Čtvrtek 16. prosince 1926

Děkuji panu řečníkovi Modráčkovi, že alespoň přišel s konkretním návrhem, jak by se dala tato daň novou daní nahraditi. On přichází s návrhem zvýšiti daň pozemkovou a odůvodňuje to tím, že prý v reformě daňové se někde praví, že důchod rolníka je zvýšen 18krate a tedy že by se mohla také jeho daň pozemková zvýšiti 18kráte. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Zpravodaj sen. dr Karas (pokračuje): Daň pozemková činí 97 mil. Kč a aby měla nahraditi 1.900 mil. Kč, musila by býti zvýšena 20kráte. Ale daň pozemková je dnes zatížena také přirážkami, které ji již zvyšují nejméně 5kráte, ale máme případy, že i 10 až 15kráte. A ještě k tomu přidejte 20násobné zvýšení, tu, prosím, vážený senáte, fakticky zemědělec by nám z toho zemědělství utekl, neboť takového zatížení by nesnesl. Myslím, že s touto daní to bude obtížné. Dnešní daňový systém byl vybudován právě všemi předcházejícími vládami od prvé až do poslední. A je zajímavo, že ve všech těch vládách byly zastoupeny strany, které dnes nejvíce proti této dani brojí a za jejichž spoluúčasti byla tato daň zavedena. Ale zde vidíme, že to je daň z nutnosti a nemáme čím ji nahraditi.

Ohledně resolucí senátu, aby zemědělské malopodniky - myslilo se tím 3 ha - byly zproštěny této daně - tu je také viděti, jak se někdy resoluce usnášejí lehkomyslně, kterých pak není možno provésti. Prováděti tuto resoluci, jak finanční úřady praví, bylo by nemožno. Tři hektary pozemků zahradnických u Všetat nebo Brandýsa je něco zcela jiného, než 3 hektary v horách Moravských nebo na Šumavě. Není možno říkati 3 ha, t. j. malý zemědělec, ten musí býti zproštěn. V tom směru je těžko tomu vyhověti. Naopak, rovnoprávnost daňová vyžaduje, aby každý poplatník přispíval. Jak bychom zprostili dělníka, kterému se vede hůře než drobnému zemědělci, a ten má platiti daň? (Sen. Šturc: Zaveďte progresivní daň!) Konsumní daň nemůže býti progresivní.

Z důvodů, které jsem na počátku uvedl, navrhuje rozpočtový výbor další povolení této daně a já po vývodech řečníků, kteří mluvili proti této dani, trvám proto, aby daň byla státu dále povolena.

Předseda (zvoní): Prosím, dámy a pánové, račte se posaditi. (Děje se.)

Byly mi podány dostatečně podporované návrhy.

Žádám pana tajemníka, aby je přečetl.

Sen. tajemník dr. Šafařovič (čte):

>Návrh sen. Kučery a soudr.:

Podepsaní senátoři podávají podle § 47 návrh, aby se přes vládní návrh zákona, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n.; o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje jeho platnost - přešlo k dennímu pořádku.

Návrh sen. Beutela a soudr.:

V §u 1 odst. 1, budiž po slovech >tuzemské dodávky (§ 2) a výkony (§ 3)< vsunuta tato věta: >Při dodávkách zboží všeho druhu, které se dějí v tuzemsku, vybírati jest daň jen při odevzdání zboží konečnému spotřebiteli, který ho nabývá ku krytí vlastní potřeby.<

Návrh sen. Beutela a soudr.:

§ 4, nový odstavec 20 má zníti:

>20. výdělková a hospodářská společenstva, pokud nepoužívají daňových výhod podle §u 85 zákona o osobních daních<.

Návrh pozměňovací sen. Čipery a spol. k vládnímu návrhu tisk 317, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje jeho platnost, jež schválila poslanecká sněmovna N. S. dne 10. prosince 1926:

Podepsaní navrhují, aby k §u 4 dot. zák. bylo připojeno jako článek 21. toto ustanovení:

>Zemědělci a domkáři, kteří ve svém podniku zemědělském nevyrobí více, nežli sami spotřebují, a živnostníci, jichž roční příjem nepřesahuje 6.000 Kč, zprošťují se daně z obratu.<

Pozměňovací návrh sen. Časného, Modráčka, Zimáka a soudr. k vládní osnově tisk 307:

Navrhované doplňky osnovy vládní tisk 307 u § 5, čís. 1. a § 5 čís. 2. se škrtají.

