Pátek 17. prosince 1926

Chtěl bych nyní poukázati na zuboléčbu. Máme dnes šestnáct lékařů a šéflékaře, docenta university, který vede oddělení. I u nás se děsili toho, do jakých dimensí může se rozrůsti léčba chrupu, ale my jsme věděli, že to jednou přestane, my jsme vystoupli až do počtu šestnácti lékařů, ale při dnešním stavu členstva nepotřebujeme již tento počet rozmnožovati, poněvadž přes třicet tisíc našich členů má opravené chrupy. Je to náklad jdoucí okrouhle asi do jednoho milionu. Dříve jsme měli několik set zánětů okostice každého roku a podporovali nemocného od týdne až do čtyř neděl a musili dávat prováděti i operativní zákroky. Dnes máme zubní ambulatorium, můžeme se tedy zbaviti toho člena, poněvadž, jak se mu něco stane, jednu noc nespí, již ho máte v ústavě, kde se mu hned provede zákrok, dá plomba, vytrhne zub, chrup ošetří nebo se mu dá nový. To všechno jsou ohromné výhody. Kdybychom neměli vlastního ambulatoria tak dokonale vybaveného, musili bychom za každou plombu dáti dvacet pět Kč a za jeden zub čtyřicet až padesát Kč. Poněvadž kupujeme zuby hromadně a sami chrupy děláme, stojí nás zub jen patnáct Kč.

Jen takto můžeme členstvu poskytovati výhody. Až bude celý ústav v běhu, budete musiti přiznati, že zájem pojištěnců i dělníků je velká centralisace. Já bych nechal dnes takové okresní pokladny s několika filiálkami, ale kdyby to bylo v mé moci, já bych udělal v Čechách pět okresních pokladen a vy byste viděli, jak ohromné výsledky by se dostavily, nejen pokud jde o léčbu, ale o všechno to, co se může členstvu dáti. Já bych vám radil ne v zájmu pojištěnců, což je samozřejmé, ale v zájmu zaměstnavatelů: nedělejte takové experimenty. Dnes toho také není potřebí. Máte možnost zastoupení v každé okresní pokladně. Ať konečně dojde k volbám, ať nejsou stížnosti na to, že nemáte tam zastoupení, ať dojde k volbám, ať jsou tam zaměstnavatelé, ať jsou tam pojištěnci, ať jsou tam zastoupeny různorodé strany, abyste se přesvědčili o tom, že je to jen prospěch váš. Co tím konečně docílíte? Jedná se jen o dvě procenta pokladen, v pojištění to nehraje žádnou roli, k udržení to není a jen se zbytečně dráždí vášně, kterých není potřebí.

Prohlašujeme, že budeme hlasovati pro přechod k dennímu pořadu. (Potlesk.)

Předseda: Dávám slovo dalšímu řečníku panu senátoru Koutnému.

Sen. Koutný: Paní a pánové! Přijetí tohoto zákona je podporováním tříštění nemocenského pojištění. Každé tříštění pojištění však znamená vzrůst administrativních nákladů, čímž ovšem musí býti postižen pojištěnec, který dostane méně, než by mohl dostati při řádné organisaci pojišťoven. Vytýkali jsme zákonu velmi mnoho vad a vytýkáme mu je ovšem i dále. Chceme jeho novelisaci ve směru zlepšení, je však třeba, má-li býti pojištění zlepšeno bez současně příliš velkého zvýšení nákladů, aby bylo úsporné. Strany, které dělají tento zákon, také volají po novelisaci pojištění. Tímto zákonem se však starají pouze o to, aby pojištění bylo zdraženo a v rámci nynějších příspěvků zhoršeno. Jejich volání po novelisaci má ovšem jen ten smysl, pojištění zhoršiti.

