnímu shromáždění a která bude nyní obnovena. Pro provádění pozemkové reformy na půdě zemědělské, zejména pak lesní, přípraven bude další program, který především přihlíží k soustavnému provádění akce pro zestátnění zabraných lesních komplexů. Zvláštní péče bude směřovati k zabezpečení zaměstnanců na přejímaném zabranému majetku, zejména také při kolonizaci. V souvislosti s pozemkovou reformou klade vláda důraz na rozřešení otázky prodloužení vnucených pachtů a na zákonnou úpravu otázky pachtovní vůbec.

Aby docíleno bylo žádoucí úplné soběstačnosti naší výroby, jest potřebí, aby zemědělství byly zajištěny všechny technické i ekonomické podmínky prosperity. Nové rozdělení půdy, přivoděné postupnou likvidací latifundia, vyžaduje, aby veškerá opatření pro rozvoj a ochranu výroby zemědělské byla dokonale vybudována, přizpůsobena hlavně malému a střednímu zemědělci, ať již v oboru zemědělského školství, výzkumnictví a družstevnictví, nebo v oboru zemědělského úvěru a akutní otázky zcelování pozemků. (Sen Jokl [německy]: Dáte také německým uchazečům pozemky a půdu?) Také.

Vláda je si vědoma, že teprve souhrn těchto opatření zajistí výsledky pozemkové reformy a v pravém světle ukáže, že tato reforma přes projevované obavy byla řešena též v souhlasu se zájmy spotřebitelů hospodářského průmyslu i zaměstnanců. Nebyla tu jen řešena naléhavá otázka sociální, nýbrž především vykonali jsme zde práci národohospodářsky nezbytnou pro stát a jeho lid.

Jsouc více než kterýkoli jiný obor podnikání závislé na vlivech živelních a odkázáno na stálý zápas s přírodou má zemědělství nejenom nárok na podporu svého vývoje, nýbrž i na vydatnou ochranu před škodami živelními. K tomu budou směřovati další úpravy vodních toků, podporování elektrizace také na venkově, jakož i zavedení živelního pojišťování.

Vláda se vynasnaží, aby pokračovala v úsilí o včlenění našeho hospodářství do hospodářství i světového a umožnila v plném rozsahu návrat do normálních poměrů. Za tím účelem učiněna budou všechna nutná opatření administrativní i zákonodárná, zejména také v oboru živnostensko-právním.

Budou podporovány všechny snahy nesoucí se ke zvelebení živností, obchodu a průmyslu. V nejbližší době bude předložena osnova zákona o nekalé soutěži, sledující ochranu a podporu a solidního podnikání, zákona o podomním odchodu a řada jiných osnov v oboru živnostensko-právním, jímž se vyjde vstříc důvodným přáním stavu živnostenského, zvláště pokud jde o reformu živnostenského řádu a péči o povznesení stavu po stránce hospodářské a didaktické. (Výborně! - Potlesk.)

V zájmu kulturního a hospodářského povznesení živnostnictva budeme pečovati, aby organisace služby živnostensko-zvelebovací byla dovršena a zejména náležitě upravena se zřetelem na Slovensko a Podkarpatskou Rus, jakož aby instituce jak státní, tak autonomní, které sledují účely živnostensko-zvelebovací, byly pro své úkoly náležitě vybaveny. (Sen Jokl [německy]: Rozluku církve od státu nechali jste padnouti pod stůl!) Pří tom bude vzat náležitý zřetel zejména také na průmysl domácký. V oboru živnostenského družstevnictví, úvěrnictví, bude dále prohlubována a doplňována úvěrní organisace družstevní, dovršená založením jejího peněžního ústředí. Pří tom bude dbáno zvláštních potřeb Slovenska a Podkarpatské Rusi. Po stránce výrobní bude nadále pomáháno účelnému provádění technického zdokonalení výroby živnostenské pomocí družstev k nákupu strojů. (Výborně!)