Návrh sen. Beutela a soudr.:

§ 10, odst. 1 má zníti: >Daň činí 1 % úplaty za zdanitelné dodávky a výkony, nebo ceny tam, kde není úplaty. Při dodávkách zemědělských výrobků kromě plodin olejnatých, semen, chmele a ovoce cizího původu, dále při dodávkách výrobků mlýnských a pekařských, pak při dodávkách masa a masných výrobků kromě zvěřiny a ryb, při zvířecích a rostlinných tucích počítá se daň jen z hrubého výnosu.<

Návrh sen. Modráčka, Časného, Zimáka a soudr. na změnu zákona z 21. prosince 1923, č. 268 Sb. z. a n.:

Zákon z 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z..a n., § 10 odst. 1. budiž doplněn větou:

>Daň 2 % snižuje se každým rokem o půl procenta, daň 1 % o čtvrt procenta.<

Návrh sen. Beutela a soudr.:

V §u 13, odst. 1. škrtnuta buďtež slova: >Nepodnikatel nemá nároku na vrácení daně, vrátí-li se kupní cena.<

Návrh sen. Beutela a soudr.:

V §u 49, odst. 10 budiž na místo letopočtu >1929< dán letopočet >1927<.

Resoluce sen. Stodoly, Donáta, dr Procházky, dr. Reyla, Zulegera, Luksche, dr Němce, dr Fáčka, dr Kovalika, dr Krčméryho, dr Hilgenreinera, Böhra, Thoře, Pastyřika a spol. k vládnímu návrhu zákona, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje jeho platnost, tisk 312:

>Vzhledem k tomu, že striktním výkladem § 5 výše zmíněného vládního návrhu byli by zdaněni touto daní tuzemští obchodní jednatelé daleko více, než cizozemští obchodníci a obchodní domy, kteří u nás provozují obchody, ukládá se vládě, aby učinila taková opatření, která by zamezila a znemožnila tuto daňovou výhodu pro cizozemské firmy a odvrátila nebezpečí pro tuzemské obchodní jednatele.<

Resoluce sen. Stodoly, Donáta, dr Procházky, dr Reyla, Zulegera, Luksche, dr Němce, dr Fáčka, dr Hilgenreinera, Böhra, dr Kovalika, dr Krčméryho, Thoře, Pastyříka a spol. k vládnímu návrhu zákona, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje se jeho platnost, tisk 312:

>Vládě se ukládá, aby učinila taková opatření, aby domácí zemědělci, průmyslníci, živnostníci, obchodníci a obchodní jednatelé nebyli daní více zatíženi než cizí dovozci, obchodníci a obchodní domy, kteří u nás provozují obchody.<

Resoluce sen. Thoře, Pastyříka, Kianičky, Kotrby, Slámy, Trčky, dr Procházky, dr Reyla, Zulegera, Luksche, dr Hilgenreinera, Böhra, dr Němce, dr Fáčka, Donáta, dr Šrobára, dr Kovalika, dr Krčméryho a druhů k vládnímu návrhu, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje se jeho platnost:

>Vláda se vyzývá, aby daň obratovou podle potřeby jednotlivých skupin co nejdříve paušalovala.<

Předseda (zvoní): Vzhledem k podaným pozměňovacím návrhům míním dáti hlasovati takto:

o návrhu sen. Kučery a soudr. na přechod k dennímu pořadu, bude-li zamítnut, o úvodní větě §u 1 podle zprávy výborové;

o pozměňovacím návrhu sen. Beutela a soudr. k §u 1, bude-li zamítnut, o změnách §u 1, §u 4 až odst. čís. 18. podle zprávy výborové;

o návrhu sen. Beutela a soudr. na doplnění §u 4 novým odstavcem 20;

o doplnění §u 4 novým odstavcem čís. 20;

o návrhu sen. Čipery a spol., na doplnění §u 4 novým odstavcem čís. 21.;

o návrhu sen. Časného a soudr. na škrtnutí změny §u 5, čís. 1. a čís. 2., bude-li zamítnut, na změnu §u 5 čís. 1., čís. 2., §u 9, odst. 1., odst. 2., odst. 6. podle zprávy výborové;

na změnu §u 10 podle pozměňovacího návrhu sen. Beutela a soudr.;

na změnu §u l0 podle návrhu sen. Modráčka a soudr.;

na změnu §u 12 podle zprávy výborové;

o návrhu sen. Beutela a soudr. na změnu §u 13;

na změnu §u 17, odst. 7., odst. 8., §§ů 18, 21, 22, 26, 31, 38. 40, 41, 42, 43, 44, 47, 49 odst. 1. až 9. podle zprávy výborové;

konečně o návrhu sen. Beutela a soudr. na změnu odst. 10. §u 49, bude-li zamítnut, o znění tohoto odstavce, jakož i o znění §u 2, nadpisu zákona, nadpisu jednotlivých částí a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Není-li žádných námitek, budeme takto hlasovati.