Jaký má vliv roztříštěnost pojištění na důchody pojištěnců a režii pojišťoven, to dokazují tato čísla, jež jsem převzal z oficielní statistiky sociálního pojištění za rok 1923. Na jednoho pojištěnce připadalo průměrně z úhrnných příspěvků u okresních pokladen 330.89 Kč, u pojišťoven společenstevních 320.82 Kč. Platil tedy pojištěnec u společenstevní pokladny poměrně více, než u pokladny okresní. Naproti tomu dostal na nemocenském u okresní nemocenské pokladny 144.22 Kč a u pokladny společenstevní pouze 131.15 Kč. Dostala tedy společenstevní pokladna na jednoho člena více o 38.93 Kč než pokladna okresní, dala mu však méně o 13.17 Kč. Naproti tomu na nákladech správních vydala okresní nemocenská pokladna na jednoho člena průměrně pouze 48.99 Kč, ale pokladna společenstevní 54.95 Kč. Ze všech vydání u pokladny okresní činila vydání správní 14.73 procenta a u pokladny společenstevní 16.08 procenta. Naproti tomu na nemocenském vydala okresní nemocenská pokladna 44.18 procenta a společenstevní nemocenská pokladna 38.37 procenta. Odborníci odhadli ztrátu, která vzniká zvýšeným vydáním roztříštěného pojištění, ročně na 60 milionů Kč.

Drobné, finančně slabé pojišťovny musí šetřiti, aby mohly uhraditi svá vysoká vydání administrativní. Snaží se pochopitelně dávati lékaři direktivy, aby neuznávali nemocné a pokud je uznají, aby je co možno zase brzy vyhnali do práce. Nebudou schopny a nejsou schopny zaváděti více dávky vzhledem k snížení příspěvků nemocenských. Pokud se pomýšlí na vybudováni ozdravoven a řádné léčby, je ovšem roztříštění pojištění překážkou téměř nepřekonatelnou. Tyto pokladny nemohou svým členům za drahé peníze dáti tolik, kolik je možno dáti při účelnější organisaci pojišťoven velikých.

Všude volá buržoasie pro racionalisaci výroby i provozu správního. Chce šetřit i ve státní správě, proto prováděla restrikci státních a veřejných zaměstnanců. Tam však, kde buržoasie hospodaří s penězi, které náležejí pojištěncům, již jí na účelné a lacinější organisaci nezáleží. Tam myslí panstvo jen na umístění svých oblíbenců v místech, v nichž jsou placeni z peněz, jež náležejí pracujícímu lidu. Chce se zmocniti ústavů pro dělníky zbudovaných a vytvořiti z nich svoje politické domény.

Věčným oddalováním definitivní organisace pokladen oddalují se také volby do nich. Vláda má zase o lichou záminku více k tomu, aby mohla jmenovati správní komise, které obsadí místa v pokladnách lidmi z buržoasních stran, kteří budou věčnými sabotéry dělnických snah v pojišťovací politice.

Kdybyste zrušili tyto nemocenské pokladny a použili účelně peněz získaných zlevněním administrativy pojištění, mohli byste se alespoň z části postarat o úrazové pojištění zemědělských a lesních dělníků, kteří jsouce zmrzačeni, nemají nároky na úrazový důchod. To říkám na adresu agrárníků, kteří se také snaží organisovati zemědělské dělnictvo, avšak spolu se středostavováky snaží se jen o tříštění a tím i zdražení pojištění.

Všechny měšťácké strany, zejména klerikálové, slibují novelisaci pojištění sociálního ve směru zlepšení a zlevnění administrativy. Hlasováním pro tento návrh se usvědčují z podvodu. Slibujeme jim, že je před dělníky, jež dosud organisují, důkladně odhalíme. Ukážeme na jejich křesťanský solidarimus v praksi. Žvaní o Kristu a hlasují pro větší zbídačení dělníků. Jim stačí, že dostali přidáno. Oni mají kongruu. Nemocní dělníci mohou mít menší podporu, na tom těmto křesťanům nic neseje. Kdybyste vy zástupci věřících se jen styděli příliš zřejmě porušovat vaše vlastní učení, nemohli byste hlasovati pro tyto zákony. V jedné schůzi odhlasovat fond na zbrojení a zhoršení podpor nemocným chudákům, to je přece ničemnost,...