Rostoucí význam živnostenského a průmyslového výstavnictví vyvolává potřebu vhodné regulace. Nebude opomenuta účelná reforma obchodních a živnostenských komor.

Rozvoji zahraničního obchodu, který je nejdůležitějším činitelem v naší platební bilanci, bude věnována zvláštní péče.

Ve smluvní úpravě obchodních styků s cizinou bude cílevědomě pokračováno a usilováno o vytvoření nezbytných vnitřních předpokladů. Tak stane se zejména v oboru celním budováním nového autonomního celního tarifu v duchu spravedlnosti a rovnocenného hodnocení všech příslušných hospodářských a i sociálních zájmů. (Výborně!)

Podobné obchodní smlouvy, zasahující i do úpravy cel, uzavřeli jsme dosud s Francií, Italií, Rakouskem, Španělskem, Polskem a Belgií. Jednáme právě i se Švýcarskem, zahájili jsme, dosud však neskončili, jednání s Maďarskem a připravujeme zároveň pro nejbližší dobu celně-tarifní jednání s Německem a královstvím SHS.

Síť našich rámcových obchodních smluv, často velmi podrobných, je v Evropě již téměř úplná. Pokud jde o její doplnění, zvláště též v poměru ke státům zámořským, jsou podniknuty přeslušné přípravné kroky a již dnes je v proudu řada dalších jednání. Vedle toho bude pokračováno intensivně v běžné, často drobné, ale nezbytné práci na podporu vývozu, aby byla udržena dosavadní a získána nová odbytiště naší výrobě. (Hlas: Co jest s Ruskem? - Sen. Sechtr: Až budou také platiti! Zadarmo nedáváme!) Sem náleží zprostředkování informací a direktiv zahraničním i domácím interesentům v zahraničním obchodě, další vytváření soustavy našich konsulárních úřadů, podpora i domácích i zahraničních organisací, sloužících zahraničnímu obchodu, povzbuzování a podpora odborného tisku, věnujícího pozornost těmto úkolům, účast na veletrzích, na výstavách v cizině atd.

Ve všech těchto oborech chceme prohloubiti dosavadní činnost a vésti jí co nejúčelněji v přesvědčení, že tak vynaložená práce bude míti blahodárný vliv na hospodářský život domácí. Též cizinecký, turistický a lázeňský ruch, tvořící důležitou složku platební bilance, bude podporován ve svém rozkvětu. Jsouce přesvědčeni, že problémy hospodářské vyžadují zvláštní opatrnosti při svém řešení, budeme v míře co nejrozsáhlejší apelovati na spolupráci všech činitelů hospodářského života.

Jednou z nejdůležitějších tepen našeho průmyslu, obchodu i zemědělství jsou železnice. Vláda bude i nadále pečovati o jejich všestranný a nerušený rozvoj. Naše železnictví dospělo již na úroveň poměrů mírových. Doprava funguje ve svém celku téměř bezvadně, statní železniční správa vykonala řadu úkolů, které směřovaly k tomu, aby železnictví bylo vzpruhou výrobního i hospodářského života.

Sem náleží zejména značné snížení tarifů, přivoděné jednak snížením přepravní daně, jednak rozsáhlou deklasifikací zboží a propočítáním tarifů s tratěmi, zestátnění velkých soukromých drah; nemalý význam v tomto směru má provedené zestátnění místních drah a zavedení barému státních drah na těchto tratích. Správa železniční je hotova i nadále vycházeti vstříc oprávněným požadavkům výrobních stavů. V ohledu investičním je vláda odhodlána přihlížeti také k potřebám krajů hospodářsky méně vyspělých, i když vyhovění jednotlivým požadavkům nebude vždy znamenati prospěch pro podnik státních drah, majíc na zřeteli národohospodářské poslání železnic, přispívati k rozkvětu těchto krajů i za cenu obětí. (Výborně! - Potlesk.) Státní správa železniční připravuje reformu i tarifní, která má železniční tarify přizpůsobiti změněným poměrům výrobním a obchodním. Máme na paměti, že přičlenění Slovenska a Podkarpatské Rusi k našemu celkovému hospodářskému organismu vyžaduje zvláštní péče. Tomu bude na poli železničnictví vyhověno, jednak zestátněním Košicko-Bohumínské dráhy, pro něž jsou nutné předpoklady získány, dále pak opatřeními tarifními, která mají východní části republiky přiblížiti krajům západním.