Námitek není? (Námitek nebylo.) Budeme tudíž tak postupovati. (Hluk.) Prosím o klid!

Kdo souhlasí s návrhem sen. Kučery a soudr., aby se přes tuto věc přešlo k dennímu pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Nyní jednáme o předloze samé.

Kdo souhlasí s úvodní větou §u 1 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je schváleno.

Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem sen. Beutela a soudr. k §u 1, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnut.

Kdo souhlasí se změnou §u 1, §u 4 čís. 7., 10., 12., 14. a), 15., 16., 17., 18. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je schváleno.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Beutela a soudr. na doplnění §u 4 novým odstavcem čís. 20., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je zamítnut, poněvadž se proň vyslovila menšina.

Kdo souhlasí s doplněním §u 4 novým odstavcem čís. 20. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je schváleno.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Čipery a spol. na doplnění §u 4 novým odstavcem čís. 21., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Časného a soudr. na škrtnutí ustanovení čís. 1., čís. 2. k §u 5, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí se změnou §u 5 čís. 1., čís. 2., §u 9 odst. 1., odst. 2., odst. 6. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Beutela a soudr. na změnu §u 10, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnut.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Modráčka a soudr. na změnu §u 10, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je také zamítnut.

Kdo souhlasí se změnou §u 12 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se:)

To je většina. Je přijat.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Beutela a soudr. na změnu §u 13, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí se změnou §u 17., odst. 7., odst. 8., §§ů 18, 21, 22, 26, 31, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 47, 49 odst. 1. až 9. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je přijata.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Beutela a soudr. na změnu odst. 10. §u 49, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnut.

Kdo souhlasí se zněním odst. 10. §u 19, jakož i se zněním §u 2, s nadpisem zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím tato část, jakož i celá osnova zákona s jeho nadpisem, s nadpisy jednotlivých částí a úvodní formulí přijímají se podle zprávy výborové souhlasně s usnesením poslanecké sněmovny tisk 307 ve čtení prvém.

Na denním pořadu je dále:

2. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu jednáním zkráceným projednány byly tyto osnovy zákonů:

a) kterým se mění zákon ze dne 3. dubna 1925, čís. 53 Sb. z. a n., o dávkách za úřední úkony ve věcech správních a prodlužuje jeho platnost, tisk 306;

b) kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje jeho platnost, tisk 307;

c) o prodloužení účinnosti a doplnění zákona o mimořádných opatřeních bytové péče, tisk 308;

d) o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců, tisk 309.

Poněvadž se jedná o zákony, které mají vejíti v platnost 1. lednem 1927. je třeba, aby osnovy těchto zákonů projednány byly, pokud možno co nejdříve, by zákony ty včas mohly býti uveřejněny ve Sbírce zákonů a nařízení.

Z toho důvodu navrhuji, aby věci tyto projednány byly ve smyslu §u. 55 jedn. řádu jednáním zkráceným.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat, pilnost těmto věcem se přiznává.

Ve smyslu přiznané pilnosti přikročíme ihned ke hlasování o těchto osnovách zákonů ve čtení druhém.

Nejprve o

zprávě rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon ze dne 3. dubna 1925, čís. 53 Sb. z. a. n., o dávkách za úřední úkony ve věcech správních, a prodlužuje jeho platnost, tisk 306.

Táži se pana zpravodaje sen. dr Procházky, zda navrhuje nějakou textovou změnu.

Zpravodaj sen. dr Procházka: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s touto osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne rulou. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Nyní budeme hlasovati ve čtení druhém o

zprávě rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se pozměňuje zákon ze dne 21. prosince 1923, čís. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové a prodlužuje jeho platnost, tisk 307.

Táži se pana zpravodaje sen. dr Karasa, má-li nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. dr Karas: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem, nadpisem jednotlivých částí a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých částí, jakož i s úvodní formulí přijímá se též ve čtení druhém.

Nyní budeme hlasovati o resolucích. Resoluce ty byly přečteny.

Je to první resoluce pana sen. Stodoly a spol. a pak druhá resoluce pana sen. Stodoly a spol. Nebude-li námitek, dám hlasovati o obou těchto resolucích společně. (Námitek nebylo.) A pak dám hlasovati o resoluci pana sen. Thoře a spol. Námitky nejsou? (Nebyly.)

Kdo souhlasí s oběma resolucemi pana sen. Stodoly a spol., jak byly přečteny, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tyto jsou schváleny.

Kdo nyní souhlasí s resolucí pana sen. Thoře a spol., jak byla přečtena, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Také tato resoluce je schválena a tím je tento předmět vyřízen.