Předseda (zvoní): Volám pana senátora pro tento neparlamentární výraz k pořádku!

Sen. Koutný (pokračuje):.. která musí otevříti i nejzabedněnější lebku. My komunisté pro tento zákon hlasovat nebudeme. (Potlesk komunistických senátorů.)

Předseda (zvoní): Byly mi podány nárhvy sen. dr Hellera a soudr. a sen. Koutného a spol.

Žádám o přečtení.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

>Návrh sen. dr Hellera a soudr.:

Navrhujeme, aby se přes zákon o změně zákona ze dne 1. července 1926, čís. 118 Sb. z. a n., o kterémž se usnesla poslanecká sněmovna, přešlo k dennímu pořádku.

Návrh sen. Koutného a spol.:

Navrhuji, aby senát přešel přes bod č. 3 denního pořádku >Zpráva Sociálně-politického výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 317)< dennímu pořádku.

Předseda (zvoní): Oba tyto návrhy jsou totožné.

Dávám slovo panu zpravodaji k doslovu.

Zpravodaj sen. Sláma: Vážený senáte! Ze slov předřečníků vyznívalo jasně ne snad, že by byli založeni pro zamítnutí a čistě proti živnostenskému stavu z důvodu věcných a pádných, které by dovedly odůvodniti nutnost zachování centralisovaného starobního a invalidního pojištění i nemocenského pojištění. Kol. Jaroš nám zde udělal krásnou přednášku o velikých ústavech, jak jsou zařízeny. Je to skutečno pokrok, ale musíme si říci jedno: Pánové, my žádáme též starobní a invalidní pojištění samostatně výdělečně činných a vy ještě nevíte, zdali my ty ústavy neuděláme také velké. Vy říkáte, že malé pokladny nemají života do budoucna, že nemohou obětovati tolik pro své členstvo. Zde se nám dokazuje, že jsou dražší než okresní nemocenské pokladny, že jsou menší, ale kdybyste chtěli přiznati pravdu, jak to stojí v malých okresních nemocenských pokladnách, musili byste docela jinak míniti, že totiž to stojí mnohdy hůře než v těch živnostenských a gremiálních. Ale zde se říká: Nemohou míti peníze, musí dopláceti. Těch 48 gremiálních a společenstevních pokladen disponuje však jměním 23 mil. Kč. To značí, že nejsou pasivní, že mají peníze a že věnují potřebnou péči svým pojištěncům. (Sen. Toužil: To značí, že pojištěncům nic nedali!) To značí, že dávali dělníkům daleko více než v okresních nemocenských pokladnách, ale že administrativa tam byla daleko lacinější, protože tam úřadoval případně jeden úředník, kdežto v okresních pokladnách třebas 5-6.

Byl bych sám pro zcentralisování veškerého pojištění vůbec, ale vy jste zapomněli na jedno: v roce 1924, když jste podávali návrhy - a já si vážím lidí, kteří přišli s tahový mi návrhy humanitními, a poukazuji, že se něco vykonalo v tom smyslu - my nejsme zpátečníci a rádi to uznáváme - zapomněli jste na jedno: vy jste chtěli provésti unifikaci nemocenského, starobního a invalidního pojištění, ale provedli jste ji potud, že jste chtěli vyvlastniti živnostenské a gremiální pokladny, a zapomněli jste na bratrské hornické pokladny, na železniční pokladny a různé pensijní ústavy a zejména jste zapomněli provésti unifikaci úrazového pojištění se starobním a invalidním pojištěním. (Sen. Toužil: To není pravda! Návrhy na unifikaci s úrazovým pojištěním byly v poslanecké sněmovně! Měli jsme je také ve výboru sociálně-politickém!)

Pánové, dovolte mi laskavě, když jste tenkráte dovedli prosaditi zákon o starobním a invalidním pojištění, byli byste také prosadili provedení unifikace zákona v tomto smyslu. Vážení pánové! Já sám jsem o těchto věcech hovořil v dubnu, když se jednalo o to, aby tento zákon byl prodloužen do 31. července. V tom smyslu jsem podal rozbor, kde jsem tyto věci vysvětlil. Prosím, aby návrhy, které zde by přečteny, byly zamítnuty a schválen návrh, odhlasovaný poslaneckou sněmovnou.