V zestátňovacím programu místních drah - v prvé řadě slovenských - bude intensivně pokračováno.

V akci na doplnění sítě železniční na Slovensku přistupuje k vystavěné již dráze Zvolen-Krupina nová dráha Veselí n. M.-Nové Město n. V., u níž lze s dostavbou alespoň některých úseků počítati v příštím roce. Další program výstavby nových drah na Slovensku obsahuje jako nejbližší body - ovšem v mezích finančních prostředků - dráhy Handlová-Horní Stubňa a Červená Skála-Margecany.

V technickém zdokonalení státních drah učiněn byl důležitý krok přípravou elektrizace. Je rozhodnuto v nejbližší době provésti elektrizaci pražských nádraží a traťových úseků, které k pražským nádražím přiléhají. Další etapou bude elektrizace některé trati s hustou dopravou, jakožto trati zkušební. Státní správa železniční bude pokračovati jako dosud intensivně ve věcech sociální péče o své zaměstnance. Zejména bude se starati o náležité ubytování svých zaměstnanců a to opět především na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Správa poštovní a telegrafní pokračovati bude v soustavném budování svých zařízení po stránce provozní i technické. Bude pečovati o zlepšení poměrů dopravních se zvláštním zřetelem k moderním vymoženostem technické vědy i k požadavkům účelné tarifní politiky.

Poštovní úřad šekový bude jak co do správy, tak i co do rozsahu působnosti dále budován.

V oboru radiotelegrafie a radiotelefonie bude hlavní snahou poštovní a telegrafní správy postaviti se po bok státům v tomto směru nejvyspělejším, zvláště vybudováním nejmodernějších silných stanic vysílacích.

Vláda bude míti na zřeteli, aby využila finančních prostředků, které jí budou k disposicí k provádění staveb, které jednak z důvodů hospodářských, jednak v zájmu státního podnikání a správy jsou žádoucí. Při tom bude přihlížeti k tomu, aby se dostalo zaměstnání stejnoměrně všem odvětvím výroby, která zde přecházejí v úvahu.

V oboru staveb pozemních postará se předně o postupnou výstavbu definitivních budov pro ústřední i podřízené státní úřady a ústavy, které dosud umístěny jsou neúčelně a nehospodářsky na úkor vzorného běhu státní administrativy. Zejména však budovám pro účely školské věnovati bude vláda obzvláštní péči.

Rovněž bude pokračováno ve stavbě obytných budov pro státní a jiné veřejné zaměstnance.

Vláda v brzku předloží zákonodárným sborům nový jednotný stavební zákon pro celé území státní, vyhovující všem moderním požadavkům.

Dbajíc významu vodního hospodářství bude vláda větší měrou rozvíjeti činnost zejména soustavným prováděním staveb regulačních a zajišťovacích proti škodám, způsobeným živelními pohromami, a k ochraně osídlených míst, ohrožených komunikací a hospodářských pozemků.

Hospodárné využití vodní energie, vyžaduje budování údolních přehrad, aby zadržené škodlivé vody mohlo býti použito v zájmu plavby, zemědělství a průmyslu, aby místo co by ničila, postavila se do služeb práce a potřeby lidu. (Výborně! - Potlesk.)

Chceme opatřiti dostatek hybné energie pro celé státní území. Proto budeme pokračovati v provádění soustavné elektrisace. Přikročíme také k řešení problému pro stát a zvláště zemědělství nejvýše důležitého, jímž je výroba dusíku. Budeme hleděti využíti výhod vodní dopravy se zvláštním zřetelem na Dunaj. Dobudování přístavů v Bratislavě a Komárně a poskytnutí potřebných výhod celních zřízením svobodných pásem v přístavech nepustí vláda se zřetele.