Nyní budeme hlasovati o

zprávě výboru sociálně-politického k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o prodloužení účinnosti a doplnění zákona o mimořádných opatřeních bytové péče, tisk 308.

Táži se pana zpravodaje sen. Pánka, zda navrhuje nějakou textovou změnu.

Zpravodaj sen. Pánek: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímají se v naznačeném znění též ve čtení druhém.

Konečně budeme hlasovati ve druhém čtení o

zprávě výboru sociálně-politického a rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců, tisk 309.

Táži se pánů zpravodajů sen. Hrejsy a dr Fáčka, zdali navrhují nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. Hrejsa, nikoliv.

Zpravodaj dr Fáček: Rovněž ne.

Předseda: Páni zpravodajové nenavrhují žádných textových změn. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí se zmíněnou osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí ve čtení druhém tak, jak byla přijata ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Nyní budeme hlasovati o resolucích.

Kdo souhlasí s resolucemi výboru sociálně-politického otištěnými ve zprávě výborové, tisk 314, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedené resoluce se schvalují.

A nyní jsou ještě dvě resoluce, a to resoluce pana sen. Hampla a soudr. a pana sen. Toužila a soudr. obě resoluce byly přečteny ve schůzi 59.

Kdo je pro tyto resoluce, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce tyto se zamítají.

Na denním pořadu dále je:

3. Návrh poslanecké sněmovny na prodloužení lhůty k projednání usnesení senátu o vládních návrzích:

a) kterým se mění §§ 82 a 54 živnostenského řádu a § 70 živnostenského zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi, tisk sen. 2245;

b) o trestním stíhání presidenta republiky a členů vlády podle §§ 34, 62, a 79 ústavní listiny, tisk sen. 2016;

c) o osvojení, tisk sen. 1829.

Jelikož nebylo možno poslanecké sněmovně, aby ve lhůtě stanovené § 43 ústavní listiny učinila o těchto věcech svoje usneseni, je nutno, aby byla jí lhůta pro projednání těchto věcí prodloužena.

Kdo souhlasí s tím, aby lhůta k projednání těchto senátních usnesení prodloužena byla o 2 1/2 měsíce, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Dalším bodem pořadu je:

4. Volba výboru pro otázky sociálního a starobního pojištění.

Podle dohody učiněné v konferenci klubovních předsedů vykonáme tuto volbu ve smyslu §u 61 jedn. řádu zdvižením ruky.

Žádám pana tajemníka, aby přečetl jména kandidátů.

Sen. tajemník dr. Šafařovič (čte): Jako členové výboru navržení jsou tito páni senátoři:

Olejník, dr Rozkošný, Roháček, Koukal, Adamovský, Jaroš, Dundr, Sláma, Volko, Fritscher, dr Houser, Koutný, Jarolim, Klečák, Pánek, dr Fáček, Prause, Hartl.

Kdo s navrženými pány senátory do tohoto výboru souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Jmenovaní páni senátoři jsou zvoleni do výboru pro otázky sociálního a starobního pojištění.

Sděluji, že do výboru sociálně-politického nastupuje za sen. Ecksteinovou sen. Dundr.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra dne 17. prosince 1926 o 14. hodině s tímto

pořadem jednání:

1. Zpráva I. výboru branného, II. výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 315) o vládním návrhu zákona o úpravě rozpočtu vojenské správy. Tisk 318.

2. Zpráva rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 316) o vládním návrhu zákona o dávce ze šumivého vína. Tisk 319.

3. Zpráva výboru sociálně-politického k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 317) o návrhu post. Pekárka, Vávry, Sedláčka, Stenzla a druhů a o návrhu posl. Stenzla, Tichiho, Eckerta, Pekárka a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se mění zákon ze dne 1. července 1926, čís. 118 Sb. z. a n., jímž se mění §§ 275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, čís. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří. Tisk 320.

4. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednány byly tyto osnovy zákonů:

a) o úpravě rozpočtu vojenské správy Tisk 315;

b) o dávce ze šumivého vína. Tisk 316;

c) o návrhu posl. Pekárka, Vávry, Sedláčka, Stenzla a druhů a o návrhu posl. Stenzla, Tichiho, Eckerta, Pekárka a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se mění zákon ze dne 1. července 1926, čís. 118 Sb. z, a n., jímž se mění §§ 275 a 276 zákona, ze dne 9. října 1924, čís. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a staří. Tisk 317.

Jsou snad námitky proti mému návrhu?

(Nebyly:) Námitek není.

Končím schůzi.

Konec schůze ve 21 hodin 35 minut.


Související odkazy