Předseda: Budeme hlasovati.

Prosím, abyste se posadili. (Děje se.)

O osnově zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli míním dáti hlasovali vzhledem k podanému návrhu takto:

Nejprve o návrhu sen. dr Hellera a soudr. a sen. Koutného a spol., poněvadž jsou totožné, na přechod k dennímu pořádku; budou-li zamítnuty, pak o osnově zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli najednou podle zprávy výborové.

Jsou proti tomu námitky. (Nebyly.)

Námitek není. Zůstane při tom, jak jsem prohlásil.

Kdo souhlasí s návrhem sen. dr Hellera a soudr. a sen. Koutného a spol., aby se přes uvedenou osnovu zákona přešlo k dennímu pořádku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh tyto byly zamítnuty.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí souhlasně s usnesením poslanecké sněmovny, vyznačeném v tisku 317, ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se souhlasně s usnesením poslanecké sněmovny podle tisku 317 ve čtení prvém.

Přistoupíme k bodu dalšímu, jímž je:

4. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednány byly tyto osnovy zákonů:

a) o úpravě rozpočtu vojenské správy, tisk 315;

b) o dávce ze šumivého vína, tisk 316;

c) o návrhu post. Pekárka, Vávry, Sedláčka, Stenzla a druhů a o návrhu posl. Stenzla, Tichiho, Eckerta, Pekárka a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se mění zákon ze dne 1. července 1926, čís. 118 Sb. z. a n., jímž se mění §§ 275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, čís. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří, tisk 317.

S hlediska zájmů národohospodářských, jež vyžadují, aby všecky tyto záležitosti co nejdříve došly parlamentárního vyřízení, navrhuji, aby jim přiznána byla pilnost ve smyslu §u 55 jedn. řádu.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržená pilnost se přiznává.

Ve smyslu přiznané pilnosti přikročujeme ihned ke hlasování ve čtení druhém o těchto osnovách.

Nejprve ve příčině

zprávy výboru branného a rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o úpravě rozpočtu vojenské správy.

Táži se pánů zpravodajů sen. Sehnala a sen. dr Karasa, mají-li nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. Sehnal: Nikoliv.

Zpravodaj sen. dr Karas: Rovněž nikoliv.

Předseda: Žádných není.

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona, její nadpis a úvodní formule přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Kdo souhlasí s resolucemi, otištěnými ve zprávě výborové, tisk 318, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tyto se přijímají.

Dále byla podána resoluce sen. Jokla a soudr.

Žádám o přečtení.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte): >Resoluční návrh sen. Jokla a soudr.:

Ministerstvo národní obrany nechť vždy po uplynutí prvého kalendářního čtvrtletí předloží branným výborům obou komor podrobnou zprávu o použití >Fondu pro věcné potřeby národní obrany< v minulém roce.<

Předseda: Uděluji slovo panu zpravodaji sen. Sehnalovi.

Zpravodaj sen. Sehnal: Slavný senáte! Navrhuji, aby tato resoluce, jakož i ostatní, které budou přečteny, nebyly schváleny. (Výkřiky sen. dr Hellera.)

Předseda (zvoní ): Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s resolucí sen. Jokla a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce tato je zamítnuta.

Nyní budeme hlasovati ve čtení druhém ve příčině

zprávy rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o dávce ze šumivého vína.

Táži se pana zpravodaje sen. dr Fáčka, má-li nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. dr Fáček: Nemám.

Předseda: Není změn.

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých oddílů a paragrafů a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých oddílů a paragrafů, jakož i s úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čteni druhém.

Konečně přikročíme ke hlasování ve čtení druhém ve příčině

zprávy výboru sociálně-politického k usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Pekárka, Vávry, Sedláčka, Stenzla a druhů a o návrhu posl. Stenzla, Tichiho, Eckerta, Pekárka a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se mění záhon ze dne 1. července 1926, čís. 118 Sb. z. a n., jímž se mění §§ 275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, čís. 221 Sb. z. a u., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

Táži se pana zpravodaje sen. Slámy, zda navrhuje nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. Sláma: Nikoliv.

Předseda: Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Navrhuji, aby bylo předsednictvo zmocněno svolati příští schůzi podle §u 40 jedn. řádu písemně nebo telegraficky a stanoviti její jednací pořad.

Není žádné námitky proti tomu. (Nebylo.)

Slavný senáte! Dnešní schůze je poslední (Senátoři povstávají.) před svátky vánočními a Novým rokem. V tomto 3. zasedání, které započalo 14. října, vykonal senát do dnešního dne opravdu kus důležité a vážné práce pro stát a pro lid.

Mezi předlohami a osnovami, jichž bylo za tuto krátkou dobu vyřízeno celkem 23, musím na předním místě jmenovati důkladná, jakož i věcné a na značné a vysoké úrovni se pohybující projednání státního rozpočtu.

Včasným projednáním rozpočtu vykonalo Národní shromáždění velký kus práce opravdu státotvorné, kterou naše republika po řadu let udržuje svojí dobrou tradici a podává nový doklad i novou záruku své postupující a trvalé konsolidace.

Z jiných předloh uvádím autorské právo, předmět významu mezinárodního, dále byly vyřízeny osnovy: o finančních a právních výhodách na podporu soustavné elektrisace, o změně některých ustanovení trestních řádů a zřízení soudních lékařských rad, o civilním řízení soudním, o opravných prostředcích státních úřadů zástupčích ve věcech firemních, o jednacím řádě senátu Národního shromáždění, o příspěvcích (záznamném) pro bursovní fond Pražské bursy pro zboží a cené papíry, o vysvědčeních škol k úlevám při nastoupení živnosti, o státním rozpočtu na r. 1927, o dávkách za úřední úkony ve věcech správních, o dani z obratu a dani přepychové, o mimořádných opatřeních bytové péče, o důchodu válečných poškozenců, o rozpočtu vojenské správy, o dávce ze šumivého vína, o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

Kromě toho byla projednána řada osnov o obchodních smlouvách s různými státy, dále také o úmluvě s Rakouskem, o úpravě závazků v rakouskouherských korunách ze dne 17. záři 1926, o úpravě s Italií, o pojištění na život a důchody ze dne 4. května 1926. To jsou vesměs velmi důležité práce a důležité osnovy.

Nyní odejde senát na vánoční prázdniny. Jsou zajisté, mohu říci, jistě zasloužené. Děkuji vám všem, vážení pánové a dámy, členové senátu, za všecku vaši činnost a za všecku vaši práci. Zvláště také děkuji pánům zpravodajům, ale děkuji také senátní kanceláři, stenografickému bureau, všem našim úředníkům a zřízencům za veškerou spolupráci.

Nesmíme však také zapomenouti na pány zástupce žurnalistiky, kteří se přičiňovali a starali, aby o pracech senátu byla včas a objektivně informována celá veřejnost. Všem upřímné díky. Přeji všem, aby si odpočinuli a dobře se zotavili pro další činorodou práci, která na senát čeká. Bude to práce velice důležitá. Odejdete, pánové a dámy, abyste v kruhu svých milých rodin a ve svých rodných krajích ztrávili vánoční svátky. Nemám opravdu vroucnějšího přání, než aby vánoční nálada, která tolik krásně je vyjádřena ve slovech >Pokoj lidem dobré vůle<, nezůstala bez vlivu na veškerý náš život, nejen soukromý, nýbrž i veřejný a politický v naší milé společné vlasti, Československé republice.

Všem veselé vánoce a šťastný Nový rok a na šťastnou shledanou k další práci pro lid a náš stát. (Výborně! Dlouho trhající potlesk.)

Prohlašuji schůzi za skončenou.

Konec schůze v 17 hodin 40 minut.


Související odkazy