Naše silniční tepny budou dále upravovány za použití nejnovějších technických method. Na Slovensku a Podkarpatské Rusi bude pak pokračováno v postupném budování magistrálních silnic. Nemenší péče věnována bude důležitým stavbám mostním.

K životním otázkám moderního státu patří dnes ovládnutí vzdušného prostoru a proto nutno též veškerou péči věnovati rozvoji našeho civilního letectví. Vláda bude tu pokračovati jak na vybudování vnitřní letecké dopravy, tak na vhodném připojení na dopravu mezinárodní zakládáním a moderním vyzbrojením potřebných letišť.

Rovněž o automobilismus bude postaráno novým automobilovým zákonem, aby bylo docíleno příslušnými předpisy zvýšené bezpečnosti této moderní dopravy. (Výborně! - Sen. dr Witt: To je nutné!)

Veškerá snaha bude věnována hospodárnému využití přírodních pokladů našeho státu, při čemž bude pokračováno ve studiu hospodářských forem tohoto podnikání pro stát nejpříznivějších.

Pokud jde o státní báňské a hutní závody, bude vláda hleděti žádoucími investicemi a účelnou organisací provozu upevniti a zajistiti schopnost jejich konkurence na hospodářském trhu. Se zajištěním bezpečnosti pracovnictva v dolech a hutích bude snahou vlády nadále zlepšovati poměry zaměstnanců těchto podniků jak ve směru materiálním, tak hygienickém a sociálně-kulturním. Působnost podnikových rad bude dále vybudována.

Vrcholem sociálně-politické činnosti republiky bylo veliké dílo sociálního pojištění dělnického, které bylo doplněno uzákoněním pojištění osob samostatně hospodařících pro případ stáří a invalidity. Novému období správnímu náleží, aby tyto dva zákony, vzbuzující pozornost a souhlas ciziny, byly provedeny. Jak známo, zákon o pojištění dělnickém nabude účinnosti dnem 1. července příštího roku.

Aby potřebné přípravné práce byly včas provedeny, byl jmenován zvláštní přípravný sbor, který právě zahájil činnost. Aby také zákon o pojištění osob samostatných co nejdříve mohl nabýti účinnosti, bude přípravný sbor jmenován v nejbližších dnech. Zbylo nám ještě zabezpečiti osoby přestárlé - osnova příslušného zákona je již připravena pro parlamentní projednání (Výborně!) - abychom mohli říci, že o každého pracujícího člověka je postaráno pro případ jeho pracovní nezpůsobilosti.

Úrazové pojištění je potřebí rozšířiti a unifikovati. Stejně je nutna úprava nemocenského a pensijního pojištění soukromých úředníků a zřízenců. Na obou dílech se pracuje.

Rovněž je předmětem jednání v ministerstvu sociální péče úprava vhodného starobního a invalidního pojištění žurnalistů.

Zákonná ochrana pracovního poměru zaměstnanců bude doplněna uznáním právní závaznosti kolektivních smluv. Příslušná osnova jest již připravena.

Vláda zamýšlí pak roztříštěné zákonodárství dělnické sjednotiti ve zvláštním zákoníku práce.

Jsouc přesvědčena, že pokrok sociálně-politický vyžaduje, aby všechny země, žijící v poměrech v podstatě podobných, byly ovládány podstatně stejnými zákony, bude vláda i nadále podporovati snahu Mezinárodního úřadu práce a zmezinárodnění zákonodárství sociálně-politického.

Po stránce administrativní zamýšlí vláda i nadále podporovati dělnické družstevnictví.

Ohledně péče o mládež bude nutno řešiti otázku zákonné úpravy ochranné výchovy, která byla již delší dobu předmětem úvah a porad odborníků v kruzích úředních i mimoúředních.

Jedním z nejtěžších problémů, jejž vyvolala válka a jímž trpí doba poválečná, je bytová krise. Republika Československá nelekala se velikých obětí, aby jí čelila.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP